Page 297 of 430

297
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Accesul la roata de rezer vă se face prin spate.F Deschideți ușile spate batante și vitrate sau hayonul, în funcție de configurația vehiculului.
F Accesaţi şurubul suportului aflat în pragul uşii din spate.
F Rotiţi şurubul în sens antiorar cu ajutorul cheii de roţi (circa 14 rotaţii) până când suportul este coborât suficient pentru a se permite desprinderea cârligului suportului.
Accesul la roata de rezervă
F Dacă autovehiculul este echipat cu cârlig de tractare, ridicaţi partea din spate a autovehiculului cu ajutorul cricului (acesta trebuie aplicat în punctul de ridicare B) pentru a asigura suficient spaţiu în vederea scoaterii roţii de rezer vă.
Scoaterea
Pentru prevenirea unei deschideri nedorite a uşilor laterale acţionate electric, dezactivaţi funcţia „Hands-Free Access” (acces fără mâini) din meniul de configurare a autovehiculului.Pentru informații suplimentare despre deschiderea și încuierea prin gest
de lovire cu piciorul a ușilor laterale, consultați secțiunea respectivă.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 298 of 430
298
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Desprindeţi suportul din cârlig, scoateţi roata de rezer vă şi aşezaţi-o lângă roata de înlocuit.
Montarea la loc
F Poziţionaţi roata faţă de suport.F Introduceţi progresiv roata la loc în coş prin împingerea alternativă a acesteia spre stânga şi dreapta până când se eliberează zona de fixare a cârligului.F Cuplaţi suportul în cârlig, apoi strângeţi şurubul cu ajutorul cheii de roţi până când coşul revine complet în poziţia iniţială.
In the event of a breakdown
Page 299 of 430

299
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Dacă autovehiculul este echipat cu jante din oţel, demontaţi capacul de roată cu ajutorul sculei 3.F Dacă autovehiculul este echipat cu jante din aliaj uşor, demontaţi capacele şuruburilor de roată cu ajutorul sculei 3.F Dacă autovehiculul este prevăzut cu şuruburi de roată antifurt, aplicaţi cheia tubulară pentru şuruburi antifurt 4 pe cheia de roţi 1 pentru a slăbi şuruburile antifurt.F Slăbiţi (fără să le demontaţi) celelalte şuruburi de roată doar cu ajutorul cheii de roţi 1.
F Poziţionaţi piciorul cricului pe sol, asigurându-vă că acesta se află exact sub punctul de ridicare A sau B al autovehiculului, cel aflat cel mai aproape de roata de înlocuit.
Remontarea roţii
Parcarea autovehiculului
Imobilizaţi autovehiculul astfel încât acesta să nu stânjenească traficul: solul trebuie să fie drept, stabil şi nealunecos.
Nu utilizaţi:- cricul în alte scopuri decât pentru ridicarea autovehiculului,
- un alt cric decât cel furnizat de către producător.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze manuală, cuplaţi treapta întâia şi decuplaţi apoi contactul pentru a bloca roţile.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze automată, aduceţi selectorul de viteze în poziţia P şi decuplaţi apoi contactul pentru a bloca roţile.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze electronică, aduceţi selectorul de viteze în poziţia A şi decuplaţi apoi contactul pentru a bloca roţile.
Cuplaţi frâna de parcare şi asiguraţi-vă că este aprinsă lampa de avertizare în tabloul de bord.Ocupanţii trebuie să iasă din autovehicul şi să aştepte într-un loc în care să fie în siguranţă.Nu intraţi niciodată sub un autovehicul ridicat pe cric; utilizaţi un cadru de sprijin pentru punţi.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 300 of 430

300
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Asiguraţi-vă că cricul este stabil. Dacă solul este alunecos sau friabil, s-ar putea să alunece sau să se răstoarne cricul - Pericol de rănire!Asiguraţi-vă că s-a poziţionat cricul numai în unul dintre punctele de ridicare A sau B sub autovehicul, cu suprafaţa de contact de pe autovehicul centrată pe capul cricului. În caz contrar, există pericolul de avariere a autovehiculului şi/sau de răsturnare a cricului - Pericol de rănire!
F Demontaţi şuruburile şi aşezaţi-le într-un loc curat.F Scoateţi roata.
F Extindeţi cricul 2, cu ajutorul rozetei, până când capul acestuia vine în contact cu punctul de ridicare A sau B utilizat, cu suprafaţa de contact A sau B de pe autovehicul corect cuplată pe partea centrală a capului cricului.
F Ridicaţi autovehiculul cu ajutorul cheii de roţi 1 până când există suficient spaţiu între roată şi sol pentru a se putea fixa cu uşurinţă roata de rezer vă (neper forată).
In the event of a breakdown
Page 301 of 430
301
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Montarea roţii
F Aplicaţi roata la loc pe butuc.F Înşurubaţi complet şuruburile cu mâna.F Dacă există în dotarea autovehiculului, strângeţi preliminar şurubul de roată antifurt cu ajutorul cheii de roţi 1 prevăzute cu cheia tubulară pentru şuruburi antifurt 4.F Strângeţi preliminar celelalte şuruburi doar cu cheia de roţi 1.
F Coborâţi complet autovehiculul.F Pliaţi cricul 2 şi îndepărtaţi-l.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 302 of 430

302
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Dacă există în dotarea autovehiculului, strângeţi şurubul de roată antifurt cu ajutorul cheii de roţi 1 prevăzute cu cheia tubulară pentru şuruburi antifurt 4.F Strângeţi celelalte şuruburi doar cu cheia de roţi 1.F Depozitaţi sculele în trusa de scule.
Presiunile în anvelope sunt specificate pe această etichetă.
După înlocuirea unei roţi
Depozitaţi roata aflată în pană în suportul dedicat.Verificați imediat strângerea șuruburilor și presiunea în roata de rezer vă la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Dacă vehiculul dispune de sistem de avertizare a presiunii în anvelope, verificați presiunea în anvelope și reinițializați sistemul.
Dacă autovehiculul este echipat cu sistem de detectare a pierderilor de presiune din anvelope, verificaţi presiunea în anvelope şi reiniţializaţi sistemul.
Sistemul de detectare a pierderilor de presiune din anvelope
Roata de rezer vă cu jantă din oţel nu este prevăzută cu senzor.
Roata cu capac de
roată
La montarea roţii la loc, montaţi la loc capacul de roată prin aplicarea acestuia cu decupajul în dreptul ventilului şi
presarea de jur împrejur cu podul
palmei.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Sistemul de detectare a pierderilor de presiune din anvelope, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
In the event of a breakdown
Page 303 of 430
303
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Înlocuirea becurilor
Bec cu halogen: rotiţi becul în sens antiorar.
Tip A
Bec tip baionetă: apăsaţi becul şi rotiţi-l apoi în sens antiorar.
Tip B
Tip C
Tip DBec integral din sticlă: apăsaţi uşor, deoarece acesta este fixat sub presiune.
Bec cu halogen: eliberaţi clema elastică de reţinere din locaş.
Becurile cu halogen trebuie înlocuite după ce farul a rămas stins timp de mai multe minute (pericol de producere a unor arsuri grave). Nu atingeţi becul direct cu degetele, utilizaţi lavete care nu lasă scame.
La încheierea fiecărei operaţii, verificaţi funcţionarea sistemului de iluminare.
Tipuri de becuri
Pe autovehicul sunt prevăzute diferite tipuri de becuri. Pentru demontarea acestora:
Bec cu xenon: becurile cu xenon trebuie înlocuite de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Tip E
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 304 of 430

304
In the event of a breakdown
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Farurile
Farurile cu xenon
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Înlocuirea becurilor, şi în particular la tipurile de becuri, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Farurile cu halogen
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Înlocuirea becurilor, şi în particular la tipurile de becuri, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Pentru becurile tip H7 cu toartă... aveţi grijă să respectaţi poziţia corectă de instalare, astfel încât să se asigure cele mai bune per formanţe la iluminare.
Proiectoarele de ceaţă
Tip D, H11-55W
În anumite condiţii meteo (de ex. temperaturi scăzute sau umiditate), prezenţa condensului pe suprafaţa interioară a lentilelor farurilor şi blocurilor optice spate este normală;
acesta dispare după ce luminile rămân aprinse timp de câteva minute.
1. Lumini de zi/de poziție (tip LED). 2. Faza lungă a farurilor. Tip C, H1-55W.3. Faza scurtă a farurilor. Tip E, D8S 25W4. Lămpile de semnalizare schimbare direcţie. Tip B, PY21W-21W (portocalii)
1. Lumini de zi/de poziție. Tip A, P21-5W.2. Faza lungă a farurilor. Tip C, H1-55W3. Faza scurtă a farurilor. Tip C, H7-55W4. Lămpile de semnalizare schimbare direcţie. Tip B, PY21W-21W (portocalii)