Page 265 of 430

265
Rezervorul de combustibil
Deschiderea
Dacă vehiculul dispune de Stop & Start, nu realimentați niciodată cu motorul în modul STOP; dacă vehiculul dispune de sistem inteligent de acces și pornire, trebuie să decuplați contactul cu ajutorul cheii sau a butonului START/S T O P.
F Trebuie să opriţi motorul.F Dacă vehiculul dispune de sistem inteligent de acces și pornire, descuiați-l.F Deschideţi clapeta rezer vorului de combustibil.
Alimentarea cu combustibil
Pentru a fi înregistrate de indicatorul nivelului de combustibil, alimentările cu combustibil trebuie să fie de cel puţin 8 litri.Deschiderea buşonului rezer vorului de combustibil poate conduce la aspiraţia bruscă de aer în rezer vor. Acest vacuum este absolut normal şi este determinat de etanşeitatea sistemului de alimentare cu combustibil.F Scoateţi buşonul rezer vorului de combustibil prin deşurubarea acestuia, apoi aşezaţi-l pe suportul de pe clapeta rezervorului de combustibil.F Introduceţi duza şi presaţi-o complet (apăsând pe supapa unisens metalică A).F Umpleţi rezer vorul. Nu continuaţi după a treia întrerupere a duzei pompei de alimentare, deoarece aceasta poate cauza disfuncţionalităţi.F Montaţi la loc buşonul rezer vorului de combustibil prin rotire spre dreapta.F Apăsaţi clapeta rezer vorului de combustibil pentru a o închide (autovehiculul trebuie să fie descuiat).
F Aveţi grijă să alegeţi pompa care livrează tipul corect de combustibil pentru motorul autovehiculului dumneavoastră (atenţionare pe o etichetă de pe partea interioară a clapetei rezervorului de combustibil).
Capacitatea rezer vorului: aproximativ 69 litri.
F Dacă autovehiculul dispune de o cheie clasică, introduceţi cheia în buşonul rezer vorului de combustibil, apoi rotiţi-o spre stânga.
7
Informaţii practice
Page 266 of 430

266
Nivel scăzut de combustibil
Când se atinge un nivel scăzut de combustibil în rezer vor, se aprinde această lampă de avertizare în tabloul de bord, însoţită de un semnal sonor şi un mesaj.
Întreruperea alimentării cu
combustibil
Autovehiculul este echipat cu un dispozitiv de protecţie care întrerupe alimentarea cu combustibil în cazul unei coliziuni.
La aprinderea pentru prima dată a acesteia, mai există mai puţin de 8 litri de combustibil în r e z e r vo r.Trebuie să realimentaţi cât mai curând posibil pentru a preveni o pană de combustibil.
Dacă aţi alimentat autovehiculul cu un combustibil incorect, trebuie să solicitaţi golirea rezer vorului şi alimentarea cu combustibilul corect înainte să porniţi motorul.
Autovehiculul este echipat cu catalizator, un dispozitiv ce contribuie la reducerea nivelului de noxe din gazele de eşapament.
Dispozitivul de prevenire a alimentării
incorecte a unui motor diesel
Acesta este un dispozitiv mecanic de prevenire a alimentării cu benzină a rezer vorului unui autovehicul cu motor diesel. Acesta elimină pericolul de avariere a motorului ca urmare a alimentării cu un combustibil incorect.Amplasat în ştuţul de umplere al rezer vorului, dispozitivul de prevenire a alimentării cu un combustibil incorect apare la scoaterea buşonului rezer vorului de combustibil.
Când se introduce duza pompei de alimentare cu benzină în ştuţul de umplere al rezer vorului unui autovehicul cu motor diesel, aceasta vine în contact cu clapeta. Sistemul rămâne închis, împiedicând alimentarea cu combustibil.Nu insistaţi, ci introduceţi duza unei pompe de alimentare cu motorină.
Dacă autovehiculul dispune de uşi laterale glisante, nu deschideţi uşa glisantă din stânga atunci când alimentaţi cu combustibil, deoarece există riscul de avariere a clapetei rezervorului de combustibil.
Informaţii practice
Page 267 of 430

267
Combustibilul utilizat
pentru motoarele diesel
Motoarele diesel sunt compatibile cu combustibilii de tip biodiesel conformi cu standardele europene actuale şi viitoare şi care pot fi procuraţi de la staţiile de alimentare:
Este posibilă utilizarea de combustibili B20 sau B30 conformi cu standardul EN16709 în motorul diesel al autovehiculului dumneavoastră. Totuşi, această utilizare, chiar şi ocazională, reclamă aplicarea strictă a condiţiilor speciale de întreţinere denumite „Condiţii grele de utilizare”.Pentru informații suplimentare, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Este în continuare posibilă utilizarea unei canistre pentru alimentarea cu combustibil, însă aceasta trebuie să se facă lent.Pentru asigurarea unui debit corespunzător de combustibil, nu amplasaţi gura canistrei în contact direct cu clapeta dispozitivului de prevenire a alimentării cu un combustibil incorect.
Deplasarea în străinătate
Dat fiind faptul că duzele pompelor de alimentare cu motorină pot diferi în unele ţări, prezenţa dispozitivului de prevenire a alimentării cu un combustibil incorect poate face imposibilă alimentarea cu combustibil.Înaintea deplasării în străinătate, vă recomandăm să verificaţi în cadrul reţelei de dealeri TOYOTA dacă autovehiculul dumneavoastră este compatibil cu pompele de alimentare cu combustibil din ţara în care doriţi să călătoriţi.
Dispozitivul de prevenire a alimentării
incorecte a unui motor diesel
Utilizarea oricărui alt tip de biodiesel (uleiuri vegetale sau animale, pure sau diluate, combustibil de uz casnic etc.) este strict interzisă (pericol de avariere a motorului şi sistemului de alimentare cu combustibil).
Singurii aditivi diesel autorizaţi a se
utiliza sunt cei conformi cu standardul B715000.
- Motorină conformă cu standardul EN590 în amestec cu biodiesel conform cu standardul EN14214 (poate conţine până la 7% FAME, ester metilic al acizilor graşi),
- Motorină conformă cu standardul EN16734 în amestec cu biodiesel conform cu standardul EN14214 (poate conţine până la 10% FAME, ester metilic al acizilor graşi),
- Motorină parafinică conformă cu standardul EN15940 în amestec cu biodiesel conform cu standardul EN14214 (poate conţine până la 7% FAME, ester metilic al acizilor graşi).
7
Informaţii practice
Page 268 of 430

268
Lanţurile antiderapante
În condiţii de iarnă, lanţurile antiderapante îmbunătăţesc tracţiunea şi comportamentul autovehiculului la frânare.
Lanţurile antiderapante trebuie montate numai pe roţile din faţă.
Respectaţi legislaţia în vigoare în ţara dumneavoastră cu privire la utilizarea lanţurilor antiderapante şi la viteza maximă de rulare autorizată în aceste condiţii.
Evitaţi rularea cu lanţuri antiderapante pe drumuri curăţate de zăpadă pentru a preveni deteriorarea anvelopelor autovehiculului şi a suprafeţei carosabilului. Dacă autovehiculul este echipat cu jante din aliaj uşor, asiguraţi-vă că nu vine nicio parte a lanţului sau elementelor de fixare ale acestuia în contact cu janta.
Utilizaţi numai lanţuri concepute special pentru tipul de roţi din dotarea autovehiculului dumneavoastră:
Puteţi utiliza de asemenea huse de zăpadă.Pentru informații suplimentare, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Recomandări pentru instalare
F Dacă trebuie să montaţi lanţurile în timpul unei călătorii, opriţi autovehiculul pe o suprafaţă dreaptă de pe marginea drumului.F Cuplaţi frâna de parcare şi aplicaţi cale la roţi pentru a preveni punerea autovehiculului în mişcare.F Montaţi lanţurile conform instrucţiunilor furnizate de producător.
F Demaraţi lent şi conduceţi puţin, fără să depăşiţi o viteză 30 mph (50 km/h).F Opriţi autovehiculul şi asiguraţi-vă că lanţurile antiderapante sunt tensionate corect.
Dimensiuni anvelope originaleTip de lanţ
215/65 R16zale de 12 mm
215/60 R17KONIG K-SUMMIT VAN K84225/55 R17
Vă recomandăm insistent ca, înainte de a porni la drum, să exersaţi montarea lanţurilor antiderapante pe o suprafaţă dreaptă şi uscată.
Informaţii practice
Page 269 of 430
269
Tractarea unei remorci
Recomandăm utilizarea barelor de tractare și a cablajelor originale Toyota, care au fost testate și aprobate din faza de proiectare a vehiculului și ca montarea barei de tractare să fie efectuată de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Dacă montarea cârligului de tractare nu se face la un dealer autorizat TOYOTA, aceasta trebuie să se facă în conformitate cu instrucţiunile producătorului autovehiculului.Autovehiculul este conceput în principal pentru transportul pasagerilor şi bagajelor, putând fi utilizat însă şi pentru tractarea unei remorci.Conducerea cu remorcă supune autovehiculul tractor unui nivel ridicat de solicitare, iar şoferul trebuie să fie deosebit de atent.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la tema Recomandări pentru conducere, şi în particular la tractare, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
7
Informaţii practice
Page 270 of 430

270
Modul de economisire a energiei
Acesta este un sistem care controlează durata utilizării anumitor funcţii în vederea menţinerii unui nivel suficient de încărcare a acumulatorului.După ce s-a oprit motorul, se mai pot utiliza unele funcţii ale acestuia, cum ar fi sistemul audio şi telematic, ştergătoarele de parbriz, faza scurtă a farurilor, lămpile interioare etc., pentru o perioadă de timp însumată de circa patruzeci de minute.
Comutarea în modul
economic
În tabloul de bord apare un mesaj prin care se indică faptul că autovehiculul a comutat în modul economic, iar funcţiile active sunt trecute în aşteptare.Dacă se poartă o convorbire telefonică în acest inter val, aceasta va fi limitată la circa 10 minute dacă are loc prin intermediul sistemului hands-free Bluetooth al sistemului audio.
Ieşirea din modul economic
Funcţiile respective sunt reactivate automat la următoarea pornire a autovehiculului.Pentru restabilirea imediată a funcţiilor respective, porniţi motorul şi lăsaţi-l în funcţiune:- timp de mai puţin de zece minute pentru a utiliza echipamentele timp de aproximativ cinci minute,- timp de mai mult de zece minute pentru a utiliza echipamentele timp de aproximativ treizeci de minute.Lăsaţi motorul în funcţiune pe durata specificată pentru a se asigura un nivel
suficient de încărcare a acumulatorului.Nu reporniţi repetat şi continuu motorul pentru a încărca acumulatorul.Un acumulator descărcat nu va permite pornirea motorului.Pentru informaţii suplimentare referitoare la Acumulatorul de 12 V, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Modul de reducere a
consumului electric
Acesta este un sistem care controlează utilizarea anumitor funcţii în corespondenţă cu nivelul rămas de încărcare a acumulatorului.În timpul mersului, funcţia de reducere a consumului electric dezactivează temporar anumite funcţii, cum ar fi sistemul de aer condiţionat, dispozitivul de încălzire a lunetei etc.Funcţiile dezactivate sunt reactivate automat de îndată ce condiţiile o permit.
Informaţii practice
Page 271 of 430

271
Accesorii
În reţeaua de dealeri TOYOTA este disponibilă o gamă extinsă de accesorii şi piese de schimb originale.Toate aceste accesorii şi piese de schimb sunt adecvate pentru autovehiculul dumneavoastră şi beneficiază de recomandarea şi garanţia TOYOTA.
„Confor t”
Deflectoare portiere, brichete, sisteme de compartimentare a portbagajului, umeraşe cu fixare pe tetiere, senzori de parcare faţă şi spate, apărători de noroi personalizate, sisteme de gestionare a portbagajului etc.
„Soluţii de transport”
Capitonaje de protecţie pentru portbagaj, bare de acoperiş, suport de biciclete cu fixare pe barele de acoperiş, suport pentru schiuri, portbagaj de acoperiş de tip casetă, cablaj cârlig de tractare etc.Bara de tractare, care trebuie montată de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt service calificat și echipat corespunzător.
„Personalizare”
Capitonaje portiere, capace de roţi, inser ţii praguri, mânere manetă schimbător de viteze etc.
„Securitate şi siguranţă”
Sistem de alarmă antifurt, gravare geamuri, şuruburi de roată antifurt, scaune pentru copii, alcoolmetru, trusă de prim-ajutor, triunghi reflectorizant, vestă reflectorizantă, sistem de
localizare a autovehiculului furat, unitate de management al flotei, lanţuri antiderapante, huse de zăpadă, kit proiectoare de ceaţă etc.
„Protecţie”
Covoraşe*, huse de protecţie pentru scaune compatibile cu airbagurile laterale, apărători de noroi, bandouri laterale de protecţie din cauciuc, bandouri de protecţie pentru barele de protecţie, apărătoare de protecţie a zonei de
încărcare (din lemn sau plastic), inser ţii praguri spate, covoraşe spate etc.
Instalarea de echipamente electrice sau accesorii nerecomandate de către TOYOTA poate conduce la defectarea sistemului electronic al autovehiculului şi la un consum excesiv de curent.
Adresaţi-vă unui dealer autorizat TOYOTA pentru informaţii referitoare la echipamentele şi accesoriile recomandate.
Instalarea de staţii de emisie-recepţie
Înainte de instalarea unei staţii de emisie-recepţie procurate din comer ţ,
vă puteţi adresa unui dealer autorizat TOYOTA pentru a obţine specificaţiile staţiilor care pot fi instalate (frecvenţă, putere maximă, poziţie antenă, cerinţe speciale pentru instalare), în conformitate cu Directiva privind compatibilitatea electromagnetică a autovehiculelor (2004/104/CE).
În funcţie de legislaţia în vigoare în ţara respectivă, pot fi obligatorii anumite echipamente de siguranţă: veste reflectorizante, triunghiuri reflectorizante, alcoolmetre, becuri de rezer vă, siguranţe fuzibile de rezer vă, extinctor, trusă de prim-ajutor, apărători de noroi pentru partea din spate a autovehiculului.
* Pentru a preveni riscul de blocare a pedalelor:- asiguraţi-vă că s-a poziţionat şi fixat corect covoraşul,- nu aplicaţi niciodată mai multe covoraşe unul peste altul.
7
Informaţii practice
Page 272 of 430

272
Vizitând un dealer TOYOTA, vă puteţi procura produse de curăţare şi îngrijire (pentru exterior şi interior) - inclusiv produsele ecologice din gama „TECHNATURE”, produse consumabile (lichid de spălare a parbrizului etc.), creioane şi sprayuri corectoare pentru vopsea în culoarea caroseriei, rezer ve (cartuş pentru trusa de depanare anvelope etc.) etc.
„Multimedia”
Suport pentru smartphone, suport pentru tabletă sau sistem de navigaţie semi-integrat, gama de sisteme audio şi sisteme de navigaţie portabile, tahograf, kit hands-free Bluetooth, DVD-player, suport multimedia, sisteme de asistenţă la conducere, sistem de localizare a autovehiculului etc.
Gama de echipamente comercializate
Există de asemenea o gamă de produse disponibile, structurată pe grupele confort, timp liber şi îngrijire:Sistem de alarmă antifurt, gravare geamuri, trusă de prim-ajutor, vestă reflectorizantă, senzori de parcare spate, triunghi reflectorizant etc.Huse de protecţie pentru scaunele din faţă şi bancheta spate compatibile cu airbagurile, covoraşe din cauciuc, covoraşe din material textil, lanţuri antiderapante.
Ser viciul de informare tehnică pe teme de piese de schimb şi ser vice publică un catalog de accesorii cu oferta de echipamente şi accesorii disponibile, cum ar fi:
Bare de acoperiş pentru autovehicule cu ampatament scur t, mediu şi lung (dispozitive de amarare a încărcăturii pentru toate modelele).Inser ţie prag, rolă de încărcare, prag.Cârlig de tractare, cablaj cârlig de tractare.Por tbagaj de acoperiş, bare de acoperiş, scară.Pereţi despăr ţitori şi grilaje, protecţie pentru podea din lemn moale, anti-alunecare.Grilaje de protecţie, multimedia.
Informaţii practice