Page 209 of 352

209
Conducere
6
să monitorizați zona din jurul autovehiculului în timpul manevrei.
În timpul manevrei
Sistemul controlează direcția de deplasare a autovehiculului. Acesta oferă instrucțiuni cu privire la direcția de efectuare a manevrei, atunci când începeți manevrele de intrare și ieșire dintr-un loc de parcare „paralel”, precum și pentru toate manevrele de intrare într-un loc de parcare „perpendicular”.Aceste instrucțiuni sunt afișate ca simbol, însoțite de un mesaj:„Marșarier”.
„Mergeți în față”.
Starea manevrelor este indicată de aceste simboluri:Manevră în curs de desfășurare (verde).
Manevră anulată sau finalizată (roșu) (săgețile indică faptul că șoferul trebuie să
reia controlul autovehiculului).Vitezele maxime în timpul manevrelor sunt indicate de aceste simboluri:
77 km/h sau 5 mph, pentru intrarea într-un loc de parcare.
55 km/h sau 3 mph, pentru ieșirea dintr-un loc de parcare.
WARNI NG
În timpul fazelor manevrelor, volanul efectuează rotiri rapide: nu țineți mâinile pe volan și nu puneți mâinile între spițele acestuia. Aveți grijă la orice obiecte care ar putea interfera cu manevrele (îmbrăcăminte largă, eșarfă, cravată etc.). Risc de rănire!Este responsabilitatea șoferului să monitorizeze constant traficul, în special autovehiculele care se deplasează în sens opus.Șoferul trebuie să verifice dacă există vreun obiect sau persoană care împiedică traiectoria vehiculului.
NOTIC E
Imaginile de la camera (camerele) video, care sunt afișate pe ecranul tactil pot fi distorsionate din cauza tipului de teren.În zone umbrite sau în condiții de lumină sau iluminare inadecvată, imaginea poate fi întunecată și cu un contrast mai mic
Manevra poate fi întreruptă permanent în orice moment, fie de către șofer, fie automat de către sistem.Întrerupere efectuată de șofer:– preluarea controlului asupra volanului.– activarea semnalizatoarelor de direcție pe partea opusă manevrei.
– decuplarea centurii de siguranță a șoferului.– luarea contactului.Întrerupere efectuată de sistem:– autovehiculul depășește limita de viteză de 7 km/h (5 mph) în timpul manevrelor de intrare în spațiul de parcare sau 5 km/h (3 mph) în timpul manevrelor de ieșire dintr-un spațiu de parcare.– activarea sistemului anti-derapare pe un drum alunecos.– deschiderea unei uși sau a portbagajului.– calarea motorului.– defecțiune a sistemului.– după 10 manevre pentru a intra sau ieși dintr-un loc de parcare paralel și după 7 manevre pentru a intra într-un loc de parcare perpendicular.Întreruperea manevrei dezactivează automat funcția.Simbolul manevrei este afișat în roșu, însoțit de afișarea pe ecranul tactil a mesajului „Manevră anulată”.Un mesaj îi solicită șoferului să preia controlul autovehiculului.
Funcția este dezactivată după câteva secunde; această lampă de avertizare se stinge și funcția revine la afișarea inițială.
Page 210 of 352

210
Finalizarea unei manevre de intrare
sau ieșire dintr-un loc de parcare
Autovehiculul se oprește la finalizarea manevrei.Simbolul manevrei este afișat în roșu, însoțit de mesajul „Manevră finalizată” care va fi afișat pe ecranul tactil.Când funcția este dezactivată, acest indicator luminos se stinge, însoțit de un semnal sonor.La intrarea într-un loc de parcare, șoferul poate fi obligat să finalizeze manevra.
Limite de funcționare
– Sistemul poate sugera un spațiu de parcare necorespunzător (parcarea interzisă, lucrări în desfășurare și carosabil deteriorat, locație de-a lungul unui șanț etc.).– Sistemul poate indica faptul că a fost găsit un spațiu, dar pe care nu îl aprobă din cauza unui obstacol fix din partea opusă a manevrei, fapt ce nu i-ar permite autovehiculului să urmeze traiectoria necesară pentru parcare.
– Sistemul poate indica faptul că a fost găsit un spațiu, dar nu va efectua manevra, deoarece banda este prea îngustă.– Sistemul nu este proiectat pentru a efectua manevra de parcare pe o curbă strânsă.– Sistemul nu detectează spații care sunt mult mai mari decât autovehiculul sau care sunt delimitate de obstacole foarte joase (trotuar, stâlpi etc.) sau foarte subțiri (copaci, stâlpi, garduri de sârmă etc.).
– Dacă portbagajul este foarte încărcat, înclinarea autovehiculului spre spate poate interfera cu măsurătorile distanței.
WARNI NG
Nu folosiți funcția în următoarele condiții exterioare:– Pe un drum cu margine instabilă (de exemplu, șanț) sau de-a lungul unui chei sau pe marginea unei gropi.– Când suprafața carosabilului este alunecoasă (de exemplu: polei).
WARNI NG
Dacă apare una dintre următoarele defecțiuni, nu utilizați sistemul:– Dacă un pneu are o presiune scăzută.– Dacă una dintre barele de protecție este deteriorată.– Dacă una dintre camerele video este defectă.
WARNI NG
Dacă autovehiculul a suferit vreuna din următoarele modificări, nu folosiți funcția:– Când transportați un obiect care depășește dimensiunile autovehiculului (scară pe barele de acoperiș, suport pentru bicicletă pe hayon etc.).– Cu o bilă de remorcare fixată și neaprobată.– Cu lanțuri antiderapante montate.– Când conduceți cu o roată de rezervă de dimensiuni reduse.– Când pneurile montate au o dimensiune diferită față de cele originale.– După modificarea uneia sau ambelor bare de protecție (protecție suplimentară).– Dacă senzorii au fost revopsiți în altă parte, nu în rețeaua de dealeri TOYOTA.– Cu senzori neomologați pentru autovehicul.
Page 211 of 352
2 11
Conducere
6
Defecțiuni
Când funcția nu este activată, acest indicator luminos se va aprinde intermitent pentru scurt timp și va emite un semnal sonor pentru a indica o defecțiune a sistemului.Dacă defecțiunea apare în timp ce sistemul este utilizat, lampa de avertizare se stinge.Dacă defecțiunea senzorului de parcare apare în timpul utilizării, indicată de această lampă de avertizare aprinsă, aceasta determină dezactivarea funcției.În cazul unei defecțiuni, apelați la un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru a verifica sistemul.În cazul unei defecțiuni a servodirecției, lampa de avertizare este afișată pe panoul de instrumente, însoțită de un mesaj de avertizare.
WARNI NG
Trebuie să opriți autovehiculul.Opriți imediat ce puteți face acest lucru în siguranță și luați contactul.Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
Page 212 of 352

212
Carburanți compatibili
Benzină în conformitate cu standardul EN228, ce conține până la 5%, respectiv 10% etanol.
Motorină în conformitate cu standardele EN590, EN16734 și EN16709, ce conține până la 7%, respectiv 10%, 20% și 30% esteri metilici de acizi grași. Utilizarea carburanților B20 sau B30, chiar și ocazională, impune condiții speciale de întreținere, denumite „Condiții dificile”.
Carburant Diesel parafinic ce respectă standardul EN15940.
WARNI NG
Utilizarea oricărui alt tip de (bio)carburant (uleiuri vegetale sau animale, în stare pură sau diluate, combustibil de uz casnic etc.) este strict interzisă (risc de deteriorare a motorului și sistemului de alimentare cu carburant).
NOTIC E
Singurii carburanți a căror utilizare este permisă sunt cei care respectă standardele B715001 (benzină) sau B715000 (motorină).
Carburantul Diesel la
temperaturi scăzute
La temperaturi sub 0 °C (+32 °F), formarea blocurilor de parafină în carburanții Diesel pentru vară ar putea împiedica funcționarea corectă a motorului. În aceste condiții de temperatură, utilizați carburant Diesel pentru iarnă și mențineți rezervorul de carburant la un nivel de peste 50%.La temperaturi sub -15 °C (+5 °F) pentru a evita problemele la pornire, este indicat să parcați autovehiculul într-un loc protejat (garaj încălzit).
Călătoria în străinătate
Anumiți carburanți pot deteriora motorul
autovehiculului.În unele țări, poate fi necesară utilizarea unui anumit carburant (cifră octanică specifică, denumire comercială specifică etc.) pentru a asigura funcționarea corectă a motorului.Pentru toate informațiile suplimentare, consultați un dealer.
Realimentare
Capacitatea rezervorului de carburant: aproximativ 61 litri (benzină) sau 50 litri (motorină).Nivel de rezervă: aproximativ 6 litri.
Nivel scăzut de carburant
/2
1 1Atunci când este atins un nivel scăzut de carburant în rezervor, această lampă de avertizare se aprinde pe panoul de instrumente, însoțită de un semnal sonor și afișarea unui mesaj. Prima aprindere a lămpii de avertizare înseamnă că în rezervor au mai rămas aproximativ 6 litri de carburant.Până la completarea nivelului de carburant, această lampă de avertizare va apărea de fiecare dată când este pus contactul, însoțită de un semnal sonor și afișarea unui mesaj. În timpul conducerii, acest mesaj și semnalul sonor sunt repetate cu frecvență crescută, pe măsură ce nivelul de carburant scade către 0.Trebuie să realimentați cât mai repede posibil
pentru a evita pana de carburant.Pentru mai multe informații despre Pană de carburant (Diesel), consultați secțiunea corespunzătoare.
Page 213 of 352

213
Informații practice
7
NOTIC E
O săgeată mică lângă lampa de avertizare indică partea pe care se află capacul rezervorului de carburant.
WARNI NG
Stop & StartNu alimentați niciodată cu carburant dacă motorul este în modul STOP; trebuie să luați contactul.
Realimentare
Pentru a fi înregistrată de indicatorul de nivel al carburantului, este necesară adăugarea unei cantități de cel puțin 10 litri.Deschiderea bușonul rezervorului de carburant poate crea un zgomot, cauzat de pătrunderea aerului în interior. Acest lucru este perfect normal și este cauzat de etanșarea sistemului de
alimentare cu carburant.Pentru a realimenta în deplină siguranță:► Opriți întotdeauna motorul.► Descuiați autovehiculul utilizând Sistemul de acces și pornire fără cheie.► Deschideți capacul rezervorului de carburant.
► Dacă autovehiculul este prevăzut cu o cheie convențională, introduceți cheia în bușon și rotiți spre stânga.
► Îndepărtați bușonul rezervorului de carburant și amplasați-l pe suportul de pe capacul rezervorului de carburant.► Introduceți pistolul pompei și apăsați complet (apăsând clapeta metalică anti-retur A).► Umpleți rezervorul. Nu continuați după a treia oprire a pistolului, deoarece acest lucru poate cauza defecțiuni.
► Puneți bușonul la loc și închideți-l, rotind spre dreapta.► Apăsați capacul rezervorului de carburant pentru a-l închide (autovehiculul trebuie să fie descuiat).
WARNI NG
Dacă autovehiculul este echipat cu o ușă laterală culisantă stânga, nu trebuie să o deschideți în timp ce capacul rezervorului de carburant este deschis. În caz contrar, există riscul de deteriorare a capacului rezervorului de carburant și a ușii culisante și de rănire a persoanei care efectuează realimentarea.
Page 214 of 352

214
w
WARNI NG
Un dispozitiv previne deschiderea ușii culisante stânga atunci când este deschis capacul rezervorului de carburant.Cu toate acestea, ușa poate fi deschisă până la jumătate.Închideți capacul rezervorului de carburant pentru a putea utiliza ușa.
WARNI NG
Un dispozitiv previne deschiderea ușii culisante stânga atunci când este deschis capacul rezervorului de carburant.Cu toate acestea, ușa poate fi deschisă până la jumătate.Închideți capacul rezervorului de carburant pentru a putea utiliza ușa.
Autovehiculul este echipat cu un convertizor catalitic, care ajută la reducerea nivelului de emisii poluante din gazele de eșapament.
WARNI NG
Dacă ați alimentat cu un carburant necorespunzător trebuie să goliți complet rezervorul și să îl realimentați cu un carburant adecvat înainte de a porni motorul.
Întreruperea alimentării cu
carburant
Autovehiculul dumneavoastră este echipat cu un sistem de siguranță care întrerupe alimentarea cu carburant în caz de impact.
Protecție împotriva
alimentării cu alt carburant
(Diesel)
(În funcție de țara unde are loc vânzarea).Acest dispozitiv mecanic previne alimentarea cu benzină a unui autovehicul diesel.
Amplasat în gura de alimentare, dispozitivul de protecție împotriva alimentării necorespunzătoare este vizibil la îndepărtarea bușonului.
Funcționare
Atunci când pistolul unei pompe de benzină este introdus în gura de alimentare a autovehiculului diesel, acesta intră în contact cu clapeta. Sistemul rămâne închis și împiedică alimentarea.Nu insistați, ci introduceți un pistol de pompă de motorină.
NOTIC E
Dispozitivul de protecție împotriva alimentării cu alt carburant nu împiedică umplerea cu o canistră, indiferent de tipul de carburant.
NOTIC E
Călătoria în străinătate
În alte țări este posibil ca pistolul pompelor de carburant Diesel să fie diferit, iar prezența dispozitivului de protecție împotriva alimentării
Page 215 of 352

215
Informații practice
7
necorespunzătoare poate să împiedice realimentarea.Înainte de a călători în străinătate, este recomandat să consultați un dealer TOYOTA pentru a vă indica dacă autovehiculul este potrivit pentru echipamentul de distribuție al țărilor vizitate.
Sistemul de încărcare
(electric)
Sistem electric de 400 V
Sistemul de tracțiune electrică, a cărui tensiune de funcționare este de aproximativ 400 V, este identificat prin cabluri portocalii, iar componentele sale sunt marcate cu acest simbol:
WARNI NG
Trenul de rulare al unui autovehicul electric se poate încinge în timpul utilizării și după luarea contactului.Respectați mesajele de avertizare menționate pe etichete, mai ales cele de pe interiorul capacului.
WARNI NG
În eventualitatea unei problemeToate lucrările sau modificările asupra sistemului electric al autovehiculului (inclusiv asupra bateriei de tracțiune, conectorilor, cablurilor portocalii și asupra altor componente vizibile din interior și exterior) este strict interzisă - risc de arsuri severe și potențial de șoc electric fatal (scurtcircuit/electrocutare)!Dacă apare o problemă, contactați întotdeauna orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.
WARNI NG
Această etichetă este destinată strict pompierilor și serviciilor de întreținere, în cazul în care sunt necesare lucrări asupra autovehiculului.Nicio altă persoană nu trebuie să atingă dispozitivul indicat pe această etichetă.
WARNI NG
În cazul unui accident sau al unui impact al părții inferioare a caroseriei autovehicululuiÎn aceste situații, circuitul electric sau bateria de tracțiune pot suferi daune grave.Opriți imediat ce puteți face acest lucru în siguranță și luați contactul.Contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice
reparator de încredere.
Page 216 of 352

216
WARNI NG
În cazul expunerii la focIeșiți imediat din autovehicul și evacuați toți pasagerii autovehiculului. Nu încercați niciodată să stingeți focul pe cont propriu - risc de electrocutare!Trebuie să contactați imediat serviciile de urgență și să le transmiteți că în incident este implicat un autovehicul electric.
WARNI NG
Atunci când spălați autovehicululÎnainte de spălarea autovehiculului, asigurați-vă întotdeauna că ați închis corect capacul de încărcare.Nu spălați niciodată autovehiculul în timpul încărcării bateriei.
WARNI NG
Spălarea cu presiune ridicatăPentru a evita deteriorarea componentelor electrice, este interzis în mod expres să utilizați spălarea cu presiune ridicată în compartimentul motorului sau pe sub caroserie.Nu utilizați o presiune mai mare de 80 bar atunci când spălați caroseria.
WARNI NG
Nu permiteți niciodată apei sau prafului să pătrundă în conector sau în pistolul de încărcare - risc de electrocutare sau de incendiu!Nu conectați / deconectați niciodată pistolul de încărcare sau cablul cu mâinile ude - risc de electrocutare!
Baterie de tracțiune
Această baterie stochează energia care alimentează motorul electric și echipamentul pentru confort termic din compartimentul pentru pasageri. Bateria se descarcă în timpul utilizării și, din acest motiv, trebuie reîncărcată în mod regulat. Nu este nevoie să așteptați ca bateria de tracțiune să ajungă la nivelul de rezervă înainte de a o reîncărca.Durata de viață a bateriei poate varia în funcție de stilul de conducere, traseu, utilizarea echipamentului de confort termic și îmbătrânirea
componentelor bateriei.
NOTIC E
Procesul de îmbătrânire a bateriei de tracțiune este influențat de mai mulți factori, incluzând condițiile climatice, distanța parcursă și numărul de încărcări rapide.
WARNI NG
În cazul deteriorării bateriei de tracțiuneEste strict interzis să efectuați lucrări pe cont propriu asupra autovehiculului.Nu atingeți lichidele care provin din baterie, iar în cazul în care aceste produse intră în contact cu pielea dumneavoastră, spălați-vă cu apă din abundență și contactați un doctor cât mai curând posibil.Contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere, pentru a verifica sistemul.
Conectorii de încărcare și
indicatorii luminoși
1.Conectori de încărcare