Page 257 of 352

257
În cazul unei defecțiuni
8
Tipul ABec în întregime din sticlă: trageți ușor, deoarece este montat prin presare.
Tipul BBec tip baionetă: apăsați becul și apoi rotiți-l spre stânga.
Tipul CBec cu halogen: eliberați arcul de fixare din locaș.
Tipul DBec cu halogen: rotiți becul spre stânga.
NOTIC E
După finalizarea fiecărei operații, verificați funcționarea luminilor.
Farurile
Pentru informații suplimentare privind Schimbarea unui bec și, în special, privind tipurile de bec, consultați secțiunea corespunzătoare.
1.Lămpile de poziție / lămpile diurne.Tip A, W21/5W
2.Faza lungă.Tip C, H1
3.Faza scurtă.Tip C, H7
4.Semnalizator de direcție.Tip B, PY21W
5.Lampa de ceață.Tip D, H11
Semnalizatoarele de direcție laterale
Tip A, WY5W-5W (portocalii)
– Apăsați lampa spre partea din spate și demontați-o.– La remontare, apăsați lampa spre partea din față și apoi spre partea din spate.Becurile de culoare portocalie (pentru semnalizatoarele de direcție și semnalizatoarele
de direcție laterale) trebuie înlocuite cu becuri având specificații și culoare identice.
Faza scurtă
Tip C, H7
Page 258 of 352
258
► Îndepărtați capacul de protecție trăgând elementul de fixare. ► Rotiți unitatea pentru suportul respectiv.► Trageți conectorul becului.► Îndepărtați becul și înlocuiți-l.
NOTIC E
Aveți grijă să repoziționați capacul de protecție în timp ce mențineți elementul de fixare deschis.
Lămpile de poziție / lămpile diurne
Tip A, W21/5W
► Rotiți conectorul spre dreapta cu un sfert de tură.► Trageți conectorul becului.► Îndepărtați becul și înlocuiți-l.
Faza lungă
Tip C, H1
Page 259 of 352
259
În cazul unei defecțiuni
8
► Îndepărtați capacul de protecție trăgând elementul de fixare.► Desprindeți unitatea pentru suportul respectiv.► Trageți conectorul becului.
► Îndepărtați becul și înlocuiți-l.
NOTIC E
Aveți grijă să repoziționați capacul de protecție în timp ce mențineți elementul de fixare deschis.
Indicatoarele de direcție
Tip B, PY21W
NOTIC E
Aprinderea intermitentă rapidă a unui indicator luminos de direcție (stânga sau dreapta) indică faptul că există un bec defect pe partea respectivă.
► Rotiți conectorul spre stânga cu un sfert de tură.
► Trageți unitatea pentru suportul respectiv.► Îndepărtați becul și înlocuiți-l.
Proiectoarele de ceață
Tip D, H11
► Introduceți o șurubelniță plată între lampă și carcasă.► Trageți maneta și desprindeți carcasa.
► Îndepărtați cele două șuruburi de fixare ale modulului.► Îndepărtați modulul din locașul său.
Page 260 of 352

260
► Apăsați clema de fixare și deconectați conectorul.► Rotiți soclul becului spre stânga cu un sfert de tură.► Îndepărtați soclul becului.► Înlocuiți becul defect.
NOTIC E
Pentru înlocuirea acestor becuri, puteți contacta un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
Lămpile spate
Pentru informații suplimentare privind Schimbarea unui bec și, în special, privind tipurile de bec, consultați secțiunea corespunzătoare.
Cu uși spate cu balamale laterale/
hayon
1.Lămpile de frână/lămpile de poziție.Tip B, P21/5W
2.Semnalizatoarele de direcție.Tip B, PY21W (portocalii)
3.Lămpile de marșarier.Tip B, P21W
4.Proiectoarele de ceață.Tip B, P21W
► Deconectați conectorul electric din interior, din spatele lămpilor.
► Îndepărtați cele două șuruburi de fixare
utilizând cheia imbus furnizată în cadrul autovehiculului.Pentru mai multe informații despre Trusa de scule, consultați secțiunea corespunzătoare.► Din exterior, trageți întreaga unitate a lămpii către dumneavoastră (cu uși spate cu balamale laterale) sau către centrul autovehiculului (cu hayon).
► Desfaceți elementele de fixare, apoi trageți afară fasungul lămpii.
► Îndepărtați becul defect apăsându-l ușor în timp ce-l rotiți cu un sfert de tură spre stânga.► Înlocuiți becul.
Page 261 of 352

261
În cazul unei defecțiuni
8
NOTIC E
Aveți grijă să repoziționați corect elementele de fixare și cablurile, pentru a evita prinderea acestora.
NOTIC E
După înlocuirea unui bec al semnalizatorului
de direcție spate, durata de reinițializare este de aproximativ 2 minute sau mai mult.
Lămpile pentru plăcuța de
înmatriculare
Tip A, W5W - 5W
Cu uși spate cu balamale laterale
► Desprindeți ornamentul interior.► Deconectați conectorul prin îndepărtarea papucului.► Rotiți soclul becului spre stânga cu un sfert de tură.► Înlocuiți becul.
► Remontați soclul becului și reconectați conectorul.► Puneți ornamentul în poziția inițială.
Cu hayon
► Îndepărtați lentila din plastic cu ajutorul unei șurubelnițe.► Înlocuiți becul.► Repoziționați lentila din plastic și apăsați pe aceasta.
A treia lampă de frână
Tipe A, W16W - 16W
– Desfaceți cele două piulița.– Apăsați tijele.– Dacă este necesar, deconectați conectorul pentru a demonta lampa.– Înlocuiți becul.
Siguranțe
WARNI NG
Înlocuirea unei siguranțeToate lucrările trebuie efectuate doar de către distribuitori autorizați Toyota sau reparatori autorizați Toyota, sau de către reparatori de încredere.Înlocuirea cu o siguranță de la un terț poate
cauza autovehiculului defecțiuni grave.
NOTIC E
Instalarea accesoriilor electriceSistemul electric al autovehiculului este proiectat pentru a funcționa cu echipamentele standard sau opționale.Înainte de a instala alte echipamente electrice sau accesorii pe autovehiculul dumneavoastră, contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.
WARNI NG
TOYOTA nu acceptă responsabilitatea pentru costurile suportate pentru repararea
autovehiculului dumneavoastră sau pentru remedierea defectelor cauzate de instalarea accesoriilor care nu sunt furnizate sau
Page 262 of 352

262
recomandate de TOYOTA și nu sunt instalate conform recomandărilor sale, în special atunci când consumul combinat al tuturor echipamentelor suplimentare conectate depășește 10 mA.
Bateria de 12 V / bateria
pentru accesorii
Procedura de pornire a motorului utilizând altă baterie sau încărcarea unei baterii descărcate.
Baterii plumb-acid
ECO
Bateriile conțin substanțe nocive, cum ar fi acid sulfuric și plumb.Acestea trebuie eliminate în conformitate cu reglementările în vigoare și nu trebuie în niciun caz să fie aruncate împreună cu deșeurile menajere.Predați bateriile uzate ale telecomenzii și autovehiculului la un centru de colectare special.
WARNI NG
Protejați-vă ochii și fața înainte de a manipula bateria.Toate operațiile asupra bateriei trebuie efectuate într-o zonă bine ventilată și departe de flăcări deschise și surse de scântei, pentru a evita riscul de explozie sau de incendiu.După aceea, spălați-vă pe mâini.
Motorul electric
NOTIC E
Baterie pentru accesorii descărcatăNu mai puteți porni motorul sau reîncărca bateria de tracțiune.
WARNI NG
Măsuri de precauție înainte de a efectua lucrări asupra bateriei pentru accesoriiSelectați modul P, luați contactul, verificați dacă panoul de instrumente este oprit și dacă autovehiculul nu este conectat.
WARNI NG
Pornirea de urgență a unui alt autovehiculNu utilizați bateria pentru accesorii pentru a efectua pornirea de urgență a unui alt autovehicul sau pentru a încărca bateria unui alt autovehicul.
Simboluri
Evitarea scânteilor sau a focului deschis, interzicerea fumatului. Protejați-vă întotdeauna ochii. Gazele explozive pot provoca orbire și răniri.Nu lăsați bateria autovehiculului la îndemâna copiilor.Bateria autovehiculului conține acid sulfuric, care poate provoca orbirea sau arsuri grave.Pentru mai multe informații, consultați manualul.Pot fi prezente gaze explozive în apropierea bateriei.
Acces la baterie
Bateria se află sub capotă.► Deschideți capota acționând maneta de eliberare din interior, apoi elementul de siguranță din exterior.► Fixați tija pentru capotă.
Page 263 of 352

263
În cazul unei defecțiuni
8
Terminalul (-) al bateriei nu este accesibil.Lângă baterie există un punct de legare la masă.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Capotă și Motor, consultați secțiunea corespunzătoare.
Pornirea utilizând altă
baterie
În cazul în care bateria autovehiculului este
descărcată, motorul poate fi pornit utilizând o altă baterie (externă sau de la alt autovehicul) și cabluri pentru pornirea asistată sau utilizând o baterie portabilă.
WARNI NG
Nu porniți niciodată motorul conectând un încărcător de baterie.Nu utilizați niciodată o baterie portabilă de 24 V sau de tensiune mai mare.
Verificați întâi dacă bateria pe care o veți utiliza are o tensiune nominală de 12 V și o capacitate cel puțin egală cu cea a bateriei descărcate.Cele două autovehicule nu trebuie să fie în contact unul cu altul.Opriți consumatorii electrici de la ambele autovehicule (sistemul audio, ștergătoarele, luminile etc.).Aveți grijă: cablurile pentru pornirea asistată să nu se afle aproape de componentele în mișcare ale motorului (ventilator, curea etc.).Nu deconectați terminalul (+) când motorul este pornit.
► Conectați cablul roșu la terminalul (+) al bateriei descărcate A (la cotul metalic) și apoi la terminalul pozitiv (+) al bateriei B sau al bateriei portabile.► Conectați un capăt al cablului verde sau negru la terminalul negativ (-) al bateriei B sau
al bateriei portabile (sau la punctul de legare la masă al celuilalt autovehicul).► Conectați celălalt capăt al cablului verde sau negru la punctul de legare la masă C.► Porniți motorul autovehiculului de asistență și lăsați-l să funcționeze câteva minute.► Acționați demarorul autovehiculului cu bateria descărcată și lăsați motorul să funcționeze.Dacă motorul nu pornește imediat, luați contactul și așteptați câteva momente înainte de a încerca din nou.► Așteptați să revină la ralanti.► Deconectați cablurile pentru pornirea asistată în ordinea inversă conectării.► Lăsați motorul să funcționeze cel puțin 30 de minute, cu autovehiculul oprit, pentru ca bateria să ajungă la un nivel de încărcare adecvat.
WARNI NG
Conducerea imediată fără a atinge un nivel suficient de încărcare poate afecta unele dintre funcțiile autovehiculului (de exemplu Stop & Start).
WARNI NG
Pentru deconectare, efectuați operațiile în ordine inversă.
Page 264 of 352

264
WARNI NG
Cutie de viteze automatăNu încercați niciodată să porniți motorul împingând autovehiculul.
NOTIC E
Unele funcții, inclusiv Stop & Start, nu sunt disponibile dacă bateria nu are un nivel de încărcare suficient.
Încărcarea bateriei utilizând
un încărcător
Pentru o durată de viață optimă a bateriei, este esențială menținerea unui nivel de încărcare adecvat.În unele cazuri poate fi necesară încărcarea bateriei:– dacă autovehiculul este utilizat în special pentru călătorii scurte;
– dacă autovehiculul trebuie să fie scos din circulație timp de câteva săptămâni.Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
WARNI NG
Pentru a încărca personal bateria, utilizați doar un încărcător compatibil cu bateriile plumb-acid, cu o tensiune nominală de 12 V.
WARNI NG
Urmați instrucțiunile furnizate de producătorul
încărcătorului.Nu inversați niciodată polaritatea.
NOTIC E
Nu este necesar să deconectați bateria.
► Luați contactul.► Opriți toți consumatorii electrici (sistemul audio, luminile, ștergătoarele etc.).
► Opriți încărcătorul B înainte de a conecta cablurile la baterie, pentru a evita producerea unor scântei periculoase.► Cablurile încărcătorului trebuie să fie în stare bună.► Ridicați capacul din plastic al terminalului (+), dacă este prezent la autovehicul.► Conectați cablurile la încărcătorul B astfel:• cablul roșu pozitiv (+) la terminalul (+) al bateriei A,• cablul negru negativ (-) la punctul de legare la masă C pe autovehicul.► La finalul fiecărei operații de încărcare, opriți încărcătorul B înainte de a deconecta cablurile de la bateria A.
WARNI NG
Dacă este prezentă această etichetă, utilizați doar un încărcător de 12 V pentru a evita producerea unor daune ireversibile la componentele electrice.
24V
12V