Page 161 of 272

161
Informații practice
7
Dispozitiv de remorcare
Distribuția încărcăturii► Distribuiți încărcătura în remorcă astfel încât cele mai grele obiecte să fie cât mai aproape de punte, iar greutatea pe dispozitivul de remorcare să se apropie de valoarea maximă admisă, fără a o depăși.Densitatea aerului scade la altitudini mari, reducând performanța motorului. Greutatea maximă a remorcii trebuie redusă cu 10% pentru fiecare 1.000 m în altitudine.
NOTIC E
Utilizați dispozitivele de remorcare și cablurile nemodificate aprobate de TOYOTA. Se recomandă ca montarea să fie realizată de un dealer TOYOTA sau de un service autorizat.Chiar dacă dispozitivul de remorcare nu este montat de un dealer TOYOTA, trebuie să fie montat conform instrucțiunilor producătorului autovehiculului.Anumite funcții de asistență la conducere sau efectuare a manevrelor sunt dezactivate automat dacă este utilizată o bară de remorcare aprobată.
WARNI NG
Respectați greutatea maximă remorcabilă admisă, indicată pe certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eticheta producătorului precum și în secțiunea Caracteristici tehnice a prezentului manual.Respectarea greutății maxime remorcabile admise (bila de remorcare) include și utilizarea accesoriilor (suport pentru biciclete, cutii de remorcare etc.).
WARNI NG
Respectați legislația în vigoare în țara în care conduceți.
Page 162 of 272
162
Dispozitive de remorcare
În funcție de nivelul de echipare, autovehiculul poate fi dotat cu unul dintre următoarele dispozitive de remorcare:Nr. omologării: E1 R55 (referința 2)
Poziția de montare, apoi referința dispozitivului de remorcare
Tipul dispozitivului de remorcare
Plăcuță montată în partea inferioară și dispozitiv de remorcare montat în partea superioară
Plăcuță montată în partea inferioară și dispozitiv de remorcare montat în partea inferioară
Plăcuță+Bilă de remorcare G1
– LCV std (standard) L1– LCV std (standard) L2– LCV cu bară transversală (pentru activități de lucru) L1– LCV cu bară transversală (pentru încărcături grele) L2
Plăcuță+Cârlig simplu CL
– LCV std (standard) L1– LCV std (standard) L2– LCV cu bară transversală (pentru activități de lucru) L1– LCV cu bară transversală (pentru activități de lucru) L2
X
Plăcuță+Cârlig combinat CK
Page 163 of 272

163
Informații practice
7
NOTIC E
Pentru informații suplimentare privind dispozitivul de remorcare, consultați manualul de utilizare livrat împreună cu acesta.
WARNI NG
Dacă nu tractați o remorcă, îndepărtați bila de remorcare cu detașare rapidă.
Indicator de
supraîncărcare
Indicatorul de supraîncărcare este o funcție de asistență la conducere care vă informează că a fost depășită greutatea maximă admisă; aceasta poate fi fie greutatea brută a autovehiculului (GVW), fie greutatea maximă pe punți (față sau spate) (GAWR).
WARNI NG
Indicatorul exonerează utilizatorul de responsabilitate.
NOTIC E
Chiar dacă măsurați corect greutatea încărcăturii autovehiculului, orice factor care poate modifica această greutate (șofer/pasageri suplimentari sau preluarea unei cantități suplimentare de carburant) după măsurare poate determina supraîncărcarea autovehiculului.
WARNI NG
Încărcătura include greutatea articolelor depozitate pe suprafața de încărcare (inclusiv orice amenajare, cum ar fi rafturile), dar și greutatea tuturor persoanelor aflate la bordul autovehiculului, cantitatea de carburant și diferite echipamente montate pe autovehicul.Pentru performanțe optime, autovehiculul trebuie să fie parcat și încărcat pe o suprafață plană (evitați următoarele situații: parcarea pe o suprafață înclinată sau perpendicular pe un trotuar).
WARNI NG
Atașarea unei remorci la autovehicul poate afecta funcționarea sistemului.
Funcționare
Funcția de măsurare a greutății prezente la bordul vehiculului dumneavoastră este declanșată:► automat, la pornirea motorului;
ON► la oprirea autovehiculului, prin apăsarea unui buton aflat pe suprafața de încărcare. Apoi, sistemul va fi activ pentru 5 minute.
Afișarea valorii măsurate în suprafața de încărcare
ON
Dacă greutatea de la bordul autovehiculului se apropie de greutatea maximă admisă , indicatorii luminoși ai acestor butoane se vor aprinde.
Page 164 of 272

164
ON
Dacă greutatea de la bordul autovehiculului depășește greutatea maximă admisă , indicatorii luminoși ai acestor butoane se vor aprinde.
Afișarea funcției de măsurare pe panoul de instrumente
Dacă greutatea de la bordul autovehiculului depășește greutatea maximă admisă , acest indicator luminos se va aprinde.
Defecțiune
Afișarea defecțiunii în suprafața de încărcare
După ce funcția de măsurare este declanșată din suprafața de încărcare, LED-urile celor 3 butoane se aprind simultan și intermitent pentru aproximativ 3 secunde și apoi se sting.Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
Informațiile afișate pe panoul de instrumente
Aceste lămpi de avertizare se aprind împreună cu un mesaj.Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
Modul economie de
energie
Sistem care gestionează durata de utilizare a anumitor funcții pentru a păstra un nivel suficient de încărcare a bateriei.După oprirea motorului și pentru o perioadă cumulativă maximă de aproximativ 40 de minute, puteți continua să utilizați sisteme precum sistemul audio și cel telematic, ștergătoarele, faza scurtă, lămpile de curtoazie etc.
Activarea modului
Pe panoul de instrumente este afișat un mesaj care indică faptul că a fost activat modul
economie și funcțiile active sunt trecute în standby.
NOTIC E
Dacă este efectuat un apel telefonic în acest timp, va fi susținut aproximativ 10 minute cu sistemul mâini-libere al sistemului audio.
Dezactivarea modului
Aceste funcții vor fi reactivate automat la următoarea pornire a autovehiculului.Pentru a reveni imediat la utilizarea acestor funcții, porniți motorul și lăsați-l să funcționeze:– sub zece minute, pentru a utiliza echipamentele timp de aproximativ cinci minute,– peste zece minute, pentru a utiliza echipamentele timp de aproximativ treizeci de minute.Lăsați motorul să funcționeze pe durata specificată pentru a asigura încărcarea suficientă a bateriei.Nu reporniți motorul în mod repetat pentru a încărca bateria.
WARNI NG
Motorul nu poate porni dacă bateria este descărcată.
Pentru mai multe informații despre Bateria de 12 V, consultați secțiunea corespunzătoare.
Page 165 of 272

165
Informații practice
7
Modul de reducere a
sarcinii
Sistem care gestionează utilizarea unor funcții pe baza nivelului de încărcare rămas al bateriei.În timpul deplasării autovehiculului, funcția de reducere a sarcinii dezactivează temporar anumite funcții, cum ar fi climatizarea și încălzirea lunetei.Funcțiile dezactivate sunt reactivate automat imediat de condițiile permit acest lucru.
Bare de acoperiș / cadru
portbagaj
WARNI NG
RecomandăriDistribuiți încărcătura în mod uniform, având grijă să evitați supraîncărcarea uneia dintre laturi.
Aranjați partea cea mai grea a încărcăturii cât mai aproape de acoperiș.Fixați ferm încărcătura.Conduceți prudent: autovehiculul va fi mai sensibil la efectele curenților laterali și stabilitatea acestuia poate fi afectată.Verificați în mod regulat securitatea și strângerea fermă a barelor de acoperiș și cadrelor de portbagaj, cel puțin înainte de fiecare călătorie.
WARNI NG
În cazul transportării unei încărcături pe acoperiș (nu trebuie să depășească înălțimea de 40 cm (1 ft 3")), nu depășiți următoarele greutăți:– Bare transversale pe bare longitudinale: 80 kg (176 lb).– Două bare transversale fixate cu șuruburi pe acoperiș: 100 kg (220 lb).– Trei bare transversale fixate cu șuruburi pe acoperiș: 150 kg (330 lb).– Un cadru portbagaj din aluminiu: 120 kg (264 lb).– Un cadru portbagaj din oțel: 115 kg (253 lb).Dacă înălțimea de încărcare depășește 40 cm (1 ft 3"), adaptați viteza autovehiculului în funcție de tipul de drum pentru a evita deteriorarea barelor de acoperiș sau a cadrului de portbagaj și a elementelor de fixare de pe autovehicul.Consultați legislația națională, pentru a
respecta reglementările privind transportul obiectelor mai lungi decât autovehiculul.
WARNI NG
Ca măsură de siguranță și pentru a evita deteriorarea acoperișului, este esențial să utilizați bare de acoperiș și cadre de portbagaj aprobate pentru autovehiculul
dumneavoastră.Respectați instrucțiunile de montare și utilizare conținute în ghidul furnizat împreună cu barele de acoperiș și cadrele de portbagaj.
Pentru a monta barele de acoperiș transversale sau un cadru portbagaj, utilizați punctele de fixare furnizate în acest scop:► Îndepărtați capacele punctelor de fixare de pe autovehicul.
► Amplasați în poziție fiecare punct de fixare și blocați-le pe rând pe acoperiș.
Page 166 of 272

166
► Asigurați-vă că barele de acoperiș sau cadrul de portbagaj sunt fixate corect (trăgând de ele).Barele sunt adaptabile pentru fiecare punct de fixate.
Capotă
WARNI NG
Stop & StartÎnainte de a efectua orice operație sub capotă, trebuie să luați contactul pentru a evita orice risc de rănire în urma activării automate a modului START.
NOTIC E
Locația manetei de eliberare din interior a
capotei previne deschiderea acesteia atunci când este închisă ușa stânga față.
WARNI NG
Dacă motorul este fierbinte, manevrați cu grijă elementul de siguranță exterior și tija (risc de arsuri), utilizând zona protejată.Aveți grijă să nu deteriorați elementul de siguranță atunci când capota este deschisă.Nu deschideți capota în condiții de vânt puternic.
WARNI NG
Răcirea motorului după oprireVentilatorul de răcire a motorului poate porni după oprirea motorului.Aveți grijă cu obiectele sau îmbrăcămintea care ar putea fi prinsă în lamele ventilatorului!
Deschidere
► Deschideți ușa stânga față.
► Trageți spre dumneavoastră maneta de eliberare amplasată în partea de jos a cadrului ușii.► Ridicați elementul de siguranță și apoi ridicați capota.
► Desprindeți tija pentru capotă din locaș și poziționați-o în fanta de susținere pentru a menține capota deschisă.
Page 167 of 272

167
Informații practice
7
Închidere
► Scoateți tija din fanta de susținere.► Fixați tija în locașul său.► Coborâți capota și eliberați-o.► Trageți capota pentru a verifica dacă este blocată corect.
WARNI NG
Având în vedere prezența echipamentelor electrice sub capotă, este recomandată limitarea expunerii la apă (ploaie, spălare etc.).
Compartimentul motorului
Motorul reprezentat este un exemplu oferit numai în scop ilustrativ.Amplasarea următoarelor elemente poate varia:– Filtru de aer.– Jojă ulei de motor.– Capac alimentare ulei de motor.
Motor pe benzină
Motorul Diesel
1.Rezervor pentru lichidul de spălare a parbrizului
2.Rezervor pentru lichidul de răcire a motorului
3.Rezervor pentru lichidul de frână
4.Baterie / siguranțe
5.Punct de legare la masă (-)
6.Casetă cu siguranțe
7.Filtru de aer
8.Capac alimentare ulei de motor
9.Jojă ulei de motor
WARNI NG
Sistemul de carburant Diesel funcționează la presiuni foarte mari:Toate lucrările asupra acestui circuit trebuie să fie efectuate de un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
Verificarea nivelurilor
Verificați în mod regulat toate nivelurile următoare, în conformitate cu programul de service stabilit de producător. Dacă este necesar, completați nivelurile, cu excepția cazului în care se specifică altfel.Dacă nivelul unui lichid scade în mod semnificativ, apelați la un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru verificarea sistemului respectiv.
WARNI NG
Lichidele trebuie să respecte cerințele producătorului și să fie în conformitate cu motorul autovehiculului.
WARNI NG
Aveți grijă în cazul în care lucrați sub capotă, deoarece unele părți ale motorului pot avea temperaturi foarte ridicate (risc de arsuri) și ventilatorul de răcire poate porni în orice moment (chiar și când contactul este luat).
Page 168 of 272

168
Produse utilizate
WARNI NG
Evitați contactul prelungit cu pielea al uleiului sau lichidelor uzate.Majoritatea acestor lichide sunt periculoase pentru sănătate sau foarte corozive.
ECO
Nu eliminați uleiul sau lichidele uzate în rețelele de canalizare sau în sol.Goliți uleiul folosit în containerele rezervate în acest scop, la un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
Ulei de motor
Nivelul este verificat cu motorul oprit de cel puțin 30 de minute și pe o suprafață plană, fie cu ajutorul indicatorului de nivel ulei de motor de pe panoul de instrumente, atunci când contactul este pus (pentru autovehiculele echipate cu instrument de măsură electric), fie utilizând joja.Completarea nivelului de ulei între două prezentări la service (sau schimbări de ulei) este normală. Se recomandă să verificați nivelul și să
îl completați dacă este necesar la fiecare 5.000 km (3.000 mile).
WARNI NG
Pentru a menține fiabilitatea motorului și a sistemului de control al emisiilor, nu utilizați niciodată aditivi pentru uleiul de motor.
Verificare cu ajutorul jojei
Pentru locația jojei, consultați imaginea compartimentului motorului respectiv.► Apucați joja de mânerul colorat și trageți-o complet.► Ștergeți capătul jojei, utilizând o lavetă curată și fără scame.
► Repoziționați joja și apăsați-o complet, apoi scoateți-o din nou și verificați vizual: nivelul corect este între marcajele A (max) și B (min).Nu porniți motorul dacă nivelul este:– deasupra marcajului A: contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.– sub marcajul B: completați imediat nivelul de ulei de motor.
WARNI NG
Tipul de uleiÎnainte de a completa nivelul de ulei de motor sau de a schimba uleiul, verificați dacă uleiul respectiv este adecvat pentru motor și respectă recomandările din cadrul programului de service furnizat împreună cu autovehiculul (sau disponibil la dealerul TOYOTA și la un atelier de service autorizat).Utilizarea unui ulei nerecomandat poate invalidat garanția contractuală în eventualitatea unei defectări a motorului.
Completarea nivelului de ulei de
motor
Amplasarea capacului orificiului de alimentare cu ulei este prezentată în imaginea corespunzătoare a configurației compartimentului motorului.► Adăugați uleiul în cantități mici, evitând stropirea componentelor motorului (risc de
incendiu).► Așteptați câteva minute înainte de a verifica din nou nivelul cu ajutorul jojei.► Dacă este necesar, mai adăugați ulei.► După verificarea nivelului, repoziționați cu grijă capacul orificiului de alimentare cu ulei și joja în tubul său.