Page 113 of 272

11 3
Conducere
6
De acum înainte, frâna de parcare poate fi acționată și eliberată doar manual, utilizând maneta de comandă.Repetați această procedură pentru reactivarea funcționării automate (confirmată prin stingerea indicatorului luminos de pe panoul de instrumente).
Frânare de urgență
În eventualitatea unei defecțiuni a pedalei de frână sau într-o situație de excepție (de exemplu în cazul unui atac de cord etc. al șoferului sau al desfășurării instruirii de conducere), autovehiculul poate fi frânat prin tragerea continuă a manetei frânei de parcare electrice. Frânarea are loc în timp ce este trasă maneta de comandă; este întreruptă la eliberarea manetei de comandă.Sistemele ABS și DSC asigură stabilitatea autovehiculului în timpul frânării de urgență.Dacă frânarea de urgență nu funcționează, pe panoul de instrumente va fi afișat mesajul „Maneta de comandă a frânei de parcare este
defectă”.
Dacă sistemele ABS și DSC nu funcționează, fapt semnalat prin aprinderea uneia sau a ambelor lămpi de avertizare pe panoul de instrumente, nu mai este garantată stabilitatea autovehiculului.
În această eventualitate, șoferul trebuie să asigure stabilitatea prin acțiuni repetate de tragere-eliberare a manetei de comandă, până la imobilizarea autovehiculului.
Sistemul de asistenţă la
pornirea în rampă
Acest sistem menține autovehiculul pe loc (timp de aproximativ 2 secunde) la pornirea în rampă, în timp ce transferați piciorul de pe pedala de frână la pedala de accelerație.Acest sistem este activ doar când:– autovehiculul este staționat și apăsați pedala de frână,– sunt îndeplinite anumite condiții impuse de pantă,– ușa șoferului este închisă.
WARNI NG
Nu părăsiți autovehiculul când staționarea este asigurată temporar de sistemul de asistență la pornirea în rampă.Dacă cineva trebuie să iasă din autovehicul când motorul este pornit, aplicați manual frâna de parcare. Ulterior, asigurați-vă că indicatorul luminos al frânei de parcare și indicatorul luminos al modului P de pe maneta de comandă a frânei de parcare electrice se aprind continuu.
WARNI NG
Sistemul de asistență la pornirea în rampă nu poate fi dezactivat. Cu toate acestea, utilizarea frânei de parcare pentru imobilizarea autovehiculului întrerupe funcționarea acestuia.
Funcționare
În rampă, cu autovehiculul stând pe loc, poziția acestuia este menținută pentru scurt timp după ce eliberați pedala de frână:– cu condiția să cuplați treapta întâi sau să deplasați maneta schimbătorului în poziția neutră, în cazul transmisiei manuale.– cu condiția să accesați modul D sauM, în cazul transmisiei automate.
Page 114 of 272

11 4
În pantă, cu autovehiculul stând pe loc și treapta de marșarier cuplată, poziția acestuia este menținută pentru scurt timp după ce eliberați pedala de frână:
Defecțiune
Aceste lămpi de avertizare se aprind intermitent în cazul unei defecțiuni.Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru a verifica sistemul.
Cutie de viteze manuală
cu 5 trepte
Cuplarea treptei de
marșarier
► Cu pedala de ambreiaj complet apăsată, deplasați schimbătorul în poziția neutră.► Deplasați schimbătorul către dreapta, apoi trageți-l înapoi.
WARNI NG
Cuplați treapta de marșarier numai când autovehiculul stă pe loc și motorul este la ralanti.
NOTIC E
Ca măsură de siguranță și pentru a facilita pornirea motorului:– deplasați întotdeauna schimbătorul în poziția neutră,– apăsați pedala de ambreiaj.
Cutie de viteze manuală
cu 6 trepte
Cuplarea treptei 5 sau 6
► Deplasați selector complet spre dreapta pentru a cupla treapta 5 sau treapta 6.
WARNI NG
Nerespectarea acestei instrucțiuni poate provoca deteriorarea permanentă a cutiei de viteze (cuplarea accidentală a treptei 3 sau 4).
Page 115 of 272

11 5
Conducere
6
Cuplarea treptei de
marșarier
► Ridicați inelul de sub nucă și deplasați schimbătorul spre stânga, apoi înainte.
WARNI NG
Cuplați treapta de marșarier numai când autovehiculul stă pe loc și motorul este la ralanti.
NOTIC E
Ca măsură de siguranță și pentru a facilita pornirea motorului:– deplasați întotdeauna schimbătorul în poziția neutră,
– apăsați pedala de ambreiaj.
Cutie de viteze automată
Cutie de viteze automată cu 8 trepte de viteză care oferă posibilitatea alegerii între confortul funcționării automate și schimbarea manuală a treptelor.Sunt disponibile două moduri de conducere:– Acționare automată pentru gestionarea electronică a treptelor de către cutia de viteze:– Acționare manuală pentru schimbarea secvențială a treptelor de către șofer.În modul automat, puteți schimba manual treapta de viteză folosind padele montate pe volan (de exemplu: pentru a depăși un autovehicul).
Selectorul de viteze
W ARNI NG
Pentru deplasarea selectorului în deplină siguranță, se recomandă apăsarea pedalei de frână.
P.Oprire.
R.Marșarier.
N.Neutru.
D.Deplasare (funcționare automată).
M.Manual (acționare manuală cu schimbare secvențială a treptelor).
NOTIC E
Poziția N poate fi utilizată în cazul blocajelor în trafic sau la o spălătorie auto.
Page 116 of 272

11 6
Comenzile de pe volan
► Trageți de padelele din partea dreaptă „+” sau din partea stângă „-” către dumneavoastră pentru cuplarea unei trepte superioare sau inferioare.
NOTIC E
Comenzile de pe volan nu permit selectarea modului neutru și cuplarea sau decuplarea treptei de marșarier.
Informațiile afișate pe
panoul de instrumente
Când deplasați selectorul sau apăsați butonul M, treapta corespunzătoare și indicatorul luminos sunt indicate pe panoul de instrumente.Simbolul „-” este afișat în cazul unei valori invalide.► Dacă mesajul „Picior pe frână” este afișat pe panoul de instrumente, apăsați ferm pedala de frână.
Plecarea de pe loc
► Apăsând pedala de frână, selectați poziția P.► Porniți motorul.Dacă nu sunt întrunite condițiile, este emis un semnal sonor însoțit de un mesaj afișat pe ecranul panoului de instrumente.► Eliberați frâna de parcare.► Selectați poziția R, N sau D.
WARNI NG
Dacă doriți să plecați de pe loc cu autovehiculul încărcat pe o pantă abruptă, apăsați pe pedala de frână, selectați poziția D, eliberați frâna de parcare, apoi eliberați pedala de frână.
► Eliberați treptat pedala de frână.Autovehiculul pleacă imediat de pe loc.
NOTIC E
Dacă poziția P este afișată pe panoul de instrumente, dar selectorul este în altă poziție,
deplasați selectorul în poziția P pentru a permite pornirea motorului.Dacă poziția N este selectată în mod neintenționat în timpul conducerii, permiteți-i motorului să revină la starea de ralanti, apoi selectați poziția D pentru a accelera.
WARNI NG
Cu motorul la ralanti și frâna eliberată, dacă
este selectată una dintre pozițiile R, D sau M, autovehiculul se deplasează fără ca pedala de accelerație să fie apăsată.Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în autovehicul.Ca măsură de siguranță, nu părăsiți niciodată autovehiculul fără a lua cu dumneavoastră cheia sau telecomanda, chiar și pentru o perioadă scurtă.Când se derulează operațiuni de întreținere cu motorul pornit, acționați frâna de parcare și selectați poziția P.
WARNI NG
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, nu încercați să porniți motorul împingând autovehiculul.
Page 117 of 272

11 7
Conducere
6
Funcționare automată
► Selectați poziția D pentru cuplarea automată a treptelor de viteză.Cutia de viteze funcționează în modul auto-adaptiv, fără nicio intervenție din partea șoferului. Aceasta selectează permanent treapta ideală în funcție de stilul de conducere, tipul de drum și încărcătura autovehiculului.Pentru accelerare maximă, apăsați complet pedala de accelerație (kick-down) fără a atinge selectorul. Transmisia cuplează automat o treaptă inferioară sau menține treapta selectată până la atingerea turației maxime a motorului.La frânare, transmisia cuplează automat o treaptă inferioară pentru a asigura o frână de motor eficientă.Dacă pedala de accelerație este eliberată brusc, transmisia nu va cupla o treaptă superioară din motive de siguranță.
WARNI NG
Nu selectați niciodată poziția N în timp ce autovehiculul rulează.Nu selectați niciodată pozițiile P sau Rdacă autovehiculul nu este complet oprit.
Controlul manual temporar
al schimbării treptelor
Puteți prelua controlul temporar al schimbării treptelor folosind comenzile „+” și „-” montate pe volan. Solicitarea de schimbare a treptelor va fi realizată dacă turația motorului permite acest lucru. Această funcție vă permite să anticipați anumite situații, precum depășirea unui alt autovehicul sau apropierea de un viraj. După câteva secunde, dacă padelele nu sunt acționate, cutia de viteze revine la acționarea automată.
Deplasare cu viteză mică
(deplasare fără a utiliza
pedalei de accelerație)
Această funcție facilitează executarea manevrelor la viteză mică (la parcare, în blocajele din trafic etc.).Când motorul este la ralanti, cu frâna de
parcare eliberată și cu treapta de viteză D, M sau R selectată, autovehiculul începe să se deplaseze cu viteză micăde îndată ce ridicați piciorul de pe pedala de frână (fără a apăsa pedala de accelerație).
WARNI NG
Ca măsură de precauție, nu părăsiți niciodată autovehiculul cu motorul pornit și cu ușile închise.
Acționare manuală
► Cu selectorul în poziția D, apăsați butonul M pentru schimbarea secvențială a celor 6 trepte de viteză.Butonul este apăsat și indicatorul luminos se aprinde.► Utilizați comenzile „+” sau „-” de pe volan. M apare și treptele cuplate sunt afișate succesiv pe panoul de instrumente.► Puteți reveni la acționarea automată oricând apăsând din nou pe butonul M.Indicatorul luminos al butonului se stinge.
NOTIC E
În modul manual, nu este necesar să eliberați pedala de accelerație la schimbarea treptelor.
NOTIC E
Schimbarea treptelor este posibilă numai dacă viteza autovehiculului și turația
motorului permit acest lucru.
Page 118 of 272

11 8
NOTIC E
Dacă turația motorului este prea mică sau prea mare, treapta selectată se aprinde intermitent câteva secunde, apoi este afișată treapta cuplată în acel moment.Când autovehiculul este oprit sau se deplasează cu viteză foarte redusă, transmisia selectează treapta M1.
NOTIC E
Pentru a proteja frânele la coborârea unei pante abrupte, utilizați frâna de motor pentru a reduce viteza (ridicați piciorul de pe accelerație sau cuplați o treaptă inferioară).Menținerea apăsată a pedalei de accelerație pentru mai mult timp poate provoca supraîncălzirea frânelor, existând riscul avarierii sistemului de frânare sau scăderea eficienței acestuia.Utilizați frânele numai atunci când este necesar, pentru decelerarea sau oprirea autovehiculului.
NOTIC E
În funcție de configurația traseului (de exemplu: drum montan), acționarea manuală poate fi o opțiune favorabilă.Acționarea automată poate să nu fie întotdeauna adecvată și nu permite utilizarea frânei de motor.
Valoare invalidă în modul
manual
Acest simbol este afișat dacă treapta nu a fost cuplată corespunzător (selectorul este între două poziții).► Deplasați selectorul în poziția „corectă”.
Oprirea autovehiculului
Înainte de oprirea motorului, selectați poziția P apoi acționați frâna de parcare pentru a imobiliza autovehiculul.
NOTIC E
Se poate resimți un punct de rezistență la deplasarea selectorului în poziția P.Dacă selectorul nu se află în poziția P când ușa șoferului este deschisă sau la aproximativ 45 de secunde după luarea contactului, este
emis un semnal sonor însoțit de un mesaj afișat.► Readuceți selectorul în poziția P; semnalul sonor se oprește și mesajul dispare.
WARNI NG
Pe o suprafață cu unghi mare de înclinare, cu autovehiculul încărcat, apăsați pe pedala de frână, selectați poziția P, acționați frâna de
parcare, apoi eliberați pedala de frână.
WARNI NG
În toate situațiile, asigurați-vă că selectorul este în poziția P, înainte de a ieși din autovehicul.
Defect de funcționare
Când este pus contactul, pe ecranul panoului de instrumente este afișat un mesaj care indică o defecțiune a transmisiei.În această situație, transmisia comută în modul de avarie și este blocată în treapta a 3a. Puteți simți o piedică evidentă în timp ce schimbați din poziția P în R și din N în R. Acest lucru nu va provoca daune transmisiei.Nu depășiți viteza de 100 km/h (60 mph), chiar
dacă legislația rutieră permite.Defecțiunea trebuie verificată de un dealer TOYOTA sau într-un service autorizat.
Page 119 of 272

11 9
Conducere
6
WARNI NG
Există un risc de defecțiune a transmisiei:– dacă apăsați concomitent pedalele de accelerație și de frână (acestea trebuie acționate numai cu piciorul drept),– dacă forțați o trecere a selectorului din poziția P în altă poziție când bateria este descărcată.
EC O
Pentru a reduce consumul de carburant când staționați cu motorul pornit pentru perioade mai lungi (blocaj în trafic etc.), deplasați selectorul în poziția N și aplicați frâna de parcare.
WARNI NG
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, nu încercați să porniți motorul împingând autovehiculul.
Indicatorul de eficiență
pentru schimbarea treptei
de viteză
(În funcție de motor.)
Acest sistem ajută la reducerea consumului de carburant prin recomandarea celei mai adecvate trepte de viteză.
Funcționare
În funcție de situația din trafic și de echiparea autovehiculului, sistemul vă poate recomanda să săriți peste una sau peste mai multe trepte.Recomandările pentru cuplarea treptelor de viteză nu trebuie considerate ca fiind obligatorii. De fapt, configurația traseului, aglomerația din trafic și siguranța rămân factori importanți în alegerea treptei de viteză. Este responsabilitatea șoferului să decidă dacă urmează sau nu recomandările acestui sistem.Această funcție nu poate fi dezactivată.
NOTIC E
Cu o cutie de viteze automată, sistemul este activ doar în cazul acționării manuale.
Informațiile sunt afișate pe panoul de instrumente, sub forma unei săgeți orientate în sus sau în jos și a treptei recomandate.
NOTIC E
Sistemul adaptează recomandările privind
schimbarea treptei la condițiile de drum (suprafață înclinată, încărcătură etc.) și la
solicitările șoferului (putere, accelerație, frânare etc.).Sistemul nu sugerează niciodată:– cuplarea treptei întâi;– cuplarea treptei de marșarier.
Stop & Start
Funcția Stop & Start oprește temporar funcționarea motorului - modul STOP - în cazul opririlor autovehiculului (la semafor, blocaje de trafic etc.). Motorul repornește automat - modul START - imediat ce șoferul dorește să plece de pe loc.Creată în mod special pentru traficul urban, funcția Stop & Start reduce consumul de carburant și gazele de eșapament emise, precum și nivelul de zgomot la staționare.Funcția nu afectează funcționarea autovehiculului, în special frânarea.
WARNI NG
Deschiderea capoteiÎnainte de a efectua orice operație sub capotă, dezactivați sistemul Stop & Start pentru a evita riscul de rănire în urma repornirii automate a motorului.
Page 120 of 272

120
WARNI NG
Conducerea pe drumuri inundateÎnainte de a pătrunde într-o zonă inundată, vă recomandăm cu tărie să dezactivați sistemul Stop & Start.Pentru mai multe informații despre Recomandări pentru conducere, în special pe drumuri inundate, consultați secțiunea corespunzătoare.
Dezactivare/activare
Cu butonul
► Apăsați acest buton pentru dezactiva sau reactiva sistemul.Acest indicator luminos este aprins când sistemul este dezactivat.
Cu sistem audio/ecran tactil
Sistemul este activat și dezactivat din meniul de configurare a autovehiculului.
WARNI NG
Dacă sistemul este dezactivat în modul STOP, motorul repornește imediat.
NOTIC E
Sistemul este reactivat automat de fiecare dată când șoferul pornește motorul.
Funcționare
Condiții principale de funcționare
– Ușa șoferului trebuie să fie închisă.– Ușa laterală culisantă trebuie să fie închisă.– Centura de siguranță a șoferului trebuie să fie fixată.– Bateria trebuie să aibă un nivel suficient de încărcare.– Temperatura motorului trebuie să fie în intervalul normal de funcționare.– Temperatura exterioară trebuie să fie între 0°C și 35°C.
Recerea motorului în standby (modul
STOP)
Motorul trece automat în modul standby imediat ce șoferul manifestă intenția de a opri.– Cu o cutie de viteze manuală: la viteze sub 3 km/h (2 mph) sau cu autovehiculul oprit (în funcție de motor), cu schimbătorul de viteze în poziția neutră și pedala de ambreiaj eliberată.
– Cu o cutie de viteze automată: la viteze sub 3 km/h (2 mph) sau cu autovehiculul oprit (în funcție de motor), cu pedala de frână apăsată sau selectorul în poziția N.
Cronometru
Un cronometrul însumează timpul petrecut în standby în timpul călătoriei. Este resetat la fiecare punere a contactului.
Cazuri speciale:
Motorul nu va trece în standby dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile sau în cazurile următoare.– Pe o suprafață cu unghi mare de înclinare (în rampă sau în pantă).– Autovehiculul nu a depășit viteza de 10 km/h (6 mph) de la ultima pornire a motorului (cu cheia sau butonul „START/STOP”).– Este acționată frâna de parcare electrică.– Funcționarea motorului este necesară pentru menținerea unei temperaturi confortabile în compartimentul pentru pasageri.
– Este activată dezaburirea.În aceste cazuri, acest indicator luminos se aprinde intermitent timp de câteva secunde, apoi se stinge.
NOTIC E
După repornirea motorului, modul STOP nu este disponibil până când autovehiculul nu atinge viteza de 8 km/h (5 mph).