Page 73 of 272

73
Iluminat și vizibilitate
4
Maneta de comandă
pentru iluminat
Faza lungă
Aprinderea automată a lămpilor/lămpilor diurneDoar lămpile de poziție
Faza scurtă sau faza lungă
NOTIC E
Funcționarea luminilor selectate este confirmată prin aprinderea indicatorului luminos corespunzător.
NOTIC E
În anumite condiții meteo (de exemplu, la temperaturi scăzute sau umiditate), este normală aburirea suprafeței interioare a sticlei farurilor și a lămpilor spate; aceasta dispare după câteva minute de la aprinderea luminilor.
Comutarea în faza scurtă
Trageți maneta pentru a comuta între faza scurtă și faza lungă.
În modurile „AUTO” și lămpi de poziție, șoferul poate comuta temporar în faza lungă („flash-uri”) prin menținerea apăsată a manetei.
Inelul de selectare pentru
proiectoarele de ceață
Lămpi de ceață spate
Funcționează cu lămpile de poziție aprinse.► Rotiți inelul spre față pentru a le porni și înapoi pentru a le opri.La stingerea automată a luminilor (poziția „AUTO”), proiectoarele de ceață și faza scurtă vor rămâne aprinse.
Cu proiectoarele de ceață și lămpile
de ceață spate
Funcționează cu faza scurtă activată, în modul manual sau automat.Rotiți și eliberați inelul:► o dată spre față pentru a porni proiectoarele de ceață și încă o dată pentru lămpile de ceață spate.
Page 74 of 272

74
► o dată spre spate pentru a opri lămpile de ceață și încă o dată pentru proiectoarele de ceață.La stingerea automată a luminilor (poziția „AUTO”) sau la stingerea manuală a fazei scurte, proiectoarele de ceață și lămpile de poziție vor rămâne aprinse.► Rotiți inelul spre spate pentru a stinge lămpile de ceață; apoi vor fi stinse lămpile de poziție.
NOTIC E
Când luminile rămân aprinseUn semnal sonor emis la deschiderea unei uși față avertizează șoferul că luminile exterioare ale autovehiculului sunt aprinse, cu contactul luat și în modul iluminat manual.În acest caz, stingerea luminilor oprește semnalul sonor.Luminile se sting atunci când luați contactul, dar le puteți reaprinde oricând utilizând maneta de comandă pentru iluminat.
NOTIC E
Călătoria în străinătate Dacă utilizați autovehiculul într-o țară în care traficul se desfășoară invers față de țara dumneavoastră, farurile trebuie reglate pentru a evita orbirea șoferilor care circulă din sens opus.Contactați un dealer TOYOTA sau un service
autorizat.
WARNI NG
În condiții meteorologice favorabile sau pe timp de ploaie este interzisă utilizarea proiectoarelor de ceață și a lămpilor de ceață spate, atât în timpul zilei cât și noaptea. În aceste situații, luminozitatea acestor lămpi îi poate orbi pe ceilalți șoferi. Acestea trebuie utilizate doar în condiții de ceață sau ninsoare.În aceste condiții meteorologice, este responsabilitatea dumneavoastră să aprindeți manual lămpile de ceață și să activați faza scurtă a farurilor, deoarece senzorul de luminozitate poate detecta o lumină suficientă.Opriți proiectoarele de ceață și lămpile de ceață spate când nu mai sunt necesare.
WARNI NG
Nu priviți niciodată prea atent la lumina emisă
de farurile LED: pericol de leziuni oculare.
Indicatoarele de direcție
► Stânga sau dreapta: coborâți sau ridicați maneta de comandă pentru iluminat, dincolo de punctul de rezistență.
Trei aprinderi intermitente
► Apăsați sau ridicați ușor maneta de comandă, fără a trece de punctul de rezistență; indicatoarele de direcție se vor aprinde intermitent de trei ori.
Aprinderea automată a
farurilor
Când senzorul de luminozitate detectează un nivel scăzut al luminii ambientale, lămpile pentru plăcuța de înmatriculare, lămpile de poziție și faza scurtă se aprind automat, fără a fi necesară o acțiune din partea șoferului. De asemenea, acestea se pot aprinde când plouă, în același timp cu funcționarea automată a ștergătoarelor de parbriz.
Page 75 of 272

75
Iluminat și vizibilitate
4
În momentul în care nivelul luminozității este suficient sau după oprirea ștergătoarelor de parbriz, lămpile sunt stinse automat.
► Rotiți inelul în poziția „AUTO”. La activarea funcției va fi afișat și un mesaj.► Rotiți inelul în altă poziție. Pe ecran va fi afișat un mesaj pentru a confirma dezactivarea funcției.
Defecțiune
În cazul defectării senzorului de luminozitate, lampa de avertizare se aprinde pe panoul de instrumente, este emis un semnal sonor și/sau este afișat un mesaj.Contactați un dealer TOYOTA sau un service autorizat.
WARNI NG
Când este ceață sau când ninge, senzorul de luminozitate poate detecta suficientă lumină. În acest caz, lămpile nu se vor aprinde automat.Nu acoperiți senzorul de luminozitate care este poziționat pe bord sau în partea de sus a parbrizului, în spatele oglinzii retrovizoare (în funcție de nivelul de echipare); funcțiile asociate cu acesta nu vor mai fi disponibile.
Lămpile diurne / lămpile de
poziție
Lămpile frontale se aprind automat la pornirea motorului.Acestea includ următoarele funcții:– Lămpi diurne (maneta de comandă pentru
iluminat se află în poziția „AUTO” cu un nivel de iluminare adecvat).
– Lămpi de poziție (maneta de comandă pentru iluminat se află în poziția „AUTO” cu un nivel scăzut de lumină sau „Doar lămpile de poziție” sau „Fază scurtă/fază lungă”).
NOTIC E
LED-urile sunt mai luminoase când funcționează ca lămpi diurne.
Lămpi de staționare
Marcaje laterale pentru autovehicul prin aprinderea lămpilor de poziție doar pe partea traficului.► În funcție de versiune, într-un interval de un minut după ce ați luat contactul, acționați maneta de comandă pentru iluminat în sus sau în jos, în funcție de partea drumului pe care vă aflați (de exemplu: în cazul parcării pe partea stângă, acționați maneta de comandă pentru iluminat în sus; se aprind lămpile de poziție dreapta).Acest lucru este confirmat de un semnal sonor și aprinderea indicatorului luminos de direcție corespunzător pe panoul de instrumente.Pentru a stinge lămpile de staționare, readuceți maneta de comandă pentru iluminat se află în poziția centrală.
Page 76 of 272

76
Iluminat tip guide-me-home
Manual
Pornire/oprire► Cu contactul luat, „aprindeți intermitent” farurile folosind maneta de comandă pentru iluminat pentru a activa sau dezactiva funcția.Iluminatul guide-me-home cu acționare manuală este dezactivat automat la finalul unei anumite perioade de timp.
Automat
Cu inelul în poziția „AUTO”, când lumina este slabă, faza scurtă va fi activată automat la oprirea motorului.Activarea, dezactivarea și durata iluminatului tip guide-me-home sunt setate în meniul de configurare al autovehiculului.
Iluminatul de întâmpinare
exterior cu aprindere
automată
Cu funcția „Aprinderea automată a farurilor” activată, atunci când lumina este slabă, lămpile de poziție și faza scurtă a farurilor se aprind automat atunci când autovehiculul este deblocat.Activarea, dezactivarea și durata iluminatului de întâmpinare exterior sunt setate în meniul de configurare al autovehiculului.
Comutarea automată în
faza scurtă
Acest sistem comută automat între faza scurtă și faza lungă în funcție de luminozitate și de condițiile de drum, utilizând o cameră amplasată în partea superioară a parbrizului.
WARNI NG
Acest sistem oferă asistență la conducere.Șoferul rămâne responsabil pentru sistemul de iluminat al autovehiculului, utilizarea corectă a acestuia în condițiile respective de luminozitate, vizibilitate și trafic, precum și pentru respectarea reglementărilor cu privire la conducere și autovehicul.
NOTIC E
Sistemul va funcționa după depășirea vitezei de 25 km/h (16 mph).Dacă viteza scade sub 15 km/h (9 mph), sistemul este dezactivat.
Activare/Dezactivare
Activarea sau dezactivarea sunt efectuate din meniul de
configurare a autovehiculului.Când este dezactivat, sistemul de iluminat trece în modul „aprindere automată a farurilor”.Starea sistemului rămâne memorată și după luarea contactului.
Page 77 of 272

77
Iluminat și vizibilitate
4
Funcționare
Dacă nivelul luminii ambientale este suficient și/sau condițiile de trafic nu permit aprinderea fazei lungi:– Faza scurtă rămâne aprinsă. Acești indicatori luminoși se aprind pe panoul de instrumente.Dacă nivelul luminii ambientale este foarte scăzut și condițiile de trafic permit:– Faza lungă se va aprinde automat. Acești indicatori luminoși se aprind pe panoul de instrumente.Funcția este dezactivată dacă proiectoarele de ceață sunt pornite sau sistemul detectează ceață densă.Când proiectoarele de ceață sunt oprite sau autovehiculul părăsește zona de ceață densă, funcția este reactivată automat.Acest indicator luminos se stinge când este dezactivată funcția.
Întrerupere
Dacă situația necesită o schimbare a fazei, șoferul poate prelua controlul în orice moment.► Comutând scurt fazele (dând „flash”), se întrerupe funcționarea și sistemul de iluminare trece la „aprinderea automată a farurilor”.– dacă indicatorii luminoși „AUTO” și „Fază scurtă” sunt aprinși, sistemul trece la faza lungă,– dacă indicatorii luminoși „AUTO” și „Fază lungă” sunt aprinși, sistemul trece la faza scurtă.
Pentru a reactiva sistemul, aprindeți din nou farurile.
NOTIC E
Este posibil ca sistemul să fie perturbat și să nu funcționeze corespunzător:– în condiții de vizibilitate scăzută (zăpadă, ploaie torențială etc.),– dacă parbrizul este murdar, aburit sau acoperit (de un autocolant etc.) în fața camerei,– dacă în fața autovehiculului sunt indicatoare rutiere cu nivel ridicat de reflexie.Când sistemul detectează o ceață densă, dezactivează funcția temporar.Sistemul nu poate detecta:– participanții la trafic care nu au sistem de iluminare propriu, cum ar fi pietonii,– participanții la trafic ale căror lumini sunt obstrucționate (de exemplu: autovehiculele care circulă în spatele unei bariere de protecție pe autostradă),
– autovehiculele care se află în vârful sau la baza unei pante abrupte, pe drumuri cu serpentine, în intersecții.
WARNI NG
Curățați regulat parbrizul, în special în zona din fața camerei.De asemenea, suprafața internă a parbrizului se poate aburi în jurul camerei. În condiții de umiditate și vreme rece, dezaburiți parbrizul în mod regulat.Nu permiteți acumularea zăpezii pe capota sau acoperișul autovehiculului, deoarece ar putea acoperi camera.
Reglarea înălțimii farurilor
Pentru a nu provoca neplăceri celorlalți participanți la trafic, înălțimea fasciculului farurilor cu halogen trebuie reglată în funcție de încărcătura din autovehicul.
0Fără încărcătură.
1Încărcătură parțială.
2Încărcătură medie.
A 3Masa maximă autorizată.
4 5 6Neutilizat.
Page 78 of 272

78
NOTIC E
Poziția setată inițial este 0.
Maneta de comandă
pentru ștergătoare
Programare
Autovehiculul dumneavoastră poate avea unele funcții care pot fi activate/dezactivate:– ștergătoare de parbriz cu activare automată,– activarea ștergătorului lunetei la cuplarea treptei de marșarier.
NOTIC E
În condiții de iarnă, îndepărtați zăpada, gheața sau condensul de pe parbriz, în jurul brațelor și lamelor ștergătoarelor și din jurul chederului parbrizului, înainte de utilizarea ștergătoarelor.
WARNI NG
Nu folosiți ștergătoarele pe parbrizul uscat. La temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, asigurați-vă că lamele ștergătoarelor nu s-au lipit de parbriz înainte de a utiliza ștergătoarele.
Control manual
Ștergătoarele sunt controlate direct de șofer.
Cu ștergere manuală (intermitentă)
Model cu ștergere automată
Ștergătoarele de parbriz
► Pentru a selecta viteza de ștergere: ridicați sau coborâți maneta în poziția dorită.Ștergere rapidă (ploaie torențială)
Ștergere normală (ploaie ușoară)
Ștergere intermitentă (în funcție de viteza autovehiculului)
Off
sauȘtergere automată (apăsați, apoi eliberați).O singură ștergere (trageți maneta ușor spre dumneavoastră).
Spălarea parbrizului
► Trageți maneta de comandă a ștergătoarele înspre dumneavoastră și mențineți poziția.Sistemul de spălare a parbrizului și ștergătoarele vor funcționa atâta timp cât maneta de comandă este menținută în poziție.La finalul procesului de spălare a parbrizului este efectuat un ciclu final de ștergere.
NOTIC E
În cazul autovehiculelor echipate cu sistem automat de climatizare, acționarea comenzii sistemului de spălare a parbrizului va duce la oprirea temporară a admisiei aerului pentru a evita pătrunderea mirosurilor în compartimentul pentru pasageri.
Page 79 of 272

79
Iluminat și vizibilitate
4
NOTIC E
Duzele pentru spălarea parbrizului sunt încorporate în vârful fiecărui braț al ștergătorului.Lichidul de spălare a parbrizului este pulverizat pe toată lungimea lamelei ștergătorului. Acest lucru îmbunătățește vizibilitatea și reduce consumul de lichid de spălare a parbrizului.În unele cazuri, în funcție de conținutul sau culoarea lichidului și de nivelul de luminozitate exterioară, lichidul pulverizat poate fi abia sesizabil.
WARNI NG
Pentru a evita deteriorarea lamelor ștergătoarelor, nu acționați sistemul de spălare a parbrizului dacă rezervorul de spălare este gol.Utilizați sistemul de spălare a parbrizului
numai dacă nu există riscul de înghețare a lichidului pe parbriz și de reducere a vizibilității. Utilizați întotdeauna un lichid de spălare pentru parbriz adecvat pentru temperaturile scăzute din perioada de iarnă.Nu completați niciodată cu apă.
Ștergătorul lunetei
Inelul de selectare pentru ștergătorul lunetei:Oprit.
Ștergere intermitentă (în funcție de viteza autovehiculului).Ștergere cu spălare (setați durata).
Treapta de marșarier
Când este cuplată treapta de marșarier, ștergătorul lunetei va porni automat dacă ștergătoarele de parbriz funcționează.
Activare/Dezactivare
Activarea sau dezactivarea sunt efectuate din meniul de configurare a autovehiculului.
NOTIC E
Sistemul este activat implicit.
WARNI NG
Dacă s-a acumulat o cantitate mare de zăpadă sau gheață sau dacă utilizați un suport pentru biciclete montat în spatele autovehiculului, dezactivați pornirea automată a ștergătorului lunetei.
Poziția specială a
ștergătoarelor de parbriz
Această poziție de întreținere este utilizată la curățarea sau înlocuirea lamelor ștergătoarelor. De asemenea, poate fi utilă iarna (gheață, zăpadă) pentru desprinderea lamelor ștergătoarelor de pe parbriz.
NOTIC E
Pentru a menține eficiența lamelor plate de ștergătoare, se recomandă să:– le manevrați cu grijă,– le curățați regulat cu apă și săpun,– nu le utilizați pentru a fixa materiale publicitare pe parbriz,– le înlocuiți la apariția primelor semne de uzură.
Page 80 of 272

80
Înainte de a demonta o lamă de ștergător pentru parbriz
► Acționarea manetei de comandă a ștergătorului în decurs de un minut de la luarea contactului va poziționa lamele ștergătorului vertical.► Continuați cu operațiunea dorită sau înlocuiți lamele ștergătoarelor.
După remontarea unei lame a ștergătorului
► Pentru a readuce lamele ștergătorului în poziția inițială, puneți contactul și acționați maneta de comandă a ștergătorului.
Înlocuirea unei lame de
ștergător
Îndepărtarea/remontarea în partea din
față
► Efectuați aceste operațiuni de înlocuire a lamelor ștergătorului de pe partea șoferului.► Începând cu lama ștergătorului cel mai îndepărtat de dumneavoastră, țineți fiecare braț de secțiunea rigidă și ridicați-l cât mai mult posibil.
WARNI NG
Aveți grijă să nu țineți brațele în dreptul duzelor sistemului de spălare.Nu atingeți lamele ștergătorului. Pericol de
deformare ireparabilă.Nu le eliberați în timp ce le deplasați. Pericol de avariere a parbrizului!
► Curățați parbrizul utilizând lichidul de spălare.
NOTIC E
Nu aplicați produse de tip hidrofug „Rain X” .
► Desprindeți lama uzată a ștergătorului cel mai apropiat de dumneavoastră și îndepărtați-o.► Montați noua lamă a ștergătorului și prindeți-o pe braț.
► Repetați procedura și pentru cealaltă lamă a ștergătorului.► Începând cu lama celui mai apropiat ștergător, țineți din nou fiecare braț de secțiunea rigidă, apoi ghidați-l cu atenție pe parbriz.
Îndepărtarea/remontarea în partea din
spate
► Apucați brațul de secțiunea rigidă și ridicați-l cât mai mult posibil.► Curățați luneta utilizând lichidul de spălare.► Desprindeți lama uzată a ștergătorului și îndepărtați-o.► Montați noua lamă a ștergătorului și prindeți-o pe braț.► Țineți din nou brațul de secțiunea rigidă, apoi ghidați-l cu atenție pe lunetă.