Page 177 of 272

177
În caz de pană
8
Pană de carburant
(Diesel)
În cazul autovehiculelor cu motoare Diesel, sistemul de carburant trebuie să fie amorsat dacă rămâneți în pană de carburant.Dacă motorul nu pornește de la prima încercare, nu continuați să încercați, ci reluați procedura de la început.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Protecția împotriva alimentării cu alt carburant (Diesel), consultați secțiunea corespunzătoare.
Pentru motoarele Euro 6.2/6.3
► Puneți contactul (fără a porni motorul).► Așteptați aproximativ 1 minut și luați contactul.► Acționați demarorul pentru a porni motorul.Dacă motorul nu pornește de la prima încercare, nu continuați să încercați, ci reluați procedura de la început.
Trusă de scule
► Pentru un acces mai ușor, deplasați în față scaunul (scaunele).
Acces la scule
Cu un kit de reparare temporară pneu perforat
Kit-ul este amplasat sub scaunul dreapta față.
Cu roată de rezervă
Cricul este amplasat sub scaunul dreapta față.Sculele sunt amplasate sub scaunul stânga față.
Descrierea sculelor
1.Cală pentru imobilizarea autovehiculului.
2.Inel de remorcare detașabil.
3.Cheie imbus.Pentru demontarea lămpilor spate pentru înlocuirea unui bec.
Cu un kit de reparare temporară pneu
perforat
4.Compresor de 12 V cu un cartuș cu produs de etanșare și un autocolant pentru limita de vitezăPentru repararea temporară a unui pneu perforat și pentru a regla presiunea din pneu.
Pentru mai multe informații despre Kit-ul de reparare temporară pneu perforat, consultați secțiunea corespunzătoare.
Page 178 of 272

178
Cu roată de rezervă
5.Cheie de roți.Pentru demontarea prizoanelor de roți și pentru ridicarea/coborârea cricului.
6.Cric.Utilizat pentru a ridica autovehiculul.
7.Unealtă pentru demontarea capacelor de prizoane/capacelor de roți (în funcție de echipare).Dacă este furnizată în cadrul autovehiculului, este utilizată pentru demontarea capacelor de prizoane/capacelor de roți cu jante din oțel.
8.Cap pentru prizoane de siguranță.Pentru adaptarea cheii de roți la prizoanele speciale, „de siguranță”.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Roata de rezervă, consultați secțiunea corespunzătoare.
WARNI NG
Toate aceste scule sunt specifice autovehiculului dumneavoastră și pot să difere în funcție de nivelul de echipare.Nu le utilizați în alte scopuri.
NOTIC E
Cricul trebuie să fie utilizat doar pentru schimbarea unei roți cu pneu deteriorat sau perforat.Cricul nu necesită întreținere.Cricul respectă standardele europene, conform Directivei 2006/42/CE privind echipamentele tehnice.
NOTIC E
Anumite părți ale cricului, precum filetul sau îmbinările pot cauza răniri: evitați atingerea acestora.
Îndepărtați cu grijă toate urmele de lubrifiant.
Kit-ul de reparare
temporară pneu perforat
Include un compresor și un cartuș cu produs de etanșare pentrurepararea temporară a pneului, astfel încât să vă puteți deplasa până la cel mai apropiat atelier de vulcanizare.
NOTIC E
Este destinat pentru repararea majorității perforărilor de pe banda de rulare sau talonul pneului.
NOTIC E
Sistemul electric al autovehiculului permite conectarea unui compresor pentru o perioadă de timp suficientă pentru umflarea unui pneu după repararea unei perforații.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Trusa de scule, consultați secțiunea corespunzătoare.
Page 179 of 272

179
În caz de pană
8
Procedura de reparare
WARNI NG
Nu îndepărtați niciun obiect străin care a pătruns în pneu (de exemplu cuie, șuruburi).
► Parcați autovehiculul fără a bloca traficul și acționați frâna de parcare.► Respectați instrucțiunile de siguranță
(lămpi de avarie, triunghi reflectorizant, vestă reflectorizantă cu mare vizibilitate etc.) conform legislației aflate în vigoare în țara în care conduceți autovehiculul.► Luați contactul.► Îndepărtați capacul ventilului pneului ce trebuie reparat și amplasați-l într-un loc curat.
► Conectați furtunul de la recipientul cu produs de etanșare la ventilului pneului ce trebuie reparat și strângeți bine.► Conectați conducta de la compresor la recipientul cu produs de etanșare.
► Verificați dacă butonul compresorului se află în poziția „O”.► Desfășurați complet cablul electric depozitat sub compresor.► Conectați fișa electrică a compresorului la priza de 12 V a autovehiculului.
WARNI NG
Utilizați doar priza de 12 V amplasată la
partea frontală a autovehiculului pentru a alimenta compresorul.
► Amplasați autocolantul pentru limita de viteză.
WARNI NG
Autocolantul pentru limita de viteză trebuie să fie fixat în interiorul autovehiculului, într-un loc aproape de șofer, pentru a-i reaminti că roata este destinată utilizării temporare.
NOTIC E
Valorile presiunii de umflare a pneurilor sunt prezentate pe această etichetă.
► Puneți contactul.
► Porniți compresorul prin deplasarea butonului în poziția „I” până când presiunea ajunge la 2 bari. Produsul de etanșare este injectat în pneu sub presiune; nu deconectați conducta de la ventil în timpul acestei operații (risc de stropire).
WARNI NG
Dacă după aproximativ 7 minute nu este atinsă presiunea de 2 bari, înseamnă că pneul nu poate fi reparat; contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru asistență.
► Deplasați butonul în poziția „O”.► Deconectați fișa electrică a compresorului de la priza de 12 V a autovehiculului.► Repoziționați capacul ventilului.► Îndepărtați kit-ul.
► Îndepărtați și depozitați recipientul cu produs de etanșare.
Page 180 of 272

180
WARNI NG
Produsul de etanșare este dăunător în caz de ingerare și cauzează iritarea ochilor.Nu lăsați acest produs la îndemâna copiilor.Data de expirare a lichidului este marcată pe recipient.După utilizare, nu eliminați recipientul împreună cu deșeuri obișnuite, duceți-l la un dealer TOYOTA sau la un centru autorizat de eliminare a deșeurilor.Nu uitați să obțineți un cartuș cu produs de etanșare nou, disponibil la un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
► Rulați imediat aproximativ 3 mile (5 kilometri) cu viteză mică (între 20 și 60 km/h (între 12 și 37 mph)) pentru astuparea perforației.► Opriți pentru a verifica reparația și presiunea din pneu, utilizând kit-ul.
WARNI NG
Nu depășiți viteza de 80 km/h (50 mph) și nu conduceți mai mult de 200 km (125 mile) cu un pneu reparat utilizând un kit de acest tip.Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru înlocuirea pneului.
Verificarea / reglarea
presiunii din pneuri
Compresorul poate fi utilizat fără a injecta vreun produs de etanșare, pentru a verifica și, dacă este necesar, regla presiunea din pneuri.► Îndepărtați capacul ventilului pneului și amplasați-l într-un loc curat.► Desfășurați conducta depozitată sub compresor.► Fixați conducta prin înșurubare la ventil și strângeți bine.► Verificați dacă butonul compresorului se află în poziția „O”.
► Desfășurați complet cablul electric depozitat sub compresor.► Conectați fișa electrică a compresorului la priza de 12 V a autovehiculului.► Puneți contactul.
WARNI NG
Utilizați doar priza de 12 V amplasată la partea frontală a autovehiculului pentru a alimenta compresorul.
NOTIC E
Valorile presiunii de umflare a pneurilor sunt
prezentate pe această etichetă.
► Porniți compresorul deplasând butonul în poziția „I” și reglați presiunea la valoarea indicată pe eticheta cu presiunea din pneurile autovehiculului. Pentru dezumflare: apăsați butonul negru de pe conducta compresorului, lângă conexiunea cu ventilul.
WARNI NG
Dacă după 7 minute nu este atinsă presiunea de 2 bari, înseamnă că pneul este deteriorat; contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru asistență.
► După ce a fost atinsă presiunea corectă, deplasați butonul în poziția „O”.► Îndepărtați și depozitați kit-ul.
Page 181 of 272

181
În caz de pană
8
WARNI NG
În cazul în care trebuie reglată presiunea din unul sau mai multe pneuri, este necesară reinițializarea sistemului de detectare presiune scăzută în pneuri.Pentru informații suplimentare privind Detectarea presiunii scăzute în pneuri, consultați secțiunea corespunzătoare.
Roata de rezervă
Procedură de schimbare a unei roți deteriorate cu roata de rezervă utilizând sculele furnizate împreună cu autovehiculul.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Trusa de scule, consultați secțiunea corespunzătoare.
► Parcați autovehiculul, evitați blocarea
traficului și aplicați frâna de parcare.► Respectați instrucțiunile de siguranță (lămpi de avarie, triunghi reflectorizant, vestă reflectorizantă cu mare vizibilitate etc.) conform legislației aflate în vigoare în țara în care conduceți autovehiculul.► Luați contactul.
Acces la roata de rezervă
► Accesul la roata de rezervă se face prin partea din spate a autovehiculului.
► Dacă autovehiculul este echipat cu un dispozitiv de remorcare, ridicați partea din spate a autovehiculului utilizând cricul (trebuie fixat în punctul de ridicare B) pentru a crea suficient spațiu pentru îndepărtarea roții de rezervă.
Îndepărtarea roții de rezervă din
suport
► În funcție de versiune, deschideți hayonul sau ușile spate cu balamale laterale.
► Accesați șurubul suportului, amplasat pe pragul ușilor spate.
► Slăbiți șurubul utilizând cheia de roți până când suportul este suficient de coborât pentru a permite decuplarea cârligului acestuia.
► Eliberați suportul din cârlig și amplasați roata de rezervă lângă roata ce trebuie schimbată.
Page 182 of 272

182
Amplasarea roții de rezervă înapoi în
suport
► Poziționați roata cu fața spre suport.► Repoziționați progresiv roata de rezervă în suport, apăsând alternativ în stânga și în dreapta până când ajunge în zona de fixare a cârligului.► Cuplați suportul în cârlig și apoi strângeți șurubul utilizând cheia de roți, până când suportul este bine strâns.
Demontarea unei roți
WARNI NG
Parcarea autovehicululuiImobilizați autovehiculul într-un loc în care nu blocați traficul: suprafața trebuie să fie orizontală, stabilă și nealunecoasă.Cu o cutie de viteze manuală, cuplați treapta întâi pentru a bloca roțile, acționați frâna de parcare, cu condiția să nu fie setată în modul automat, și luați contactul.Cu o cutie de viteze automată, selectați modul P pentru a bloca roțile, acționați frâna de parcare, cu condiția să nu fie setată în modul automat, și luați contactul.Verificați dacă lămpile de avertizare pentru frâna de parcare se aprind continuu pe panoul de instrumente.Ocupanții trebuie să coboare din autovehicul și să aștepte într-un loc sigur.Dacă este necesar, amplasați o cală sub roata opusă pe diagonală roții care trebuie
schimbată.Nu intrați niciodată sub un autovehicul ridicat cu un cric; utilizați o capră de suspendare.
NOTIC E
Roți cu capacCând demontați roata, demontați întâi capacul roții, trăgând la nivelul decupajului pentru ventil cu ajutorul cheii de roți.Când remontați roata, repoziționați capacul amplasând decupajul acestuia în dreptul ventilului și apăsați-l cu palma pe margine, de jur împrejur.
► În cazul unei jante din oțel, îndepărtați capacul roții utilizând unealta 7.► În cazul unei jante din aliaj, demontați capacul fiecărui prizon utilizând unealta 7.
► Dacă autovehiculul este echipat cu prizoane de siguranță, amplasați capul prizonului de
Page 183 of 272

183
În caz de pană
8
siguranță 8 în cheia de roți 5 pentru a slăbi prizonul de siguranță.► Slăbiți (fără a demonta) celelalte prizoane de roți utilizând doar cheia de roți 5.
NOTIC E
Roți cu capacCând demontați roata, demontați întâi capacul roții, trăgând la nivelul decupajului
pentru ventil cu ajutorul cheii de roți.
► Poziționați piciorul cricului pe sol și aveți grijă să se afle chiar sub punctul de ridicare a
autovehiculului A sau B din partea inferioară a caroseriei, care este cel mai aproape de roata ce trebuie schimbată.
► Extindeți cricul 6 până când intră în contact cu punctul de ridicare A sau B, indiferent care este utilizat; suprafața de contact A sau B a autovehiculului trebuie să fie centrată corect pe capul cricului.► Ridicați autovehiculul până când va exista spațiu suficient între roată și sol pentru a putea poziționa cu ușurință roata de rezervă (fără perforații).
WARNI NG
Risc de rănire!Asigurați stabilitatea cricului. Dacă solul este alunecos sau instabil, cricul poate aluneca sau cădea.Poziționați cricul exact într-unul dintre punctele de ridicare A sau B sub autovehicul, asigurându-vă că suprafața de contact este centrată pe capul cricului. În caz contrar există un risc de deteriorare a autovehiculului și/sau de cădere a cricului.
► Demontați prizoanele și depozitați-le într-un loc curat.► Demontați roata.
Page 184 of 272

184
Montarea unei roți
► Fixați roata pe butuc.► Strângeți manual prizoanele, cât mai mult posibil.► Efectuaţi strângerea preliminară a prizonului de siguranță utilizând cheia de roți 5 la care ați montat capul special 8.► Efectuaţi strângerea preliminară a celorlalte prizoane utilizând doar cheia de roți 5.► Coborâți din nou, complet, autovehiculul.► Pliați cricul 6 și îndepărtați-l.
► Dacă autovehiculul este echipat cu prizoane de siguranță, strângeți-le utilizând cheia de roți 5 la care ați montat capul special 8.► Strângeți celelalte prizoane utilizând doar cheia de roți 5.► Depozitați sculele.
NOTIC E
Montarea unei roți de rezervă cu jantă din oțel sau de dimensiuni reduseDacă autovehiculul este echipat cu jante din aliaj, piulițele nu intră în contact cu roata de rezervă cu jantă din oțel sau de dimensiuni reduse. Janta este securizată cu ajutorul porțiunii de contact conice a fiecărui prizon.
WARNI NG
După schimbarea unei roțiDepozitați în suport roata cu pneu perforat.Mergeți la un dealer TOYOTA sau la un service autorizat cât mai repede posibil.Permiteți personalului specializat să verifice pneul perforat. După verificare, tehnicianul vă va informa dacă pneul poate fi reparat sau trebuie înlocuit.
NOTIC E
Câteva funcții de asistență la conducere trebuie dezactivate, de exemplu Frână de siguranță activă.
NOTIC E
Dacă autovehiculul este echipat cu un sistem de detectare a presiunii scăzute în pneuri, verificați presiunea și reinițializați sistemul.Pentru informații suplimentare privind Detectarea presiunii scăzute în pneuri, consultați secțiunea corespunzătoare.