219
Comutarea motorului
în modul START
Modul START este apelat automat în anumite condiţii temporare (exemple: nivelul de încărcare a acumulatorului, temperatura motorului, funcţia de asistenţă la frânare, setarea sistemului de aer condiţionat) pentru a se asigura funcţionarea corectă a sistemului, în principal atunci când:- deschideţi portiera şoferului,- deschideţi o uşă laterală glisantă,- eliberaţi centura de siguranţă a şoferului,- viteza autovehiculului depăşeşte 15 mph (25 km/h) sau 2 mph (3 km/h) (în funcţie de motor) cu o cutie de viteze manuală,- viteza autovehiculului depăşeşte 2 mph (3 km/h) cu o cutie de viteze automată.
Cazuri speciale: modul START este apelat automat
În acest caz, lampa de avertizare „ECO” clipeşte timp de câteva secunde, apoi se stinge.
Acest mod de funcţionare este per fect normal.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze manuală, lampa indicatoare „ECO” din tabloul de bord se stinge, iar motorul reporneşte automat atunci când apăsaţi complet pedala de ambreiaj.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, lampa indicatoare „ECO”
din tabloul de bord se stinge, iar motorul reporneşte automat atunci când:- eliberaţi pedala de frână cu selectorul de viteze în poziţia D sau M,- din poziţia N cu pedala de frână eliberată, aduceţi selectorul de viteze în poziţia D sau M,- cuplaţi treapta marşarier.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze electronică, lampa indicatoare „ECO” din tabloul de bord se stinge, iar motorul reporneşte automat atunci când:- eliberaţi pedala de frână cu selectorul de viteze în poziţia A sau M,- din poziţia N cu pedala de frână eliberată, aduceţi selectorul de viteze în poziţia A sau M,
- cuplaţi treapta marşarier.
Cazuri speciale: modul STOP nu este disponibil
Modul STOP nu este apelat în anumite condiţii temporare (exemple: nivelul de încărcare a acumulatorului, temperatura motorului, funcţia de asistenţă la frânare, temperatura ambiantă) pentru a se asigura funcţionarea corectă a sistemului, în principal atunci când:- autovehiculul se află pe un drum abrupt (în rampă sau în pantă),- portiera şoferului este deschisă,- o uşă laterală glisantă este deschisă,- centura de siguranţă a şoferului nu este fixată,- autovehiculul nu a depăşit o viteză de 6 mph (10 km/h) de la ultima pornire a motorului de către şofer,- frâna de parcare electrică este aplicată sau în curs de aplicare,- motorul este necesar pentru menţinerea unei temperaturi confortabile în habitaclu,- funcţia de degivrare este activă.
În acest caz, lampa de avertizare „ECO” clipeşte timp de câteva secunde, apoi se stinge.
Acest mod de funcţionare este per fect normal.
6
Conducerea
221
Disfuncţionalităţile
În funcţie de dotarea autovehiculului:
Adresaţi-vă unui dealer autorizat Verificați-l la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.În cazul producerii unei defecţiuni în modul STOP, s-ar putea ca autovehiculul să se oprească.Se aprind toate lămpile de avertizare din tabloul de bord.În funcţie de versiune, s-ar putea să se afişeze de asemenea un mesaj de avertizare prin care vi se solicită să comutaţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia N şi să acţionaţi pedala de frână.Cu autovehiculul staţionar, trebuie să decuplaţi contactul şi apoi să porniţi din nou motorul.
Sistemul Stop & Start reclamă utilizarea unui acumulator de 12 V realizat pe baza unor tehnologii şi specificaţii speciale.
Lampa de avertizare din acest buton clipeşte şi apare un mesaj, însoţit de un semnal sonor.
În cazul unei defecţiuni în sistem, această lampă de avertizare clipeşte în tabloul de bord.Toate lucrările asupra acestui tip de baterie trebuie efectuate de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Pentru informaţii suplimentare referitoare la Acumulatorul de 12 V, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
6
Conducerea
223
F Cu motorul în funcţiune, reglaţi luminozitatea informaţiilor afişate prin intermediul butoanelor 3:- „soarele” pentru creşterea luminozităţii,- „luna” pentru reducerea luminozităţii.
Reglarea luminozităţiiReglarea pe înălţime
În anumite condiţii meteo extreme (ploaie şi/sau zăpadă, soare puternic etc.), s-ar putea ca displayul de pe parbriz să nu fie lizibil sau să fie afectat de interferenţe temporare.Unii ochelari de soare ar putea stânjeni citirea informaţiilor.Pentru curăţarea lamelei, utilizaţi o lavetă moale şi curată (cum ar fi o lavetă pentru ochelari sau o lavetă din microfibre). Nu utilizaţi o lavetă uscată sau abrazivă sau detergenţi ori solvenţi, deoarece acestea ar putea duce la
zgârierea lamelei sau deteriorarea stratului de acoperire antireflexie.
Vă recomandăm să efectuaţi operaţiile de reglare prin intermediul acestor butoane numai cu autovehiculul staţionar.În staţionare sau în timpul mersului, nu se va aşeza niciun obiect în jurul lamelei (sau în locaşul acesteia) care să împiedice declanşarea lamelei şi funcţionarea corectă a acesteia.
Acest sistem funcţionează cu motorul
în funcţiune, iar setările acestuia sunt memorate la decuplarea contactului.
F Cu motorul în funcţiune, reglaţi displayul la înălţimea dorită prin intermediul butoanelor 4:- în sus pentru a deplasa displayul în sus,- în jos pentru a deplasa displayul în jos.
6
Conducerea
227
Memorarea vitezei setate
Această memorare este un element suplimentar pe afișajul recunoașterii indicatoarelor rutiere.
Șoferul poate selecta adaptarea vitezei setate la restricția de viteză sugerată, prin apăsarea butonului de memorare din cadrul comenzilor limitatorului de viteză, cu ajutorul controlului vitezei de croazieră standard sau al controlului adaptiv al vitezei de croazieră.Apoi, această setare a vitezei înlocuiește setarea anterioară a vitezei pentru limitatorul de viteză și/sau pentru controlul adaptiv al vitezei de croazieră.
Pentru informații suplimentare despre limitatorul de viteză, controlul vitezei de croazieră sau controlul adaptiv al vitezei de croazieră, consultați secțiunile respective.
Comenzile de pe volan
1. Selectarea modului limitator de viteză/sistem de control al vitezei de croazieră.2. Memorarea unei viteze setate.
Limite funcţionale
Legislaţia referitoare la limitele de viteză este specifică fiecărei ţări în parte.Sistemul nu ţine cont de limitele de viteză redusă în următoarele cazuri:- condiţii meteo nefavorabile (ploaie, zăpadă),- poluarea atmosferei,- deplasarea cu remorcă, rulotă,- deplasarea cu lanţuri antiderapante montate,- depanarea unei anvelope cu trusa de depanare anvelope,- şoferi tineri.
S-ar putea ca funcţionarea sistemului să fie perturbată sau ca acesta să nu funcţioneze deloc în următoarele situaţii:- vizibilitate redusă (iluminare stradală necorespunzătoare, ninsoare, ploaie, c eaţ ă),- zona parbrizului din faţa camerei video murdară, aburită, îngheţată, acoperită de zăpadă, deteriorată sau obturată de o etichetă autocolantă,- defecţiune la nivelul camerei video,- date cartografice perimate sau incorecte,- semne de circulaţie mascate (de alte vehicule, vegetaţie, zăpadă),- semne de circulaţie pentru limită de viteză neconforme cu standardul, deteriorate sau deformate.
Curăţaţi periodic zona parbrizului din faţa camerei video.
6
Conducerea
228
MEM
MEM
3. Indicaţia limitatorului de viteză.4. Memorarea vitezei.5. Viteza setată curentă.
Displayul din tabloul de bord
Displayul de pe parbriz
Memorarea
F Când limitatorul de viteză/sistemul de control al vitezei de croazieră este activat, se afişează informaţiile corespunzătoare.
La detectarea unui semn de circulaţie pentru limită de viteză, sistemul afişează valoarea limită pentru viteză şi propune preluarea acesteia ca viteză setată.Indicatorul „MEM” clipeşte pe ecran timp de câteva secunde.
F Apăsaţi o dată acest buton
pentru a se afişa limita de viteză recomandată.
F Apăsaţi din nou acest buton pentru a confirma noua viteză setată.
Conducerea
229
GAP
MEM
Comenzile de pe volan
6. Indicaţia pentru limitatorul de viteză activat /suspendat.7. Indicaţia pentru selectarea modului limitator de viteză.8. Viteza setată.
Limitatorul de viteză („LIMIT”)
Acesta este un sistem care împiedică autovehiculul să depăşească viteza programată de către şofer.
Limitatorul de viteză nu poate în niciun caz substitui necesitatea respectării limitelor de viteză sau ca şoferul să rămână prevăzător.
Odată atinsă limita de viteză programată, apăsarea suplimentară a pedalei de acceleraţie nu mai are niciun efect.
1. Selectarea modului limitator de viteză.2. Reducerea vitezei programate.3. Creşterea vitezei programate.4. Activarea / suspendarea temporară a limitatorului de viteză.5. Dacă echipează vehiculul, afișează lista vitezelor salvate sau salvează viteza sugerată de sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere.
Displayul din tabloul de bord
Viteza programată rămâne în memorie atunci când este decuplat contactul.
Pentru informații suplimentare despre acest buton și despre controlul adaptiv al vitezei de croazieră, consultați secțiunea respectivă.
Pentru informații suplimentare
despre limitatorul de viteză reglabil (ASL), consultați secțiunea respectivă.
Displayul de pe parbriz
Pentru informații suplimentare despre recunoașterea indicatoarelor rutiere și memorarea acestora, consultați secțiunea respectivă.
6
Conducerea
231
MEM
La accelerarea puternică, de exemplu pe un drum abrupt în pantă, limitatorul de viteză nu va putea împiedica autovehiculul să depăşească viteza programată.Limitatorul este dezactivat temporar, iar viteza programată afişată clipeşte.Un semnal sonor însoţeşte clipirea vitezei programate atunci când depăşirea vitezei nu este determinată de o acţiune a şoferului.
Clipirea liniuţelor indică o defecţiune la nivelul limitatorului de viteză.Verificați-l imediat la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
DisfuncţionalităţileDepăşirea temporară a
vitezei programate
Dezactivarea
F Pentru depășirea temporară a vitezei programate, apăsați complet pedala de accelerație.Limitatorul de viteză este dezactivat temporar, iar viteza programată afişată clipeşte.Un semnal sonor însoţeşte clipirea vitezei programate atunci când depăşirea vitezei nu este determinată de o acţiune a şoferului (pantă abruptă etc.).De îndată ce viteza autovehiculului revine la valoarea programată, limitatorul inter vine din nou: displayul pentru viteza programată devine din nou stabil.
F Rotiţi rotiţă randalinată 1 în poziţia„0”. Displayul pentru informaţiile referitoare la limitatorul de viteză dispare.
- prin apăsarea butonului 5, dacă vehiculul este echipat cu recunoaștere a indicatoarelor rutiere:F viteza de memorat este afişată în tabloul de bord,F apăsaţi din nou butonul 5 pentru a salva viteza.Valoarea este afişată apoi în tabloul de bord.
Pentru informații suplimentare despre recunoașterea indicatoarelor rutiere, consultați secțiunea respectivă.
Utilizarea de covoraşe neomologate de TOYOTA poate perturba funcţionarea limitatorului de viteză.Pentru a preveni riscul de blocare a pedalelor:- asiguraţi-vă că s-a fixat corect covoraşul,- nu aplicaţi mai multe covoraşe unul peste altul.
6
Conducerea
232
MEM
MEM
Sistemul de control al vitezei de croazieră („CRUISE”)
Acesta este un sistem care menţine automat viteza autovehiculului la valoarea programată de şofer, fără acţionarea pedalei de acceleraţie.
Comenzile de pe volan
1. Selectarea modului sistem de control al vitezei de croazieră.2. Programarea unei viteze setate/reducerea vitezei setate.3. Programarea unei viteze setate/creşterea vitezei setate.4. Suspendarea temporară/reactivarea sistemului de control al vitezei de croazieră.5. Dacă echipează vehiculul, afișează lista
vitezelor salvate sau salvează viteza sugerată de sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere.
Sistemul de control al vitezei de croazieră nu poate în niciun caz substitui necesitatea respectării limitelor de viteză sau ca şoferul să rămână prevăzător.Se recomandă să menţineţi permanent piciorul în apropierea pedalelor.
Pentru informații suplimentare despre recunoașterea indicatoarelor rutiere, consultați secțiunea respectivă.
Decuplarea contactului anulează valoarea programată a vitezei.
Pentru informații suplimentare despre limitatorul de viteză reglabil (ASL), consultați secțiunea respectivă.
Conducerea