209
Cutia de viteze automată
Cutie de viteze automată cu șase sau opt trepte de viteză care oferă posibilitatea alegerii între confortul funcționării automate sau schimbarea manuală a treptelor.Sunt disponibile două moduri de conducere:- modul automat, pentru managementul electronic al treptelor de viteze de către cutia de viteze,- modul manual, pentru schimbarea secvenţială a treptelor de viteze de către ş o f e r.
Selectorul de viteze
P. Poziţia de parcare.F Cu piciorul pe pedala de frână, rotiţi selectorul în această poziţie pentru parcare sau pornire.R. Treapta marşarier.F Rotiţi selectorul în această poziţie.N. Poziţia neutră.F Rotiţi selectorul în această poziţie pentru pornire.D. Modul automat.F Rotiţi selectorul în această poziţie.
M. Modul manual cu schimbarea secvenţială a treptelor de vitezeF Cu selectorul în poziţia D, apăsaţi acest buton, apoi utilizaţi padelele de schimbare a treptelor de viteze de la volan pentru a schimba treapta de viteze.
Comenzile de pe volan
Padelele de schimbare a treptelor de viteze de la volan nu pot fi utilizate pentru selectarea poziţiei neutre sau cuplarea şi decuplarea treptei marşarier.
În modul automat, este în continuare posibilă comutarea manuală a treptelor de viteze prin intermediul padelelor de schimbare a treptelor de viteze de la volan, de exemplu, în depăşire.
Poziţia N poate fi utilizată în ambuteiaje în trafic sau într-o spălătorie automată.
F Trageţi padela „+” din dreapta spre dumneavoastră pentru a comuta în treapta superioară de viteze.F Trageţi padela „-” din stânga spre dumneavoastră pentru a comuta în treapta inferioară de viteze.
Pentru a roti selectorul de viteze în deplină siguranţă, se recomandă să menţineţi piciorul pe pedala de frână.
6
Conducerea
210
Când comutaţi selectorul de viteze sau apăsaţi butonul M, apare simbolul corespunzător în tabloul de bord.P. Poziţia de parcareR. Treapta marşarierN. Poziţia neutrăD. Poziţia de conducere (modul automat)M. Modul manual1 - 6/8. Treapta de viteze cuplată- Valoare nevalabilă
Indicaţiile din tabloul de bord
F Cu piciorul pe pedala de frână, selectaţi poziţia P.Când motorul funcţionează la ralanti, cu frânele eliberate, dacă se selectează poziţia R, D sau M, autovehiculul se deplasează chiar dacă nu este apăsată pedala de acceleraţie.Nu lăsaţi niciodată copii nesupravegheaţi în autovehicul.Ca măsură de siguranţă, nu părăsiţi niciodată autovehiculul fără să luaţi cheia sau telecomanda cu
dumneavoastră, nici măcar pentru scurt timp.Când efectuaţi lucrări de întreţinere cu motorul în funcţiune, cuplaţi frâna de parcare şi selectaţi poziţia P.
Dacă trebuie să demaraţi pe un drum abrupt cu autovehiculul încărcat, apăsaţi pedala de frână , selectaţi poziţia D, apoi decuplaţi frâna de parcare.
F Porniţi motorul.Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile, se emite un semnal sonor, însoţit de un mesaj afişat pe ecranul din tabloul de bord.F Decuplaţi frâna de parcare.F Selectaţi poziţia R, N sau D.
F Eliberaţi treptat pedala de frână.Autovehiculul demarează.
F Dacă se afişează mesajul „Foot on brake” (apăsaţi pedala de frână) în tabloul de bord, apăsaţi ferm pedala de frână.
Demararea
Dacă se afişează P în tabloul de bord, dar selectorul este în altă poziţie, aduceţi selectorul în poziţia P pentru a facilita pornirea motorului.Dacă se cuplează accidental poziţia N în timpul mersului, lăsaţi motorul să revină la ralanti, apoi cuplaţi poziţia D pentru a accelera.
Conducerea
211
Modul automat
Nu selectaţi niciodată poziţia N în timpul mersului.Nu selectaţi niciodată poziţia P sau R decât dacă autovehiculul este oprit complet.
Funcţia de avans lent (deplasarea fără
acţionarea pedalei de acceleraţie)Această funcţie asigură o mare flexibilitate la manevrarea autovehiculului cu viteză redusă (la parcare, în ambuteiaje în trafic etc.).Cu motorul la ralanti, frâna de parcare decuplată şi poziţia D, M sau R selectată, autovehiculul se pune în mişcare de îndată ce ridicaţi piciorul de pe pedala de frână (chiar şi fără să apăsaţi pedala de acceleraţie).
Ca măsură de siguranţă (copii la bord), nu părăsiţi niciodată autovehiculul cu motorul în funcţiune şi portierele închise.
Cutia de viteze funcţionează în continuare în modul autoadaptiv, fără nicio inter venţie din partea şoferului. Aceasta va selecta permanent cea mai adecvată treaptă de viteze în funcţie de stilul de conducere, profilul drumului şi încărcarea autovehiculului.Pentru o accelerare la maximum, fără a atinge selectorul, apăsaţi complet pedala de acceleraţie (funcţia kick-down). Cutia de viteze
trece automat într-o treaptă inferioară de viteze sau menţine treapta de viteze selectată până când este atinsă turaţia maximă a motorului.La frânare, cutia de viteze trece automat într-o treaptă inferioară de viteze pentru a se asigura aplicarea eficientă a frânei de motor.Dacă eliberaţi brusc pedala de acceleraţie, din
raţiuni de siguranţă, cutia de viteze nu va trece într-o treaptă superioară de viteze.
F Selectați poziția D pentru cuplarea automată a celor șase/opt trepte de viteză.
Puteţi prelua temporar controlul schimbării treptelor de viteze prin intermediul padelelor „+” şi „-” de schimbare a treptelor de viteze de la volan. Instrucţiunea de schimbare a treptei de viteze este aplicată dacă turaţia motorului o permite.Această funcţie vă permite să anticipaţi anumite situaţii, cum ar fi depăşirea unui alt autovehicul sau abordarea unui viraj.După câteva momente în care nu sunt
acţionate padelele, cutia de viteze revine în modul automat.
Controlul manual temporar al schimbării treptelor de viteze
6
Conducerea
212
În modul manual nu se impune eliberarea pedalei de acceleraţie la schimbarea treptei de viteze.F Cu selectorul în poziția D, apăsați butonul M pentru schimbarea secvențială a celor șase/opt trepte de viteză.
Simbolul M şi treptele de viteze cuplate apar succesiv în tabloul de bord.
F Este posibilă revenirea în orice moment în modul automat prin apăsarea butonului M.
Schimbarea treptei de viteze este posibilă doar dacă viteza autovehiculului şi turaţia motorului o permit.
Modul manual
Dacă turaţia motorului este prea mică sau prea mare, treapta de viteze selectată clipeşte timp de câteva secunde, apoi se afişează treapta de viteze cuplată în momentul respectiv.Când autovehiculul este staţionar sau se deplasează foarte lent, cutia de viteze selectează automat treapta M1.
Pentru protejarea frânelor la deplasarea pe un drum abrupt în pantă, utilizaţi frâna de motor pentru a reduce viteza autovehiculului (ridicaţi piciorul de pe pedala de acceleraţie sau comutaţi într-o treaptă inferioară de viteze).Menţinerea apăsată a pedalei de frână timp îndelungat poate duce la supraîncălzirea frânelor, cu riscul de avariere a sistemului de frânare sau al scoaterii acestuia din funcţiune.Utilizaţi frânele numai când este necesar pentru a reduce viteza sau a opri autovehiculul.
Indicatorul asociat butonului se aprinde.
F Acţionaţi padelele „+” sau „-” de schimbare a treptelor de viteze de la volan.
Indicatorul asociat butonului se stinge.
În funcţie de configuraţia drumului (de exemplu: trecătoare montană), poate fi de preferat să se utilizeze modul manual.Aceasta deoarece s-ar putea să nu fie cel mai adecvat modul automat, care nu permite utilizarea frânei de motor.
Valoare nevalabilă în modul manual
Se afişează acest simbol dacă nu este cuplată corect o treaptă de viteze (selectorul de viteze se află între două poziţii).
F Comutaţi „corect” selectorul într-o poziţie.
Conducerea
213
Cu contactul cuplat, apare un mesaj pe ecranul din tabloul de bord prin care se indică o defecţiune la nivelul cutiei de viteze.
Disfuncţionalităţile
În acest caz, cutia de viteze comută în modul de urgenţă şi se blochează în treapta a 3 -a. S-ar putea să simţiţi un şoc semnificativ la comutarea din poziţia P în poziţia R şi din poziţia N în poziţia R. Aceasta nu va cauza o avariere a cutiei de viteze.Nu depăşiţi o viteză de 60 mph (100 km/h), în măsura în care restricţiile de viteză din zona respectivă o permit.Verificați-l la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Pericol de avariere a cutiei de viteze:- dacă apăsaţi pedalele de acceleraţie şi de frână în acelaşi timp (frânarea şi accelerarea trebuie făcute numai cu piciorul drept),- dacă aduceţi for ţat selectorul din poziţia P în altă poziţie atunci când acumulatorul este descărcat.
Pentru reducerea consumului de combustibil atunci când staţionaţi timp îndelungat cu motorul în funcţiune (ambuteiaje în trafic etc.), aduceţi selectorul în poziţia N şi cuplaţi frâna de parcare.
Oprirea autovehiculului
S-ar putea să sesizaţi un punct de rezistenţă la comutarea în poziţia P.Dacă selectorul nu este în poziţia P, atunci când se deschide portiera şoferului sau la aproximativ 45 de secunde după ce este decuplat contactul, se emite un semnal sonor şi se afişează un mesaj.F Readuceţi selectorul în poziţia P; semnalul sonor încetează, iar mesajul dispare.
Înainte de oprirea motorului, selectaţi poziţia P, apoi cuplaţi frâna de parcare pentru a imobiliza autovehiculul.
În orice situaţie, asiguraţi-vă că selectorul este în poziţia P înainte să părăsiţi autovehiculul.
Pe un drum abrupt cu autovehiculul încărcat, apăsaţi pedala de frână, selectaţi poziţia P, cuplaţi frâna de parcare, apoi eliberaţi pedala de frână.
6
Conducerea
214
Cutia de viteze electronică
R. Treapta marşarierF Rotiţi selectorul în această poziţie.N. Poziţia neutră.F Cu piciorul pe pedala de frână, rotiţi selectorul în această poziţie pentru pornire.A. Modul automat.F Rotiţi selectorul în această poziţie.M. Modul manual cu schimbarea secvenţială a treptelor de viteze.F Rotiţi selectorul în această poziţie, apoi utilizaţi padelele de schimbare a treptelor de viteze de la volan pentru a schimba treapta de viteze.
Selectorul de viteze
F Trageţi padela „+” din dreapta spre dumneavoastră pentru a comuta în treapta superioară de viteze.F Trageţi padela „-” din stânga spre dumneavoastră pentru a comuta în treapta inferioară de viteze.
Padelele de schimbare a treptelor de viteze de la volan
Cutie de viteze controlată electronic ce permite optarea între confortul modului complet automat şi posibilitatea de comutare manuală a treptelor de viteze.Există două moduri de conducere:- modul automat, pentru controlul automat al treptelor de viteze de către cutia de viteze, fără nicio acţiune din partea şoferului,- modul manual, pentru schimbarea secvenţială a treptelor de viteze de către şofer prin intermediul padelelor de schimbare a treptelor de viteze de la volan.În modul automat, puteţi prelua temporar controlul schimbării treptelor de viteze în orice moment.
Padelele de schimbare a treptelor de viteze de la volan nu pot fi utilizate pentru selectarea poziţiei neutre sau cuplarea şi decuplarea treptei marşarier.
Pentru a roti selectorul de viteze în deplină siguranţă, se recomandă să menţineţi piciorul pe pedala de frână.
Conducerea
215
Modul automat
F După pornirea motorului, selectaţi poziţia A pentru schimbarea automată a treptelor de viteze.
Cutia de viteze funcţionează în modul autoadaptiv, fără nicio inter venţie din partea şoferului. Aceasta selectează permanent cea mai adecvată treaptă de viteze pentru:- stilul de conducere,- profilul drumului.
Se afişează AUTO şi treapta de viteze cuplată în tabloul de bord.
Pentru accelerare optimă, de exemplu la depășirea unui alt autovehicul, apăsați complet pedala de accelerație.
Displayul din tabloul de bord
Când comutaţi selectorul de viteze, este afişat simbolul corespunzător poziţiei acestuia în tabloul de bord.
Demararea
Dacă se aprinde lampa de aver tizare Apăsaţi pedala de frână în tabloul de bord, însoţită de un semnal sonor şi mesajul „Foot on brake” (apăsaţi pedala de frână), apăsaţi ferm pedala de frână.
R. Treapta marşarierN. Poziţia neutrăAUTO sau A. Modul automatM. Modul manual1 - 6/8. Treapta de viteze cuplată- Valoare nevalabilă
Dacă motorul nu porneşte:Dacă indicatorul N clipeşte în tabloul de bord, însoţit de un semnal sonor şi un mesaj, aduceţi selectorul în poziţia A, apoi în poziţia N.
F Selectaţi modul automat (poziţia A), modul manual (poziţia M) sau treapta marşarier (poziţia R).F Decuplaţi frâna de parcare.F Ridicaţi progresiv piciorul de pe pedala de frână; autovehiculul demarează.
Apare simbolul N pe ecranul din tabloul de bord.
F Selectaţi poziţia N.F Apăsaţi complet pedala de frână.F Porniţi motorul.
6
Conducerea
218
Sistemul Stop & StartComutarea motorului
în modul STOP
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze manuală, viteza acestuia trebuie să fie sub 12 mph (20 km/h) sau acesta trebuie să fie staţionar (în funcţie de motor); se aprinde lampa indicatoare „ECO” în tabloul de bord, iar motorul trece automat în aşteptare atunci când comutaţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia neutră şi eliberaţi pedala de ambreiaj.Pentru confortul dumneavoastră, în cursul manevrelor de parcare, modul STOP nu este disponibil timp de câteva secunde după decuplarea treptei marşarier.Sistemul Stop & Start nu afectează funcţiile autovehiculului, cum ar fi frânarea, ser vodirecţia etc.Se poate obser va un uşor decalaj între oprirea autovehiculului şi oprirea motorului.
Dacă autovehiculul dispune de un sistem Stop & Start, un contor de timp calculează timpul
scurs în modul STOP în cursul unei călătorii.Acesta este resetat la zero de fiecare dată când este cuplat contactul.
Contorul de timp al sistemului Stop & StartSistemul Stop & Start trece temporar motorul în aşteptare - modul STOP - în timpul opririlor în trafic (semafoare, ambuteiaje în trafic etc.). Motorul reporneşte automat - modul START - de îndată ce doriţi să demaraţi. Repornirea are loc instantaneu, rapid şi silenţios.Per fect pentru mediul urban, sistemul Stop & Start reduce consumul de combustibil şi emisiile de noxe, precum şi nivelul de zgomot în staţionare.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată şi este staţionar, se aprinde lampa indicatoare „ECO”, iar motorul trece automat în aşteptare atunci când apăsaţi pedala de frână sau aduceţi selectorul de viteze în poziţia N.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze electronică şi viteza autovehiculului este sub 5 mph (8 km/h), se aprinde lampa indicatoare „ECO”, iar motorul trece automat în aşteptare atunci când apăsaţi pedala de frână sau aduceţi selectorul de viteze în poziţia N.
(minute / secunde sau ore / minute)
Nu alimentaţi niciodată cu combustibil cu motorul în modul STOP; trebuie să decuplaţi contactul prin intermediul
butonului.
Conducerea