135
Pentru ca aceste sisteme să fie cât mai eficiente, respectaţi recomandările de utilizare şi întreţinere de mai jos:F Pentru asigurarea unei distribuţii uniforme a aerului, aveţi grijă să nu fie obstrucţionate grilele de admisie a aerului din exterior aflate la baza parbrizului, duzele şi fantele de ventilaţie, precum şi exhaustorul de aer aflat în spate.F Nu acoperiţi senzorul de luminozitate, aflat în partea superioară a parbrizului; acesta este utilizat pentru reglarea sistemului de aer condiţionat.F Activaţi sistemul de aer condiţionat timp de cel puţin 5 - 10 minute o dată sau de două
ori pe lună pentru a-l menţine în per fectă stare de funcţionare.F Asiguraţi-vă că filtrul de aer pentru habitaclu este în bună stare şi solicitaţi înlocuirea periodică a cartuşului filtrant. Recomandăm să se utilizeze un filtru de aer combinat pentru habitaclu. Datorită aditivului activ special conţinut, acesta contribuie la purificarea aerului respirat de ocupanţi şi la curăţenia habitaclului (reducerea reacţiilor alergice, mirosurilor neplăcute şi depunerilor de grăsimi).F Pentru asigurarea unei funcţionări corecte a sistemului de aer condiţionat, se recomandă de asemenea verificarea periodică a acestuia, în conformitate cu recomandările din ghidul de întreţinere şi garanţie.F Dacă sistemul nu furnizează aer rece, dezactivați-l și contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Recomandări pentru încălzire, ventilaţie şi condiţionarea aerului
Dacă, după staţionarea îndelungată la soare, temperatura interioară este foarte ridicată, ventilaţi mai întâi habitaclul timp de câteva momente.Setaţi butonul de reglare a fluxului de aer la un nivel suficient de ridicat pentru ventilarea rapidă a aerului din habitaclu.Sistemul de aer condiţionat nu conţine clor şi nu prezintă niciun pericol pentru stratul de ozon.
Condensul rezultat în urma condiţionării aerului duce la apariţia de scurgeri de apă sub autovehicul, lucru care este per fect normal.
Când autovehiculul tractează o remorcă la sarcină maximă pe un drum abrupt în rampă la temperaturi ridicate, prin oprirea sistemului de aer condiţionat, creşte puterea disponibilă a motorului şi se îmbunătăţeşte capacitatea de tractare.
Sistemul Stop & Start
Sistemele de încălzire şi aer condiţionat funcţionează doar cu motorul în funcţiune.Pentru menţinerea unui nivel confortabil al temperaturii în habitaclu, puteţi dezactiva temporar sistemul Stop & Start.Pentru informaţii suplimentare referitoare la Sistemul Stop & Start, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Fantele de ventilaţie
Pentru închiderea fantelor de ventilaţie, deplasaţi butonul spre exteriorul autovehiculului. S-ar putea să simţiţi o uşoară rezistenţă.
3
Utilizarea uşoară şi confortul
139
F Apăsaţi şi menţineţi apăsat acest buton pentru a opri imediat încălzirea.
F Apăsaţi şi menţineţi apăsat acest buton pentru a porni imediat încălzirea.
Lampa indicatoare a telecomenzii se aprinde
în roşu timp de circa 2 secunde pentru a confirma faptul că semnalul a fost recepţionat de autovehicul.
Lampa indicatoare a telecomenzii se aprinde în verde timp de circa 2 secunde pentru a confirma faptul că semnalul a fost recepţionat de autovehicul.
Dezactivarea
Activarea
Telecomanda cu arie mare
de acoperire
Aria de acoperire a telecomenzii are o rază de circa 0,6 mile (1 km) în teren deschis.
Lampa indicatoare a telecomenzii clipeşte timp de circa 2 secunde dacă autovehiculul nu a recepţionat semnalul.Va trebui să vă deplasaţi în altă poziţie şi să repetaţi comanda.
Înlocuirea bateriei
Dacă lampa indicatoare a telecomenzii se aprinde în portocaliu, nivelul de încărcare al bateriei este scăzut.Dacă lampa indicatoare nu se aprinde, bateria este descărcată.
F Utilizaţi o monedă pentru a deşuruba capacul şi înlocuiţi-o.
Cu Toyota Pro Touch with navigation system
F Apăsați meniul „Connect-App”.
F Apăsați pe „Temperature programming”.
F Apăsați fila Aplicații vehicul.
F Apăsați fila „Status” pentru a activa/ dezactiva sistemul.F Apăsați fila „Parameters” pentru a alege modul „Heating” pentru încălzirea motorului și a habitaclului sau opțiunea „Ventilation” pentru a ventila habitaclul.F După aceea, programați/presetați ora de activare pentru fiecare selecție.F Apăsați „OK” pentru a confirma.
3
8 W L O L ] D U H D X
146
Model fără lumini AUTO
Model cu lumini AUTO
Inelul principal de selectare
a luminilorLumini stinse (contact decuplat) / lumini de zi (motorul în funcţiune).
Aprinderea automată a farurilor
Doar lămpile de poziţie.
Faza scurtă sau lungă a farurilor.
Comutarea fazei farurilor
În modurile lumini stinse şi lămpi de poziţie, şoferul poate activa temporar faza lungă a farurilor („semnalizarea cu farurile”) menţinând maneta trasă.
Funcţionarea luminilor selectate este confirmată prin aprinderea lămpii indicatoare corespunzătoare.
Trageţi de manetă pentru a comuta între faza scurtă şi faza lungă a farurilor.
Maneta de control al luminilor
În anumite condiţii meteo (de ex. temperaturi scăzute sau umiditate), prezenţa condensului pe suprafaţa interioară a lentilelor farurilor şi blocurilor optice spate este normală;
acesta dispare după ce luminile rămân aprinse timp de câteva minute.
Rotiţi inelul pentru a aduce simbolul dorit în dreptul marcajului.
Luminile şi vizibilitatea
148
Lămpile de semnalizare
schimbare direcţie
F Stânga: coborâţi maneta de control al luminilor dincolo de punctul de rezistenţă.F Dreapta: ridicaţi maneta de control al luminilor dincolo de punctul de rezistenţă.
Trei clipiri ale lămpilor de semnalizare schimbare direcţie
F Apăsaţi uşor maneta în sus sau în jos, fără
să depăşiţi punctul de rezistenţă; lămpile de semnalizare schimbare direcţie vor clipi de 3 ori.
În condiţii meteo favorabile sau pe ploaie, atât ziua, cât şi noaptea, utilizarea proiectoarelor de ceaţă şi a lămpilor de ceaţă spate este interzisă. În astfel de situaţii, luminozitatea fasciculului acestor proiectoare ar putea orbi ceilalţi şoferi. Acestea se vor utiliza numai în condiţii de ceaţă sau ninsoare.În astfel de condiţii meteo, vă revine responsabilitatea de a aprinde manual luminile de ceaţă şi faza scurtă a farurilor, deoarece s-ar putea ca senzorul de luminozitate să detecteze un nivel suficient al luminozităţii.Nu uitaţi să stingeţi proiectoarele de ceaţă şi lămpile de ceaţă spate atunci când acestea nu mai sunt necesare.
Semnalul sonor pentru lumini rămase aprinse
Un semnal sonor emis atunci când este deschisă o portieră din faţă avertizează şoferul cu privire la faptul că luminile exterioare ale autovehiculului sunt aprinse cu contactul decuplat şi luminile în modul manual.În acest caz, stingerea luminilor duce la încetarea semnalului sonor.
Deplasarea în străinătate
Dacă utilizaţi autovehiculul într-o ţară în care se conduce pe cealaltă parte a carosabilului, farurile trebuie adaptate pentru a se preveni orbirea şoferilor
autovehiculelor care circulă din sens contrar.Contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Luminile se sting atunci când decuplaţi contactul, dar le puteţi reaprinde oricând cu ajutorul manetei de control al luminilor.
Luminile şi vizibilitatea
150
Menţinerea temporară aprinsă a fazei scurte a farurilor după decuplarea contactului facilitează ieşirea şoferului din autovehicul în condiţii de luminozitate precară.
Luminile de însoţire cu
control manual
F Cu contactul decuplat, acţionaţi funcţia de „semnalizare cu farurile” prin intermediul
manetei de control al luminilor.F O nouă „semnalizare cu farurile” va dezactiva funcţia.
Dezactivarea
Luminile de însoţire cu control manual se sting automat după o perioadă de timp presetată.
Luminile de însoţire cu
control automat
Când funcţia de aprindere automată a farurilor este activată, în condiţiile unui nivel scăzut al luminii ambientale, faza scurtă a farurilor se aprinde automat atunci când este decuplat contactul.
Programarea
Activarea
Cu sistem audio sau ecran tactil
Activarea, dezactivarea sau durata iluminatului de însoțire sunt configurate din meniul de configurare a vehiculului.
Luminile şi vizibilitatea
153
Sistemul de control automat al farurilor
Sistem ce comută automat între faza scurtă şi faza lungă în funcţie de nivelul luminii ambientale şi condiţiile de rulare cu ajutorul camerei video amplasate în partea superioară a ecranului..
Activarea / dezactivarea
F Aduceţi inelul manetei de control al luminilor în poziţia „ AUTO” sau în poziţia pentru faza scurtă/lungă.
Acest sistem de control automat al farurilor este un sistem de asistenţă la conducere.Şoferul este în continuare responsabil pentru utilizarea corectă a sistemului de iluminare al autovehiculului şi adaptarea setărilor acestuia la nivelurile de luminozitate şi vizibilitate şi la condiţiile din trafic.
Sistemul devine operaţional de îndată
ce se depăşeşte o viteză de 15 mph (25 km/h).Dacă viteza scade sub 9 mph (15 km/h), sistemul nu va mai fi operaţional.
Şoferul poate inter veni în orice moment, dacă situaţia o reclamă, prin tragerea de maneta de control al luminilor pentru a comuta între faza lungă şi faza scurtă.
Semnalizarea cu farurile nu dezactivează sistemul.Starea sistemului este memorată la decuplarea contactului.
Suspendarea temporară
Şoferul poate inter veni în orice moment, dacă situaţia o reclamă, pentru a comuta starea f a r u r i l o r.
F Semnalizarea cu farurile suspendă temporar funcţia, iar sistemul de iluminare comută în modul „aprindere automată a f a r u r i l o r ”.
4
Luminile şi vizibilitatea
157
Ştergătoarele de parbriz automate cu senzor de ploaie
Activarea
Apăsaţi scurt maneta de control în jos.Un ciclu de ştergere confirmă faptul că s-a acceptat comanda.Se aprinde această lampă de avertizare în tabloul de bord şi se afişează un mesaj.
Apăsaţi scurt din nou maneta de control în jos sau comutaţi maneta de control în altă poziţie (Int., 1 sau 2).Această lampă de avertizare din tabloul de bord se stinge şi se afişează un mesaj.
Dezactivarea
Ştergătoarele de parbriz automate cu senzor de ploaie trebuie reactivate prin apăsarea manetei de control în jos în cazul în care contactul a fost decuplat timp de peste un minut.
Ştergătoarele de parbriz funcţionează automat, fără nicio inter venţie din partea şoferului, dacă se detectează ploaie (senzorul din spatele oglinzii retrovizoare), adaptându-şi viteza în funcţie de intensitatea ploii.
Nu acoperiţi senzorul de ploaie, combinat cu senzorul de luminozitate şi amplasat în partea superioară a parbrizului, în spatele oglinzii retrovizoare.Dezactivaţi ştergătoarele de parbriz automate cu senzor de ploaie atunci când apelaţi la o spălătorie auto automată.Pe timp de iarnă, se recomandă să aşteptaţi până când parbrizul este eliberat complet de gheaţă înainte să activaţi ştergătoarele de parbriz automate cu senzor de ploaie.
Disfuncţionalităţile
Dacă se produce o defecţiune la nivelul ştergătoarelor de parbriz automate cu senzor de ploaie, ştergătoarele vor funcţiona în modul intermitent.Verificați-l la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Parcare.
Ştergere intermitentă.
Ştergere cu spălare (setarea duratei).
Ştergătorul de lunetă
4
Luminile şi vizibilitatea
159
* În funcţie de ţara de comercializare.
Parbrizul şi duzele spălătorului
cu funcţie de încălzire*Această funcţie încălzeşte parbrizul şi duzele spălătorului în condiţii de ger.
În zona 1, prin încălzire se eliberează lamelele ştergătoarelor atunci când acestea sunt blocate de zăpadă sau gheaţă.În zona 2, prin încălzire se îmbunătăţeşte
vizibilitatea prin prevenirea acumulării de zăpadă atunci când funcţionează ştergătoarele.
Activarea
F Cu motorul în funcţiune, apăsaţi acest buton; lampa indicatoare a acestuia se aprinde.
Perioada de funcţionare depinde de temperatura ambiantă.Prin apăsarea din nou a acestui buton, funcţia este dezactivată; lampa indicatoare a acestuia se stinge.
Poziţia specială a
ştergătoarelor de parbriz
Această poziţie permite deblocarea lamelelor ştergătoarelor de parbriz.Aceasta este utilizată pentru curăţarea sau înlocuirea lamelelor ştergătoarelor. Aceasta poate fi de asemenea utilă pe timp de iarnă pentru eliberarea lamelelor ştergătoarelor de pe parbriz.
Pentru menţinerea eficienţei lamelelor ştergătoarelor, se recomandă următoarele:- manipulaţi-le cu grijă,- curăţaţi-le periodic cu soluţie de săpun,- evitaţi să le utilizaţi pentru fixarea de pliante pe parbriz,- înlocuiţi-le la primele semne de uzură.
F Orice acţionare a manetei ştergătoarelor în inter val de un minut de la decuplarea contactului va determina poziţionarea verticală a lamelelor ştergătoarelor pe parbriz.F Pentru a parca din nou lamelele ştergătoarelor, cuplaţi contactul şi acţionaţi maneta ştergătoarelor.
4
Luminile şi vizibilitatea