281
Verificările
Acumulatorul de 12 V
Acumulatorul nu necesită întreţinere.Totuşi, asiguraţi-vă periodic că bornele sunt strânse corect (versiuni fără borne cu decuplare rapidă) şi că toate conexiunile sunt curate.
Consultaţi planul de ser vice al producătorului pentru detalii cu privire la inter valele de înlocuire a acestor componente.
Filtrul de aer şi filtrul de aer pentru habitaclu
Înlocuiţi filtrul de ulei de fiecare când este schimbat uleiul de motor.Consultaţi planul de ser vice al producătorului pentru detalii cu privire la inter valul de înlocuire a acestei componente.
Filtrul de ulei
Filtrul de particule (diesel)
Începutul saturării filtrului de particule este indicat prin aprinderea temporară a acestei lămpi de avertizare, însoţită de afişarea unui mesaj pe ecranul din tabloul de bord.
De îndată ce condiţiile de trafic o permit, regeneraţi filtrul prin conducerea cu o viteză de cel puţin 40 mph (60 km/h) până când se stinge lampa de avertizare.Dacă lampa de avertizare rămâne aprinsă, aceasta indică un nivel scăzut al aditivului.Pentru informaţii suplimentare referitoare la tema Verificarea nivelurilor, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
La un autovehicul nou, prima operaţie de regenerare a filtrului de particule poate fi însoţită de un miros de „ars”, ceea ce este per fect normal.Ca urmare a funcţionării prelungite a autovehiculului la viteze foarte mici sau la ralanti, în cazuri de excepţie, se pot obser va emisii de vapori de apă la eşapament în timpul accelerării. Aceasta nu afectează comportamentul autovehiculului sau mediul înconjurător.
Dacă nu se specifică altfel, verificaţi aceste componente în conformitate cu planul de ser vice al producătorului şi în funcţie de motor.În caz contrar, verificați-le la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Pentru informaţii suplimentare şi măsuri de precauţie de întreprins înainte de orice inter venţie la acumulatorul de 12 V, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
În funcţie de mediu (de ex. atmosferă cu mult praf) şi de modul de exploatare a autovehiculului (de ex. conducere în mediul urban), înlocuiţi-le de două ori mai frecvent decât este necesar în mod obişnuit.Un filtru de aer pentru habitaclu colmatat poate avea efecte adverse asupra per formanţelor sistemului de aer condiţionat şi poate genera mirosuri nedorite.
Versiunile echipate cu sistem Stop & Start dispun de un acumulator cu plumb şi acid de 12 V realizat pe baza unor tehnologii şi specificaţii speciale.Înlocuirea trebuie efectuată numai de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
7
Informaţii practice
285
Recomandări pentru depozitare
Nu păstraţi niciodată bidoane de AdBlue® în autovehicul.
AdBlue® îngheaţă la circa -11°C şi se deteriorează la peste 25°C. Se recomandă păstrarea bidoanelor într-o zonă răcoroasă şi protejată împotriva radiaţiei solare directe.În astfel de condiţii, lichidul poate fi păstrat timp de cel puţin un an.Dacă aditivul a îngheţat, acesta poate fi utilizat după ce s-a dezgheţat complet.
Procedura
Înainte de a începe procedura de completare, asiguraţi-vă că autovehiculul este parcat pe o suprafaţă dreaptă.
F Decuplaţi contactul şi scoateţi cheia din contact sau, dacă există în dotarea autovehiculului, apăsaţi butonul START/STOP pentru a opri motorul.
F Pentru a avea acces la rezer vorul de AdBlue®, deschideţi portiera din stânga.F Trageţi de jos capacul negru.
F Rotiţi buşonul albastru cu 1/6 rotaţie în sens antiorar.F Ridicaţi buşonul.
Nu aruncaţi bidoanele de AdBlue® odată cu gunoiul menajer. Aruncaţi-le în containerele prevăzute în acest sens sau duceţi-le la un dealer.
În condiţii de iarnă, asiguraţi-vă că temperatura autovehiculului este de peste -11°C. În caz contrar AdBlue® ar putea îngheţa, astfel că nu ar putea fi turnat în rezer vorul de aditiv. Parcaţi autovehiculul într-o zonă mai caldă timp de câteva ore pentru a se putea efectua completarea.
7
Informaţii practice
286
F După golirea bidonului, ştergeţi eventualul lichid scurs din jurul orificiului de umplere al rezer vorului cu o lavetă umedă.
Dacă se produc scurgeri sau stropiri cu aditiv, spălaţi imediat zona cu apă rece sau ştergeţi-o cu o lavetă umedă.Dacă aditivul a cristalizat, curăţaţi-l cu un burete şi apă caldă.
F Aplicaţi la loc buşonul albastru pe rezer vor şi rotiţi-l cu 1/6 rotaţie în sens orar, până la limită.
Important: la completarea nivelului după golirea rezer vorului de aditiv, semnalizată de mesajul „Top up emissions additive: Starting prevented” (completați nivelul aditivului pentru reducerea emisiilor: motorul nu poate fi pornit), trebuie să așteptați 5 minute înainte să cuplați din nou contactul, fără să deschideți ușa șoferului, să descuiați vehiculul, să introduceți cheia cu telecomandă în contact sau să amplasați cheia electronică a „sistemului inteligent de acces și pornire” în habitaclu.Cuplaţi contactul, apoi aşteptaţi timp de 10 secunde înainte să porniţi motorul.
F Procuraţi un bidon de AdBlue®. După ce verificaţi mai întâi termenul de valabilitate, citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe etichetă înainte să turnaţi conţinutul
bidonului în rezer vorul de AdBlue® al autovehiculului.
Îngheţarea AdBlue®
AdBlue® îngheaţă la temperaturi de sub circa -11°C.Sistemul SCR include un dispozitiv de încălzire pentru rezer vorul de AdBlue®, ce vă permite să continuaţi deplasarea în condiţii de vreme geroasă.
F Montaţi la loc capacul negru, începând de sus.F Închideţi portiera.
, Q I R U P D L L S U D F W L F H
292
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Procedura de reparaţie
1. Etanşarea
F Desfăşuraţi complet conducta albă G.F Deşurubaţi capacul de pe conducta albă.F Cuplaţi conducta albă pe ventilul anvelopei de reparat.
F Conectaţi fişa electrică a compresorului la priza de 12 V a autovehiculului.F Porniţi autovehiculul şi lăsaţi motorul în funcţiune.
Aveţi grijă, acest produs este toxic în cazul în care este înghiţit şi produce iritări ale ochilor.Nu lăsaţi acest produs la îndemâna copiilor.
Evitaţi să îndepărtaţi eventualele corpuri străine care au pătruns în anvelopă.
Nu porniţi compresorul înainte să cuplaţi conducta albă pe ventilul anvelopei: soluţia de etanşare ar fi expulzată prin conductă.
F Decuplaţi contactul.
F Rotiţi selectorul A în poziţia „soluţie de etanşare”.
F Asiguraţi-vă că este adus comutatorul B în poziţia „O”.
In the event of a breakdown
294
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Conectaţi fişa electrică a compresorului la priza de 12 V a autovehiculului.F Porniţi din nou autovehiculul şi lăsaţi motorul în funcţiune.
F Reglaţi presiunea cu ajutorul compresorului (pentru umflare: comutatorul B în poziţia „I”; pentru dezumflare: comutatorul B în poziţia „O” şi apăsaţi butonul C), în conformitate cu eticheta pentru presiunea în anvelope (aplicată în decupajul portierei din stânga). O pierdere de presiune indică faptul că pana nu a fost etanșată complet; pentru asistență, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.F Îndepărtaţi şi depozitaţi trusa.F Conduceţi cu viteză redusă (max. 50 mph [80 km/h]), cu limitarea distanţei parcurse la aproximativ 120 mile (200 km).
Mergeți cât mai curând posibil la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Trebuie să informaţi tehnicianul cu privire la faptul că aţi utilizat această trusă. După inspectarea acesteia, tehnicianul vă va preciza dacă anvelopa mai poate fi reparată sau trebuie înlocuită.
Eliminarea cartuşului
F Depozitaţi conducta neagră.F Detaşaţi postamentul înclinat de pe conducta albă.F Sprijiniţi compresorul în poziţie verticală.
Aveţi grijă la scurgerile de lichid.Data de expirare a lichidului este indicată pe cartuş.Cartuşul de soluţie de etanşare este de unică folosinţă; chiar dacă se utilizează doar o parte a soluţiei, acesta trebuie înlocuit.După utilizare, nu aruncaţi cartuşul în mediul ambiant; duceţi-l la un centru de reciclare autorizat sau un dealer TOYOTA .Nu uitați să achiziționați un nou recipient cu etanșeizator, disponibil la dealerul sau la ser vice-ul autorizat Toyota ori la alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
F Deşurubaţi cartuşul de jos.
In the event of a breakdown
299
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Dacă autovehiculul este echipat cu jante din oţel, demontaţi capacul de roată cu ajutorul sculei 3.F Dacă autovehiculul este echipat cu jante din aliaj uşor, demontaţi capacele şuruburilor de roată cu ajutorul sculei 3.F Dacă autovehiculul este prevăzut cu şuruburi de roată antifurt, aplicaţi cheia tubulară pentru şuruburi antifurt 4 pe cheia de roţi 1 pentru a slăbi şuruburile antifurt.F Slăbiţi (fără să le demontaţi) celelalte şuruburi de roată doar cu ajutorul cheii de roţi 1.
F Poziţionaţi piciorul cricului pe sol, asigurându-vă că acesta se află exact sub punctul de ridicare A sau B al autovehiculului, cel aflat cel mai aproape de roata de înlocuit.
Remontarea roţii
Parcarea autovehiculului
Imobilizaţi autovehiculul astfel încât acesta să nu stânjenească traficul: solul trebuie să fie drept, stabil şi nealunecos.
Nu utilizaţi:- cricul în alte scopuri decât pentru ridicarea autovehiculului,
- un alt cric decât cel furnizat de către producător.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze manuală, cuplaţi treapta întâia şi decuplaţi apoi contactul pentru a bloca roţile.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze automată, aduceţi selectorul de viteze în poziţia P şi decuplaţi apoi contactul pentru a bloca roţile.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze electronică, aduceţi selectorul de viteze în poziţia A şi decuplaţi apoi contactul pentru a bloca roţile.
Cuplaţi frâna de parcare şi asiguraţi-vă că este aprinsă lampa de avertizare în tabloul de bord.Ocupanţii trebuie să iasă din autovehicul şi să aştepte într-un loc în care să fie în siguranţă.Nu intraţi niciodată sub un autovehicul ridicat pe cric; utilizaţi un cadru de sprijin pentru punţi.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
302
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Dacă există în dotarea autovehiculului, strângeţi şurubul de roată antifurt cu ajutorul cheii de roţi 1 prevăzute cu cheia tubulară pentru şuruburi antifurt 4.F Strângeţi celelalte şuruburi doar cu cheia de roţi 1.F Depozitaţi sculele în trusa de scule.
Presiunile în anvelope sunt specificate pe această etichetă.
După înlocuirea unei roţi
Depozitaţi roata aflată în pană în suportul dedicat.Verificați imediat strângerea șuruburilor și presiunea în roata de rezer vă la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Dacă vehiculul dispune de sistem de avertizare a presiunii în anvelope, verificați presiunea în anvelope și reinițializați sistemul.
Dacă autovehiculul este echipat cu sistem de detectare a pierderilor de presiune din anvelope, verificaţi presiunea în anvelope şi reiniţializaţi sistemul.
Sistemul de detectare a pierderilor de presiune din anvelope
Roata de rezer vă cu jantă din oţel nu este prevăzută cu senzor.
Roata cu capac de
roată
La montarea roţii la loc, montaţi la loc capacul de roată prin aplicarea acestuia cu decupajul în dreptul ventilului şi
presarea de jur împrejur cu podul
palmei.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Sistemul de detectare a pierderilor de presiune din anvelope, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
In the event of a breakdown
303
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Înlocuirea becurilor
Bec cu halogen: rotiţi becul în sens antiorar.
Tip A
Bec tip baionetă: apăsaţi becul şi rotiţi-l apoi în sens antiorar.
Tip B
Tip C
Tip DBec integral din sticlă: apăsaţi uşor, deoarece acesta este fixat sub presiune.
Bec cu halogen: eliberaţi clema elastică de reţinere din locaş.
Becurile cu halogen trebuie înlocuite după ce farul a rămas stins timp de mai multe minute (pericol de producere a unor arsuri grave). Nu atingeţi becul direct cu degetele, utilizaţi lavete care nu lasă scame.
La încheierea fiecărei operaţii, verificaţi funcţionarea sistemului de iluminare.
Tipuri de becuri
Pe autovehicul sunt prevăzute diferite tipuri de becuri. Pentru demontarea acestora:
Bec cu xenon: becurile cu xenon trebuie înlocuite de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Tip E
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană