Page 312 of 430
312
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Lămpile interioare
(faţă şi spate)
Tip A, W5W-5W
F Desprindeţi lentila lămpii prin introducerea unei şurubelniţe subţiri în decupajele de pe păr ţile laterale ale lămpii.F Scoateţi becul şi înlocuiţi-l.F Clipsaţi lentila lămpii în poziţie şi asiguraţi-vă că s-a fixat bine.
In the event of a breakdown
Page 313 of 430

313
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Lămpi spate (cu hayon)
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Înlocuirea becurilor, şi în particular la tipurile de becuri, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
F Ţinând fixă lampa, apăsaţi clema din interior, apoi scoateţi cu atenţie lampa.
F Detaşaţi conectorul electric.
F Identificaţi becul ars, apoi deschideţi hayonul.
Pentru vehiculele cu echipare interioară, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător, în vederea efectuării lucrării respective.
1. Lămpile de frână/poziţie. Tip B, P21/5W-21/5W2. Lămpile de semnalizare schimbare direcţie. Tip B, PY21W-21W (portocalii)3. Lămpile de marşarier. Tip B, PY21W-21W4. Lămpile de ceaţă/poziţie. Tip B, P21/4W-21/4W
F Din interior, scoateţi capacul, dacă există în dotarea autovehiculului.
F Din exterior, apăsaţi clemele interioare ale capacului din plastic şi basculaţi-l spre exterior pentru a-l scoate.F Deşurubaţi cele două şuruburi de fixare ale lămpii.
F Depărtaţi uşor cele trei cleme, apoi extrageţi soclul becurilor.F Scoateţi becul ars prin apăsarea uşoară şi apoi rotirea acestuia cu un sfert de rotaţie în sens orar.F Înlocuiţi becul.
Pentru montaj, efectuaţi operaţiile în ordine inversă.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 314 of 430
314
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Pentru montaj, presaţi lentila lămpii pentru a o fixa în poziţie cu un clic.
F Desprindeţi capitonajul la capete prin rotirea acestuia în sus.F Trageţi de capitonaj pentru a decupla clemele centrale, apoi scoateţi-l.F Cu ajutorul unei şurubelniţe introduse în decupaj, împingeţi lampa spre exterior.F Detaşaţi conectorul electric.F Scoateţi lampa.F Rotiţi soclul becului cu un sfert de rotaţie în sens antiorar.F Înlocuiţi becul ars.
Pentru montaj, efectuaţi operaţiile în ordine inversă.Pentru montarea la loc a lămpii şi capitonajului, presaţi-le pentru a se fixa în poziţie.
Stop suplimentar pe frână (cu hayon)
Tip A, W5W-5W
Lămpi număr de înmatriculare (cu hayon)
Tip A, W5W-5W
F Deschideți hayonul.F Introduceţi o şurubelniţă subţire în unul dintre decupajele lentilei lămpii.F Împingeţi-o spre exterior pentru a o desprinde.F Scoateţi lentila lămpii.F Înlocuiţi becul ars.
In the event of a breakdown
Page 315 of 430

315
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Lămpile interioare
(faţă şi spate)
Pentru înlocuirea acestui tip de lampă LED, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Un kit de înlocuire pentru leduri este disponibil la dealerii TOYOTA.
Blocurile optice spate
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Înlocuirea becurilor, şi în particular la tipurile de becuri, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Cabina cu platformă
F Identificaţi becul ars.F Demontaţi cele patru şuruburi de fixare ale lentilei lămpii.F Trageţi lentila lămpii spre dumneavoastră.F Scoateţi becul ars prin apăsarea uşoară şi apoi rotirea acestuia cu un sfert de rotaţie în sens orar.F Înlocuiţi becul.
1. Lămpile de semnalizare schimbare direcţie. Tip B, PY21W-21W
2. Lămpile de frână. Tip B, PY21W-21W3. Lămpile de poziţie. Tip B, R10W-10W4. Lămpile de marşarier. Tip B, PY21W-21W5. Lămpile de ceaţă. Tip B, PY21W-21W
Pentru montaj, efectuaţi operaţiile în ordine inversă.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 316 of 430

316
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Desprindeţi capacul prin tragere de colţul din stânga sus, apoi din dreapta.F Desprindeţi complet capacul şi întoarceţi-l.
BunăArsă
Extractor
Accesul la scule
F Scoateţi extractorul din locaş.
Extractorul este amplasat pe partea din spate a capacului panoului de siguranţe de pe stâlpul planşei de bord.
Înainte de înlocuirea unei siguranţe fuzibile:F trebuie identificată şi remediată cauza defecţiunii,F trebuie opriţi toţi consumatorii electrici,F trebuie imobilizat autovehiculul, cu contactul decuplat,F trebuie identificată siguranţa fuzibilă arsă cu ajutorul tabelelor şi diagramelor din paginile următoare.
Înlocuirea unei siguranţe
fuzibile
Pentru înlocuirea unei siguranţe fuzibile, trebuie să:F utilizaţi extractorul special pentru a extrage siguranţa fuzibilă din locaş şi verificaţi starea filamentului acesteia.F înlocuiţi întotdeauna siguranţa fuzibilă arsă cu una de aceeaşi capacitate (aceeaşi culoare); utilizarea unei alte capacităţi poate cauza o defecţiune (pericol de incendiu).Contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Dacă siguranța se arde din nou la scurt timp după înlocuire, verificați sistemul electric al vehiculului la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Înlocuirea unei siguranţe fuzibile
In the event of a breakdown
Page 321 of 430

321
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Acumulatorul de 12 VAcumulatorul este amplasat sub capotă.F Deschideţi capota cu ajutorul manetei de eliberare din habitaclu, apoi acţionaţi maneta de siguranţă din exterior.F Fixaţi tija de susţinere a capotei.
Accesul la acumulator
Procedura de pornire asistată a motorului sau de încărcare a unui acumulator descărcat.
Aspecte generale
Acumulatorii cu plumb şi acid
Protejaţi-vă ochii şi faţa înainte să manipulaţi acumulatorul.Toate lucrările la acumulator se vor executa într-o zonă bine ventilată şi la distanţă de eventuale flăcări deschise sau surse de scântei, astfel încât să se prevină pericolul de producere a unor explozii sau incendii.Spălaţi-vă pe mâini după aceea.
Versiunile echipate cu sistem Stop & Start dispun de un acumulator cu plumb şi acid de 12 V realizat pe baza unor tehnologii şi specificaţii speciale.Înlocuirea trebuie efectuată numai de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze automată, nu încercaţi să porniţi motorul acestuia prin împingerea autovehiculului.
Acumulatorii conţin substanţe nocive, cum ar fi acidul sulfuric şi plumbul.Aceştia trebuie eliminaţi ca deşeu în conformitate cu reglementările în vigoare şi nu vor fi aruncaţi în niciun caz odată cu gunoiul menajer.Duceţi bateriile telecomenzilor şi acumulatorul autovehiculului la un centru de colectare specializat.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la temele Capota şi Motorul, consultaţi secţiunile corespunzătoare.
F Dacă există în dotarea autovehiculului, scoateţi capacul din plastic pentru a avea acces la borna (+).Borna (-) a acumulatorului nu este accesibilă.Este prevăzut un punct de masă la distanţă în partea frontală a autovehiculului.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 322 of 430

322
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Pornirea asistată
Nu încercaţi niciodată să porniţi motorul prin conectarea unui redresor.Nu utilizaţi niciodată o baterie de pornire de 24 V sau mai mult.Asiguraţi-vă mai întâi că acumulatorul donor are o tensiune nominală de 12 V şi o capacitate cel puţin egală cu cea a acumulatorului descărcat.Cele două autovehicule nu au voie să vină în contact unul cu celălalt.Opriţi consumatorii electrici de la bordul ambelor autovehicule (sistemul audio, ştergătoarele, sistemul de iluminare etc.).Asiguraţi-vă că niciun cablu de pornire
asistată nu trece prin apropierea unor componente aflate în mişcare ale motorului (ventilatorul de răcire, curele de transmisie etc.).Nu deconectaţi borna (+) cu motorul în funcţiune.
F Ridicaţi capacul din plastic de pe borna (+), dacă există în dotarea autovehiculului.F Conectaţi cablul roşu la borna pozitivă (+) a acumulatorului descărcat A (pe cotul metalic), apoi la borna pozitivă (+) a acumulatorului donor B sau bateriei de pornire.F Conectaţi un capăt al cablului verde sau negru la borna negativă (-) a acumulatorului donor B sau bateriei de pornire (sau la punctul de masă al autovehiculului donor).F Conectaţi celălalt capăt al cablului verde sau negru la punctul de masă C al autovehiculului rămas în pană.
F Porniţi motorul autovehiculului donor şi lăsaţi-l în funcţiune timp de câteva minute.F Acţionaţi demarorul autovehiculului rămas în pană şi porniţi motorul acestuia.
Dacă motorul nu porneşte imediat, decuplaţi contactul şi aşteptaţi câteva momente înainte să mai încercaţi o dată.
Când acumulatorul autovehiculului este descărcat, motorul poate fi pornit cu ajutorul unui acumulator donor (extern sau al altui autovehicul) şi al unor cabluri pentru pornirea asistată, respectiv cu ajutorul unui baterii de pornire.
Unele funcţii, inclusiv sistemul Stop & Start, nu sunt disponibile dacă acumulatorul nu este încărcat suficient.
F Aşteptaţi până când motorul revine la ralanti şi deconectaţi apoi cablurile de pornire asistată în ordine inversă.F Aplicaţi capacul din plastic la loc pe borna (+), dacă există în dotarea autovehiculului.F Lăsaţi motorul în funcţiune timp de cel puţin 30 minute, fie în mers, fie cu autovehiculul staţionar, astfel încât acumulatorul să ajungă la un nivel corespunzător de încărcare.
In the event of a breakdown
Page 323 of 430

323
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Pentru o durată optimă de viaţă a acumulatorului, este esenţială menţinerea unui nivel corespunzător de încărcare a acestuia.În unele situaţii, poate fi necesară încărcarea acumulatorului:- dacă utilizaţi autovehiculul în special pe distanţe scurte,- dacă autovehiculul urmează să fie scos din circulaţie timp de mai multe săptămâni.Contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Încărcarea acumulatorului cu
ajutorul unui redresor
F Decuplaţi contactul.F Opriţi toţi consumatorii electrici (sistemul audio, ştergătoarele, sistemul de iluminare e t c .) .
Dacă vă propuneţi să încărcaţi pe cont propriu acumulatorul autovehiculului, utilizaţi un redresor compatibil cu acumulatorii cu plumb şi acid cu o tensiune nominală de 12 V.
Urmaţi instrucţiunile de utilizare furnizate de producătorul redresorului.Nu inversaţi niciodată polaritatea.
Nu încercaţi niciodată să încărcaţi un acumulator îngheţat.Dacă bateria a înghețat, verificați-o la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător, care va verifica starea componentelor interne și a carcasei, pentru a vedea dacă există pierderi de acid toxic și coroziv.
Dacă este prevăzută această etichetă, este esenţial să utilizaţi exclusiv un redresor de 12 V pentru a preveni avarierea ireversibilă a componentelor electrice ce ţin de sistemul Stop & Start.
Nu este necesar să deconectaţi acumulatorul.
F Opriţi redresorul B înainte să conectaţi cablurile la acumulator, astfel încât să se prevină producerea de scântei periculoase.F Asiguraţi-vă că starea cablurilor redresorului este bună.F Ridicaţi capacul din plastic de pe borna (+), dacă există în dotarea autovehiculului.
F Conectaţi cablurile redresorului B după cum urmează:- cablul roşu pozitiv (+) la borna (+) a acumulatorului A,- cablul negru negativ (-) la punctul de masă C al autovehiculului.F La încheierea operaţiei de încărcare, opriţi redresorul B înainte să deconectaţi cablurile de la acumulatorul A.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană