Page 65 of 196

63
Siguranță
5
– două inele față, amplasate între spătar și perna scaunului vehiculului.
– un inel spate, pentru fixarea chingii superioare, denumite TOP TETHER.Sistemul de fixare ISOFIX asigură o montare sigură, robustă și rapidă a scaunului pentru copii în vehicul.Scaunele ISOFIX pentru copii sunt prevăzute cu două încuietori care se prind în cele două inele față.
Unele scaune au și o chingă superioară care se fixează în inelul spate.Pentru a fixa această chingă, îndepărtați și depozitați tetiera înainte de a instala scaunul pentru copii pe acest loc (după îndepărtarea scaunului pentru copii, repoziționați-o). Prindeți apoi cârligul în inelul spate și strângeți chinga superioară.
Instalarea incorectă a unui scaun pentru copii compromite siguranța copilului în cazul unui accident.Pentru a afla cum se montează scaunele ISOFIX pentru copii în vehicul, consultați tabelul recapitulativ privind amplasarea acestora.
Tabel recapitulativ cu amplasarea scaunelor ISOFIX pentru copii
În conformitate cu reglementările europene, acest tabel prezintă opțiunile de instalare a scaunelor ISOFIX pentru copii pe scaunele din autovehicul care sunt dotate cu suporturi ISOFIX.Clasa de mărime ISOFIX a scaunelor ISOFIX pentru copii, universale și semiuniversale, determinată de o literă cuprinsă între A și G, este indicată pe scaunul pentru copii, lângă sigla ISOFIX.
Page 66 of 196
64
Siguranță
Sub 10 kg(grupa 0)Până la aproximativ 6 luni
Sub 10 kg(grupa 0)Sub 13 kg(grupa 0+)Până la aproximativ 1 an
De la 9 la 18 kg(grupa 1)De la 1 la aproximativ 3 ani
Tip de scaun ISOFIX pentru copiiLandou„cu spatele la direcția de mers”„cu fața la direcția de mers”
Clasa de mărime ISOFIXFGCDECDAB1
Scaune laterale spate pe rândul 2 cu locuri individuale pe rândul 1
IUFIUFIUF
Scaune laterale spate pe rândul 2 cu banchetă cu 2 locuri pe rândul 1
IUFXIUFXIUF
IUFLoc adecvat pentru instalarea unui scaun pentru copii ISOFIX universal. Scaune pentru copii ISOFIX „cu fața la direcția de mers” echipate cu o chingă superioară fixată la inelul superior al scaunelor ISOFIX ale vehiculului.
XLoc neadecvat instalării unui scaun ISOFIX pentru copii din clasa de mărime specificată.
Page 67 of 196
65
Siguranță
5Siguranță copii
Aceasta împiedică deschiderea ușii laterale culisante din interior.
► Apăsați comanda situată pe cantul ușii laterale.
Page 68 of 196

66
Conducere
Recomandări de
conducere
► Respectați codul rutier și concentrați-vă la drum, indiferent de condițiile de circulație.► Urmăriți cu atenție zona înconjurătoare și țineți întotdeauna mâinile pe volan pentru a fi gata să reacționați în orice moment și în orice situație.► Adoptați un stil de conducere flexibil, anticipați situațiile care necesită frânare și mențineți distanțele de siguranță, mai ales în cazul unor condiții meteo dificile.► Pentru efectuarea operațiunilor care necesită o atenție crescută, opriți vehiculul (de exemplu, pentru efectuarea reglajelor).► În cazul unei călătorii lungi, este recomandat să faceți o pauză la fiecare două ore.
Important!
Nu lăsați niciodată motorul pornit în spații închise fără ventilație suficientă.
Motoarele cu ardere internă emit gaze de eșapament toxice, precum monoxidul de carbon. Pericol de intoxicare și de moarte!
Pe timp de iarnă (temperaturi sub -23 °C), lăsați motorul să meargă timp de 4 minute înainte de a pune mașina în mișcare, pentru a garanta buna funcționare a subansamblelor mecanice ale vehiculului
(motor și cutie de viteze), precum și durata de viață îndelungată a acestora.
Nu conduceți niciodată cu frâna de parcare acționată. Pericol de supraîncălzire și deteriorare a sistemului de frânare!
Nu parcați vehiculul și nu lăsați motorul pornit pe suprafețe inflamabile (iarbă uscată, frunze urcate, hârtii etc.). Sistemul de evacuare este fierbinte, chiar și după mai multe minute de la oprirea motorului. Pericol de incendiu!
Nu lăsați niciodată vehiculul nesupravegheat, cu motorul pornit. Dacă trebuie să părăsiți vehiculul cu motorul pornit, acționați frâna de parcare și puneți schimbătorul de viteze în punctul neutru sau în poziția N sau P (în funcție de tipul cutiei de viteze).
Nu lăsați niciodată copii nesupravegheați în interiorul vehiculului.
Pentru a garanta durabilitatea vehiculului şi pentru siguranţa dumneavoastră, vehiculul trebuie condus luând unele măsuri de prevedere, descrise mai jos:
Manevraţi prudent, cu viteza redusă
Dimensiunile vehiculului sunt foarte diferite de cele ale unui vehicul uşor şi unele obstacole rămân dificil de observat. Manevraţi încet.Înainte de a vira, verificaţi să nu existe obstacole la jumătatea înălţimii în partea laterală. Înainte de a merge cu spatele, verificaţi să nu existe obstacole mai ales la înălţime în spatele vehiculului. Acordaţi atenţie dimensiunilor exterioare, dacă sunt montate scări.
Încărcaţi corect vehiculul
Masa de încărcare trebuie să respecte Masa maximă tehnic admisibilă a vehiculului încărcat.Pentru a nu dezechilibra vehiculul, încărcătura trebuie să fie centrată, iar partea cea mai grea trebuie să fie aşezată pe podea, în faţa roţilor din spate.Nu se recomandă poziţionarea încărcăturilor grele pe portbagajul de acoperiş.
De asemenea trebuie să se respecte încărcătura maximă punctelor de ancorare a barei. Respectaţi masa maximă admisă, conform specificaţiilor dealerului CITROËN. Încărcătura trebuie fixată bine. O încărcătură care nu este bine fixată în interiorul vehiculului poate afecta manevrarea acestuia şi determina un risc de accident.Dacă vehiculul dumneavoastră este echipat cu o benă, înălțimea şi lăţimea încărcăturii vehiculului
Page 69 of 196

67
Conducere
6trebuie să respecte dimensiunile totale ale acestuia.
Conduceţi cu prudenţă şi eficienţă vehiculul
Luaţi virajele încet. Frânaţi din timp, deoarece distanţa de oprire este mai mare, în special pe drumuri umede şi acoperite cu gheaţă. Ţineţi cont de influenţa vântului pe părţile laterale ale vehiculului. O conducere ecologică reduce consumul de carburant; acceleraţi progresiv, anticipaţi decelerările şi adaptaţi viteza în funcţie de situaţie.Indicaţi din timp schimbarea de direcţie pentru a putea fi observat de ceilalţi participanţi la trafic.
Fiţi atenţi
Pneurile trebuie umflate cel putin la presiunea indicata pe eticheta, chiar la o presiune mai mare cu 0,2 - 0,3 bari pentru drumurile lungi.
Conducerea pe drumuri
inundate
Nu este recomandat să conduceți pe un drum inundat, deoarece acest lucru ar putea deteriora grav motorul, cutia de viteze și sistemele electrice ale vehiculului.
Dacă trebuie să traversați un drum inundat:► asigurați-vă că adâncimea apei nu depășește 15 cm, ținând cont de valurile ce pot fi produse de alți participanți la trafic,► dezactivați funcția Stop & Start,► rulați cu o viteză cat mai mică, fără a cala motorul. Nu depășiți în niciun caz viteza de 10 km/h,► nu vă opriți și nu opriți motorul.La ieșirea de pe drumul inundat, imediat ce condițiile de siguranță permit acest lucru, frânați ușor de mai multe ori pentru a usca discurile și plăcuțele de frână.Dacă aveți dubii cu privire la starea vehiculului, contactați un reparator agreat CITROËN sau un service autorizat.
În cazul remorcării
Conducerea cu remorcă supune vehiculul tractor unor solicitări mai mari și cere o atenție deosebită din partea șoferului.
Respectați masele maxime remorcabile autorizate.La altitudine: reduceți sarcina maximă cu 10 % per 1.000 de metri de altitudine: densitatea aerului scade odată cu altitudinea și performanța motorului se reduce.
Vehicul nou: nu tractați remorca decât după un rodaj de cel puțin 1.000 de km.
Dacă temperatura exterioară este ridicată, lăsați motorul la ralanti timp de 1-2 minute după ce opriți vehiculul, pentru a-i permite să se răcească.
Înainte de pornire
Sarcină verticală pe dispozitivul de remorcare
► Repartizați încărcătura în remorcă astfel încât obiectele cele mai grele să fie cât mai aproape de axa roților, iar sarcina verticală pe dispozitivul
de remorcare (în punctul în care se îmbină în vehicul) să fie aproape de valoarea maximă autorizată, fără a o depăși.
Pneuri
► Verificați presiunea în pneurile vehiculului tractor și ale remorcii tractate, respectând presiunile recomandate.
Page 70 of 196

68
Conducere
Iluminat
► Verificați semnalizarea electrică a remorcii și reglarea proiectoarelor vehiculului pe verticală.
Dacă folosiți un dispozitiv de remorcare original CITROËN, senzorii de asistare la parcarea cu spatele vor fi dezactivați automat pentru a evita semnalul sonor.
În timpul conducerii
Răcire
Tractarea unei remorci în rampă crește temperatura lichidului de răcire. Sarcina maximă remorcabilă depinde de înclinare și de temperatura exterioară. Capacitatea de răcire a ventilatorului nu crește odată cu turația motorului.► Reduceți viteza și turația motorului pentru a limita încălzirea.În toate cazurile, acordați atenție temperaturii lichidului de răcire.Dacă se aprind martorul de avertizare și
martorul STOP, opriți vehiculul și motorul cât mai curând posibil.
Frâne
Tractarea unei remorci mărește distanța de frânare. Pentru a limita încălzirea frânelor, este recomandată utilizarea frânei de motor.
Vânt lateral
Țineți cont de sensibilitatea sporită la vânt pe care o va avea vehiculul dvs.
Protecția antifurt
Imobilizare electronică
Toate cheile au un dispozitiv electronic de imobilizare.Acest dispozitiv blochează sistemul de alimentare al motorului. Se activează automat atunci când scoateți cheia din contact.După ce ați cuplat contactul, cheia și dispozitivul electronic de imobilizare comunică între ele.Acest martor se stinge după ce cheia a fost recunoscută. Se cuplează contactul și se poate porni motorul.
În cazul în care cheia nu este recunoscută, pornirea este imposibilă. Schimbați cheia și verificați cheia defectă la un dealer CITROËN.
Notați cu atenție codul de identificare a cheilor; în cazul pierderii, intervenția dealerului CITROËN va fi mai eficientă și mai
rapidă dacă prezentați codul respectiv și cardul confidențial.
Nu aduceți nicio modificare sistemului de imobilizare electronică.Manipularea telecomenzii, chiar dacă aceasta este în buzunar, poate provoca deblocarea involuntară a ușilor.Utilizarea simultană a altor echipamente de înaltă frecvență (telefoane mobile, alarme
interne etc.) poate interfera temporar cu funcționarea telecomenzii.Cu excepția reinițializării, telecomanda nu funcționează cât timp cheia se află în contact, chiar și cu contactul decuplat.
Conducerea cu ușile blocate poate îngreuna accesul serviciilor de urgență în caz de urgență.Ca măsură de siguranță (cu copii la bord), scoateți cheia din contact când părăsiți vehiculul, chiar și pentru puțin timp.
La achiziționarea unui vehicul rulat:– asigurați-vă că primiți cardul confidențial,– efectuați memorarea cheilor la un dealer CITROËN, pentru a vă asigura că acestea sunt singurele care permit pornirea vehiculului.
Card confidențial
Page 71 of 196

69
Conducere
6Îl primiți în momentul livrării autoturismului, împreună cu dublura de chei.Acesta conține un cod de identificare necesar pentru orice intervenție efectuată de un dealer CITROËN asupra sistemului de antidemaraj electronic. Acest cod este acoperit cu o peliculă care nu trebuie îndepărtată decât în caz de nevoie.Păstrați-vă cardul într-un loc sigur, niciodată în interiorul vehiculului.Totuși, când efectuați un drum sau o călătorie lungă, este recomandat să aveți la dvs. acest cod și actele personale.
Pornirea-oprirea motorului
Contactor
Poziția STOP: sistem antifurt.
Contactul este întrerupt.Poziția MAR: contact cuplat.Unele accesorii pot funcționa.Poziția AV V: demaror.Demarorul este acționat.
Nu agățați obiecte grele de cheie sau de telecomandă, care pot să apese pe axa acesteia când este în contact, conducând la probleme de funcționare.
Pornire motor
► Cu frâna de parcare acționată și cutia de viteze în punctul neutru, rotiți cheia în poziția MAR.► Așteptați până când se stinge acest martor, apoi acționați demarorul (poziția AV V) până la pornirea motorului.Perioada de aprindere a martorului depinde de condițiile meteorologice. Când motorul este cald, martorul se aprinde timp de câteva momente; puteți porni motorul imediat.► Imediat ce a pornit motorul, eliberați cheia.
Martor imobilizareDacă se aprinde acest martor, schimbați cheia și verificați cheia defectă la un dealer CITROËN.
Oprire motor
► Imobilizați vehiculul.► Readuceți cheia în poziția STOP.
La temperaturi scăzuteÎn zonele montane și/sau reci, este recomandată utilizarea unui carburant de tip „iarnă”, adaptat temperaturilor scăzute sau negative.
Sistemul pentru modul
standby al bateriei
Dacă vehiculul urmează să nu fie utilizat o perioadă lungă de timp, de exemplu pe perioada iernii, se recomandă insistent să puneți bateria în modul standby pentru a-i proteja și optimiza durata de viață.
Pentru trecerea bateriei în modul standby:► Opriți motorul (poziția STOP).
Page 72 of 196

70
Conducere
► Apăsați butonul roșu, apoi rotiți cheia în poziția BATT.Bateria intră în modul standby după aproximativ 7 minute.Acest interval de timp este necesar pentru:– a-i permite utilizatorului să părăsească vehiculul și să blocheze ușile cu telecomanda.– a garanta că toate sistemele electrice ale vehiculului sunt dezactivate.
Când bateria este în modul standby, accesul la vehicul este posibil doar deblocând încuietoarea mecanică a ușii șoferului.
După punerea bateriei în standby, informațiile (oră, dată, posturi radio etc.) sunt memorate.
Pentru scoaterea bateriei din modul standby:► Aduceți cheia în poziția MAR - ON.► Porniți vehiculul normal (poziția AV V).
Frâna de parcare
Acționare
► Acționați frâna de parcare pentru a imobiliza vehiculul.► Verificați dacă frâna de parcare este acționată corect înainte de a ieși din vehicul.
Acționați frâna de parcare doar atunci când vehiculul este oprit.
Dacă staționați în pantă, bracați roțile spre trotuar și acționați frâna de parcare.Este inutil să cuplați o treaptă de viteză după oprirea vehiculului, mai ales dacă acesta este încărcat.
În cazul unei defecțiuni a sistemului hidraulic de frânareÎn timpul conducerii, pentru a evita orice mișcare accidentală a vehiculului, folosiți frâna de parcare în timp ce apăsați pedala
de frână.În această situație excepțională, se recomandă să trageți frâna de parcare ușor, pentru a nu bloca roțile spate - Pericol de derapare!
Eliberare
► Trageți maneta ușor în sus, apoi apăsați butonul pentru a elibera frâna de parcare.Când vehiculul este în mișcare, aprinderea acestui martor de avertizare indică faptul că frâna de parcare a rămas acționată sau nu a fost eliberată complet.
Cutie de viteze manuală
Pentru a schimba ușor vitezele, apăsați întotdeauna până la capăt pedala de ambreiaj.Pentru a împiedica blocarea covorașului sub pedală:– asigurați-vă de corecta poziționare a covorașului,– nu suprapuneți niciodată mai multe covorașe.Evitați să țineți mâna pe nuca manetei de viteze, deoarece elementele din interiorul cutiei se pot uza în timp din cauza forței exercitate, chiar și în cazul unei forțe ușoare.