38
Ergonomie și confort
– maneta de reglare a temperaturii este în poziția Aer cald (roșu),– maneta de reglare a debitului de aer este în poziția 2.► Apăsați butonul 2.Ecranul și martorul ciclului de încălzire se aprind și rămân aprinse pe întreaga durată de funcționare.
Pornirea temporizată a
sistemului de încălzire
Pornirea poate fi programată între 1 minut și 24 de ore în avans.Se pot memora până la trei ore de pornire diferite, dar puteți programa o singură pornire temporizată.
Pentru o pornire zilnică la o anumită oră, reprogramați ora memorată în fiecare zi.
► Apăsați butonul 3; ecranul se aprinde.Simbolul - -:- - sau ora memorată anterior și numărul presetării corespunzătoare (1, 2 sau 3)
se afișează timp de 10 secunde.
Pentru a readuce celelalte ore presetate, apăsați butonul 3 de mai multe ori înainte de expirarea celor 10 secunde.
În termen de 10 secunde, apăsați unul dintre butoanele 1 pentru a selecta ora de pornire dorită.
Memorarea este confirmată de dispariția orei de pornire, de afișarea numărului presetării (1, 2 sau 3) și de iluminarea ecranului.
În mod implicit, în sistem sunt deja memorate ore presetate (1 = 6h, 2 = 16h, 3 = 22h). Orice modificare anulează și înlocuiește ora presetată anterioară.Dacă bateria este debranșată, orele presetate implicite vor fi restaurate.
Anularea programării
► Pentru a șterge ora de pornire programată, apăsați scurt butonul 3. Ecranul și numărul presetării (1, 2 sau 3) se vor stinge.
Readucerea uneia dintre
orele de pornire presetate
► Apăsați butonul 3 de câte ori este necesar, până când apare numărul corespunzător orei de pornire presetate dorite (1, 2 sau 3).
După zece secunde ora dispare, dar rămâne memorată, iar numărul corespunzător (1, 2 sau 3) și ecranul rămân aprinse.
Setarea duratei de
funcționare
Durata de funcționare poate fi setată între 10 și 60 de minute.► Țineți apăsat butonul 3.► Apăsați simultan unul dintre butoanele 1.
Ora și martorul de setare a orei se aprind.► Țineți din nou apăsat butonul 3.► Apăsați din nou simultan unul dintre butoanele 1.Durata de funcționare programată este afișată, iar martorul ciclului de încălzire sau de ventilație se aprinde intermitent.► Setați durata apăsând unul dintre butoanele 1Memorarea este confirmată de dispariția duratei de pe ecran sau apăsând din nou butonul 3.
Oprirea încălzirii
În cazul unei porniri temporizate, încălzirea se oprește automat la sfârșitul duratei programate.► În cazul unei porniri imediate, apăsați din nou butonul 2 pentru a o opri manual.Martorul ciclului de încălzire și ecranul se sting.
Cel puțin o dată pe an, la venirea iernii, verificați încălzirea suplimentară. Pentru întreținere și reparații, adresați-vă numai unui dealer CITROËN sau unui service autorizat.Nu folosiți decât piese de schimb originale.
Pentru a evita riscurile de intoxicare și de asfixiere, încălzirea suplimentară nu trebuie folosită, nici măcar pentru intervale scurte, în spații închise, cum ar fi un garaj sau un atelier, unde nu există sisteme de evacuare a gazelor de eșapament.Încălzirea suplimentară se oprește atunci când tensiunea bateriei este scăzută, pentru a permite pornirea vehiculului.
Încălzirea suplimentară este alimentată de rezervorul de carburant al vehiculului. Verificați dacă martorul de avertizare al nivelului de carburant nu este aprins.Opriți întotdeauna încălzirea programabilă pe durata alimentării cu carburant. Pericol de incendiu sau explozie!Temperatura din jurul sistemului de încălzire nu trebuie să depășească 120 °C. O temperatură mai mare (de exemplu, la vopsire) poate deteriora componentele circuitelor electronice.Încălzirea suplimentară are un limitator termic, care întrerupe combustia în caz de supraîncălzire a motorului din cauza lipsei lichidului de răcire. Controlați nivelul de lichid și, dacă este necesar, completați.Pentru mai multe informații despre Verificarea nivelurilor, consultați secțiunea corespunzătoare.Apăsați apoi acest buton de selectare programului înainte de a porni din nou încălzirea.
Dezaburire/degivrare față
Aceste simboluri de pe panourile de comandă indică stările comenzilor de dezaburire sau de degivrare rapidă a parbrizului și a geamurilor laterale.
39
Ergonomie și confort
3Încălzirea suplimentară este alimentată de rezervorul de carburant al vehiculului. Verificați dacă martorul de avertizare al nivelului de carburant nu este aprins.Opriți întotdeauna încălzirea programabilă pe durata alimentării cu carburant. Pericol de incendiu sau explozie!Temperatura din jurul sistemului de încălzire nu trebuie să depășească 120 °C. O temperatură mai mare (de exemplu, la vopsire) poate deteriora componentele circuitelor electronice.Încălzirea suplimentară are un limitator termic, care întrerupe combustia în caz de supraîncălzire a motorului din cauza lipsei lichidului de răcire. Controlați nivelul de lichid și, dacă este necesar, completați.Pentru mai multe informații despre Verificarea nivelurilor, consultați secțiunea corespunzătoare.Apăsați apoi acest buton de selectare programului înainte de a porni din nou încălzirea.
Dezaburire/degivrare față
Aceste simboluri de pe panourile de comandă indică stările comenzilor de dezaburire sau de degivrare rapidă a parbrizului și a geamurilor laterale.
Cu climatizare manuală
► Reglați comenzile de debit de aer și de repartizare a aerului în pozițiile marcate corespunzător.Pentru a face degivrarea și dezaburirea mai rapide și mai eficiente:► creșteți setarea debitului de aer,► comutați temporar comanda de admisie a aerului din exterior la recircularea aerului.
Cu climatizare automată
► Apăsați acest buton. Martorul se aprinde.Sistemul gestionează aerul condiționat, debitul și admisia aerului, degivrarea lunetei și distribuie aer în mod optim către parbriz și geamurile față laterale.Dacă vehiculul este dotat cu un sistem de încălzire suplimentar, dezactivați-l pentru a asigura o degivrare/dezaburire rapidă și eficientă.
Degivrarea lunetei și/
sau a retrovizoarelor
exterioare
► Apăsați pe acest buton pentru a activa/dezactiva degivrarea/dezaburirea
lunetei și a oglinzilor retrovizoare. Martorul se aprinde atunci când funcția este activată.Această funcție se dezactivează automat pentru a preveni consumul excesiv de putere.
Dezaburirea/degivrarea lunetei nu se poate realiza decât cu motorul pornit.
În cazul unui vehicul cu Stop & Start, modul STOP nu este disponibil cât timp este se dezaburește luneta.
Configurație de cabină
Parasolar
► Pentru a vă feri de razele solare, rabatați parasolarul în jos.În parasolare sunt amenajate buzunare pentru vignete, carduri etc.
47
Iluminat și vizibilitate
4Comanda luminilor
În unele condiții de climă (temperatură scăzută, umiditate), este normală apariția fenomenului de aburire a suprafeței interioare a farurilor și a luminilor din spate; acesta dispare în câteva minute, după aprinderea luminilor.
Deplasări în străinătate Dacă folosiți vehiculul într-o țară în care sensul de circulație este inversat față de cel din țara de comercializare a vehiculului, este necesar să adaptați reglajele proiectoarelor pentru a nu orbi conducătorii care circulă din sens invers.Contactați un dealer CITROËN sau un service autorizat.
Selectarea modului de
iluminat principal
► Rotiți maneta de comandă a luminilor pentru a aduce reperul alb în dreptul simbolului dorit.
Lumini stinse (contact decuplat) / Lumini de zi (motor pornit)Lumini de întâlnire / Lumini de drum
Aprinderea automată a luminilor de întâlnire / luminilor de drum
Comutarea luminilor (lumini
de întâlnire/lumini de drum)
► Trageți maneta de comandă a luminilor spre dumneavoastră pentru a comuta între luminile de întâlnire și cele de drum.Pentru a aprinde scurt farurile, trageți maneta de comandă spre dumneavoastră, indiferent de poziția inelului.
Lumini semnalizatoare de
direcție
► Stânga sau dreapta: coborâți sau ridicați maneta de comandă a semnalizatoarelor, trecând de punctul de rezistență.
Funcția „autostradă”
► Apăsați scurt în sus sau în jos, fără a depăși punctul de rezistență: luminile semnalizatoare de direcție corespunzătoare se vor aprinde de cinci ori.
Lumini anticeață
Dacă vehiculul este dotat cu lumini anticeață, acestea funcționează cu luminile de întâlnire sau de drum.
Lumini anticeață față
Lumini anticeață spate
► Apăsați una dintre aceste comenzi pentru a aprinde luminile corespunzătoare.
Luminile anticeață trebuie utilizate exclusiv în condiții de ceață sau ninsoare.Pe timp senin sau ploios, ziua sau noaptea, luminile anticeață spate orbesc șoferii și sunt interzise.Nu uitați să le stingeți imediat ce nu mai sunt necesare.
Lumini de zi cu LED-uri
La pornirea vehiculului, la lumina zilei, luminile de zi cu LED-uri se aprind automat.Dacă luminile de poziție, de întâlnire sau cele de drum sunt pornite manual sau automat, luminile de zi se sting.
Programarea
Pentru țările în care reglementările nu impun aprinderea luminilor pe timp de zi, puteți activa sau dezactiva funcția din meniul de configurare.
48
Iluminat și vizibilitate
Funcționare
După ce a fost activată funcția, sistemul va acționa în modul următor:Dacă luminozitatea este suficientă și/sau condițiile de circulație nu permit aprinderea luminilor de drum:– Luminile de întâlnire rămân aprinse: acest martor se aprinde pe tabloul de bord.Dacă luminozitatea este foarte scăzută și condițiile de trafic permit acest lucru:– Luminile de drum se aprind automat: acești martori se aprind pe tabloul de bord.Dacă situația necesită o schimbare a stării luminilor, conducătorul poate interveni în orice moment.O nouă aprindere scurtă a farurilor trece funcția
în pauză. Sistemul trece în modul „aprinderea automată a luminilor”.
Aprindere automată a
luminilor
Pe vehiculele echipate cu această funcție, luminile de întâlnire se aprind automat în caz de luminozitate slabă.
Pe timp de ceață sau zăpadă, senzorul de lumină poate detecta o lumină suficientă. În acest caz, luminile nu se mai aprind automat. Dacă este necesar, trebuie să aprindeți manual luminile de întâlnire.Acestea se sting automat imediat ce luminozitatea redevine suficientă.Nu mascați senzorul de lumină aflat în partea central superioară a parbrizului.
Puteți regla sensibilitatea senzorului de lumină.Pentru mai multe informații despre Configurare vehicul, consultați secțiunea corespunzătoare.
Activare
► Rotiți inelul în această poziție.
Luminile se sting automat când contactul este decuplat.
Iluminat de însoțire
Dacă vehiculul este echipat cu această opțiune: când părăsiți vehiculul, faza scurtă rămâne aprinsă pe durata selectată (de exemplu, la ieșirea din parcare).
Cu contactul decuplat sau
cheia în poziția STOP
► La 2 minute de la oprirea motorului, aduceți cheia de contact în poziția STOP sau scoateți cheia.► Trageți comanda luminilor spre volan.Pe tabloul de bord se aprinde acest martor luminos.De fiecare dată când comanda pentru lumini este trasă spre volan, iluminatul de însoțire este extins cu încă 30 de secunde, până la aproximativ 3 minute. La expirarea acestui interval, luminile se sting automat.Pentru a dezactiva această funcție, țineți comanda luminilor trasă către volan mai mult de 2 secunde.
Faruri cu aprindere
automată
Sistem care aprinde automat luminile de drum, în funcție de lumina ambientă și de trafic, folosind o cameră amplasată în partea superioară a parbrizului.
Acesta este un sistem de asistare la conducere.Șoferul rămâne responsabil de iluminatul vehiculului și de adaptarea acestuia la condițiile de lumină, de vizibilitate și de trafic, precum și de respectarea codului rutier.
Activare
► Rotiți inelul de pe maneta de comandă a luminilor în această poziție.► Reglați funcția apăsând butonul MODE: selectați „ON” în meniul „Automatic main beam” (Lumini de drum automate).
Pentru mai multe informații despre Configurare vehicul, consultați secțiunea corespunzătoare.
► Aprindeți scurt farurile (trecând de punctul de rezistență), pentru a activa funcția.
49
Iluminat și vizibilitate
4Funcționare
După ce a fost activată funcția, sistemul va acționa în modul următor:Dacă luminozitatea este suficientă și/sau condițiile de circulație nu permit aprinderea luminilor de drum:– Luminile de întâlnire rămân aprinse: acest martor se aprinde pe tabloul de bord.Dacă luminozitatea este foarte scăzută și condițiile de trafic permit acest lucru:– Luminile de drum se aprind automat: acești martori se aprind pe tabloul de bord.Dacă situația necesită o schimbare a stării luminilor, conducătorul poate interveni în orice moment.O nouă aprindere scurtă a farurilor trece funcția
în pauză. Sistemul trece în modul „aprinderea automată a luminilor”.
La o viteză sub aproximativ 15 km/h, funcția se dezactivează automat.Dacă luminile de drum sunt necesare în continuare, aprindeți din nou scurt farurile; luminile de drum rămân aprinse până când vehiculul ajunge la o viteză de aproximativ 40 km/h.Peste 40 km/h, funcția este reactivată automat (cu condiția să nu fi aprins din nou scurt farurile pentru a opri luminile de drum în acest interval).
Dezactivare
► Aduceți inelul de pe maneta de comandă a luminilor în poziția „Lumini de întâlnire”.
Sistemul poate fi perturbat sau poate funcționa incorect:– facă vizibilitatea este redusă (ninsoare, ploaie puternică sau ceață deasă etc.),– dacă parbrizul este murdar, aburit sau mascat (de un autocolant etc.) în dreptul camerei,
– dacă vehiculul este în dreptul unor panouri puternic reflectorizante.
Sistemul nu este în măsură să detecteze:– participanții la trafic care nu au iluminat propriu, de exemplu, pietonii,– vehiculele care au luminile mascate, de exemplu, cele care circulă dincolo de bariera despărțitoare dintre sensuri pe autostradă,
– vehiculele care se află în vârful sau la baza unei pante abrupte, în viraje, în intersecții.
Lumini de staționare
Acest sistem vă permite să lăsați luminile aprinse în timpul staționării; cu contactul decuplat și cu cheia în poziția STOP sau scoasă din contact.
► Aduceți inelul manetei de comandă a luminilor în poziția O, apoi la luminile de întâlnire sau de drum.Acest martor se aprinde pe planșa de bord.Luminile vor rămâne aprinse pe durata staționării.
Aprinderea prelungită a luminilor poate reduce semnificativ încărcarea bateriei vehiculului.
50
Iluminat și vizibilitate
Nivelul de lichid trebuie controlat periodic, mai ales în timpul iernii.
Pentru mai multe informații privind Verificarea nivelurilor și, în special, nivelul lichidului de spălare geamuri/faruri, consultați secțiunea corespunzătoare.
Înlocuirea unei lamele de
ștergător
Locașurile pentru picior din bara de protecție față facilitează accesul la lamelele de ștergător și la duzele spălătorului de parbriz.
Verificați ca duzele spălătoarelor de geamuri sau de faruri să nu fie obturate.
Reglare faruri pe înălțime
Pentru a nu-i incomoda pe ceilalți participanți la trafic, proiectoarele cu halogen trebuie reglate pe înălțime, în funcție de încărcarea vehiculului. Această funcție poate fi accesată în pozițiile cu lumini de întâlnire și de drum.
Apăsați succesiv aceste comenzi pentru reglarea farurilor. Un martor de pe afișaj indică poziția selectată (0, 1, 2, 3).
Buton de comandă
ștergătoare geamuri
Ștergătoare de parbriz
Ștergerea este activă doar atunci când cheia de contact este în poziția ON.
Maneta de comandă poate avea 5 poziții diferite:– Ștergător oprit.– Ștergere intermitentă: 1 rotire în jos. În această poziție, prin rotirea inelului puteți selecta 4 niveluri de frecvență (foarte lent, lent, normal, rapid).– Ștergere continuă lentă: 2 rotiri în jos.– Ștergere continuă rapidă: 3 rotiri în jos.– O singură ștergere: trageți maneta de comandă spre volan.
Ștergătoare automate cu
senzori de ploaie
Dacă vehiculul este echipat cu acest sistem, cadența de ștergere se reglează automat în funcție de intensitatea ploii.Ștergere automată: 1 pas în jos. Este confirmată printr-o cursă a ștergătoarelor. Trebuie reactivată după fiecare decuplare a contactului.În această poziție, sensibilitatea senzorului de ploaie se poate mări prin rotirea inelului.
Nu mascați senzorul de ploaie, situat in zona centrală superioară a parbrizului.Pentru spălarea vehiculului, decuplați contactul sau dezactivați ștergerea automată.
Dacă vremea este geroasă, asigurați-vă că lamelele ștergătoarelor de geam se mișcă liber.Folosiți-vă de treapta ajutătoare din bara de protecție față pentru a elimina zăpada acumulată la baza parbrizului și pe lamele.
Puteți schimba lamelele ștergătoarelor.Pentru mai multe informații despre Schimbarea unei lamele de ștergător de geam, consultați secțiunea corespunzătoare.
Pe un vehicul echipat cu sistem Stop & Start, când comanda ștergătoarelor de parbriz se află în poziția de ștergere rapidă, modul STOP nu este disponibil.
Spălător de parbriz și de
faruri
► Trageți maneta de comandă a ștergătoarelor spre dvs.; spălătorul de geamuri este însoțit de o funcționare temporizată a ștergătoarelor.În funcție de versiune, spălătorul de faruri este asociat spălătorului de parbriz; acesta se activează dacă sunt aprinse luminile de întâlnire.
51
Iluminat și vizibilitate
4Nivelul de lichid trebuie controlat periodic, mai ales în timpul iernii.
Pentru mai multe informații privind Verificarea nivelurilor și, în special, nivelul lichidului de spălare geamuri/faruri, consultați secțiunea corespunzătoare.
Înlocuirea unei lamele de
ștergător
Locașurile pentru picior din bara de protecție față facilitează accesul la lamelele de ștergător și la duzele spălătorului de parbriz.
Verificați ca duzele spălătoarelor de geamuri sau de faruri să nu fie obturate.
Înlocuirea unei lamele a
ștergătorului de parbriz
► Ridicați secțiunea rigidă.► Desfaceți lamela ștergătorului apăsând pe buton și scoateți-o trăgând spre exterior.► Montați o lamelă de ștergător nouă și asigurați-vă că este bine fixată.► Coborâți secțiunea rigidă la locul ei.
52
Siguranță
Recomandări generale de
siguranță
Nu îndepărtați etichetele atașate în diferite locuri de pe vehicul. Acestea includ avertismente de siguranță precum și informații de identificare a vehiculului dumneavoastră.
Pentru orice intervenție asupra vehiculului, adresați-vă unui atelier calificat ce dispune de informații tehnice, competență și echipament tehnic adecvat, ceea ce un reparator agreat CITROËN este în măsură să vă ofere.
În funcție de reglementările naționale, anumite echipamente de siguranță pot fi obligatorii: veste de siguranță reflectorizante, triunghiuri de presemnalizare, etiloteste, becuri de rezervă, siguranțe fuzibile, extinctoare, truse de prim ajutor, bavete de
protecție la roțile din spatele vehiculului etc.
Instalare accesorii electrice:– Montarea unui echipament sau accesoriu electric neaprobat de CITROËN poate provoca un supraconsum de curent și defecțiuni ale sistemelor electrice ale vehiculului. Apelați la un dealer CITROËN pentru a primi informații despre gama de accesorii recomandate.
– Din motive de siguranță, priza de diagnosticare, utilizată pentru sistemele electronice ale vehiculului, poate fi accesată doar de reparatorii agreați CITROËN sau de un service autorizat, dotat cu instrumentarul adecvat (risc de defecțiuni ale sistemelor electronice, care pot duce la pene sau la accidente grave). Responsabilitatea constructorului încetează în cazul nerespectării acestei indicații.– Orice modificare sau adaptare, neprevăzută sau neautorizată de CITROËN sau realizată fără a respecta indicațiile tehnice ale producătorului, duce la anularea garanției comerciale.
Instalarea accesoriilor emițătoare de radiocomunicațiiÎnainte de a instala un emițător de radiocomunicații cu antenă externă, trebuie să consultați un membru al rețelei de reparatori agreați CITROËN, care vă va informa asupra caracteristicilor emițătoarelor
(bandă de frecvență, putere maximă, poziția antenei, condiții specifice de instalare) ce pot fi montate, conform Directivei privind compatibilitatea electromagnetică a vehiculelor (2004/104/CE).
Declarații de conformitate pentru echipamentul radioCertificatele relevante sunt disponibile pe site-ul web http://service.citroen.com/ACddb/.
Lumini de avarie
► Apăsarea butonului roșu determină aprinderea intermitentă a tuturor luminilor semnalizatoare de direcție.Acestea pot funcționa cu contactul decuplat.