5
Conducere Eco
Conducere Eco
Conducerea Eco se referă la practici de rutină ce permit șoferului să optimizeze consumul de carburant și să reducă emisiile de CO2.
Optimizarea utilizării cutiei de viteze
În cazul unei cutii de viteze manuale: porniți ușor și cuplați cât mai repede treapta de viteze superioară. În timpul accelerării, schimbați devreme în treapta superioară.Indicatorul de eficiență a treptelor de viteză vă invită să cuplați cea mai adecvată treaptă de viteză: imediat ce este afișată o indicație pe tabloul de bord, urmați-o.
Adoptați un stil de conducere flexibil
Respectați distanțele de siguranță între vehicule, utilizați frâna de motor în locul pedalei de frână și apăsați treptat pe pedala de accelerație. Aceste comportamente contribuie la economia de carburant, reducerea emisiilor de CO2 și la scăderea zgomotului general de trafic.Dacă vehiculul dispune de comanda „CRUISE”
pe volan, folosiți-o la viteze de peste 30 km/h în condiții de circulație fluidă.
Controlați utilizarea echipamentelor electrice
Înainte de a porni, dacă habitaclul este supraîncălzit, aerisiți-l coborând geamurile și deschizând aeratoarele, înainte de a utiliza aerul condiționat.
De la 50 km/h în sus, ridicați geamurile și lăsați aeratoarele deschise.Utilizați echipamente care permit limitarea temperaturii în habitaclu.Dacă nu este cu reglare automată, opriți aerul condiționat imediat ce se atinge temperatura dorită.Dezactivați funcțiile de dezaburire și degivrare dacă nu sunt gestionate automat.Opriți cât mai curând posibil încălzirea scaunelor.Nu rulați cu farurile și cu luminile anticeață aprinse când condițiile de vizibilitate sunt suficiente.Evitați să țineți motorul în funcțiune înainte de a porni, mai ales în timpul iernii; vehiculul se încălzește mult mai repede în mers.Ca pasager, evitați utilizarea simultană a mai multor suporturi multimedia (film, muzică, jocuri video etc.) pentru a contribui la reducerea consumului de energie electrică, ceea ce înseamnă economie de carburant.Deconectați toate dispozitivele portabile înainte de a părăsi vehiculul.
Limitați cauzele supraconsumului
Repartizați greutatea în vehicul.Limitați încărcarea vehiculului și minimizați rezistența aerodinamică (bare de pavilion, galerie de acoperiș, suport de biciclete, remorcă etc.). Utilizați un portbagaj de pavilion închis.Îndepărtați setul de bare de pavilion și galeria de acoperiș după utilizare.
La sfârșitul iernii, schimbați pneurile de iarnă cu cele de vară.
Respectați instrucțiunile privind întreținerea
Verificați periodic și la rece presiunea din pneuri, având ca referință eticheta situată pe cadrul ușii conducătorului.Efectuați această verificare cu precădere:– înaintea unui drum lung.– la fiecare schimbare de anotimp.– după o staționare prelungită.Nu uitați roata de rezervă și, atunci când este cazul, pneurile remorcii sau ale rulotei.Efectuați regulat întreținerea vehiculului (schimb ulei, filtru de ulei, filtru de aer, filtru habitaclu etc.) și respectați calendarul acestor operații prevăzute în planul de întreținere al constructorului.În cazul motoarelor diesel BlueHDi, dacă sistemul SCR se defectează, vehiculul devine poluant. Vizitați cât mai curând posibil un dealer CITROËN sau un atelier calificat pentru
a readuce emisiile de oxid de azot la un nivel conform cu normele.În timpul alimentării cu carburant, nu insistați după a 3-a oprire a pompei pentru a evita vărsarea carburantului.Consumul de carburant al unui vehicul nou se va stabiliza la o medie consecventă doar după primii 3.000 de kilometri.