48
Iluminat și vizibilitate
Funcționare
După ce a fost activată funcția, sistemul va acționa în modul următor:Dacă luminozitatea este suficientă și/sau condițiile de circulație nu permit aprinderea luminilor de drum:– Luminile de întâlnire rămân aprinse: acest martor se aprinde pe tabloul de bord.Dacă luminozitatea este foarte scăzută și condițiile de trafic permit acest lucru:– Luminile de drum se aprind automat: acești martori se aprind pe tabloul de bord.Dacă situația necesită o schimbare a stării luminilor, conducătorul poate interveni în orice moment.O nouă aprindere scurtă a farurilor trece funcția
în pauză. Sistemul trece în modul „aprinderea automată a luminilor”.
Aprindere automată a
luminilor
Pe vehiculele echipate cu această funcție, luminile de întâlnire se aprind automat în caz de luminozitate slabă.
Pe timp de ceață sau zăpadă, senzorul de lumină poate detecta o lumină suficientă. În acest caz, luminile nu se mai aprind automat. Dacă este necesar, trebuie să aprindeți manual luminile de întâlnire.Acestea se sting automat imediat ce luminozitatea redevine suficientă.Nu mascați senzorul de lumină aflat în partea central superioară a parbrizului.
Puteți regla sensibilitatea senzorului de lumină.Pentru mai multe informații despre Configurare vehicul, consultați secțiunea corespunzătoare.
Activare
► Rotiți inelul în această poziție.
Luminile se sting automat când contactul este decuplat.
Iluminat de însoțire
Dacă vehiculul este echipat cu această opțiune: când părăsiți vehiculul, faza scurtă rămâne aprinsă pe durata selectată (de exemplu, la ieșirea din parcare).
Cu contactul decuplat sau
cheia în poziția STOP
► La 2 minute de la oprirea motorului, aduceți cheia de contact în poziția STOP sau scoateți cheia.► Trageți comanda luminilor spre volan.Pe tabloul de bord se aprinde acest martor luminos.De fiecare dată când comanda pentru lumini este trasă spre volan, iluminatul de însoțire este extins cu încă 30 de secunde, până la aproximativ 3 minute. La expirarea acestui interval, luminile se sting automat.Pentru a dezactiva această funcție, țineți comanda luminilor trasă către volan mai mult de 2 secunde.
Faruri cu aprindere
automată
Sistem care aprinde automat luminile de drum, în funcție de lumina ambientă și de trafic, folosind o cameră amplasată în partea superioară a parbrizului.
Acesta este un sistem de asistare la conducere.Șoferul rămâne responsabil de iluminatul vehiculului și de adaptarea acestuia la condițiile de lumină, de vizibilitate și de trafic, precum și de respectarea codului rutier.
Activare
► Rotiți inelul de pe maneta de comandă a luminilor în această poziție.► Reglați funcția apăsând butonul MODE: selectați „ON” în meniul „Automatic main beam” (Lumini de drum automate).
Pentru mai multe informații despre Configurare vehicul, consultați secțiunea corespunzătoare.
► Aprindeți scurt farurile (trecând de punctul de rezistență), pentru a activa funcția.
78
Conducere
Folosind camera din partea de sus a parbrizului, acest sistem detectează următoarele tipuri de indicatoare și afișează informațiile
corespunzătoare pe tabloul de bord.– viteza maximă autorizată,– interdicția de a depășit,– sfârșitul limitărilor/restricțiilor anterioare.Sistemul detectează indicatoarele de pe partea stângă și dreaptă, din partea de sus și de jos, precum și indicatoarele suprapuse.Sistemul nu detectează decât indicatoarele circulare.
Unitatea de măsură a limitei de viteză (km/h sau mph) depinde de țara în care conduceți.Aceasta trebuie luată în considerare pentru respectarea vitezei maxime admise.Pentru ca sistemul să funcționeze corect atunci când intrați într-o altă țară, unitatea de măsură a vitezei afișate pe tabloul de bord trebuie să fie cea din țara în care vă aflați.
Citirea automată a indicatoarelor rutiere reprezintă un sistem de asistare a
conducerii și nu afișează întotdeauna corect limitele de viteză.Indicatoarele de limitare a vitezei întâlnite pe drum au întotdeauna prioritate față de valoarea afișată de sistem. Este posibil ca sistemul să nu afișeze limita de viteză dacă nu detectează niciun indicator într-o perioadă de durată prestabilită.Sistemul este conceput să detecteze indicatoare care respectă Convenția de la Viena privind semnalizarea rutieră.
La înlocuirea becurilor farurilor, se recomandă insistent să montați piese de schimb originale. Utilizarea altor becuri ar putea reduce performanțele sistemului.
Principii de utilizare
Folosind camera amplasată în partea de sus a parbrizului, acest sistem detectează și citește indicatoarele de limitare a vitezei, interdicțiile de depășire și indicatoarele care semnalizează sfârșitul restricțiilor menționate anterior.
Indicatorul este citit de cameră și afișat pe tabloul de bord în momentul trecerii pe lângă acesta (când vehiculul este la nivelul lui).
Afișare pe tableta tactilă
apoi pe tabloul de bord
Afișarea panourilor se realizează în următoarele două faze:– Toate panourile rutiere recunoscute sunt afișate pe tableta tactilă sub forma unor ferestre de tip pop-up timp de 40 de secunde.– Apoi, aceste panouri sunt afișate pe tabloul de bord.Sistemul poate afișa două panouri rutiere simultan (limitare de viteză și depășirea interzisă/sfârșitul interdicției de depășire), în cele două zone specifice pe tabloul de bord.Dacă este detectat un panou rutier suplimentar, de exemplu un panou de limitare a vitezei (viteză redusă) în cazul unui carosabil ud, acesta se afișează într-o fereastră goală sub panoul corespunzător.
Panourile suplimentare sunt filtrate în modul următor:– Panourile referitoare la zăpadă sau polei se afișează numai dacă temperatura exterioară este mai mică decât 3 °C.– Panourile referitoare la zăpadă, ploaie sau ceață se afișează numai dacă sunt activate ștergătoarele de geamuri și temperatura exterioară este mai mică decât 3 °C.