Page 425 of 484
35Caracteristici tehnice
DS5Hy4_ro_Chap10_caracteristiques_ed01-2015
Motor electric-
Tehnologie Sincron cu magneti permanenti
Putere maxima: norma CEE (kW) * 27
Turatie de putere maxima (rot /min) 2 000 - 7 500
Cuplu maxim: norma CEE (Nm) 200
Turatie de cuplu maxim (rot /min) 800 - 1 290
Randament (%) 80 - 90
Baterie de inalta tensiuneNi-MH (Nichel - Metal Hidruri)
Tensiune (V~) 200
Capacitate energetica (kWh/Ah) 1,1 / 5,5
Autonomie (km) 2 ( a p r o x i m a t i v )
Motorizare electrica si baterie
Autonomia variază în funcţie de condiţiile climatice exterioare, de stilul de conducere al conducătorului, de utilizarea echipamentelor şi de vechimea b a t e r i e i .
* Puterea maxima corespunde valorii maxime omologate la standul de incercari, cu respectarea conditiilor definite de reglementarile Europene (directiva 1999/99/CE).
Page 426 of 484
DS5Hy4_ro_Chap10_caracteristiques_ed01-2015
Motorizari Diesel si cutie de viteze
Motor DieselHDi 160
Cutie de vitezeETG6 Pilotata (6 trepte)
Tipuri variante versiuniRHC8 RHCM
Cilindree (cm 3 ) 1 997
Alezaj x cursa (mm) 85 x 88
Putere maxima: norma CEE (kW) * 120
Turatie de putere maxima (rot /min) 3 850
Cuplu maxim: norma CEE (Nm) 300
Turatie de cuplu maxim (rot /min) 1 750
Carburant Motorina
Catalizator Da
Filtru de particule Da
Capacitate ulei de motor cu schimbare de cartus filtrant (in litri) 5,0
* Puterea maxima corespunde valorii omologate la standul de incercare a motorului, in conditiile stabilite prin reglementarile Europeene (directiva 1999/99/CE).
Page 427 of 484

37Caracteristici tehnice
DS5Hy4_ro_Chap10_caracteristiques_ed01-2015
Mase si sarcini remorcabile (in kg)
* Masa in ordine de mers este masa vehiculului gol + conducator (75 kg). ** Masa remorcii frânate poate fi mărită, în limita MTR A, în măsura în care se diminueaza cu aceeaşi valoare MTAC a vehiculului tractor; atenţie, remorcarea cu un vehicul tractor puţin încărcat poate degrada ţinuta sa de drum. Pentru a exploata cele 300 kg de report de sarcina, conducatorul trebuie sa fie singur si fara bagaje in vehicul.
Motor DieselHDi 160
Cutie de vitezeETG6 Pilotata (6 trepte)
Tipuri variante versiuniRHC8 RHCM
- Masa la gol 1 6 6 0
- Masa in ordine de mers * 1 735
- Masa maxima tehnic admisibila incarcat ( M T A C ) 2 2 6 5
- Masa totala rulanta autorizata (MTR A) in panta de 12 % 2 7 6 5
- Remorca franata (in limita MTR A) în panta de 10 % sau 12 % 500
- Remorca franata ** (cu report de sarcina in limita MTR A) 800
- Remorca nefranata 500
- Sarcina verticala recomandata pe dispozitivul de remorcare 75
Valorile MTR A şi ale sarcinilor remorcabile indicate sunt valabile pentru o altitudine maximă de 1 000 metri; sarcina remorcabilă menţionată trebuie să fie redusă cu 10 % pe fiecare palier de cate 1 000 metri suplimentari. În cazul unui vehicul tractor viteza maxima autorizata este redusa (respectaţi legislaţia în vigoare din ţara dumneavoastră). Temperaturile exterioare ridicate pot antrena scăderi ale per formanţelor vehiculului pentru a proteja motorul, când temperatura exterioară este mai mare de 37 °C, limitati masa remorcată.
Page 428 of 484

DS5Hy4_ro_Chap11_questions-frequentes_ed01-2015
Intrebari frecvente
Rulare 100% electrica (Zero emisii)
IntrebareRaspuns
De ce nu este întotdeauna posibilă selectarea modului ZEV (Zero Emission Vehicle), când nivelul de incarcare a bateriei pare suficient?
Această situaţie este momentană. Unele condiţii punctuale nu permite trecerea în modul ZEV , chiar şi cu o încărcare ZEV , chiar şi cu o încărcare ZEVsuficientă a bateriei, cum ar fi temperatura scăzută, altitudinea, dezaburire, nevoie mai importantă a climatizării sau încălzire, regenerarea filtrului de particule (FAP).
De ce din timp in timp apar mesaje de avertizare " Mod electric indisponibil: Regenerare FAP in curs "? Acest mesaj corespunde regenerării filtrului de particule (FAP). Acesta este un proces normal care intervine la fiecare 400 sau 500 km (mai puţin în caz de utilizare urbană prelungită) ca la un vehicul Diesel HDi clasic. In cazul unui vehicul Diesel HDi clasic, acest proces nu este perceput in general de conducătorul auto. În schimb, în cazul vehiculelor de tip Hybrid4, acest fenomen este perceptibil (în cazul utilizării urbane), deaoarece motorul Diesel HDi nu se opreşte şi acest mesaj este afişat periodic pe durata regenerării.
De ce nu este posibilă trecerea vehiculului în modul ZEV, cand eram in rulare electrica, în modul AUTO ?
Gestionarea modului ZEV este diferită de cea a modului AUTO este diferită de cea a modului AUTO este diferită de cea a modului . Trecerea în mod ZEV nu este posibilă decat cu un nivel de încărcare a bateriei de mimin 4 segmente, care să asigure o autonomie suficientă. În mod AUTO , sistemul gestionează autonom condiţiile pentru a trece în modul de rulare electric pentru perioade scurte chiar şi cu o încărcare mai slabă a bateriei.
De ce autonomia în mod ZEV este mai mică la urcarea unei pante? Nevoia de energie a vehiculului este mai mare la urcarea unei pante decât la rularea pe orizontala. Este convenabila rămânerea în modul AUTO , mod care va prioritiza folosirea motorului Diesel HDi. AUTO , mod care va prioritiza folosirea motorului Diesel HDi. AUTO
De ce după ce sistemul iese din modul ZEV , nu revine ZEV , nu revine ZEVautomat în mod ZEV când condiţiile de rulare o permit? Nu este prevăzută for ţarea folosirii modului ZEV de rulare cu orice preţ, deoarece nu acesta este întodeauna modul cel mai economic. Sistemul revine deci automat în modul AUTO .
Page 429 of 484

39Intrebari frecvente
DS5Hy4_ro_Chap11_questions-frequentes_ed01-2015
Economie de consum / Carburant
IntrebareRaspuns
Cum pot optimiza consumul de carburant? Folositi cu preponderenţă a modului AUTO, deoarece el duce la selectarea optimă a "surselor de energie motoare" pentru a consuma cantitatea minimă de carburant. În acelaşi timp, adoptarea unui stil de conducere adaptat vehiculelor hibride pentru a folosi optim recuperarea de energie, de exemplu ridicarea piciorului de pe acceleraţie în locul folosirii pedalei de frână pentru reducerea vitezei, anticiparea decelerărilor ceea ce permite recuperarea energiei "gratuite" pentru incarcarea bateriei (intrare pe o por ţiune aglomerată, oprire la semafor, oprire la stop, ...).
De ce nu reuşesc să scad consumul chiar dacă folosesc preponderent modul ZEV (Zero Emission Vehicle)?
Nu modul ZEV ci modul AUTO este cel potrivit pentru a reduce consumul de carburant, deoarece acesta selectează în mod optim "sursa de energie motoare". Modul ZEV (rulare în mod 100% electric) permite reducerea în anumite cazuri a consumului de carburant. Totuşi, reîncărcarea bateriei de înaltă tensiune consumă energie. Din acest motiv, sfatul nostru este de a utiliza cât mai des posibil modul AUTO .
De ce în regim urban calculatorul de bord afişează din cand in cand segmente de cate 10 litri /100 km? In ambuteiaje, graficul de consumuri afisat punctual poate parea mare, deoarece distanţa parcursă este mică, ceea ce implică o influenţă mică în media generală de consum, care rămâne scăzută. În rulare urbana, sistemul Hybrid4 rămâne mai eficace în privinţa consumului de carburant decat un vehicul cu motor termic (cu aproximativ 35%).
De ce bateria este rar încărcată la maxim? O baterie par ţial încărcată este modul normal de funcţionare (în medie de la 4 la 5 liniuţe în modul AUTO ) . Acesta permite păstrarea unei disponibilitati pentru recuperarea gratuita de energie la coborârea unui pante sau când ridicaţi piciorul de pe acceleraţie.
De ce apar mesaje de alertă de carburant când ajung pe rezervă? Pentru a vă determina să faceţi cat mai curand o alimentare cu carburant şi să evitaţi astfel pierderea posibilitatii de a rula numai in mod electric.
Page 430 of 484

DS5Hy4_ro_Chap11_questions-frequentes_ed01-2015
Aer conditionat / Incalzire
IntrebareRaspuns
Se pare că daca sistemul de climatizare sau de încălzire funcţionează, vehiculul funcţionează mai rar în modul electric, aşa este?
Necesitatea folosirii sistemului de climatizare sau de încălzire poate duce la necesitatea pornirii motorului Diesel HDi până cand nivelul de confort termic este atins. Funcţionarea normala a sistemului Hybrid4 este numai amânată. Aceasta intarziere va fi mai mare în cazul temperaturilor exterioare foarte reduse sau foarte ridicate.
Se pare că la utilizarea încălzirii sau a aerului condiţionat, vehiculul rulează în modul electric pe perioade mai scurte. Aşa este?
Când sunt temperaturi ridicate, duratele de funcţionare a motorului Diesel HDi şi de rulare în mod electric sunt dependente de necesitatea de reglarea nivelului termic de confort preselectat în funcţie de confortul termic preselectat. În caz de temperaturi foarte ridicate, este posibil să actionati butonul " ECO OFF " (care determină ieşirea din modul ZEV şi interzice rularea în mod electric şi opririle motorului), pentru a privilegia confortul termic (menţine aerul condiţionat in functiune).
Diverse
IntrebareRaspuns
Este posibila tractarea unei remorci cu vehiculul Hybrid4? Pentru a cunoaste capacitatea de remorcare a vehiculului Hybrid4, consultati partea "Mase" din rubrica "Caracteristici tehnice". Este posibila tractarea unui jet-ski sau a unei motociclete. Aceasta limitare este legata de necesitatea de a menţine o buna racire a motorului termic şi totodată a elementelor sistemului hibrid care sunt răcite tot prin circuitul de apă al motorului.
De ce frâna de motor pare atat de puternică? Când ridicaţi piciorul de pe acceleraţie, frâna de motor este data de recuperarea de energie realizata de motorul electric. Ceea ce determină o decelerare mai puternică decât la un vehicul clasic şi permite astfel o recuperare de energie "gratuita".
Page 431 of 484

41Index alfabetic
DS5Hy4_ro_Chap12_index-recherche_ed01-2015
Acces si Pornire cu Maini Libere .........15, 17, 18Aer conditionat ..........................................22, 25Afisaj frontal ....................................................15Afisaj pe tabloul de bord .......................8, 10, 13Amenajări portbagaj .......................................31
Baterie de 12 V .................................................5Baterie de inalta tensiune ................5, 27-29, 35
Cablu de inalta tensiune .................................28Calculator de bord .....................................12-14Caracteristici tehnice ................................35 -37Carburant ........................................................24Cărlig pentru geantă .......................................31Cheie electronică .................................15, 17, 18Cheie nerecunoscuta ......................................18Chinga de fixare ..............................................31Compartimente de depozitare ........................31Compartiment motor .......................................Compartiment motor .......................................Compartiment motor30Conducere eco................................................24Conducere economica....................................24Consum carburant ................................9, 12, 24Contact ............................................................17Contor ...............................................................Contor ...............................................................Contor8Cutie de viteze pilotata ....................5, 15, 23 -25
Încălzire .....................................................22, 25
Mase ................................................................37Mediu...............................................................24Motor Diesel ..................5, 19, 22, 25, 32, 36, 37Motor electric ........................................5, 19, 35Motorizări ..................................................35, 36
Filtru de particule ........................................5, 25Flux de energie .........................................1 0 , 11Frana de stationare electrica ..............15, 23, 32
Histograma de consumuri ...............................12
ECO OFF (comanda) ......................................22
Nivel de incarcare baterie ...............5, 10, 25, 27
Oprirea sistemului HYbrid4 ......................15, 18Oprire de urgenţă ............................................18Oprire vehicul ............................................15, 18
Kit de depanare provizorie pneu ....................33
Indicator de putere ........................................8, 9
Pana pneu .......................................................33Panou de mascare bagaje ...........................................................31Panou de podea amovibil .........................................................31Patru roţi motrice ................................19, 23, 34Platforma (remorcare) .....................................34Pneuri ..............................................................33Pornirea sistemului HYbrid4 ...........................15Pornirea vehiculului ..................................15, 18Pornire de avarie .............................................18Punere sub contact .........................................17Putere ................................................................9Degivrare.........................................................25Deschidere capotă motor ...............................Deschidere capotă motor ...............................Deschidere capotă motor30Dezaburire ......................................................25
Lanturi pentru zapada .....................................34
Page 432 of 484

DS5Hy4_ro_Chap12_index-recherche_ed01-2015
Ventilatie baterie de inalta tensiune ...............29
Tabele cu mase ...............................................37Tabele cu motorizări .................................35, 36Tableta tactila ......................................10, 12, 14Tablou de bord ..................................................8Tensiune inalta ..........................................2 7, 2 8Triunghi de semnalizare .................................31
Sarcini remorcabile .........................................37Scule ...............................................................33Selector de mod ....................................5, 19, 24Selector de viteze ...........................................32Spălare (recomandări) ....................................32Statie de spalare .............................................32Stop & Start .................................................5, 22
Readucere la zero a histogramei....................14Readucere la zero a traseului ...................13, 14READY (martor) ................................8, 9, 28, 30Recomandari de conducere ...........................23Recuperare de energie .........................9, 11, 24Regenerare filtru de particule .....................5, 25Remorcarea vehiculului ..................................34Rulare electrica (ZEV) ............11, 19, 22, 24, 25