8
Siguranţă3
D e t e c t a r e p n e u d e z u m fl a t
Sistem care controlează automat presiunea din pneuri in rulare.
Sistemul supravegheaza presiunea din cele patru pneuri, din momentul in care vehiculul se pune in miscare. El compara informatiile generate de senzorii de viteza roata cu valorile de referinta care trebuie reinitializate dupa fiecare ajustare a presiunii din pneuri sau inlocuire de roata. Sistemul declanseaza o avertizare imediat ce detecteaza o scadere a presiunii in unul sau mai multe pneuri.
Sistemul de detectare a pneului dezumflat nu inlocuieste nici atentia, nici responsabilitatea conducatorului. Acest sistem nu inlocuieste controlul lunar al presiunii de umflare a pneurilor (inclusiv roata de rezerva), ca si inainte de orice calatorie mai lunga. Rularea cu un pneu dezumflat degradeaza tinuta de drum, mareste distantele de franare si provoaca uzura prematura a pneului, in special in conditii severe (incarcare maxima, viteza ridicata, trasee lungi).
Valorile presiunilor de umflare prevazute pentru vehiculul dvs. sunt mentionate pe eticheta de presiune pneuri. Consultati rubrica "Elemente de identificare". Controlul presiunii din pneuri trebuie efectuat "la rece" (vehicul oprit de 1 ora, dupa un traseu mai scurt de 10 km, parcurs cu viteza moderata). In caz contrar (la cald), adaugati 0,3 bari la valorile indicate pe eticheta.
Rularea cu un pneuri dezumflate
mareste consumul de carburant.
10
Verificări7
Nivel de ulei motor
Verificarea se face fie la punerea contactului, cu indicatorul de nivel al uleiului din tabloul bord, pentru vehiculele echipate cu indicator de nivel ulei electric, fie cu joja manuală.
Pentru a asigura corectitudinea masurarii, vehiculul trebuie stationat pe teren orizontal, cu motorul oprit de mai mult de 30 de minute.
Este normal să completati nivelul de ulei între două revizii (sau schimburi de ulei). CITROËN vă recomandă un control, eventual cu completare de ulei, la fiecare 5 000 km.
Verifi care cu joja manuala
Consultati rubricile "Motor pe benzina" sau "Motor Diesel", pentru a stabili amplasarea jojei manuale in compartimentul motorului. Prindeti joja de la capatul colorat si degajati-o complet. Stergeti tija jojei cu o laveta curata si care nu lasa scame.
A = MA XI
B = MINI
Daca se constata ca nivelul este situat mai sus de reperul A sau sub reperul B , nu porniti motorul . - Daca nivelul MAXI este depasit (risc de deteriorare a motorului), apelati la reteaua CITROËN sau la un Service autorizat. - Daca nivelul MINI nu este atins, este imperativa completarea cu ulei de motor.
Schimb de ulei
Citiţi indicaţiile din carnetul de intretinere si garantii, pentru a cunoaşte periodicitatea acestei operaţii. Pentru a păstra fiabilitatea motorului şi a dispozitivelor antipoluare, este interzisă
utilizarea de aditivi în uleiul de motor.
După o completare cu ulei, verificarea făcută la punerea contactului cu indicatorul de nivel de pe tabloul de bord nu este valabilă decât după 30 minute de la efectuarea completării.
Completare cu ulei motor
Consultati rubricile "Motor pe benzina" sau "Motor Diesel", pentru a vedea unde este amplasat busonul de ulei din compartimentul motorului. Desurubati busonul, pentru acces la gura de umplere cu ulei. Turnati ulei in cantitati mici, evitand
stropirea cu ulei a componentelor motorului (risc de incendiu). Asteptati cateva minute inainte de a verifica nivelul cu joja manuala. Completati pana la nivel, daca este necesar. Dupa verificarea nivelului, infiletati cu grija busonul si introduceti joja in locasul ei.
Caracteristicile uleiului
Inainte de a completa cu ulei sau a schimba uleiul de motor, asigurati-va ca uleiul corespunde motorizarii si este conform cu recomandarile constructorului.
Introduceti joja in motor, pana la capat, apoi scoateti-o din nou, pentru un control vizual: nivelul corect trebuie sa se situeze intre reperele A si B .