Page 129 of 202

3- 2 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
SD020A1-FC HVIS MOTOREN IKKE VIL
STARTE SD020B1-FCHvis motoren ikke drejer rundt
eller drejer langsomt SD020C1-FCHvis motoren drejer normalt
men ikke går i gang
FORSIGTIG:
Hvis motoren ikke vil starte, skal De ikke trække eller skubbe bilen for at få den i gang. Dette kan medføre et sammenstød elleranden beskadigelse.
!
1. Har bilen automatgear, skalgearvælgeren sættes i "N" eller "P" og håndbremsen trækkes.
2. Kontroller at batteriforbindelserne er
rene og spændte.
3. Tænd interiørlyset. Hvis lyset bliver svagere eller går ud, når starterenaktiveres, er batteriet afladet.
4. Træk eller skub ikke bilen for at
starte den. Se instruktionerne omstart med startkabler på de næste sider.
HTB165HTB221
1. Kontroller benzinstanden.
2. Kontroller alle forbindelser ved strøm-fordeleren, tændspolen og tændrørene. Bring afbrudte eller løse forbindelser i orden.
3. Hvis De kan lugte benzin, kan motoren være druknet. Sestartinstruktionerne i afsnit 2 (forkarburator).
4. Hvis motoren stadig ikke vil starte, skal De kontakte en Hyundai forhandler eller søge anden kvalificeret assistance.
Page 130 of 202

SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE 3- 3
!
AD020D2-AC Hvis motoren sætter ud under
kørslen
1. Nedsæt hastigheden langsomt un- der kørsel ligeud. Kør fra vejen til et sikkert sted.
2. Tænd katastrofeblinkene.
3. Prøv at starte motoren igen. Hvis det ikke lykkes, se under afsnittet"HVIS MOTOREN IKKE VIL STARTE". D020A02A-ACTSTART MED STARTKABLER
ADVARSEL:
Den gas, der dannes af batteriet ved start med startkabler, er megeteksplosiv. Hvis disse instruktioner ikke følges nøjagtigt, kan det betyde alvorlige kvæstelser ellerbeskadigelse af bilen! Hvis De ikke er sikker på, hvordan De skal følge denne fremgangsmåde, skal Desøge kvalificeret assistance. Bilbatterier indeholder svovlsyre, der er giftig og meget korrod-erende. Ved start med startkabler bør De bære beskyttelsesbriller og
HTB218
Foadt batteriStarbatteri
passe på ikke at få syre på Dem selv, tøjet eller bilen.
o Skulle De ved et uheld få syre på huden eller i øjnene, skal De, hvisder er kommet syre på tøjet, strakstage dette af og skylle stedet med rent vand i mindst 15 minutter. Søg så straks lægehjælp. Hvis De skaltransporteres til en skadestue, skal De fortsætte med at komme vand på det ramte område med en svampeller en klud.
o Den gas, der dannes af batteriet
ved start med startkabler, er meget eksplosiv. Ryg ikke og lad ikke gnister eller åben ild komme inærheden af batteriet.
o Det hjælpende batteri skal være på 12 volt. Er De ikke sikker på dette, må De ikke forsøge at bruge det til starthjælp.
o Følg nedenstående fremgang- småde nøjag-tigt ved start medstartkabler:
Hvis motoren stopper under
kørslen 1. Nedsæt hastigheden gradvist, mens De kører lige ud. Kør omhyggeligt bort fra vejen til et sikkert sted.
2. Tænd for havariblinket. 3. Prøv at starte motoren igen. Hvis Deres bil ikke vil starte, skal De kontakte et autoriseret HYUNDAI-værksted eller søg anden kvalificeret assistance.
Page 131 of 202

3- 4 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
D030A01TB-ACT
HVIS MOTOREN OVEROPHEDES Hvis termometeret viser overo- phedning, De føler at motoren trækker dårligere, eller De hører en tydelig knalden eller banken, er motorensandsynligvis for varm. Sker dette, skal De gøre følgende:
1. Køre væk fra vejen og standse, så
snart det er sikkert.
2. Sætte gearvælgeren i "P"
(automatgear) eller gearstangen i frigear (manuelt gear) og trække håndbremsen. Er airconditionen tændt, slukkes den.
3. Løber der kølevæske ud under bilen, eller kommer de damp udunder motorhjelmen, skal Destoppe motoren. Luk ikke motorhjelmen op, før der ikke mere løber kølevæske ud, eller der ikkekommer mere damp. Hvis det ikke kan ses, at der løber kølevæske ud, eller at det damper, skal Delade motoren gå og kontrollere, at kølerven-tilatoren kører. Hvis ventilatoren ikke kører, skal Destoppe motoren.
5. Start motoren i den bil med
hjælpebatteriet og lad den gå i noglefå minutter. Dette vil hjælpe til atsikre, at hjælpebatteriet er fuldt opladet. Under starthjælpen skal denne bils motor køre med ca.2,000 omdrejninger i minuttet.
6. Fjern forsigtigt startkablerne i modsat rækkefølge af monteringen.
7. Afmonter forsigtigt startkablerne i nøjagtigt den modsatte rækkefølgesom ved monteringen. Afmonter først det negative kabel og derefter det positive.
8. Fjern forsigtigt de klude, der blev
brugt til at dække batterierne, ogkassér dem. Kludene kan være forurenede med svovlsyre.
9. Sæt udluftningshætterne på igen. Hvis De ikke kender årsagen til, at batteriet blev afladet (hvis lyset fx ikke var slukket), bør De lade Deres Hyundai forhandler efterseladesystemet.
1. Sidder hjælpebatteriet i en anden
bil, skal De sørge for, at de to bilerikke rører hinanden.
2. Sluk alt udvendigt lys og tilbehør i begge biler.
3. Hvis det kan lade sig gøre fjernes alle udluftningshætter fra beggebatterierne.Kontroller væskestanden i detafladede batteri og fyld omnødvendigt efter med destilleret vand. Dæk derefter åbningerne til med klude for at formindskeudbredelsen af de farlige gasser og risikoen for eksplosion.
4. Sæt startkablernes klemmer på nøjagtigt i den rækkefølge, dervises på foregående side. Det vil sige, sæt først en klemme på detafladede batteris positive (+) pol eller kabel. Sæt derefter den anden klemme på det sam-me kabel påhjælpebatteriets positive (+) pol eller kabel. Brug nu det andet kabel og sæt den ene klemme påhjælpebatteriets nega-tive (-) pol eller kabel. Sæt derefter den anden ende af dette kabel på en metaldelpå motoren, væk fra batteriet. Forbind ikke kablet med en bevægelig del.
Page 132 of 202

SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE 3- 5
!!
!
ADVARSEL:
Tag ikke kølerdækslet af, mens motoren er varm. Der kan strømme kølevæske ud og give alvorligeforbrændinger.
4. Kontroller om vandpumpens kilerem
er væk. Er den ikke væk,kontrolleres det, om den er spændt.Virker det, som om kileremmen er i orden, kontrolleres det, om der lækker kølevæ-ske fra køleren,slangerne eller under bilen (hvis airconditionen har været i gang, er det normalt, at der løber koldt vandfra den, når De standser).
ADVARSEL:
For at undgå kvæstelser skal De, mens motoren er i gang, holde hænder, langt hår og klæder vækfra bevægelige dele som fx venti- lator og kileremme. ADVARSEL(Kun diesel):
Rør ikke ved indsprøjtning- ssystemet, mens motoren kører, og vent mindst 30 sekunder efter, at motoren er standset. Der er højttryk på højtrykspumpen, rail, indsprøjtningsdyser og højtryksrør selv efter, at motoren er standset.Oliestrålen, der kommer fra en utæthed, kan forvolde skade, hvis denne rammer en person.Personer, der bruger pacemaker, bør holde en afstand på mindst 30 cm til ECU'en eller ledningsnettet imotorrummet, når motoren kører, da den høje strømstyrke i Com- mon Rail systemet skaber stærkemagnetfelter.
5. Er vandpumpens kilerem sprunget, eller løber der kølevæske ud, skal De straks stoppe motoren og kontakte den nærmeste Hyundai forhandler for at få assistance. 6. Kan De ikke finde årsagen til
overophed-ningen, skal De vente,indtil motor-temperaturen igen er normal. Hvis det så viser sig, at der mangler kølervæske, skal Deforsigtigt tage kølerdækslet af og fylde vand på, indtil det står op til midtermærket på beholderen.
7. Kør forsigtigt videre og vær meget
opmærk-som på tegn påoverophedning. Overophedes motoren igen, skal De kontakte en Hyundai forhandler for at få assis-tance.
FORSIGTIG:
Er der forsvundet meget kølevæske, tyder det på en utæthed i kølesystemet, og dette bør snarestmuligt kontrolleres hos en Hyundai forhandler.
!
Page 133 of 202

3- 6 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
5. Reservehjulet bør ikke anvendes
sammen med nogen anden hjultype. Ligeledes bør der ikkeanvendes standarddæk, vinterdæk, hjulkapsler eller pynteringe sammen med reservehjulet, da der er risikofor at for at beskadige disse eller andre dele af bilen.
6. Dæktrykket i reservehjulet bør kontrolleres en gang om måneden, mens hjulet ikke er monteret.
FORSIGTIG:
o Der må ikke anvendes snekæder sammen med reservehjulet.
o Der må ikke anvendes mere end
et reservehjul ad gangen.
!
D040A01TB-GCT MIDLERTIDIGT RESERVEHJUL (Hvis monteret) Følgende instruktioner for det midlertidige reservehjul bør følges:
1. Kontroller dæktrykket så snart det
er muligt efter installation af reservehjulet, og justér det til detspecificerede tryk. Dæktrykket bør kontrolleres regelmæssigt, og det specificerede tryk bør opretholdes,når dækket ikke er i brug.
Reservehjulets dæktryk
Dækstørrelse Dæktryk T105/70 D1460 psi (420 kPa)2. Reservehjulet bør kun anvendes
midlertidigt og lægges tilbage i bagagerummet, så snart det ermuligt at reparere eller udskifte det originale dæk.
3. Det anbefales, at der ikke køres med hastigheder over 80 km/t over længere strækninger.
4. Det midlertidige reservehjul er specialfremstillet til den enkelte bilog bør ikke anvendes på nogetandet køretøj.
Page 134 of 202

SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE 3- 7
HTB154
D040B01FC-GCT RESERVEHJUL I FULD STØRRELSE
Overhold følgende instruktioner for reservehjul i FULD STØRRELSE: Kontroller dæktrykket så snart det er praktisk muligt efter monteringen af reservehjulet og pump det til detspecificerede tryk. Dæktrykket bør kontrolleres med mellemrum og holdes på det specificerede tryk, nårhjulet opbevares.
Reservehjulets tryk SC050C1-FC Reservehjulets behandling
Dækstørrelse Dæktryk
Fuld størrelse30 psi (210 kPa)Afmonter fastgørelsesbolten for at tage reservehjulet ud.Når reservehjulet lægges på plads,spændes bolten fast med fingrene,indtil hjulet ligger fast. SD060A1-FC HVIS ET DÆK ER PUNKTERET Hvis et dæk punkterer under kørslen:
1. Flyt foden fra speederen og lad
langsomt farten løbe af bilen, mens De kører lige ud. Brems ikke omgående, og forsøg ikke straksat køre væk fra vejen, da De så kan miste kontrollen over bilen. Brems forsigtigt og kør væk fravejen, når bilen er nede på en hastig-hed, hvor det er sikkert at gøre dette. Kør så langt væk fravejen som muligt og parker på et fast, vandret sted. Hvis De er på en vej med midterrabat, må Deikke parkere på midterra-batten.
2. Når bilen er standset, skal De tænde ha-variblinket, trække håndbremsen og sætte gearvælgeren i "P" (automatgear)eller gear-stangen i bakgear (manuelt gear).
3. Få alle passagerer til at stige ud af bilen. Sørg for, at de alle stiger udi den side, der er væk fra trafikken.
4. Skift hjulet i overensstemmelse med in-struktionerne på de følgende sider.
Page 135 of 202
3- 8 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
SD070D1-FC
2. Bloker hjulet
D060B01TB-GCT
1. Reservehjul og værktøj Hægt bagagerumsmåtten på krogen og fjern underbakken i bagagerummet. (Hvis monteret) Tag donkraftbeholderen og værk-tøjsposen ud og tag reservehjulet op fra bagagerummet.
BEMÆRK:
Donkraftbeholderen findes ovenpåbilens reservehjul.
HTB224
Punkteret hjul
HTB156
Bloker det hjul, der er diagonalt modsat det punkterede, så vognen ikke ruller væk, når den løftes med donkraften.
Måtteholder
SD070A1-FC SÅDAN SKIFTES ET PUNKTERET HJUL Fremgangsmåden, der er beskrevet på de følgende sider, kan bruges både til dækrotation og til udskiftningaf et punkteret hjul. Når De gør klar til at skifte et punkteret hjul, skal De sikre Dem, at gearvælgeren er i "P"(automatgear) eller gearstangen i bakgear (manuelt gear), og at håndbremsen er trukket, og fortsættesom beskrevet herefter.
HTB230
HTB296
Page 136 of 202

SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE 3- 9
SD070E1-FC
3. Skru hjulmøtrikkerne løs
Hjulmøtrikkerne skal løsnes en smule, inden vognen løftes. Møtrikkerne løsnes ved at dreje hjulnøglen mod uret. Sørg for, at hjulnøglen er sathelt på møtrikken, så den ikke kan smutte af. Den bedste vægtstangsvirkning opnås ved at anbringe nøglen med håndtaget mod højre som vist på tegningen. Hold yderst på hjulnøglens håndtagog træk opad med et konstant træk. Hjulmøtrikkerne må ikke afmonteres på dette tidspunkt, men skal blotløsnes ca. en halv omgang.
HTB149
SD070F1-FC
4. Placer donkraften D060F01E-ACT 5. Hævning af bilen
Donkraftens fod skal placeres på et fast, vandret underlag. Den skal anbringes som vist på tegningen. Efter indsætning af en skruenøgle, sættes hjulnøglen i donkraften som vist på tegningen. Drej hjulnøglen med uret for at hæve bilen. Efterhåndensom donkraften begynder at hæve bilen, bør det kontrolleres en ekstra gang, at donkraften er placeret korrektog ikke glider. Hvis donkraften står på blød jord eller sand, kan det være nødvendigt at placere en plade,mursten, flad sten eller lignende un- der donkraften for at undgå, at den synker.
HTB4003
HFC4022
Skruenøgle
Hjulnøgle