1BIJZONDERHEDEN VAN UW HYUNDAI
34
!
!WAARSCHUWING:
Om maximaal te profiteren van de veiligheidsgordel met gordelspanner:
1. Gesp de veiligheidsgordel altijd correct om.
2. Stel de veiligheidsgordel correct af.
LET OP:
o Omdat de sensor voor het activeren van de SRS airbag met de veiligheidsgordel metgordelspanner is verbonden, gaat de SRS airbag controlelamp in het instrumentenpaneelgedurende ca. 6 seconden knipperen nadat het contact in de stand "ON" is gezet; daarna moetde lamp doven.
o Deze lamp gaat ook branden als
de werking van deveiligheidsgordels met gordelspanners niet in orde is. Als de SRS airbag controlelampniet gaat branden zodra het con- tact in de stand "ON" wordt gezet, als hij na ca.
!
N.B.:
o Zowel de gordelspanner voor de
bestuurder als de voorpassagier worden onder bepaalde omstandigheden bij een frontale aanrijding geactiveerd. Degordelspanners kunnen worden geactiveerd met de airbags. Onder deze omstandigheden worden degordelspanners ook geactiveerd als de veiligheidsgordels tijdens de aanrijding niet wordengedragen.
o Bij het activeren van de
gordelspanners is er een hardgeluid hoorbaar en komter fijne stof (dat op rook kan lijken) vrij in de auto. Dit is normaal en nietgevaarlijk.
AIR
BAG
o Hoewel het ongevaarlijk is kan de
huid door de fijne stof geïrriteerd raken en moet het niet gedurende langere tijd worden ingeademd. Daarom moeten de handen en hetgezicht zorgvuldig worden gewassen nadat bij een aanrijding de gordelspanners zijngeactiveerd. 6 seconden blijft knipperen, of alshij tijdens het rijden gaat branden,moet de werking van de veiligheidsgordel met gordelspanner of het SRS airbagsysteem zo snel mogelijk door een Hyundai dealer worden gecontroleerd.
WAARSCHUWING:
o De gordelspanners zijn ontworpen om maar eenmaal te werken. Nadat de gordelspanners zijn geactiveerd, moeten degordels met gordelspanners worden vervangen. Alle veiligheidsgordels, van elk type,moeten altijd worden vervangen als ze tijdens een aanrijding zijn gedragen.
o Het mechanisme van de gordelspanner wordt bij hetactiveren zeer warm. Raak degordelspanner de eerste minuten na het activeren niet aan.
1BIJZONDERHEDEN VAN UW HYUNDAI
38
o Alvorens een zekering te
vervangen of een accukable los te maken, moet de contactsleutel in de stand "LOCK" worden gedraaidof worden verwijderd. Vervang nooit zekering nummer 12 als de contactsleutel in de stand "ON''staat. Als deze waarschuwing niet wordt opgevolgd, gaat de onderhoudsindicatie branden.!WAARSCHUWING:
o Het in werking treden van de airbag gaat gepaard met een luide knal, terwijl eveneens enige rookvrijkomt. Dit is normaal en is niet gevaarlijk. De rook die bij het in werking treden van de airbagvrijkomt kan echter huidirritatie veroorzaken. Na een aanrijding waarbij de airbag in werking isgetreden, moeten de handen en het gezicht grondig met lauwwarm water en een milde zeep wordengewassen.
o Het airbagsysteem werkt alleen met
het contactslot in de stand "ON".Als de onderhoudsindicatie niet gaat branden of continu brandt wanneer de motor is gestart, ofgaat branden tijdens het rijden, is er een storing in het airbagsysteem. Laat dit zo snelmoeglijk controleren door een Hyundai dealer. B990B04Y-AXT Zij-airbag (Indien gemonteerd) Deze airbag heeft tot taak om de bestuurder en/of voorpassagiers extrabescherming te geven naast de werking van alleen de veiligheidsgordel. De zij- airbags zijn ontworpen om in werking tetreden bij een aanrijding van opzij, afhankelijk van de ernst van de aanrijding, de hoek, de snelheid en hetaanrijdingspunt. De airbags zijn niet ontworpen om bij alle aanrijdingen van opzij in werking te treden.
B990B02Y HFC2092
Zij-airbag- sensor
Uw Hyundai heeft in elke voorstoel een zij-airbag.
1
BIJZONDERHEDEN VAN UW HYUNDAI
39
B240C02HP-GXT Onderhoud van het airbagsysteem Het airbagsysteem is praktisch onderhoudsvrij; het is niet toegestaanzelf werkzaamheden eraan uit te voeren. Het gehele airbagsysteem moet 10 jaar na de produktiedatum van de auto dooreen officiële Hyundai dealer worden gecontroleerd. Alle werkzaamheden aan hetairbagsysteem, zoals het verwijderen, aanbrengen, repareren of werkzaamheden aan het stuurwielmoeten worden uitgevoerd door een gekwalificeerde Hyundai monteur. Onvakkundig uitgevoerdewerkzaamheden aan het airbagsysteem kunnen ernstig persoonlijk letsel tot gevolg hebben.
!WAARSCHUWING:
o De zij-airbags vormen een aanvulling op de driepunts veiligheidsgordels van de bestuurder en de voorpassagier, maar vervangt deze niet. Daarommoet de veiligheidsgordel altijd worden gedragen als u in de auto zit. De zij-airbags worden alleengeactiveerd bij bepaalde botsingen aan de zijkant die ernstig genoeg zijn om letsel te veroorzaken.
o Voor de beste bescherming van
het zij-airbagsysteem en omverwondingen bij het in werking treden van de zij-airbag te voorkomen, moeten de beideinzittenden van de voorstoelen rechtop zitten met de veiligheidsgordel correctvastgegespt. De handen van de bestuurder moeten in de standen 9:00 en 3:00 uur op het stuurwielworden gehouden. De armen en handen van de voorpassagiers moeten in de schoot wordengehouden. o Breng geen extra stoelhoezen aan.
o Door het gebruik van stoelhoezen
wordt het effect van het systeem beperkt.
o Monteer geen accessoires aan de zijkant of bij de zij-airbag.
o Gebruik geen grote krachten aan
de zijkant van de stoel.
o Breng geen objecten aan over de airbag of tussen de airbag en uzelf.
o Plaats geen objecten (paraplu, tas enz.) tussen het voorportier en devoorstoel. Dergelijke objecten kunnen gevaarlijke projectielenworden of extra verwondingen veroorzaken als de zij-airbag in werking treedt.
o Om ongewild in werking treden van de zij-airbag en daardoorverwondingen te voorkomen,moeten schokken tegen de botsingssensor voor de zij-airbag bij aangezet contact wordenvoorkomen.
1BIJZONDERHEDEN VAN UW HYUNDAI
92
!
B970C01NF-GXT Automatische werking Het FATC (Full Automatic Temperature Control = volledig automatische temperatuurregeling) systeem regelt automatisch de verwarming en dekoeling op de volgende wijze:
1. Druk de toets "AUTO" in. De
controlelamp gaat branden om aan te geven dat de luchttoevoer naar het bovenlichaam, de beenruimtenen/of de stand Bi-Level (boven- onder), evenals de aanjagersnelheid en de airconditioning automatischworden geregeld. 2. Verdraai de "TEMP"-knop om de
gewenste temperatuur in te stellen.De temperatuur kan worden verhoogd tot maximaal 32°C (90°F) door de knop rechtsom te draaien.De temperatuur kan worden verlaagd tot minimaal 17°C (62°F) door de knop linksom te draaien.
N.B.: Als de accu losgekoppeld of ontladen is geweest, schakelt detemperatuurinstelling terug naar graden Celsius. Dit is de normale stand; detemperatuurinstelling in graden Fahr- enheit kan als volgt worden ingesteld: Druk tegelijkertijd de "OFF' en "AUTO"-schakelaar gedurende 3seconden in, dan verandert detemperatuur-weergave van °C in °F en omgekeerd.
HFC227 HFC229
B970C01FC
Lichtsensor
LET OP:
Plaats nooit voorwerpen op de temperatuur sensor.
6EENVOUDIG ONDERHOUD
38BESCHRIJVING ZEKERINGHOUDER
G200C03FC-GXT Motorruimte (Benzinemotor)
G200C03FC
N.B.: Mogelijk zijn niet alle vermelde zekeringen in de zekeringhouder voor uw auto van toepassing. De gegevens zijn correct ten tijde van druk. Raadpleeg daarom de sticker op de zekeringhouder bij het controleren van de zekeringen. BESCHRIJVING
ALTB+
ECU RAD
IGN
BLR
P/WIN COND ABSABS
F/PUMP INJ
SNSR
ROOM LP DRL
HORN
A/CON
FR FOG ECU
LP
TAIL LH
TAIL RH H/LP LH
H/LP RH
ZEKERING-
WAARDE 120A40A 30A20A40A 40A 30A20A40A40A10A 15A 10A 10A 15A10A10A 15A 10A20A 10A 10A 15A 15A BEVEILIGD SYSTEEM
Dynamo(A/CON, RR HTD, STOP, D/LOCK, HAZARD) zekeringDynamo, relais motorregeling, ECMRelais koelventilatorStartrelais, contactslotRelais aanjager Relais ruitbediening Relais condensorventilateur #1ABS-computer, ABS-ontluchtaansluiting, ESPABS-computer, ABS-ontluchtaansluiting, ESPRelais brandstofpompVerstuivers, bobine MAP-sensor, lambdasonde, CP-sensor, pingelsensor, gaskleppositiesensorAudiosysteem, interieurverlichting, instrumentenpaneelDRL-computerClaxonrelaisA/C-relais Relais mistlampen, voor ECM, TCMRelais achterlichtenLichtunit linksachter, linker stadslicht,linker kentekenplaatverlichtingLichtunit rechtsachter, rechter stadslicht, rechter kentekenplaatverlichting Linker koplampRechter koplamp (H/LP IND) zekering
6EENVOUDIG ONDERHOUD
40
ALTB+
ECU RAD IGN
BLR
P/WIN
COND ABSABS
F/PUMP ECU ECU
SNSR
ROOM LP DRL
HORN
A/CON
FR FOG
ECULP
TAIL LH
TAIL RH H/LP LH
H/LP RH
PTC HTR 1 GLOW
PTC HTR 2 FFHS
PTC HTR 3 BEVEILIGD SYSTEEM
Dynamo(A/CON, RR HTD, STOP, D/LOCK, HAZARD) zekering, OntdooifunctieDynamo, relais motorregeling, ECMRelais koelventilator Startrelais, contactslot Relais aanjagerRelais ruitbedieningRelais condensorventilateur #1ABS-computer, ABS-ontluchtaansluiting, ESPABS-computer, ABS-ontluchtaansluiting, ESP Relais brandstofpomp ECM nr.5 (Accu+)ECM nr.4 (Accu+), Remlichtschakelaar, PTC verwarmingstelais #1Relais gloeibougies, Relais extra verwarming 1/2 , Remlichtschakelaar, TDC-sensor, EGR-klep, Gasklepstelmotor, VGT vacuümAudiosysteem, interieurverlichting, instrumentenpaneel, ETACM, Verlichting bagageruimte DRL-computerDRL - Compnter Claxonrelais A/C-relaisRelais mistlampen, voorECM, TCMRelais achterlichtenLichtunit linksachter, linker stadslicht, linker kentekenplaatverlichting Lichtunit rechtsachter, rechter stadslicht, rechter kentekenplaatverlichting Linker koplampRechter koplamp (H/LP IND) zekeringPTC verwarmingstelais #1GLOW relaisPTC verwarmingstelais #2 FFHS relais PTC verwarmingstelais #3
ZEKERING-
WAARDE
140A40A30A30A40A 40A 30A30A40A40A10A 30A 10A15A10A15A10A 10A 15A10A20A10A10A 15A 15A40A80A40A30A 40A
FUSE
FUSIBLE LINK
BESCHRIJVING
6
EENVOUDIG ONDERHOUD
41
G200D01FC-GXT
Binnenpaneel
G200D01FC
BESCHRIJVINGH/LP IND
HTD IND
A/CON
RR HTD STOP
D/LOCK
HAZARD AUDIO
C/LIGHT A/B
A/B IND
T/SIG
ECU
ETACS
RR WPR START
FRT WPR S/HTD
P/OUTLET
IG2
O/S MRRZEKERING- WAARDE
10A 10A 10A 30A 10A 15A10A10A15A10A10A 10A 15A 10A10A 10A 20A 15A 25A 10A 10A BEVEILIGD SYSTEEM
Koplampindicator Relais achterruitverwarming, linker (rechter) buitenspiegel,elektromotor achterruitA/C-schakelaarRelais achterruitverwarming Remlicht, relais elektrische ruitbediening Relais portierver(ont-)grendeling, ETACM, relais schuifdakRelais alarmsysteem, alarmknipperlichtenAudiosysteemSigarettenaanstekerSRS-computerSRS-indicator Schakelaar alarmknipperlichten, tijdschakeling veiligheidsgordels, instrumentenpaneel, ABS-computer,voorbekrachtigingsweerstand, sproeierpomp ECM, sensor rijsnelheid, TCM, bobine ETACM, A/T keuzehendel Motor achterruitenwisser, relais achterruitenwisserStartrelaisRuitenwisserrelais, sproeiermotor, tijdschakeling ruitenwisser/achterruitverwarming Schakelaar linker(rechter) stoelverwarming Voorste(achterste) stopcontactETACM, relais ruitbediening, relais achterruitverwarming, relais schuifdak, relais koplamp, relais aanjager Schakelaar buitenspiegel, relais mistachterlicht