Page 321 of 334
4
Körning
Du riskerar att förstöra växellådan: - om du trampar samtidigt på både gas- och bromspedalerna, - om du tvingar växelväljaren från läge P till ett annat läge, när batteriet är urladdat. För att begränsa bränsleförbrukningen vid ett längre stopp med motorn igång (köbildning etc.), kan du ställa växelväljaren i läge N och dra åt parkeringsbromsen.
Felfunktion
Om denna kontrollampa tänds och åtföljs av ett varningsmeddelande på skärmen när tändningen är påslagen, indikerar det en funktionsstörning i växellådan.
I så fall ställer sig växellådan i ett felsäkert läge och blockeras på 3:an. Du kan då känna en kraftig stöt då du övergår från P till R och från Ntill R . Denna är dock utan risk för växellådan. Överskrid inte en hastighet på 100 km/tim eller den hastighetsbegränsning som gäller lokalt. Kontakta snarast en CITROËN -återförsäljare eller en annan kvalificerad verkstad .
Page 322 of 334

5
7
Praktisk information
Bränsle för bensinmotorer
Bensinmotorerna är kompatibla med biobränslen som uppfyller de nuvarande och framtida europeiska standarder som kan finnas på bensinstationer.
Bränsle för dieselmotorer
Dieselmotorerna är kompatibla med biobränslen som uppfyller de nuvarande och framtida europeiska standarder som kan finnas på bensinstationer.
Diesel som uppfyller standarden EN590 och som blandas med ett biobränsle som uppfyller standarden EN14214 (inblandning av mellan 0 till 7% fettsyrametylestrar är möjligt).
Diesel som uppfyller standarden EN16734 och som blandas med ett biobränsle som uppfyller standarden EN14214 (inblandning av mellan 0 till 10% fettsyrametylestrar möjligt).
Paraffindiesel som uppfyller standarden EN15940 och som blandas med ett biobränsle som uppfyller standarden EN14214 (inblandning av mellan 0 till 7% fettsyrametylestrar är möjligt).
Användning av B20 - eller B30 -bränsle som uppfyller standarden EN16709 är möjlig med din dieselmotor. Även om detta bara sker undantagsvis, krävs i så fall särskilda underhållsåtgärder enligt serviceschemat för "Svåra körförhållanden". Vänd dig till en CITROËN-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad för mer information.
Användning av alla andra typer av (bio)bränslen (vegetabiliska eller animaliska oljor, eldningsoljor...) i ren eller utspädd form är strängt förbjuden (risk för skador i motorn och bränslesystemet).
Endast bränsletillsatser för bensin som uppfyller standarden B715001 får användas.
Utlandsresor
Vissa bränslen kan skada motorn. I vissa länder kan det vara nödvändigt att använda en speciell typ av bränsle (specifikt oktantal, specifik kommersiell beteckning etc.) för att säkerställa att motorn fungerar normalt. Kontakta återförsäljaren för ytterligare
information.
De enda dieseltillsatser som är godkända är de som uppfyller standarden B715000.
Bensin som uppfyller standarden EN228 och som blandas med ett biobränsle som uppfyller standarden EN15376.
Bränslekompatibilitet
Diesel vid låga temperaturer
Vid temperaturer under 0°C (+32°F) kan bildandet av paraffin i sommardiesel orsaka störningar i bränslesystemet. För att undvika problem bör du använda vinterdiesel och se till att tanken har bränsle motsvarande minst 50 % av sin kapacitet. Om du ändå får problem med att starta bilen vid temperaturer under -15°C (+5°F) räcker det med att ställa bilen i ett garage eller på annan uppvärmd plats en stund.
Page 323 of 334
6
Om ett fel uppstår
Däcktrycket anges på denna dekal.
Satsen har placerats i förvaringslådan, under bagagerumsgolvet.
Satsen består av en kompressor och en patron med tätningsmedel. Den används för tillfällig reparation av däcket. På så vis kan du köra till närmaste verkstad. Den är avsedd att användas för att reparera de flesta punkteringar som kan inträffa och som finns på slitbanan eller däckets skuldra. Med kompressorn kan du kontrollera och justera däcktrycket.
Sats för provisorisk däckreparation
Ta fram reparationssatsen
Ver k t ygslista
Dessa verktyg är specifika för din bil och kan variera beroende på utrustningsnivå. Använd dem inte för andra ändamål. 1. 12 V-kompressor. Innehåller ett tätningsmedel för att reparera
hjulet provisoriskt och justera däcktrycket. 2. Bogserögla.
Läs under motsvarande rubrik för mer information om bogsering .
Page 324 of 334
7
8
Om ett fel uppstår
1. Tätning
Reparationsmetod
Ta inte bort främmande föremål som trängt in i däcket.
Slå ifrån tändningen.
Vrid omkopplaren A till reparationsläget. Kontrollera att strömbrytaren Bär ställd på "O" .
A. Väljare för läge "Reparation" eller "Pumpning" (tryckökning). B. PÅ /AV- st römbr y t are ( "I / O" ). C. Knapp för trycksänkning. D. Manometer (bar och p.s.i.).
Beskrivning av satsen
Dekalen för fartbegränsning H ska klistras på bilratten, för att påminna dig om att ett hjul är avsett för tillfällig användning.
Överskrid inte 80 km/h då du kör med däck som reparerats med en sats av detta slag.
E. Fack med kabel och adapter för 12 V-uttag. F. Patron med tätningsmedel. G. Vit slang med plugg för reparation och pumpning. H. Dekal för fartbegränsning.
Page 325 of 334
8
Om ett fel uppstår
Rulla ut den vita slangen G helt. Skruva loss pluggen ur den vita slangen. Anslut den vita slangen till ventilen på det däck som ska repareras.
Anslut kompressorns elektriska stickkontakt till 12 V-uttaget i bilen. Starta bilen och låt motorn vara i gång.
Var försiktig, produkten är giftig vid förtäring och irriterande för ögonen. Förvara den utom räckhåll för barn.
Starta inte kompressorn innan den vita slangen har anslutits till däckventilen för att undvika att tätningsmedel sprutar ut.
Sätt i gång kompressorn genom att ställa strömbrytaren B i läge "I" tills däcktrycket når 2,0 bar. Tätningsmedlet sprutas in under tryck i däcket. Koppla inte loss slangen från ventilen under detta ingrepp (risk för stänk).
Om du inte lyckas nå detta tryck efter omkring 5 -7 minuter går däcket inte att reparera. Ta kontakt med en CITROËN-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad för att åtgärda problemet.
Page 326 of 334
9
8
Om ett fel uppstår
Anslut på nytt kompressorns stickkontakt till 12 V-uttaget på bilen. Starta bilen och låt motorn vara i gång.
Ta snarast kontakt med en CITROËN-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad. Var noga med att informera teknikern om att du har använt denna sats. Efter en undersökning informerar teknikern dig om däcket kan repareras eller om det måste bytas.
Ta bort satsen och skruva fast pluggen i den vita slangen. Var försiktig så att du inte smutsar ned bilen med tätningsmedlet. Placera satsen så att du har den nära till hands. Kör genast cirka fem kilometer i lägre hastighet (mellan 20 och 60 km/h), så att punkteringen tätas. Stanna och kontrollera reparationen och däcktrycket med hjälp av satsen.
2. Pumpning
Vrid omkopplaren A till pumpningsläget. Rulla ut den vita slangen G helt. Anslut den vita slangen till ventilen på det aktuella däcket.
Page 327 of 334

10
Om ett fel uppstår
Uttagning av slangen och patronen
Vrid slangenheten 2 åt vänster tills den kommer i kontakt med dosan. Koppla bort anslutningen 1 från patronen genom att vrida den moturs ett kvarts varv. Ta ut slangenheten 2 något och koppla sen bort anslutningen 3 från slangen för luftinsläpp genom att vrida den moturs ett kvarts varv. Ta bort slangenheten 2 . Håll kompressorn lodrätt. Skruva loss patronen 4 underifrån. Vid monteringen av den nya patronen och slangen utför du dessa moment i omvänd
ordning.
Se till att ingen vätska rinner ut. Bäst före-datum för vätskan anges på patronen. Patronen får bara användas en gång. Även om bara lite vätska har använts måste den bytas ut. Efter användning får patronen inte kastas i naturen, lämna tillbaka den till en CITROËN-representant eller ett godkänt insamlingsställe. Glöm inte att köpa en ny patron av din CITROËN-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad.
Justera trycket med kompressorn (öka däcktrycket genom att ställa strömbrytaren B i läge "I" och sänk däcktrycket genom att ställa strömbrytaren B i läge "O" och tryck på knappen C ), i enlighet med bilens däcktrycksdekal (sitter vid dörren på förarsidan). En stadig tryckminskning tyder på att däcket inte är helt tätt, vänd dig i så fall till en CITROËN-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad för att åtgärda
problemet. Ta bort satsen och lägg tillbaka den. Kör i en hastighet på högst 80 km/h och begränsa körsträckan till cirka 200 km.
Page 328 of 334
11
8
Om ett fel uppstår
Kontroll av trycket/tillfällig pumpning
Du kan även använda kompressorn, utan att spruta in någon produkt, för att kontrollera eller tillfälligt pumpa upp däcken.
Vrid omkopplaren A till pumpningsläge. Rulla ut den vita slangen G helt.
Anslut stickkontakten för kompressorn till 12 V-uttaget i bilen. Starta bilen och låt motorn vara i gång. Justera trycket med hjälp av kompressorn (för att pumpa upp: switchen B i läge "I" ; för att släppa ut luft: switchen B i läge "O" och tryck på knappen C ), följ rekommendationerna för däcktryck som finns angivna i bilen. Ta bort satsen och ställ undan den.
Om trycket i ett eller flera däck ändras måste däcktrycksvarnaren nollställas. Läs under motsvarande rubrik för mer information om däcktrycksvarnaren .
Anslut slangen till hjulventilen.