Page 65 of 116

PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
1- 58 SR010A1-FD LJUDANLÄGGNING Radiomottagningen varierar beroende på avståndet till sändaren och närvaro av hinder såsom större byggnader, broar och liknande (radioskugga). Andra starka sändare påverkar också. B750B02Y-ADT Användning av mobiltelefon och kommunikationsradio Vid användning av en mobiltelefon inne i bilen kan det bli vissa störningar från bilradion. Detta innebär inte att det är något fel på radioutrustningen. Placera i så fall telefonen så långt från bilradion som möjligt. OBS: Vid användning av en mobiltelefon eller en kommunikationsradio inne i bilen blir hörbarheten betydligt bättre om en utvändig antenn monteras. Om en mobiltelefon eller en kommunikationsradio används med antenn endast inne i bilen kan denna i vissa fall störa
bilens elektroniska system och i värsta fall inverka på säkerheten. VARNING: Använd (helst inte) mobiltelefon samtidigt som du kör. Stanna på en lämplig plats när du skall tala i telefon så undviker du risken att orsaka en olycka.
B760A01E-GDT KUPÉLUFTFILTER (FRAMFÖR FLÄKTEN)
(I förekommande fall)
Instruktion för filterbyte:
1. Tag bort styrpinnarna på båda sidor om
handskfacket.
2. Tag bort ramen som håller fast locket över filtret.
3. Tag bort locket över filtret och sätt in ett nytt filter.
4. Fortsätt i omvänd ordningsföljd mot demonteringen.
OBS:
o Byt luftfilter var 15.000:e km eller en gång om året. Om du kör under svårare förhållanden såsom på dammiga och dåliga vägar måste filtret kontrolleras och bytas oftare.
o Om luftflödet plötsligt blir mycket sämre måste systemet kontrolleras av en auktoriserad Hyundai-återförsäljare.
B760A01EVärmeelement
Skruv
Fläkt
Friskluft
FörångareReturluft
Returluft
Indikeringslampan tänds och luftströmmen går mot vindrutan. Luftintagsväljaren ställs automatiskt i läge ( ) (friskluft). Luftkonditioneringen startar bara om utetemperaturen är högre än 3.5°C och stängs av automatiskt om temperaturen går ned under 3.5°C. Luftfiltret sitter framför fläkten, bakom handskfacket. Det hindrar föroreningar att komma in i kupén och renar luften.
Page 66 of 116

1- 59
PRESENTATION AV DIN HYUNDAIHåll dina CD-skivor rena Fingeravtryck, damm och smuts på ytan, speciellt på den blanka sidan, kan göra att pick-uppen går förbi vissa spår. Om ytan är mycket smutsig skall du fukta en ren tygbit i en mild tvättmedelslösning och rengöra ytan, Se bilden.
YL11250B
B850A01F-AUT VAR FÖRSIKTIG MED CD-SKIVORNA Hantera skivorna rätt
YL11240B
Håll CD-skivorna som bilden visar. Tappa inte en CD-skiva. Tag CD-skivan så att du inte sätter fingeravtryck på den blanka ytan. Om ytan blir repig kan det göra att pick-uppen går förbi några spår. Sätt inte tape, papper eller gummerade etiketter på CD-skivorna. Skriv inte på en CD- skiva..Skadade CD-skivor Försök inte spela en skadad, skev eller sprucken CD-skiva; stor risk att mekanismen i skivspelaren skadas. Förvaring När CD-skivorna inte används skall de förvaras i sina askar och de bör förvaras på ett svalt ställe och inte i direkt solljus samt skyddas mot värme och damm. Håll inte i CD-skivan och dra inte ut den för hand samtidigt som mekanismen matar in skivan i spelläge. Tag inte ut hela skivspelaren ur instrumentbrädan omedelbart efter att en CD-skiva matats in eller efter att du tryckt på utmatningstangenten. Om skivspelaren tas ut innan ett moment är avslutat kommer skivspelaren att skakas och eventuellt bli skadad. Försök inte sätta in en skiva i skivspelaren när den inte är monterad i instrumentbrädan eller när skivspelaren är avstängd.
Page 67 of 116

PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
1- 60 o Rengör då och då avspelningshuvudet med
rengöringsband eller rengöringsvätska.
o Kontrollera före isättning av kassett att bandet är spänt.
B870A01A-ADT ANTENN Fast antenn
B870A01A
Bilen har en fast sprötantenn för mottagning av både AM- och FM- signaler. Antennen kan demonteras genom att vrida den moturs och återmonteras sedan genom att skruva den medurs. VARNING: Demontera alltid antennen innan du kör in i en automatisk biltvätt för att inte antennen skall skadas. B870D02Y-GDT
Glasruteantenn (I förekommande fall) När radion är påkopplad och startnyckeln är i läge "ON" eller "ACC" uppfångar radion AM- och FM-sändningar med hjälp av en antenn i glaset i bakrutan. VARNING:
o Rengör inte insidan av de bakersta
sidorutorna med något slipanderengöringsmedel och skrapa inte bort smuts eftersom de tunna antennelementen lätt kan skadas.
o Måla inte med färg som innehåller Ni, Cd
eller andra metaller. Mottagningen av AM- och FM-sändningar kan försämras.
B870D01E
RADIO "ON"
SR040B1-FD Hantering av kassetter
SSAR040B
o Undvik att utsätta kassetterna för solljus och
damm. Förvara dem i sina förpackningar.
o Använd inte kassetter med längre speltid än 60 min.
Sticka med bomullstuss SSAR042B
Avspelningshuvud
Page 68 of 116
2-1
ATT KÖRA HYUNDAI
SC020A1-FDVARNING!
BILAVGASER ÄR FARLIGA
o Andas inte in avgaser. Bilavgaser innehåller kolmonoxid, en färg- och luktlös gas som förorsakar kvävning.
o Kontrollera då och då att avgassystemet är oskadat.
o Kör inte motorn i stängt utrymme. Kör inte motorn i garaget längre tid än som är nödvändigt för ut och inkörning.
o Undvik att tomgångsköra under längre tid. Om detta av någon orsak är nödvändigt skall fordonet stå på öppen plats, luftintagsreglaget stå i läge "Friskluft" och fläkten gå på hög hastighet. Om fordonet körs med öppen baklucka skall följande iakttas: 1. Stäng fönstren.2. Öppna sidoventilatorerna.3. Ställ luftintagsreglaget i läge "Friskluft" och fläkten på hög hastighet.
Kontrollera att luftintaget framför vindrutan är fritt från snö, is eller annat hinder.
SC000A1-FD
2. BAKOM RATTEN Att köra Hyundai
2
Page 69 of 116

ATT KÖRA HYUNDAI
2-2 o "ON" När tändningsnyckeln står i läge "ON" är tändsystemet aktiverat och alla strömförbrukare kan användas. Lämna ej nyckeln i läge "ON" under längre stund eftersom batteriet kan urladdas och tändsystemet skadas.
o "ACC" Idetta läge kan radio och viss extrautrustning användas
o "LOCK" I detta läge kan nyckeln tas ur. Rattlåset aktiveras när nyckeln tas ur. OBS: Man underlättar upplåsningen om ratten samtidigt vrids lätt.
C020A01O-GDT FÖRE START AV MOTOR
1. Ta för vana att gå runt och kontrollera däcken
med avseende på eventuell punktering eller andra skador.
2. Ställ in bekväm körställning.
3. Backspeglarnas inställning.
4. Fäst bilbältena.
5. Stäng av onödiga elektriska förbrukare.
6. Kontrollera samtliga varningslampor då tändningsnyckeln vrids om.
VARNING: (DIESELMOTOR)För att garantera att tillräckligt vakuum finns i bromssystemet vid start i kyla måste du låta motorn gå på tomgång många sekunder innan du börjar köra. C030A01A-GDT TÅNDNINGSLÅS OCH RATTLÅS Start av motorn
o Om fordonet har manuell växellåda skall växelspaken föras till neutrallägen och kopplingen trampas helt i botten
o Om fordonet har automatisk växellåda skall växellijaren ställas i läge "P" (Park)
o Motorn startar då tändningsnyckeln vrids i läge "START". Släpp nyckeln då motorn startat. Håll ej nyckeln i läge "START" mer än 15 sekunder ZC050A1-HD TÄNDNINGSNYCKELNS LÄGEN VARNING: Motorn får ej stängas av eller att nyckeln tas bort från tändningslåset medan bilen är i rörelse.
o "START" Start motorn driver runt motorn och motorn startar. Så fort motorn har startat skall nyckeln släppas. OBS: Håll ej nyckeln i läge "START" mer än 15sekunder.
C050A01S-GDT START (Insprutningsmotor)
C040A01E
LOCK
ACC
ON
START
C050A01E
OBS: Som en säkerhetsåtgärd kan motorn barastartas när växelväljaren är i läge "P" eller "N" (automatisk växellåda).
Page 70 of 116

2-3
ATT KÖRA HYUNDAI
VARNING: Kör aldrig motorn i ett dåligt ventileratutrymme längre än vad som krävs för att köra in eller ut. Koloxid (kolmonoxid) är en färg- och luktlös gas som kan ge allvarliga skador och i svårare fall leda till döden. VARNING: Du måste trampa ned kopplingspedalen heltnär du startar en bil med manuell växellåda. I annat fall finns den en risk att bilen skadas eller att någon inne i eller utanför bilen skadas om bilen plötsligt rycker framåt eller bakåt när motorn startar.
5. Vrid startnyckeln till "Start" och släpp
nyckeln omedelbart när motorn startar.
C055B01B-GDT START OCH STOPP AV EN MOTOR MED TURBO OCH INTERCOOLER (DIESELMOTOR)
(1) Rusa inte motorn och gör ingen snabb start just efter att motorn startat. Om motorn är kall måste den få gå på tomgång åtskilliga sekunder innan du börjar köra för att smöjningen av turbon skall komma igång.
(2) Efter att du kört med hög hastighet och belastat motorn hårt måste du låta motorn gå på tomgång minst 1 minut för att kyla av turbon innan du stänger av.
VARNING: Stäng inte av motorn omedelbart efter enhård körning. Om du stänger av motorn omedelbart kan turbon skadas mycket allvarligt.
C050B01HP
3. När du vridit startnyckeln till "ON" skall du
kontrollera att alla varningslampor och alla instrument fungerar innan du startar motorn.
4. I en dieseldriven bil finns en indiker ingslampa för förvärmning. Vridstartnyckeln till "ON" och stanna där. Indikeringslampan tänds då och lyser med orange färg; efter en kort stund slocknar den som indikering på att förvärmningen är klar.
C051A01O-ADT START (DIESELMOTOR)KALL MOTOR
o Vrid startnyckeln till "ON" och vänta tills
indikeringslampan för förvärmningen slocknat.
o Kör startmotorn tills motorn startar. VARM MOTOR Kör startmotorn tills motorn startar. Om motorn inte startar vid första försöket skall du vänta några sekunder och sedan koppla på förvärmningen och sedan göra ett nytt startförsök. Orange indikeringslampa
Tänd Släkt
C050B01O-GDT NORMALA FÖRHÅLLANDENStarta motorn så här:
1. Sätt startnyckeln i startlåset och koppla säkerhetsbältena.
2. Om bilen har manuell växellåda sätter du växelspaken i friläge och trampar nedkopplingspedalen helt. Om bilen har automatisk växellåda sätter du växelväljaren i "P"-läget (parkering) och trycker ned bromspedalen. OBS:Om motorn inte startar inom 10 sekunder efter att förvärmningslampan slocknat måste du vrida startnyckeln tillbaka till "LOCK" och sedan till "ON" för att åter koppla på förvärmningen.
Page 71 of 116

ATT KÖRA HYUNDAI
2-4
C070A02A-ADT MANUELL VÄXLING
SSA2090A
Växellägena anges på växelspaken. Alla växlar framåt är synkroniserade. Obs Före iläggning av backväxeln skall fordonet först stannas och växeln några ögonblick hållas i friläge. OBS:
o Vid kall väderlek kan det vara svårare att
växla innan växellådsoljan blivituppvärmd. Detta är helt normalt.
o Om det är svårt att lägga i 1:ans växel eller backväxeln: sätt växelspaken ineutralläge och släpp upp kopplingspedalen. Trampa åter ned kopplingspedalen och lägg i växeln.
o Vila aldrig handen på växelspaken under körning eftersom detta orsakar onödigtslitage på växellådans skiftgafflar. C070B01A-ADT Använd kopplingen så härTryck alltid ned kopplingen ända till golvet före varje växling; och släpp sedan upp den långsam. Vila inte vänsterforten på kopplingspedalen un- der körning.Om du gör så slits kopplingen helt i onödan.Slira aldrig på kopplingen för att hålla bilen stilla i en uppförsbacke. Detta sliter mycket hårt på kopplingen. Använd parkeringsbromsen för att hålla bilen stilla i en uppförsbacke. Behandla kopplings- pedalen lugnt och försiktigt. Trampa inte ned den gång på gång. o Minska hastigheten innan du växlar till en
lägre växel.Därmed minskar risken att motorn övervarvas med motorskador som följd.
o Minska hastigheten när du kör i sidvind så får du bättre kontroll över bilen.
o Bilen måste stå absolut stilla innan du växlar
till back annars skadas växellådan. Växla till back så här: Tryck ned kopplingen helt, för växelspaken till friläget, vänta tre sekunder - därefter kan du lägga i back- växeln.
o Var extra försiktig när du kör på halt och blött underlag och speciellt när duaccelererar, växlar och bromsar. Om du växlar för snabbt på en hal vägbanakan en plötslig ändring av motorvarvtalet göra att hjulen förlorar väggreppet och du förlorar kontrollen över bilen.
VARNING:
o Risken att välta om du skulle förlora kontrollen över körningen ökar naturligtvis med högre hastighet.
o En vanlig orsak till problem är att något eller några hjul råkar komma utanförkörbanan och föraren korrigerar för kraftigt för att snabbt åter styra upp på körbanan.
o Om du skulle r åka komma utanför
körbanan skall du inte styra tillbakasnabbt. Du måste i stället först minska hastigheten innan du försiktigt styr upp på körbanan.
C070D02A-ADT Goda råd för körning
o Lägg aldrig ur en växel och rulla i friläge
utför en lång backe. Detta kan bli mycket farligt. Under körning skall alltid någon växel vara i ingrepp.
o Använd inte brornsarna hela tiden utför en lång backe. Växla ned och bromsa medmotorn så är det ingen risk att bromsama blir överhettade.
VARNING: Vid nedväxling från femte (5:te) till fjärde(4:de) växeln, drag inte växelspaken sidledes så mycket att istället tvåans (2:ans) växel av misstag lägges in. En sådan drastisk nedväxling orsakar en plötslig och kraftig övervarvning som i värsta fall kan orsaka motorskador.
Page 72 of 116
2-5
ATT KÖRA HYUNDAI
1. Vrid nyckeln i läge "ACC".
2. Tryck och vrid samtidigt till läge "LOCK".
3. Ta ur nyckeln. C090A01E-GDT AUTOMATISK VÄXELLÅDA (1.6 DOHC) Den automatiska växellådan har fyra växlar framåt och en backväxel. Växelväljarens lägen visas i bilden neden. VARNING: Lägg aldrig läge "R" eller "P" då fordonet äri rörelse. OBS:
Trampa på bromspedalen, tryck in knappen och lägg i växellägetTryck in knappen vid växlingVäxelväljaren kan flyttas utan intryckt knapp
C090A01E
SC090D1-FD Urtagning av tändningsnyckeln
C070C01E
LOCK
ACC
ON
START
o Vid en kollision är risken att skadas ellerdödas mycket stor för den som inte använder säkerhetsbälte.
C070E02A-GDT REKOMMENDERADE VÄXLINGSPUNKTER
Växla
Från-Till
1-2 2-3 3-4 4-5
De växlingspunkter som anges ovan rekommenderas för att de ger den bästa kombinationen av bränsleekonomi och prestanda. Rekommenderad
hastighet (km/h)
20 40 55 75