237
Informații practice
7
În cazul contactului cu pielea, spălați zona respectivă cu apă și săpun. În cazul contactului cu ochii, spălați imediat ochii cu cantități mari de apă sau cu o soluție de spălare a ochilor timp de cel puțin 15 minute. Dacă persistă o senzație de usturime, prezentați-vă la medic.În cazul ingerării, spălați imediat gura cu apă curată și apoi beți o cantitate mare de apă.În anumite condiții (de exemplu, la temperaturi ridicate), nu poate fi exclus riscul de degajare a vaporilor de amoniac: evitați inhalarea acestora. Vaporii de amoniac au un efect iritant asupra membranelor mucoase (ochi, nas și gât).
WARNI NG
Nu lăsați AdBlue® la îndemâna copiilor, în recipientul său original.
Procedură
Înainte de a începe procedura de completare a nivelului, aveți grijă ca autovehiculul să fie parcat pe o suprafață orizontală, fără denivelări.În sezonul rece, temperatura autovehiculului trebuie să fie mai mare de -11°C. În caz contrar, AdBlue® poate fi înghețat și nu poate fi turnat în rezervor. Pentru a putea efectua completarea nivelului, parcați autovehiculul într-o zonă mai caldă timp de câteva ore.
WARNI NG
Nu puneți AdBlue® în rezervorul pentru carburant Diesel.
WARNI NG
Dacă a curs AdBlue® sau au sărit stropi pe caroserie, spălați imediat zona cu apă rece
sau ștergeți cu o lavetă umedă.Dacă lichidul a cristalizat, curățați zona utilizând un burete și apă caldă.
WARNI NG
Important: în cazul unei completări a nivelului după o defecțiune cauzată de lipsa AdBlue, este esențial să așteptați 5 minute înainte de a porni motorul, fără a deschide ușa șoferului, deblocând autovehiculul, introducând cheia în contact, sau introducând cheia în sistemul „Smart Entry & Start” din compartimentul pentru pasageri.Puneți contactul și așteptați 10 secunde înainte de a porni motorul.
► Luați contactul și scoateți cheia din contact pentru a opri motorul.sau► Cu Smart Entry & Start, apăsați butonul „START/STOP” pentru a opri motorul.
Accesarea rezervorului de AdBlue®
► Pentru a accesa rezervorul de AdBlue®, deschideți ușa stânga față.
► Trageți capacul negru de la partea inferioară.
► Rotiți capacul albastru spre dreapta cu 1/6 de tură.► Trageți capacul în sus.► Cu un recipient de AdBlue®: după verificarea datei de valabilitate, citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichetă înainte de a turna conținutul recipientului în rezervorul de AdBlue al autovehiculului.► Cu o pompă de AdBlue®: introduceți pistolul și alimentați rezervorul până la oprirea automată a pistolului.► După umplere, efectuați aceeași secvență de operațiuni, în ordine inversă.
239
Informații practice
7
Cu o cutie de viteze
automată și frână de parcare
electrică /
Pentru a le elibera
► Cu motorul în funcțiune și în timp ce apăsați pedala de frână, deplasați selectorul de viteze în poziția N.► Luați contactul, apăsând în același timp pedala de frână.► Eliberați pedala de frână și apoi puneți din nou contactul.► În timp ce apăsați pedala de frână, apăsați maneta de comandă pentru a elibera frâna de parcare.► Eliberați pedala de frână și apoi luați contactul.
Revenirea la funcționarea normală
► Reporniți motorul, apăsând în același timp
pedala de frână.
Cu selector pentru treapta
de viteză (electric) și frână
de parcare electrică /
Procedură de eliberare
► Cu autovehiculului staționând și motorul în funcțiune, apăsați pedala de frână și selectați modul N.Într-un interval de 5 secunde:► Apăsați și mențineți apăsată pedala de frână, apoi efectuați acțiunile următoare în ordinea descrisă: luați contactul și deplasați selectorul înainte sau înapoi.► Eliberați pedala de frână și apoi puneți din nou contactul.► Plasați piciorul pe pedala de frână și apăsați comanda frânei de parcare electrice pentru a elibera frâna de parcare.► Eliberați pedala de frână și apoi luați contactul.
WARNI NG
Un mesaj este afișat pe panoul de instrumente pentru a confirma deblocarea roților timp de 15 minute.În modul Spălare, un mesaj poate apărea pe panoul de instrumente pentru a indica faptul că sistemul audio nu poate fi actualizat.
Revenirea la funcționarea normală
► Reporniți motorul, apăsând în același timp pedala de frână.
NOTIC E
Smart Entry & StartNu trebuie să apăsați pedala de frână în timp ce puneți din nou contactul și apoi îl luați. Dacă faceți acest lucru, va porni motorul și va fi necesar să reluați procedura.
240
Recomandări pentru
îngrijire și întreținere
Recomandări generale
Respectați următoarele recomandări pentru a evita deteriorarea autovehiculului dumneavoastră.
Exterior
WARNI NG
Nu utilizați niciodată spălarea cu jet de apă cu presiune ridicată în compartimentul motorului, deoarece ar putea deteriora componentele electrice.Nu spălați autovehiculul în condiții de soare puternic sau la temperaturi extrem de scăzute.
NOTIC E
Când spălați autovehiculul la o spălătorie automată cu perii cilindrice, asigurați-vă că blocați ușile și, în funcție de versiune, scoateți cheia electronică și dezactivați funcția „mâini-libere” (Acces mâini-libere).Când utilizați un dispozitiv de spălare sub presiune, țineți tija la cel puțin 30 cm de autovehicul (în special atunci când curățați zonele cu vopsea desprinsă, senzori sau garnituri).Curățați prompt orice pete care conțin substanțe chimice, ce pot deteriora vopseaua autovehiculului (inclusiv rășina naturală, excrementele de păsări, secreții de la insecte, polen și gudron).În funcție de mediul exterior, curățați autovehiculul des pentru a îndepărta acumulările de sare (în zonele de coastă), funingine (în zonele industriale) și noroi (în zonele umede sau reci). Acest substanțe pot fi foarte corozive.Pentru sfaturi cu privire la îndepărtarea petelor problematice, care necesită produse speciale (precum soluții de curățare a gudronului sau insectelor), contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.Este de preferat să efectuați lucrările de corectare a vopselei la orice distribuitor autorizat Toyota sau orice reparator autorizat Toyota. sau orice reparator de încredere.
Interior
WARNI NG
Când spălați autovehiculul, nu utilizați niciodată un furtun sau un jet de spălare de înaltă presiune pentru a curăța interiorul.Lichidele transportate în pahare sau în recipiente deschise pot fi vărsate, prezentând riscul deteriorării instrumentelor și comenzilor
de pe planșa de bord și consola centrală. Fiți atent!
Lucrări de tinichigerie
Vopsea foarte lucioasă
WARNI NG
Nu folosiți produse abrazive sau solvenți, benzină sau ulei pentru a curăța caroseria.Nu folosiți niciodată un burete abraziv pentru a curăța petele problematice. Pericol de zgâriere a stratului de vopsea!Nu efectuați o lucrare de lustruire în condiții de soare puternic, sau asupra pieselor din plastic sau cauciuc.
243
În cazul unei defecțiuni
8
Triunghiul reflectorizant
Acest dispozitiv reflectorizant și demontabil va fi instalat pe șosea atunci când un autovehicul s-a defectat sau este deteriorat.
WARNI NG
Înainte de a ieși din autovehiculPorniți lămpile de avarie, îmbrăcați vesta reflectorizantă și apoi asamblați și instalați
triunghiul.
Asamblarea și amplasarea
triunghiului reflectorizant
Pentru versiunile echipate cu un triunghi reflectorizant ca echipament original, consultați
ilustrația de mai sus.
Pentru alte versiuni, consultați instrucțiunile de asamblare furnizate împreună cu triunghiul.► Amplasați triunghiul reflectorizant în spatele autovehiculului, conform legislației locale.
Pană de carburant
(Diesel)
În cazul autovehiculelor cu motoare Diesel, sistemul de carburant trebuie să fie amorsat dacă rămâneți în pană de carburant.Înainte de a începe amorsarea sistemului, este esențial să introduceți cel puțin 5 litri de motorină în rezervor.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Realimentare și despre Protecția împotriva alimentării cu alt carburant (Diesel), consultați secțiunea corespunzătoare.
NOTIC E
Pentru mai multe informații privind Compartimentul motorului, în special pentru informații privind amplasarea acestor componente sub capotă, consultați secțiunea corespunzătoare.
Motoare diesel 1.5 D-4D
► Puneți contactul (fără a porni motorul).► Așteptați aproximativ 1 minut și luați contactul.► Acționați demarorul pentru a porni motorul.Dacă motorul nu pornește de la prima încercare, nu continuați să încercați, ci reluați procedura de la început.
Motoare diesel 2.0 D-4D
► Puneți contactul (fără a porni motorul).► Așteptați aproximativ 6 secunde și luați contactul.► Repetați operația de 10 ori.► Acționați demarorul pentru a porni motorul.Dacă motorul nu pornește de la prima încercare, nu continuați să încercați, ci reluați procedura de la început.
251
În cazul unei defecțiuni
8
Îndepărtarea roții de rezervă din
suport
► Accesați șurubul suportului, amplasat pe pragul ușilor spate.► Slăbiți șurubul utilizând cheia de roți până când suportul (aproximativ 14 rotiri) este suficient de coborât pentru a permite decuplarea cârligului acestuia.
► Eliberați suportul din cârlig și amplasați roata de rezervă lângă roata ce trebuie schimbată.
Amplasarea roții de rezervă înapoi în
suport
► Poziționați roata cu fața spre suport.► Repoziționați progresiv roata de rezervă în suport, apăsând alternativ în stânga și în dreapta până când ajunge în zona de fixare a cârligului.► Cuplați suportul în cârlig și apoi strângeți șurubul utilizând cheia de roți, până când suportul este bine strâns.Pneul din suportPuteți modifica dimensiunea pneului roții de rezervă urmând instrucțiunile de mai jos.
Dimensiuni pneuri original
Compact-MediumLong
215/65 R16Este interzisă introducerea unui pneu cu dimensiunea 225 în
suport.
Nu există nicio restricție.215/60 R17
215/60 R17 M&S
225/55 R17Nu este recomandată introducerea unui pneu cu dimensiunea 215 în suport (risc de producere a zgomotului).
NOTIC E
Un pneu perforat cu dimensiunea 215 sau 225 poate fi plasat în suport.
253
În cazul unei defecțiuni
8
WARNI NG
Risc de rănire!Asigurați stabilitatea cricului. Dacă solul este alunecos sau instabil, cricul poate aluneca sau cădea.Poziționați cricul exact într-unul dintre punctele de ridicare A sau B sub autovehicul, asigurându-vă că suprafața de contact este centrată pe capul cricului. În caz contrar există un risc de deteriorare a autovehiculului și/sau de cădere a cricului.
► Demontați prizoanele și depozitați-le într-un loc curat.► Demontați roata.
Montarea roții
► Fixați roata pe butuc.► Strângeți manual prizoanele, cât mai mult posibil.► Dacă autovehiculul dumneavoastră este echipat astfel, strângeți în prealabil prizonul antifurt folosind cheia pentru roți 1 prevăzută cu capul antifurt 4.► Efectuați strângerea preliminară a celorlalte prizoane utilizând doar cheia de roți 1.
► Coborâți din nou, complet, autovehiculul.► Pliați cricul 2 și îndepărtați-l.
► Dacă autovehiculul dumneavoastră este echipat astfel, strângeți prizonul antifurt folosind cheia pentru roți 1 prevăzută cu capul antifurt 4.► Strângeți celelalte prizoane utilizând doar cheia de roți 1.► Depozitați sculele în trusa de scule.
NOTIC E
Montarea unei roți de rezervă cu jantă din oțel sau de dimensiuni reduse
Dacă autovehiculul este echipat cu jante din aliaj, piulițele A nu intră în contact cu roata de rezervă cu jantă din oțel sau de dimensiuni
reduse. Janta este securizată cu ajutorul porțiunii de contact conice B a fiecărui prizon.
254
WARNI NG
După schimbarea unei roțiDepozitați în suport roata cu pneu perforat.Vizitați cât mai rapid orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.Permiteți personalului specializat să verifice pneul perforat. După verificare, tehnicianul vă va informa dacă pneul poate fi reparat sau trebuie înlocuit.
NOTIC E
Câteva funcții de asistență la conducere trebuie dezactivate, de exemplu Active Safety Brake.
NOTIC E
Dacă autovehiculul este echipat cu un sistem de detectare a presiunii scăzute în pneuri, verificați presiunea și reinițializați sistemul.Pentru informații suplimentare privind Detectarea presiunii scăzute în pneuri, consultați secțiunea corespunzătoare.
NOTIC E
Detectarea presiunii scăzute în pneuriRoata de rezervă cu jantă din oțel nu are senzor.
NOTIC E
Roți cu capacCând remontați o roată, repoziționați capacul amplasând decupajul acestuia în dreptul ventilului și apăsați-l cu palma pe margine, de jur împrejur.
Înlocuirea unui bec
NOTIC E
În anumite condiții meteo (de exemplu, la temperaturi scăzute sau umiditate), este normală aburirea suprafeței interioare a sticlei
farurilor și a lămpilor spate, dar va dispărea după câteva minute de la aprinderea luminilor.
WARNI NG
Farurile au lentile din policarbonat cu o acoperire de protecție:– Nu le curățați utilizând o lavetă uscată sau abrazivă și nici cu un detergent sau un solvent.– Utilizați un burete și apă cu săpun sau un produs cu pH neutru.– La utilizarea unui echipament de spălare cu presiune ridicată pentru petele persistente, nu îndreptați prea mult timp tija acestuia direct spre faruri, lămpi sau marginile acestora, pentru a nu le deteriora acoperirea de protecție și elementele de etanșare.
WARNI NG
Becul trebuie să fie schimbat doar după luarea contactului și după ce au trecut câteva minute de la stingerea farului / lămpii - risc de arsuri grave!Nu atingeți becul direct cu mâna, utilizați o lavetă fără scame.Pentru a evita deteriorarea farului, este esențial să utilizați doar becuri de tip anti-UV.Înlocuiți întotdeauna un bec defect cu un bec de același tip și cu aceleași specificații. Pentru a evita lumina dezechilibrată, înlocuiți becurile ca perechi.
255
În cazul unei defecțiuni
8
NOTIC E
Becuri cu halogen (Hx)Pentru a asigura o iluminare de bună calitate, verificați dacă becul este poziționat corect în carcasa sa.
WARNI NG
Deschiderea capotei/accesarea becurilorAveți grijă atunci când motorul este cald - risc de arsuri!Aveți grijă cu obiectele sau îmbrăcămintea care ar putea fi prinse în lamele ventilatorului de răcire - risc de strangulare!
WARNI NG
După schimbarea unui becPentru montare, efectuați operațiunile în ordine inversă.Închideți cu grijă capacul de protecție pentru a
garanta sigilarea farurilor.
Model cu faruri cu halogen
1.Lămpile diurne/lămpile de poziție (P21-5W)
2.Faza lungă (H1-55W)
3.Faza scurtă (H7-55W)
4.Indicatoarele de direcție (PY21W-21W portocalii)
Model cu faruri Xenon
1.Lămpile diurne/lămpile de poziție (LED-uri)
2.Faza lungă (H1-55W)
3.Faza scurtă (D8S-25W)
4.Indicatoarele de direcție (PY21W-21W portocalii)
WARNI NG
Aveți grijă la zona din spatele lămpii dreapta (spre autovehicul), care ar putea fi fierbinte și care ar putea prezenta risc de arsuri (furtunuri de degazificare).
Acces la becuri
► Îndepărtați capacul.
Faza scurtă
► Apăsați clema de la partea inferioară a conectorului și îndepărtați ansamblul cu conector și bec.► Trageți becul în exterior și înlocuiți-l.