8
Instrumente de bord
Suspensii pneumaticeContinuu.Sistemul este defect.Executați (3).
Frâna de parcareContinuu.Frâna de parcare este acționată sau eliberată incomplet.Eliberați frâna de parcare pentru a stinge martorul, ținând piciorul pe pedala de frână.
FrânareContinuu.Nivelul lichidului de frână este insuficient.Executați (1), apoi completați nivelul cu lichid specificat de producător. Dacă problema persistă, executați (2).Continuu.Repartitorul electronic de frânare (REF) este defect.Executați (1), apoi (2).
Martori de avertizare portocalii
Service
Temporar aprins.S-au detectat una sau mai multe defecțiuni minore, pentru care nu există un martor de avertizare specific.Executați (2).Continuu, însoțit de afișarea unui mesaj.S-au detectat una sau mai multe defecțiuni majore, pentru care nu există un martor de avertizare specific.
Identificați cauza defecțiunii cu ajutorul mesajului afișat pe tabloul de bord, apoi executați (3).
Antiblocare roți (ABS)Continuu.Sistemul de antiblocare a roților este defect.Vehiculul păstrează frânarea clasică.Conduceți cu prudență, cu viteză redusă, apoi executați (3).
Distance Alert / Frână de siguranță activăContinuu, însoțit de afișarea unui mesaj.Sistemul a fost dezactivat prin meniul de configurare a vehiculului.
Distance Alert/Active Safety BrakeIntermitent.Sistemul se activează și frânează imediat vehiculul, astfel încât să reducă viteza de coliziune frontală cu vehiculul din față.Continuu, cu mesaj și cu avertizare sonoră.Sistemul este defect.Executați (3).
Distance Alert / Frână de siguranță activăContinuu.Sistemul este defect.Dacă acești martori de avertizare se aprind după ce motorul a fost oprit și apoi repornit, efectuați (3).
Plăcuțe de frânăContinuu.Plăcuțele de frână față sunt uzate.Executați (3) pentru înlocuirea plăcuțelor.
CDS/ASRIntermitent.Sistemul funcționează.Sistemul optimizează tracțiunea și permite îmbunătățirea stabilității direcționale a vehiculului.Continuu, însoțit de un semnal sonor și de un mesaj pe afișaj.Sistemul CDS/ASR sau de asistare la pornirea în rampă este defect.Executați (2).Continuu.Există o defecțiune la controlul inteligent al tracțiunii.Executați (2).
Filtru de particule (diesel)Continuu.Filtrul de particule este în curs de regenerare.Lăsați motorul în funcțiune până la stingerea martorului, pentru ca regenerarea să se poată termina.
Sistem de autodiagnoză motorContinuu.A fost detectată o defecțiune la motor sau la sistemul antipoluare EOBD.EOBD (European On Board Diagnosis) este un sistem european de diagnosticare, care respectă, printre altele, normele de emisii de:– CO (monoxid de carbon),– HC (hidrocarburi nearse),
53
Siguranță
5Claxon
► Apăsați pe zona centrală a volanului.
Program de stabilitate
electronică (ESC)
Program de stabilitate electronică (ESC: programul de stabilitate electronică) integrează următoarele sisteme:– antiblocarea roților (ABS) și repartitorul electronic de frânare (REF),– asistarea la frânarea de urgență (AFU),– antipatinarea roților (ASR) sau controlul tracțiunii,
– controlul dinamic al stabilității (CDS).
Definiții
Antiblocare roți (ABS) și repartitor
electronic de frânare (REF)
Acest sistem crește stabilitatea și maniabilitatea vehiculului în timpul frânării și asigură un mai bun control în viraje, mai ales pe carosabil deteriorat sau alunecos.Sistemul ABS împiedică blocarea roților în cazul unei frânări de urgență.Sistemul REF asigură gestionarea integrală a presiunii de frânare pe fiecare roată.
Asistență la frânarea de urgență
(AFU)
În caz de urgență, acest sistem permite atingerea mult mai rapidă a presiunii optime de frânare, reducând astfel distanța de oprire.Se declanșează în funcție de viteza la care se apasă pedala de frână. Acest lucru se traduce printr-o diminuare a rezistenței pedalei și o mărire a eficienței frânării.
Antipatinare roți (ASR)
Sistemul ASR optimizează tracțiunea, pentru a limita patinarea roților, acționând asupra frânelor roților motoare și asupra motorului. De asemenea, permite ameliorarea stabilității direcționale a vehiculului la accelerare.
Control dinamic al stabilității (CDS)
În cazul apariției unei diferențe între traiectoria urmată de vehicul și cea dorită de conducător, sistemul CDS monitorizează fiecare roată și acționează automat frâna uneia sau mai multor roți și asupra motorului pentru a înscrie vehiculul pe traiectoria dorită, în limita legilor fizicii.
Antiblocare roți (ABS) și
repartitor electronic de
frânare (REF)
Aprinderea acestui martor, însoțită de un mesaj pe afișajul din bord, indică o defecțiune a sistemului de antiblocare roți (ABS), ceea ce poate duce la pierderea controlului asupra vehiculului la frânare.Aprinderea acestui martor, însoțită de un mesaj pe afișajul din bord, indică o defecțiune a repartitorului electronic de frânare (REF), ceea ce poate duce la pierderea controlului asupra vehiculului la frânare.Oprirea în cele mai bune condiții de siguranță
este imperativă.În ambele cazuri, consultați un dealer CITROËN sau un service autorizat.
Pentru eficacitatea maximă a sistemului de frânare, este necesară o perioadă de ajustare de aproximativ 500 de kilometri. În acest timp, se recomandă evitarea frânărilor bruște, repetate și prelungite.
54
Siguranță
Dispozitivul de antiblocare nu permite o distanță de frânare mai redusă. Pe drumuri foarte alunecoase (polei, ulei etc.), sistemul ABS poate mări distanța de frânare.În cazul schimbării roților (pneuri și jante), verificați ca acestea să fie omologate pentru vehiculul dvs.
În cazul frânării de urgență, nu ezitați să apăsați puternic pedala de frână și să o țineți apăsată, chiar și pe drum alunecos; apoi veți putea manevra vehiculul în continuare, pentru a evita un obstacol.
După un impact, efectuați o verificare a sistemului la un dealer CITROËN sau la un Service autorizat.
Control dinamic al
stabilității (CDS)
Pornire
Sistemul CDS este activat în mod automat la fiecare pornire a vehiculului.În cazul unor probleme de aderență sau de traiectorie, se activează acest sistem.Acest lucru este semnalizat prin aprinderea intermitentă a acestui martor de avertizare pe tabloul de bord.
Dezactivare
Acest sistem nu poate fi dezactivat de către șofer.
Defecțiune
Aprinderea acestui martor de avertizare, însoțită de un semnal sonor și confirmată de afișarea unui mesaj pe afișajul tabloului bord, indică o disfuncție a sistemului CDS.Apelați la reţeaua CITROËN sau la un service autorizat pentru a efectua o verificare.
Antipatinare roți (ASR)
Dezactivare / Reactivare
Sistemul ASR este activat automat la fiecare pornire a vehiculului.În condiții excepționale (demarajul vehiculului împotmolit, imobilizat în zăpadă, pe sol instabil etc.), poate fi utilă dezactivarea sistemului ASR pentru a permite patinarea roților și, ca în acest mod să-și regăsească aderența.Imediat ce condițiile o permit, reactivați sistemul.
ASR
► Apăsați pe acest buton pentru a dezactiva/reactiva funcția.Aprinderea martorului butonului, însoțită de afișarea unui mesaj pe tabloul de bord, indică dezactivarea sistemului ASR.Sistemul ASR se reactivează automat la fiecare decuplare a contactului
Defecțiune
Aprinderea acestui martor, însoțită de un semnal sonor și de un mesaj pe afișajul tabloului de bord indică o disfuncție a sistemului ASR.Apelați la reţeaua CITROËN sau la un service autorizat pentru a efectua o verificare.
ASR/CDSAceste sisteme oferă un surplus de siguranță la conducerea normală, dar șoferul nu trebuie să-și asume riscuri suplimentare, nici să ruleze cu viteză prea mare. Dacă aderența carosabilului scade (ploaie, zăpadă, polei), riscul pierderii controlului
crește. De aceea, este important să păstrați aceste sisteme activate în permanență, în special în condiții dificile.Funcționarea corectă a sistemelor este asigurată sub rezerva respectării indicațiilor constructorului, atât a celor referitoare la roți (pneuri și jante), la elementele sistemului de frânare, la elementele electronice, cât și a procedurilor de montare și intervenție urmate de dealerii CITROËN.
77
Conducere
6orizont, reflexii pe carosabil umed, ieșirea dintr-un tunel, alternanța de umbre și lumini).În cazul înlocuirii parbrizului, contactați un dealer CITROËN sau un atelier calificat pentru recalibrarea camerei; în caz contrar, funcționarea asistenței la conducere asociate poate fi afectată.
Alte camereImaginile de la camerele video, afișate pe ecranul tactil sau pe tabloul de bord, pot fi deformate de relief.Prezența zonelor de umbră, soarele puternic sau drumul insuficient iluminat pot genera imagini întunecate și cu contrast redus.Obstacolele pot părea mai îndepărtate decât în realitate.
SenzoriPerformanțele senzorilor, precum și ale funcțiilor asociate, pot fi perturbate de interferențele sonore, precum cele provenite de la vehicule și utilaje zgomotoase (de
ex. camioane, ciocane pneumatice), de acumularea de zăpadă sau frunze moarte pe șosea, în cazul barelor de protecție și al oglinzilor deteriorate.La cuplarea marșarierului, un semnal sonor (bip lung) vă indică posibilitatea ca senzorii să fie obturați.O coliziune frontală sau din spate poate deranja reglajele senzorilor, lucru care poate
trece nedetectat de sistem: măsurarea distanțelor nu va fi corectă.Senzorii nu detectează în mod sistematic obstacolele prea joase (pavaj, jaloane etc.) sau prea subțiri (copaci, stâlpi, garduri de sârmă etc.).Unele obstacole din unghiurile moarte ale senzorilor pot rămâne nedetectate sau pot ieși din zona de detectare în timpul manevrei.Unele materiale (textile) absorb undele sonore: este posibil ca pietonii să nu fie detectați.
ReviziiCurățați barele și oglinzile retrovizoare exterioare și degajați câmpul vizual la intervale regulate.La spălarea vehiculului la presiune ridicată, țineți jetul de apă sub presiune la cel puțin 30 cm distanță de radar, senzori și de camere.
Covorașe de podea
Utilizarea de covorașe neomologate de CITROËN poate împiedica funcționarea corespunzătoare a limitatorului sau a regulatorului de viteză.Pentru a evita orice risc de blocare a pedalelor:► asigurați-vă de corecta poziționare a covorașului,
► nu suprapuneți niciodată mai multe covorașe.
Unități de vitezăAsigurați-vă că unitățile de măsură afișate pe tabloul de bord (mph sau km/h) sunt cele folosite în țara în care circulați.În caz contrar, profitați de o oprire pentru a seta afișarea vitezei în unitățile autorizate local.Dacă aveți nelămuriri, contactați un reparator agreat CITROËN sau un service autorizat.
Recomandarea sistemului
de recunoaștere a limitei
de viteză
Consultați Recomandările generale privind folosirea sistemelor de asistare la conducere.
84
Conducere
Dacă nu sunt îndeplinite condițiile, sistemul este activat, dar nu mai este eficace. Acest fapt este semnalat prin lumina continuă a celor doi martori de pe tabloul de bord.
Condiții de funcționare
Imediat după pornire, sistemul este activ numai când sunt îndeplinite condițiile de funcționare:– Vehiculul se deplasează înainte.– Nu se detectează nicio defecțiune în vehicul.– Vehiculul se deplasează cu o viteză de cel puțin 60 km/h.– Marcajul longitudinal dintre benzi se vede bine.– Condițiile de vizibilitate sunt normale.– Vehiculul se deplasează în linie dreaptă (sau virajele au rază mare).– Câmpul vizual este suficient de degajat (este respectată distanța de siguranță față de vehiculul din față).– La trecerea peste un marcaj (la părăsirea benzii de rulare, de exemplu) nu se aprind luminile semnalizatoare de direcție (dreapta sau
stânga) de pe partea cu marcajul.– Traiectoria vehiculului corespunde marcajelor de circulație.
Dezactivare / Reactivare
► Apăsați pe acest buton pentru a dezactiva/reactiva funcția.Dezactivarea este semnalată prin aprinderea martorului din buton.La reactivare, cei doi martori de pe tabloul de bord rămân aprinși continuu până când viteza atinge 60 km/h.Starea sistemului rămâne în memorie la decuplarea contactului.
Detectare
Dacă este detectată o deviere a direcției la stânga sau la dreapta, martorul de pe partea corespunzătoare se aprinde intermitent pe tabloul de bord, fiind însoțit de un semnal sonor.Nicio avertizare nu este transmisă atât timp cât lumina semnalizatoare de direcție este activată și timp de aproximativ 20 de secunde după
stingerea acesteia.Se poate declanșa o avertizare și la trecerea peste un marcaj de direcție (săgeată), sau peste un alt gen de marcaj nestandardizat (grafitti).
Detectarea poate fi perturbată:– dacă marcajele de pe carosabil sunt uzate,– când contrastul între marcajele de pe carosabil și suprafața drumului este insuficient.
Sistemul este dezactivat automat dacă funcția Stop & Start este activă. Sistemul va reporni și va reactiva recunoașterea condițiilor de funcționare după pornirea vehiculului.
Sistemul poate fi perturbat sau poate funcționa incorect:– când vehiculul transportă o sarcină excesivă (și îndeosebi dacă aceasta este echilibrată incorect);– în condiții de vizibilitate redusă (ploaie, ceață, zăpadă etc.);– în condiții de iluminare slabă (soare orbitor, întuneric etc.);– dacă parbrizul este murdar sau deteriorat
în apropierea camerei;– dacă sunt defecte sistemele ABS, CDS, ASR sau controlul inteligent al tracțiunii.
Defecțiune
Când apare o defecțiune, acest martor de avertizare se aprinde, fiind însoțit de un semnal sonor și confirmat de afișarea unui mesaj.
11 4
În caz de pană
Tip BBec tip baionetă: apăsați pe bec apoi rotiți-l în sens contrar acelor de ceasornic.
Tip CBec cilindric: desprindeți cu grijă contactele.
Tip DBec cu halogen: degajați arcul de blocare din locașul său.
Lumini față
► Amplasați consola J pe etrierul I.► Înșurubați mânerul H.► Înșurubați cele trei șuruburi de fixare K ale etrierului I la janta din aluminiu.
► Instalați capul tubular lung A, cheia pentru demontarea roților D și bara B pe șurubul de fixare.► Rotiți ansamblul în sens orar pentru a înfășura complet cablul și a ridica roata cât mai mult posibil sub vehicul.
► Verificați ca roata să fie în poziție orizontală sub podeaua vehiculului și crestătura G a troliului să fie vizibilă.► Puneți la loc sculele și capacul de roată (în funcție de versiune).
Pentru mai multe informații despre Elementele de identificare ale vehiculului și în special eticheta cu presiunile din pneuri, consultați secțiunea corespunzătoare.
Înlocuirea unui bec
Proiectoarele sunt dotate cu geamuri din policarbonat, acoperite cu lac de protecție:► nu le curățați cu lavete uscate sau abrazive, nici cu produse pe bază de detergenți sau solvenți,► utilizați un burete și soluție de apă cu săpun sau un produs cu pH neutru,
► utilizând sistemul de spălare de înaltă presiune pentru a curăța petele persistente, nu îndreptați mult timp pistolul spre proiectoare, farurilor sau contururilor acestora pentru a evita deteriorarea lacului de protecție și a garniturii de etanșare.
Becul se schimbă după tăierea contactului, dacă farul este stins de mai multe minute. Pericol de arsuri grave!► Nu atingeți direct becul: utilizați lavete fără scame.Este absolut necesară utilizarea exclusivă a becurilor anti-ultraviolet (UV), pentru a nu deteriora proiectorul.Înlocuiți întotdeauna un bec defect cu altul nou de același tip și cu aceleași caracteristici.
În unele condiții de climă (temperatură scăzută, umiditate), este normală apariția fenomenului de aburire a suprafeței interioare a farurilor și a luminilor din spate; acesta dispare în câteva minute, după aprinderea luminilor.
Tipuri de becuri
Pe vehicul sunt montate mai multe tipuri de becuri. Pentru a le demonta:
Tip ABec în întregime din sticlă: trageți ușor, deoarece este montat prin presare.
120
În caz de pană
Siguranțe în stâlpul din
dreapta
► Desprindeți capacul.După intervenție, închideți cu foarte mare atenție capacul.
Siguranțe în planșa de bord
din stânga
► Scoateți șuruburile și înclinați caseta pentru a avea acces la siguranțe.
Siguranțe fuzibileA (amperi)Alocare
127,5Lumini de întâlnire dreapta
137,5Lumini de întâlnire stânga
327,5Iluminare habitaclu (+ baterie)
347,5Iluminare habitaclu minibus - Lumini de avarie
3610Sistem audio - Comenzi aer condiționat - Alarmă - Tahograf - Computer oprire baterie - Programator încălzire suplimentară (+ baterie)
377,5Lumini de stop - Al treilea stop - Tablou de bord (+ cheie)
3820Blocare centralizată portiere (+ baterie)
425Computer și senzor ABS - Senzor ASR - Senzor CDS - Comutator lumini de stop
4320Motor ștergător de parbriz (+ cheie)
4720Motor geam electric șofer
4820Motor geam electric pasager
122
În caz de pană
Baterie de 12 V
Instrucțiuni pentru pornirea motorului cu ajutorul altei baterii sau încărcarea bateriei descărcate.
Siguranțe fuzibileA (amperi)Alocare
5515Scaune cu încălzire
5615Priză de 12 V pasageri spate
5710Încălzire suplimentară sub scaun
5815Degivrare lunetă stânga
5915Degivrare lunetă dreapta
6310Comandă încălzire suplimentară pasageri spate
6530Ventilator încălzire suplimentară pasageri spate
Siguranțe în compartimentul
motorului
► Scoateți piulițele și înclinați caseta pentru a avea acces la siguranțe.După intervenție, închideți cu foarte mare atenție capacul.
Siguranțe fuzibileA (amperi)Alocare
140Alimentare pompă ABS