Page 137 of 177

3
SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
3
!
START MED STARTKABLER
AD020D1-AC Hvis motoren sætter ud under kørslen
1. Nedsæt hastigheden langsomt un- der kørsel ligeud. Kør fra vejen til et sikkert sted.
2. Tænd katastrofeblinkene.
3. Prøv at starte motoren igen. Hvis det
ikke lykkes, se under afsnittet "HVIS MOTOREN IKKE VIL STARTE". D020A02A-ACT
HFC4002
Fladt batteri
Startbatteri
ADVARSEL:
Den gas, der dannes af batteriet ved start med startkabler, er meget eksplosiv. Hvis disse instruktionerikke følges nøjagtigt, kan det betyde alvorlige kvæstelser eller beskadigelse af bilen! Hvis De ikke ersikker på, hvordan De skal følge denne fremgangsmåde, skal De søge kvalificeret assistance. Bilbatterierindeholder svovlsyre, der er giftig og meget korroderende. Ved start med startkabler bør De bære beskyttelsesbriller og passepå ikke at få syre på Dem selv, tøjet eller bilen.
o Skulle De ved et uheld få syre på
huden eller i øjnene, skal De, hvis der er kommet syre på tøjet, straks tage dette af og skylle stedet med rent vand i mindst 15 minutter. Søgså straks lægehjælp. Hvis De skal transporteres til en skadestue, skal De fortsætte med at komme vand pådet ramte område med en svamp eller en klud.
o Den gas, der dannes af batteriet ved
start med startkabler, er megeteksplosiv. Ryg ikke og lad ikke gnister eller åben ild komme inærheden af batteriet.
o Det hjælpende batteri skal være på
12 volt. Er De ikke sikker på dette,må De ikke forsøge at bruge det til starthjælp.
o Følg nedenstående fremgangsmåde nøjag-tigt ved start med startkabler:
fcden-3.p65 5/10/2005, 4:16 PM
3
Page 138 of 177

3 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
4HVIS MOTOREN OVEROPHEDES
SD040A2-FC Hvis termometeret viser overophedning, De føler at motoren trækker dårligere, eller De hører en tydelig knalden eller banken, er motoren sandsynligvis forvarm. Sker dette, skal De gøre følgende:
1. Køre væk fra vejen og standse, så
snart det er sikkert.
2. Sætte gearvælgeren i "P"
(automatgear) eller gearstangen i frigear (manuelt gear) og trække håndbremsen. Er airconditionen tændt, slukkes den.
3. Løber der kølevæske ud under bilen, eller kommer de damp ud undermotorhjelmen, skal De stoppemotoren. Luk ikke motorhjelmen op, før der ikke mere løber kølevæske ud, eller der ikke kommer mere damp.Hvis det ikke kan ses, at der løber kølevæske ud, eller at det damper, skal De lade motoren gå ogkontrollere, at kølerven-tilatoren kører. Hvis ventilatoren ikke kører, skal De stoppe motoren.
1. Sidder hjælpebatteriet i en anden bil,
skal De sørge for, at de to biler ikkerører hinanden.
2. Sluk alt udvendigt lys og tilbehør i
begge biler.
3. Hvis det kan lade sig gøre fjernes alle udluftningshætter fra beggebatterierne. Kontroller væskestandeni det afladede batteri og fyld om nødvendigt efter med destilleret vand. Dæk derefter åbningerne til med kludefor at formindske udbredelsen af de farlige gasser og risikoen for eksplosion.
4. Sæt startkablernes klemmer på nøjagtigt i den rækkefølge, der visespå foregående side. Det vil sige, sætførst en klemme på det afladede batteris positive (+) pol eller kabel. Sæt derefter den anden klemme pådet sam-me kabel på hjælpebatteriets positive (+) pol eller kabel. Brug nu det andet kabel og sæt den eneklemme på hjælpebatteriets nega- tive (-) pol eller kabel. Sæt derefter den anden ende af dette kabel på enmetaldel på motoren, væk fra batteriet. Forbind ikke kablet med en bevægelig del. 5. Start motoren i den bil med
hjælpebatteriet og lad den gå i noglefå minutter. Dette vil hjælpe til at sikre, at hjælpebatteriet er fuldt opladet. Under starthjælpen skaldenne bils motor køre med ca. 2.000 omdrejninger i minuttet.
6. Fjern forsigtigt startkablerne i modsat
rækkefølge af monteringen.
7. Afmonter forsigtigt startkablerne i
nøjagtigt den modsatte rækkefølge som ved monteringen. Afmonter først det negative kabel og derefter det positive.
8. Fjern forsigtigt de klude, der blev brugt til at dække batterierne, ogkassér dem. Kludene kan væreforurenede med svovlsyre.
9. Sæt udluftningshætterne på igen. Hvis De ikke kender årsagen til, at batteriet blev afladet (hvis lyset fx ikke var slukket), bør De lade Deres Hyundaiforhandler efterse ladesystemet.
fcden-3.p65 5/10/2005, 4:16 PM
4
Page 139 of 177

3
SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
5
!
!
4. Kontroller om vandpumpens kilerem
er væk. Er den ikke væk, kontrolleres det, om den er spændt. Virker det, som om kileremmen er i orden, kontrolleres det, om der lækkerkølevæ-ske fra køleren, slangerne eller under bilen (hvis airconditionen har været i gang, er det normalt, atder løber koldt vand fra den, når De standser). ADVARSEL(Kun diesel):
Rør ikke ved indsprøjtning- ssystemet, mens motoren kører, og vent mindst 30 sekunder efter, at motoren er standset. Der er højt trykpå højtrykspumpen, rail, indsprøjtningsdyser og højtryksrør selv efter, at motoren er standset.Oliestrålen, der kommer fra en utæthed, kan forvolde skade, hvis denne rammer en person. Personer,der bruger pacemaker, bør holde en afstand på mindst 30 cm til ECU'en eller ledningsnettet i motorrummet, når motoren kører, da den høje strømstyrke i Common Rail systemetskaber stærke magnetfelter.
ADVARSEL:
For at undgå kvæstelser skal De,mens motoren er i gang, holdehænder, langt hår og klæder væk fra bevægelige dele som fx ventilator og kileremme.
5. Er vandpumpens kilerem sprunget,eller løber der kølevæske ud, skalDe straks stoppe motoren og kontakte den nærmeste Hyundai forhandler for at få assistance.
!ADVARSEL:
Tag ikke kølerdækslet af, mens motoren er varm. Der kan strømme kølevæske ud og give alvorlige forbrændinger.
6. Kan De ikke finde årsagen til overophed-ningen, skal De vente, indtil motor-temperaturen igen er normal. Hvis det så viser sig, at der mangler kølervæske, skal Deforsigtigt tage kølerdækslet af og fylde vand på, indtil det står op til midtermærket på beholderen.
7. Kør forsigtigt videre og vær meget
opmærk-som på tegn påoverophedning. Overophedes motoren igen, skal De kontakte en Hyundai forhandler for at få assis-tance.
! FORSIGTIG:
Er der forsvundet meget kølevæske, tyder det på en utæthed ikølesystemet, og dette bør snarest muligt kontrolleres hos en Hyundai forhandler.
fcden-3.p65 5/10/2005, 4:16 PM
5
Page 140 of 177

3 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
6UDLUFTNING AF BRÆNDSTOFSYSTEMET
G350B01FC-GCT (Dieselmotor)
Brændstofsystemet skal udluftes som vist på illustrationen, hvis bilen løber tør for brændstof under kørsel, nårbrændstoffilteret udskiftes, eller hvis bilen ikke benyttes i lang tid.
1. Fjern udluftningshætten ved at trykke på udløseren ( se illustration )
G350A01FC
G350B01FC
2. Pump med håndpumpen indtil der ikke længere kommer luftbobler ud af røret. Placer en klud eller lign. så man undgår at dieselolien sprøjteromkring.
3. Udskift / monter udluftningshætten
når der ikke længere kommerluftbobler ud af røret.
4. Fortsæt pumpningen, indtil
håndpumpen bliver stiv.
5. Se til sidst efter at brændstofsystemet er tæt.Spørg nærmeste autoriseredeHYUNDAI forhandler til råds, hvis De er i tvivl.
!ADVARSEL:
o Lad være med at ryge, eller have andre former for åben ild i nærheden af bilen under udluftningen.
o Sørg for omhyggeligt at tørre al brændstof af, som er kommet pådele i nærheden af luftproppen,da dette brændstof kan medføre brand.
Udluftningsrør
fcden-3.p65
5/10/2005, 4:16 PM
6
Page 141 of 177

3
SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
7TØMNING AF BRÆNDSTOF- FILTERET FOR VANDRESERVEHJUL
!
G300A01FC-GCT (Dieselmotor) Hvis brændstoffilterets advarselslampe lyser ved kørsel, er det tegn på, at der har samlet sig vand i brændstoffilteret.Filteret tømmes som beskrevet nedenfor.
G300A02FC
G300B02FC
1. Løsn aftapningsskruen, der sidder i bunden af brændstoffilteret.
2. Fastskru aftapningsskruen igen, når
der ikke kan aftappes mere vand.
3. Kontroller, at advarselslampen lyser, når tændingsnøglen drejes hen på "ON", og at den slukkes, når motorenstarter. Kontakt en autoriseret HYUNDAI forhandler i tvivlstilfælde.
ADVARSEL:
Husk at tørre alt aftappet vand afbrændstoffilteret, da brændstof iblandet vandet kan antændes og derved forårsage brandfare. D040A01FC-GCT MIDLERTIDIGT RESERVEHJUL Følgende instruktioner for det midlertidige reservehjul bør følges:
1. Kontroller dæktrykket så snart det er
muligt efter installation af reservehjulet, og justér det til det specificerede tryk. Dæktrykket bør kontrolleres regelmæssigt, og detspecificerede tryk bør opretholdes, når dækket ikke er i brug.
Dækstørrelse
DæktrykT115/70R(D)15
420 kPa (60 psi)
Reservehjulets dæktryk
2. Reservehjulet bør kun anvendes
midlertidigt og lægges tilbage i bagagerummet, så snart det er muligtat reparere eller udskifte det originale dæk.
3. Det anbefales, at der ikke køres med hastigheder over 80 km/t (50 m/h)over længere strækninger.
fcden-3.p65 5/10/2005, 4:16 PM
7
Page 142 of 177

3 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
8
SC050C1-FC Reservehjulets behandling
Afmonter fastgørelsesbolten for at tage reservehjulet ud.Når reservehjulet lægges på plads, spændes bolten fast med fingrene, indtil hjulet ligger fast. HFC4014
D040B01FC-GCT RESERVEHJUL I FULD
STØRRELSE (Hvis monteret) Overhold følgende instruktioner for reservehjul i FULD STØRRELSE: Kontroller dæktrykket så snart det er praktisk muligt efter monteringen afreservehjulet og pump det til det specificerede tryk. Dæktrykket bør kontrolleres med mellemrum og holdespå det specificerede tryk, når hjulet opbevares. Reservehjulets tryk
Dækstørrelse
DæktrykFuld størrelse
210 kPa (30 psi)
4. Det midlertidige reservehjul er
specialfremstillet til den enkelte bil og bør ikke anvendes på noget andet køretøj.
5. Reservehjulet bør ikke anvendes
sammen med nogen anden hjultype.Ligeledes bør der ikke anvendes standarddæk, vinterdæk, hjulkapslereller pynteringe sammen med reservehjulet, da der er risiko for at for at beskadige disse eller andredele af bilen.
6. Dæktrykket i reservehjulet bør
kontrolleres en gang om måneden,mens hjulet ikke er monteret.! FORSIGTIG:
o Der må ikke anvendes snekæder sammen med reservehjulet.
o Der må ikke anvendes mere end et
reservehjul ad gangen.
fcden-3.p65 5/10/2005, 4:16 PM
8
Page 143 of 177

3
SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
9HVIS ET DÆK ER PUNKTERET
SD060A1-FC Hvis et dæk punkterer under kørslen:
1. Flyt foden fra speederen og lad lang-
somt farten løbe af bilen, mens De kører lige ud. Brems ikke omgående, og forsøg ikke straks at køre væk fra vejen, da De så kan miste kontrollenover bilen. Brems forsigtigt og kør væk fra vejen, når bilen er nede på en hastig-hed, hvor det er sikkert atgøre dette. Kør så langt væk fra vejen som muligt og parker på et fast, vandret sted. Hvis De er på envej med midterrabat, må De ikke parkere på midterra-batten.
2. Når bilen er standset, skal De tænde ha-variblinket, trække håndbremsenog sætte gearvælgeren i "P" (automatgear) eller gear-stangen ibakgear (manuelt gear).
3. Få alle passagerer til at stige ud af
bilen. Sørg for, at de alle stiger ud iden side, der er væk fra trafikken.
4. Skift hjulet i overensstemmelse med
in-struktionerne på de følgende sider.
SD070A1-FC Fremgangsmåden, der er beskrevet på de følgende sider, kan bruges både til dækrotation og til udskiftning af etpunkteret hjul. Når De gør klar til at skifte et punkteret hjul, skal De sikre Dem, at gearvælgeren er i "P" (automat-gear) eller gearstangen i bakgear (ma- nuelt gear), og at håndbremsen er trukket, og fortsætte som beskrevetherefter. D060A02FC
1. Vikle en klud rundt om spidsen af
skruetrækkeren for at undgå at lave ridser.
2. Sæt skruetrækkeren ind i kærven af
hjulkapslen og vrist den forsigtigt af.
3. Udskift det flade hjul.
D060K01FC-GCT Hjulkapsel (Hvis monteret)
HFC4023
Kærv
SÅDAN SKIFTES ET PUNKTERET HJUL
fcden-3.p65
5/10/2005, 4:16 PM
9
Page 144 of 177
3 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
10
SD070D1-FC
2. Bloker hjulet Bloker det hjul, der er diagonalt modsat det punkterede, så vognen ikke rullervæk, når den løftes med donkraften. D060C02FC
Punkteret hjul
4. Genmonter hjulkapslen ved at montere hjulkapslens bøsning i hjulkærven og herefter banke på midten af hjulkapslen med hånden. D060B01FC-GCT
1. Find reservehjul og værktøj Fjern reservehjulet og tag donkraften og værktøjstasken ud frabagagerummet. BEMÆRK: Donkraften er placeret under måtten i bilens bagagerum.
D060B01FC
Bøsning
Kærv
HFC4024
fcden-3.p65
5/10/2005, 4:16 PM
10