1PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
2REKOMMENDERAT BRÄNSLE
B010A03E
B010A02O-GDT Använd bensin för katalytisk avgasre- ning. Använd endast bensin medoktanantal 91eller högre. Om bensin, som inte är avpassad för katalytisk avgasrening används, kom- mer den katalytiska avgasreningen att försämras och avgasreningssystemetatt funea otillfredsställande, vilket resulterar ävan i högre underhålls- kostnader och eventuell uteblivengaranti. För att undvika förväxling av bensinkvaliten är diamentern på påfyllningsröret till bensintanken avpassad tillmunstyckena förbensinpumpar med katalysatorbensin. Använd diesel Dieselbränsle med cetantal 52 till 54 skall användas i alla Hyundai-bilar.Om det finns två typer av diesel skall du använda sommar- resp. vinterbränsle vid temperatur enligtnedan:
o Över -5°C … Diesel av sommartyp
o Under -5°C … Diesel av vintertyp -
viktigt
Håll noggrann kontroll på bräns- lemätaren: Om motorn stannar på grund av bränslebrist, måste hela bränslesystemet luftas innan motornkan startas igen. SB010D1-FD Utlandsresa Kontrollera före utlandsresa att rätt bensinkvalitet kommer att finnastillgänglig.
SB010E1-FD BRÄNSLE REKOMMENDATION Bilens avgasreningssystem består bl.a av en katalystaor, som kräver blyfri bensin för att kunna rena motorns avgaser. För att ej motorn skall skadas skall endast bensin med oktantal 91RON eller högre användas.
Endast blyfri bensin
!
VIKTIGT:
Låt inte ens den minsta mängd bensin eller vatten komma in i bränsletanken. Om så skulle skemåste hela systemet dräneras och sedan luftas för att undvika skador i bränslepumpen och i motorn.
1
PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
21
!
!
BARNSÄKERHET
B220C01Y-GDT Lossa säkerhetsbältet så här Tryck på knappen i låset när du vill lossa säkerhetsbältet.
VARNING:
Låsen på mittplatsen bak skiljer sig från låsen på ytterplatserna. Kontrollera alltid vid användning av säkerhetsbältet på mittplatsenatt det kopplas fast i rätt lås så att det verkligen låser korrekt. B230A03A-ADT Barn skall alltid sitta i baksätet och vara väl fastspända för att minska risken för skador vid en olycka, ett plötsligt stopp eller en häftig manöver.Statistik visar att barn som sitter väl fastspända i baksätet löper mindre risk att skadas än om de sitter i framsätet.Större barn skall använda bilens vanliga säkerhetsbälten. Du skall alltid använda lämpligasäkerhetssystem för barn. Mindre barn skall sitta i speciella bilbarnstolar. Barn kan också skadas om intebilbarnstolen är rätt monterad i bilen. Innan du köper en bilbarnstol skall du kontrollera att den verkligen passar ijust din bil och att den kan sättas fast ordentligt. Bilbarnstolen måste också ha en till barnet passande storlek. Följnoga tillverkarens instruktioner vid montering av en bilbarnstol.
B220C01E
VARNING :
o Bilbarnstolar bör alltid placeras i baksätet. Sätt aldrig en bilbarnstol på passagerarplatsen i framsätet om bilen är utrustad med passagerarkrockkudde.Vid en eventuell frontalkollision kan passagerarsidans krock- kudde blåsas upp och ger dåmycket allvarliga eller livsfarliga skador på ett barn som sitter i framsätet. Sätt därför alltidbarnen i baksätet.
o Tänk på att en bilbarnstol som
lämnas i en bil i starkt solskenkan bli mycket het. Kontrollera innan du sätter barnet i bilbarnstolen.
o När bilbarnstolen inte används skall den förvaras i bagageutrym-met eller vara fastsatt med ettsäkerhetsbälte så att den inte kan kastas framåt vid en olycka eller en plötslig inbromsning.
1PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
42
ZB110Q1-ADVarningslampa, Motor
Denna lampa tänds ifall fel uppstår på någon avgasrelaterad komponent. Sådant fel kan innebära dålig motorfunktion samt att de för- eskrivnaavgasutsläppens gränsvärden kan komma att överskridas. Lampan tänds när tändningsnyckelnvrids till läge "ON" och slocknar sedan efter några sekunder. Tänds lampan under körning eller om den inte tändsnär tändningen slås till, kontakta närmaste hyundai verkstad för kontroll och eventuell reparation avavgasreningssystemet.
B260A01B-GDT Indikeringslampa för
Dimstrålkastare fram (I förekommande fall)
Indikeringslampan för de främre dimstrålkastarna lyser alltid när strömställaren är i läge "ON".
B260K01E-GDT Varningslampa för öppen
Baklucka (4-dörrars)/ Bakdörr(5-dörrars)
Denna lampa lyser om inte bakluckan/ bakdörren är riktigt stängd. B260QO1E-GDT
Kontrollampa, farthållare
(I förekommande fall)
Indikeringslampan för farthållaren i instrumentpanelen lyser när du trycker in huvudströmställaren i änden avspaken. Indikeringslampan slocknar när du trycker på huvudströmställaren en gångtill. Hur farthållaren används beskrivs med början på sid 1-73B260E01HP-GDT Varningslampan för säkerhetsbältena
Varningslampan för säkerhetsbältena blinkar under 6 sekunder efter att duvridit startnyckeln från "OFF" till "ON" eller "START". B260L01A-GDT Varningslampa för öppen dörr
Lampan lyser om någon av dörrarna inte är helt stängd.B260M01A-ADT Varningslampa för låg bränslenivå
Lampan tänds när tanken är nästan tom. Då ska du tanka omgående. Köraldrig tills tanken är tom. Det kan medföra att motorn misständer och att katalysatorn skadas.
2 ATT KÖRA HYUNDAI
2
C010A01O-ADT
VARNING: BILAVGASER ÄR GIFTIGA!
Bilavgaser kan var mycket farliga. Om du känner avgaslukt i bilen, öppna omgående sidorutorna. o Andas inte in avgaser. Avgaserna innehåller koloxid som är färglös och luktfri och kan orsaka medvetslöshet och i värsta fall död. o Försäkra dig om att avgassystemet inte läcker. Kontrollera avgassystemet vid varje tillfälle som bilen är lyft. Om du hör någon förändring i avgasljudet, eller om du märker att något slagit i under bilen bör du låta en Hyundaiverkstad kontrollera systemet så snart som möjligt. o Ha inte motorn igång i t ex ett garage. Låt inte motorn vara igång ens om du har en dörr öppen. Kör in och ut så snabbt som möjligt. o Undvik att köra bilen på tomgång om någon sitter i den. Om du nödvändigtvis måste köra bilen på tomgång en längre stund ska bilen vara på en fri yta, ventilationsreglagetska vara inställt för friskluft och fläkten ska gå med hög hastighet. Tänk på att följa gällande regler för tomgångskörning! Om du kör bilen med öppen baklucka: 1. Stäng alla sidorutor. 2. Öppna sidoventilationsmunstyckena helt.3. Ställ in för friskluft och styr luftströmmarna mot huvud eller golv samt kör fläkten med hög hastighet. Se till att friskluftintaget framför vindrutan är fritt från snö, löv och annat skräp.
!
2
ATT KÖRA HYUNDAI
15EKONOMISKT KÖRNING
o Se till att hjulinställningarna ärkorrekta. Inställningarna kan påverkas om du kör emot en trottoarkant eller kör för fort på dåliga vägar. Fel hjulinställningar medför bla ökat däckslitage och ökad bränsleförbrukning.
o Se till att hålla bilen i gott trim. Sköt bilen enligt anvisningarna i bilenserviceprogram. Om du ofta kör un- der svåra förhållanden krävs ext-raservice, som anges i serviceprogrammet.
o Håll bilen ren! Det är speciellt viktigt att du spolar underredet rent frånlera, sand, salt, is m m. Förutom att det kan uppstå rostbildning bidrar ettsmutsigt underrede också till ökad bränsleförbrukning.
o Ha ingen extra last i bilen. Ta ur allt som inte behövs.
o Låt inte bilen gå på tomgång i onödan.
o Det är bara när det är extremt kallt
som du ska låta bilen gå på tomgång en liten stund innan du kör iväg. Följ gällande bestämmelser förtomgångskörning.
o Kör inte på för låg växel så att motorn övervarvas och inte på för hög växelså att motorn ansträngs. Växla vidde hastigheter som anges i schemat på en tidigare sida.
o Med luftkonditioneringen inkopplad ökar bränsleförbrukningen. Stäng avden när den inte behövs.
C140A01A-GDT Du kan hålla nere bränsleförbrukningen om du följer dessa råd:
o Kör mjukt. Gör inga rivstarter och
fullgasväxlingar. Accelerera lugnt och anpassa körningen efter trafiksituationen så att du kan hålla jämn fart. Undvik om möjligtkökörning. Håll alltid ett säkert avstånd till framförvarande fordon så att du kanbromsa mjukt och därmed slita minimalt på bromsarna.
o Tänk på att bränsleförbrukningen ökar med högre fart. o Vila inte
foten på bromspedalen, det medför både högre bränsleförbrukning ochökat slitage på bromsarna. Dess- utom kan bromsarna överhettas och få försämrad effekt, vilket kan ledatill en olycka.
o Se till att ha rätt lufttryck i däcken,
varken för lågt eller för högt. I bäggefallen medför det ökat däckslitage. Kontrollera lufttrycket minst en gång i månaden.
3 VAD GÖRA
12
D080B02E
!
o Automatväxellåda:
Bärga med framhjulen på en dolly.
VIKTIGT:
Bilar med automatväxellåda får inte bärgas med framhjulen i marken. Växellådan skadas!
3) Bilen ska transporteras på flakbärgare.
BOGSERING I NÖDLÄGE
D080D04A-ADT Om bärgare inte finns tillgänglig kan bilen i nödfall bogseras med lina. Linan får inte fästas i något annat än de tvåbogseröglorna som bilderna visar. Var mycket försiktig så att bilen inte skadas, speciellt om vägen är dålig.Bilen får inte bogseras om hjul, trans- mission, axlar, styrning eller bromsar är skadade. Tändningsnyckeln ska vara iACC-läge (motorn inte igång) eller ON- läge (motorn igång). Tänk på att styrning och bromsar kräver mer kraft när motorninte är igång. HXD370
Fram
Bak OBS: Kontrollera oljenivån i automatväxellådan före bärgningen. Fyll på olja om nivån ligger underHOT-markeringen på mätstickan. Om det inte går att fylla på till rätt nivå måste bilen transporteras på enflakbärgare.
!
VIKTIGT:
Bilen får endast bogseras framlänges och med växeln i neutralläge ochinte längre än 25 km. Teknisk maxhastighet är 50 km/tim. I Sverige är högsta tillåtna hastighet 30 km/tim. Tändningsnyckeln ska vara i ACC- läge. Tänk på att styrning ochbromsar kräver mer kraft när motorn inte är igång.
5 VEHICLE MAINTENANCE REQUIREMENTS
28
!
KONTROLL AV BATTERIET
G210A01A-ADT
VARNING:
Var försiktig när du arbetar med batteriet. Följ dessa anvisningar. D010B02EBatterivätska är giftig och starkt
frätande. Om du spiller, gör så här: o Om du får vätska på huden, skölj
med vatten i minst 15 minuter och uppsök sedan läkare,
o Om du får vätska i ögonen, skölj
med vatten och uppsök omgående en läkare och skölj hela tiden ögat med vatten med en svamp ellertrasa.
o Om du skulle få i dig vätska, drick
stora mängder vatten eller mjölk, ätråa ägg eller drick vegetabilisk olja. Uppsök snarast läkare.
När ett batteri laddas (av en
batteriladdare eller av bilens genera- tor) utvecklas en explosiv gas. Därför ska du tänka på följande:
o Ladda batteriet där det är väl ventilerat.
o Rök inte och se till att det inte
förekommer eld eller gnistor intill batteriet.
o Håll barn borta från batteriet.
!
G210B02Y-GDT
Kontroll av batteriet
Håll batteriet rent. Minsta antydan till
rost på anslutningarna tvättar du direkt bort soda och varmt vatten. Smörj in med vaselin när de är torra.
VARNING: Tänk på följande när du ska
åtgärda något med batteriet:
Rök inte och se till att öppen
eld eller gnistbildning inte förekommer nära batteriet. Gasen som bildas i batteriet är mycket eldfarlig och kanorsaka explosion. Håll barn borta från batteriet. BATTERISYRA. Batterisyraär starkt frätande och kanorsaka skador på huden, ögonen och kläderna samt bilens lackering.
6AVGASRENINGSSYSTEMET
2
H020D01S-GDT
;För Dieselmotor
Alla Hyundai-bilar är utrustade med
katalysator av oxiderande typ som reducerar mängden koloxid, kolväten och partiklar i avgaserna.KATALYSATORAVGASRENINGEN
H010A01A-GDT Bilens avgasreningssystem uppfyller gällande lagkrav och är indelat i trefunktioner.
1) Sluten vevhusventilation (PCV)
2) Bränsleavdunstningssystem
3) Avgaskontroll För att avgasreningssystemet ska fungera rekommenderar vi att du låter en Hyundaiverkstad utföra serviceenligt bilens serviceprogram. H010B01A-ADT
1. Vevhusventilationen
Systemet innebär att de gaser som bildas i vevhuset återcirkulerar och blandas med insugsluften för att sugas in i cylindrarna via PCV-ventilen. H010C01E-GDT
2. Bränsleavdunstningssystemet
Systemet hindrar bensinångor från attsläppas ut.
Kanister Bränsleångor som uppstår i tankenabsorberas i en kanister. När motornär igång blandas ångorna med insugsluften och sugs in i cylindrarna via PCSV-ventilen.
PCSV-ventil Ventilen regleras av bilens elektroniska styrsystem. När motorn är kall och går på tomgång är ventilen stängd. Närmotorn blivit varm och bilen körs öppnas ventilen för att det avdunstade bränslet ska kunna förbrännas i cylindrarna. H010D01A-ADT
3. Avgaskontrollen
Systemet kontrollerar effektivt att
avgasutsläppen är renade. H020A01A-GDT För bensinmotorer
HFC505
Katalysatorn ingår som en del i avgasreningssystemet. Den ser ut som en ljuddämpare och är sammanbyggdmed avgassystemet.
Katalysator