229
Informații practice
7
de pe unitatea de comandă și a indicatorului luminos de încărcare verde de pe capac.► Înlocuiți capacul de protecție al pistolului de încărcare și închideți capacul de încărcare.► Conectați capătul de la unitatea de comandă al cablului de încărcare de la priza domestică.
Încărcare accelerată, modul 3
Sfârșitul încărcării este indicat de unitatea de comandă de încărcare și de aprinderea continuă
a indicatorului luminos verde de pe capac.► Plasați pistolul de încărcare pe unitatea de încărcare și închideți capacul de încărcare.
Încărcare ultra-rapidă, modul 4
Sfârșitul încărcării este indicat de încărcător și de aprinderea continuă a indicatorului luminos verde de pe capac.► De asemenea, puteți întrerupe încărcarea prin apăsarea acestui buton de pe capac (doar în modul 4).► Plasați pistolul de încărcare pe încărcător.► În funcție de versiune, înlocuiți capacul de protecție din partea inferioară și închideți capacul de încărcare.
NOTIC E
Când pistolul de încărcare este deconectat, un mesaj de pe panoul de instrumente indică
faptul că încărcarea este completă, chiar dacă pistolul de încărcare a fost deconectat înainte de finalizarea încărcării.
Modul economie de
energie
Sistem care gestionează durata de utilizare a anumitor funcții pentru a păstra un nivel suficient de încărcare a bateriei.După oprirea motorului și pentru o perioadă cumulativă maximă de aproximativ 40 de minute, puteți continua să utilizați sisteme precum
sistemul audio și cel telematic, ștergătoarele, faza scurtă, lămpile de curtoazie etc.
Activarea modului
Pe panoul de instrumente este afișat un mesaj care indică faptul că a fost activat modul economie și funcțiile active sunt trecute în standby.
NOTIC E
Dacă este efectuat un apel telefonic în acest timp, va fi susținut aproximativ 10 minute cu sistemul mâini-libere al sistemului audio.
Dezactivarea modului
Aceste funcții vor fi reactivate automat la următoarea pornire a autovehiculului.Pentru a reveni imediat la utilizarea acestor funcții, porniți motorul și lăsați-l să funcționeze:– sub zece minute, pentru a utiliza echipamentele timp de aproximativ cinci minute,– peste zece minute, pentru a utiliza echipamentele timp de aproximativ treizeci de
minute.Lăsați motorul să funcționeze pe durata specificată pentru a asigura încărcarea suficientă a bateriei.Nu reporniți motorul în mod repetat pentru a încărca bateria.
WARNI NG
Motorul nu poate porni dacă bateria este descărcată.Pentru mai multe informații despre Bateria de 12 V, consultați secțiunea corespunzătoare.
230
Modul de reducere a
sarcinii
Sistem care gestionează utilizarea unor funcții pe baza nivelului de încărcare rămas al bateriei.În timpul deplasării autovehiculului, funcția de reducere a sarcinii dezactivează temporar anumite funcții, cum ar fi climatizarea și încălzirea lunetei.
Funcțiile dezactivate sunt reactivate automat imediat de condițiile permit acest lucru.
Lanțuri antiderapante
În sezonul rece, lanțurile antiderapante îmbunătățesc tracțiunea și, în același timp, comportamentul autovehiculului la frânare.
WARNI NG
Lanțurile antiderapante trebuie montate doar pe roțile din față. Acestea nu trebuie niciodată montate pe roțile de rezervă de mici dimensiuni.
NOTIC E
Respectați legislația în vigoare, specifică fiecărei țări, privind utilizarea lanțurilor antiderapante și viteza maximă autorizată.
Utilizați doar lanțuri care au fost proiectate pentru tipul de pneuri care echipează autovehiculul.
Dimensiuni pneuri originalTip de lanțuri
215/65 R16Zale de 12 mm
215/60 R17
225/55 R17
Puteți utiliza de asemenea huse antiderapante.Pentru mai multe informații, contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere..
Sfaturi pentru montare
► Dacă trebuie să montați lanțuri antiderapante în timpul unei călătorii, opriți autovehiculul la marginea drumului, pe o suprafață plană.► Acționați frâna de parcare și amplasați cale de roți sub acestea pentru a preveni deplasarea autovehiculului.► Montați lanțurile conform instrucțiunilor furnizate de producător.► Porniți ușor și conduceți câteva secunde, fără a depăși viteza de 50 km/h (31 mph).► Opriți autovehiculul și verificați dacă lanțurile antiderapante sunt strânse corect.
NOTIC E
Se recomandă cu tărie ca, înainte de a pleca în călătorie, să exersați montarea lanțurilor antiderapante pe o suprafață plană și uscată.
WARNI NG
Nu vă deplasați cu lanțurile antiderapante montate pe drumuri care au fost curățate de zăpadă, pentru a evita deteriorarea pneurilor și a suprafeței drumului. Dacă autovehiculul este echipat cu jante din aliaj, aveți grijă ca nicio porțiune a lanțurilor sau a elementelor de fixare să nu intre în contact cu jantele.
231
Informații practice
7
Dispozitiv de remorcare
Distribuția încărcăturii► Distribuiți încărcătura în remorcă astfel încât cele mai grele obiecte să fie cât mai aproape de punte, iar greutatea pe dispozitivul de remorcare să se apropie de valoarea maximă admisă, fără a o depăși.Densitatea aerului scade la altitudini mari,
reducând performanța motorului. Greutatea maximă a remorcii trebuie redusă cu 10% pentru fiecare 1.000 m în altitudine.
NOTIC E
Utilizați dispozitivele de remorcare și cablurile nemodificate aprobate de TOYOTA. Se recomandă ca instalarea să fie efectuată de către orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau de către orice reparator de încredere.Chiar dacă dispozitivul de remorcare nu este montat de un distribuitor autorizat Toyota sau de un reparator autorizat Toyota sau de către orice reparator de încredere, dispozitivul trebuie să fie montat conform instrucțiunilor producătorului autovehiculului.Anumite funcții de asistență la conducere sau efectuare a manevrelor sunt dezactivate
automat dacă este utilizată o bară de remorcare aprobată.
WARNI NG
Respectați greutatea maximă remorcabilă admisă, indicată pe certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eticheta producătorului precum și în secțiunea Date tehnice a prezentului manual.Respectarea greutății maxime remorcabile admise (bila de remorcare) include și
utilizarea accesoriilor (suport pentru biciclete, cutii de remorcare etc.).
WARNI NG
Respectați legislația în vigoare în țara în care conduceți.
NOTIC E
Motorul electricUn autovehicul electric poate fi echipat cu un dispozitiv de remorcare.Astfel, este posibilă remorcare unei remorci sau a unei rulote.Pentru mai multe informații și pentru a obține un dispozitiv de remorcare adecvat, contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau orice
reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.
Bare de acoperiș / cadru
portbagaj
WARNI NG
Ca măsură de siguranță și pentru a evita deteriorarea acoperișului, este esențial să utilizați bare de acoperiș și cadre de portbagaj
aprobate pentru autovehiculul dumneavoastră.Respectați instrucțiunile de montare și utilizare conținute în ghidul furnizat împreună cu barele de acoperiș și cadrele de portbagaj.
WARNI NG
RecomandăriDistribuiți încărcătura în mod uniform, având grijă să evitați supraîncărcarea uneia dintre laturi.Aranjați partea cea mai grea a încărcăturii cât mai aproape de acoperiș.Fixați ferm încărcătura.Conduceți prudent: autovehiculul va fi mai sensibil la efectele curenților laterali și stabilitatea acestuia poate fi afectată.Îndepărtați barele de acoperiș odată ce nu mai sunt necesare.
239
Informații practice
7
Frână de parcare cu
acționare manuală
Dacă observați o cursă prea mare a manetei de frână sau scăderea eficienței, frâna de parcare trebuie reglată, chiar și între două lucrări de service.Sistemul trebuie verificat de către orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator
autorizat Toyota, sau de către orice reparator de încredere.
Frâna de parcare electrică
Acest sistem nu necesită lucrări de service de rutină. Cu toate acestea, în caz de problemă, nu ezitați să apelați la un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru verificarea sistemului.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Frâna de parcare electrică, consultați secțiunea corespunzătoare.
Plăcuțele de frână
Uzura frânelor depinde de stilul de conducere, în special dacă autovehiculul
este utilizat în mediul urban, pe distanțe scurte. Este posibil să fie necesară verificarea stării frânelor chiar și între lucrările de service pentru autovehicul.
Exceptând o scurgere în cadrul circuitului, scăderea nivelului de lichid de frână indică uzura plăcuțelor.
NOTIC E
După spălarea autovehiculului, în condiții de umiditate sau în sezonul rece, se poate forma gheață pe discurile și plăcuțele de frână și
eficiența frânării poate fi redusă. Tamponați ușor frânele pentru a le usca și a le degivra.
Uzura discurilor/tamburilor
de frână
Pentru orice informații privind verificarea uzurii discurilor/tamburilor de frână, contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau orice reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.
Jante și pneuri
Verificarea presiunii de umflare a pneurilor, inclusiv al roții de rezervă, trebuie să fie efectuată cu pneurile „reci”.Valorile presiunii indicate pe eticheta cu presiuni ale pneurilor sunt valabile pentru pneurile „reci”. Dacă ați condus mai mult de 10 minute sau pe o distanță mai mare de 10 km (6 mile), la viteze peste 50 km/h (31 mph), adăugați 0,3 bar (30 kPa) la valorile indicate pe etichetă.
WARNI NG
Presiunea scăzută crește consumul de carburant. O presiune necorespunzătoare în pneuri cauzează uzarea prematură a acestora și afectează stabilitatea autovehiculului - risc de accident!
Conducerea cu pneuri uzate sau deteriorate
reduce eficiența frânării și stabilitatea autovehiculului. Se recomandă verificarea regulată a stării pneurilor (banda de rulare și flancurile) și a jantelor, precum și prezența ventilelor.Când indicatorii de uzură nu mai sunt retrași față de banda de rulare, adâncimea canelurilor este mai mică decât 1,6 mm; schimbarea pneurilor este absolut necesară.Utilizarea unor jante și pneuri de dimensiuni diferite față de cele specificate poate afecta durata de viață a pneurilor, rotirea roților, garda la sol, valorile indicate de vitezometru, precum și stabilitatea autovehiculului.Montarea unor pneuri diferite pe punțile față și spate poate cauza decalarea sistemului VSC.Întotdeauna marcați direcția de rotire a pneurilor care vor fi depozitate atunci când montați pneuri de iarnă sau de vară. Depozitați pneurile într-un loc răcoros, uscat, ferit de expunerea directă la razele solare.Pneurile de iarnă sau cele pentru patru sezoane pot fi identificate prin acest simbol amplasat pe flancurile pneurilor.
241
Informații practice
7
NOTIC E
Înghețarea AdBlue®
AdBlue® îngheață la temperaturi mai mici de aproximativ -11°C.Sistemul SCR include un încălzitor pentru rezervorul AdBlue®, care vă permite să conduceți și în condiții de temperaturi foarte scăzute.
Rezervă de AdBlue®
Se recomandă ca nivelul de AdBlue® să fie completat pe cât de curând posibil după emiterea primei alerte care indică atingerea nivelului de rezervă.
WARNI NG
Pentru funcționarea corectă a sistemului SCR:– Utilizați doar lichidul AdBlue® care respectă cerințele standardului ISO 22241.– Nu transferați niciodată AdBlue® în alt recipient, întrucât își va pierde puritatea.– Nu diluați niciodată AdBlue® cu apă.
Puteți obține AdBlue® de la orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau de la orice reparator de încredere, precum și de la stațiile de service echipate cu pompe AdBlue® proiectate special pentru autoturisme.
WARNI NG
Nu completați niciodată lichidul AdBlue® utilizând un distribuitor rezervat pentru autovehicule de marfă de mare tonaj.
Recomandări pentru
depozitare
AdBlue® îngheață la o temperatură de aproximativ -11°C și se deteriorează la temperaturi mai mari de +25°C. Containerele trebuie depozitate într-o zonă rece și ferite de lumina directă a soarelui.În aceste condiții, lichidul poate fi păstrat timp de cel puțin un an.În cazul în care lichidul a înghețat, poate fi utilizat după dezghețarea completă în mediul exterior.
WARNI NG
Nu depozitați niciodată containerele AdBlue® în autovehiculul dumneavoastră.
Măsuri de precauție la
utilizare
AdBlue® este o soluție pe bază de uree. Este un lichid neinflamabil, incolor și inodor (păstrat într-un loc răcoros).
În cazul contactului cu pielea, spălați zona respectivă cu apă și săpun. În cazul contactului cu ochii, spălați imediat ochii cu cantități mari de apă sau cu o soluție de spălare a ochilor timp de cel puțin 15 minute. Dacă persistă o senzație de usturime, prezentați-vă la medic.În cazul ingerării, spălați imediat gura cu apă curată și apoi beți o cantitate mare de apă.În anumite condiții (de exemplu, la temperaturi
ridicate), nu poate fi exclus riscul de degajare a vaporilor de amoniac: evitați inhalarea acestora. Vaporii de amoniac au un efect iritant asupra membranelor mucoase (ochi, nas și gât).
WARNI NG
Nu lăsați AdBlue® la îndemâna copiilor, în recipientul său original.
Procedură
Înainte de a începe procedura de completare a nivelului, aveți grijă ca autovehiculul să fie parcat pe o suprafață orizontală, fără denivelări.În sezonul rece, temperatura autovehiculului trebuie să fie mai mare de -11°C. În caz contrar, AdBlue® poate fi înghețat și nu poate fi turnat în rezervor. Pentru a putea efectua completarea nivelului, parcați autovehiculul într-o zonă mai
caldă timp de câteva ore.
242
WARNI NG
Nu puneți AdBlue® în rezervorul pentru carburant Diesel.
WARNI NG
Dacă a curs AdBlue® sau au sărit stropi pe caroserie, spălați imediat zona cu apă rece sau ștergeți cu o lavetă umedă.Dacă lichidul a cristalizat, curățați zona utilizând un burete și apă caldă.
WARNI NG
Important: în cazul unei completări a nivelului după o defecțiune cauzată de lipsa AdBlue, este esențial să așteptați 5 minute înainte de a porni motorul, fără a deschide ușa șoferului, deblocând autovehiculul, introducând cheia în contact, sau introducând cheia în sistemul „Smart Entry & Start” din compartimentul pentru pasageri.Puneți contactul și așteptați 10 secunde înainte de a porni motorul.
► Luați contactul și scoateți cheia din contact pentru a opri motorul.sau► Cu Smart Entry & Start, apăsați butonul „START/STOP” pentru a opri motorul.
Accesarea rezervorului de AdBlue®
► Pentru a accesa rezervorul de AdBlue®, deschideți ușa stânga față.► Rotiți capacul albastru spre dreapta cu 1/6 de tură.► Trageți capacul în sus.► Cu un recipient de AdBlue®: după verificarea datei de valabilitate, citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichetă înainte de a turna conținutul recipientului în rezervorul de AdBlue al autovehiculului.► Cu o pompă de AdBlue®: introduceți pistolul și alimentați rezervorul până la oprirea automată a pistolului.► După umplere, efectuați aceeași secvență de operațiuni, în ordine inversă.
WARNI NG
Pentru a nu umple excesiv rezervorul de AdBlue®:– Adăugați între 10 și 13 utilizând recipientele AdBlue®.– În cazul în care alimentați la o benzinărie, încetați procesul după prima oprire automată a pistonului.
Sistemul înregistrează doar realimentările cu AdBlue® de 5 litri sau mai mult.
WARNI NG
Dacă rezervorul AdBlue® este gol – acest fapt va fi confirmat de mesajul „Realimentare necesară AdBlue: Pornire imposibilă” – este esențial să adăugați cel puțin 5 litri.
244
Cu selector pentru treapta
de viteză (electric) și frână
de parcare electrică /
Procedură de eliberare
► Cu autovehiculului staționând și motorul în
funcțiune, apăsați pedala de frână și selectați modul N.Într-un interval de 5 secunde:► Apăsați și mențineți pedala de frână, apoi efectuați acțiunile următoare în ordinea descrisă: opriți motorul (dacă începeți cu START/STOP, apăsați și mențineți butonul pentru 2 secunde) și deplasați selectorul înainte sau înapoi.► Eliberați pedala de frână și apoi puneți contactul.► Plasați piciorul pe pedala de frână și apăsați comanda frânei de parcare electrice pentru a elibera frâna de parcare.► Eliberați pedala de frână și apoi luați contactul.
NOTIC E
Smart Entry & StartNu trebuie să apăsați pedala de frână în timp ce puneți din nou contactul și apoi îl luați. Dacă faceți acest lucru, va porni motorul și va fi necesar să reluați procedura.
WARNI NG
Un mesaj este afișat pe panoul de instrumente pentru a confirma deblocarea roților timp de 15 minute.Atunci când vehiculul rulează liber, sistemul audio nu poate fi actualizat (mesaj afișat pe panoul de instrumente).
Revenirea la funcționarea normală
► Apăsând pedala de frână, reporniți motorul și apoi deplasați selectorul de viteze în poziția P.
Recomandări pentru
îngrijire și întreținere
Recomandări generale
Respectați următoarele recomandări pentru a evita deteriorarea autovehiculului dumneavoastră.
Exterior
WARNI NG
Nu utilizați niciodată spălarea cu jet de apă cu presiune ridicată în compartimentul motorului, deoarece ar putea deteriora componentele electrice.Nu spălați autovehiculul în condiții de soare puternic sau la temperaturi extrem de scăzute.
245
Informații practice
7
NOTIC E
Când spălați autovehiculul la o spălătorie automată cu perii cilindrice, asigurați-vă că blocați ușile și, în funcție de versiune, scoateți cheia electronică și dezactivați funcția „mâini-libere” (Acces mâini-libere).Când utilizați un dispozitiv de spălare sub presiune, țineți tija la cel puțin 30 cm de autovehicul (în special atunci când curățați zonele cu vopsea desprinsă, senzori sau garnituri).Curățați prompt orice pete care conțin substanțe chimice, ce pot deteriora vopseaua autovehiculului (inclusiv rășina naturală, excrementele de păsări, secreții de la insecte, polen și gudron).În funcție de mediul exterior, curățați autovehiculul des pentru a îndepărta acumulările de sare (în zonele de coastă), funingine (în zonele industriale) și noroi (în zonele umede sau reci). Acest substanțe pot fi foarte corozive.Pentru sfaturi cu privire la îndepărtarea petelor problematice, care necesită produse speciale (precum soluții de curățare a gudronului sau insectelor), contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.Este de preferat să efectuați lucrările de corectare a vopselei la orice distribuitor autorizat Toyota sau orice reparator autorizat Toyota. sau orice reparator de încredere.
Interior
WARNI NG
Când spălați autovehiculul, nu utilizați niciodată un furtun sau un jet de spălare de înaltă presiune pentru a curăța interiorul.Lichidele transportate în pahare sau în recipiente deschise pot fi vărsate, prezentând riscul deteriorării instrumentelor și comenzilor de pe planșa de bord și consola centrală. Fiți atent!Pentru a curăța panourile de instrumente, ecranele tactile sau alte afișaje, ștergeți ușor cu o lavetă moale și uscată. Nu utilizați produse (de exemplu alcool, dezinfectant) sau apă cu săpun direct pe aceste suprafețe - risc de deteriorare!
Lucrări de tinichigerie
Vopsea foarte lucioasă
WARNI NG
Nu folosiți produse abrazive sau solvenți, benzină sau ulei pentru a curăța caroseria.Nu folosiți niciodată un burete abraziv pentru a curăța petele problematice. Pericol de zgâriere a stratului de vopsea!Nu efectuați o lucrare de lustruire în condiții de soare puternic, sau asupra pieselor din plastic sau cauciuc.
NOTIC E
Utilizați un burete moale și apă cu săpun sau un produs cu pH neutru.Ștergeți ușor caroseria cu o lavetă curată din microfibră.Lustruiți autovehiculul când este curat și uscat.Respectați instrucțiunile de utilizare menționate pe produs.
Vopseaua texturată
Acest tip de vopsea reacționează sub efectul luminii, prin modificarea aspectului și finisării pentru a scoate în evidență liniile și conturul autovehiculului. Lacul este îmbogățit cu particule
care rămân vizibile și creează un efect satinat