11
Instrumente
1
NOTIC E
Când călătoriți în străinătate, este posibil să fie necesară schimbarea unității de măsură pentru distanță: viteza de deplasare trebuie să fie afișată în unitatea de măsură oficială (mph sau km/h) din țara respectivă. Schimbarea unității de măsură se realizează utilizând meniul de configurare a ecranului, cu autovehiculul oprit.
1.Setări tempomat sau limitator de vitezăAfișarea indicatoarelor pentru limitarea vitezei
2.Indicator de schimbare trepte de viteză (diesel)Treapta pentru transmisie automată (diesel) sau poziția selectorului pentru treapta de viteză (electric)
3.Vitezometru digital (mph or km/h) cu panou de instrumente LCD și panou de instrumente LCD text (diesel)Zona de afișare cu panou de instrumente matriceal: mesaj de alertă sau de stare a
funcției, computer de bord, vitezometru digital (mph sau km/h), flux de putere/nivel de încărcare a autovehiculului (electric) etc.
4.Indicator de service, apoi odometru (mile sau km)Contor de parcurs parțial (mile sau km) (diesel)Autonomia rămasă/modul de conducere selectat (electric)Zona de afișare cu panou de instrument LCD text: mesaj de alertă sau de stare a funcției, computer de bord etc.
5.Indicatorul temperaturii lichidului de răcire
pentru motor
6.Indicatorul nivelului de ulei de motor
7.Indicator nivel de carburant
Butoane de comandă
Cu afișaj LCD
Cu afișaj text LCD
Cu afișaj matriceal
Cu afișaj matriceal (electric)
A.Resetare indicator de service.Reamintire temporară a informațiilor despre service.Reamintire privind autonomia de conducere cu sistemul AdBlue®.În funcție de versiune: reveniți la nivelul anterior sau anulați operațiunea curentă.
B.Reducere luminozitate generală.În funcție de versiune: parcurgeți un meniu sau o listă sau modificați o valoare.
C.Resetare contor de parcurs parțial.În funcție de versiune: accesați meniul de configurare (apăsare lungă), confirmați o selecție (apăsare scurtă).
D.Reamintirea informațiilor despre service sau a autonomiei de conducere cu sistemul SCR și AdBlue®.Resetarea funcției selectate (indicator service sau contor de parcurs parțial).În funcție de versiune: accesați meniul de configurare (apăsare lungă), confirmați o selecție (apăsare scurtă).
19
Instrumente
1
Indicatoare
Indicatorul de service
Indicatorul de service este afișat pe panoul de instrumente. În funcție de versiunea autovehiculului:– contorul de parcurs parțial indică distanța rămasă până la următoarea revizie sau distanța parcursă după data stabilită a reviziei, precedată de semnul „-”.– un mesaj de avertizare indică distanța rămasă, precum și perioada dinaintea următoarei revizii sau de cât timp a fost depășită.
Simbolul cu cheia de serviceSe aprinde temporar la punerea contactului.Dacă au mai rămas între 3.000 km (1.800 mile) și 1.000 km (600 mile) până la următoarea revizie.Se aprinde continuu când este pus contactul.Au mai rămas mai puțin de 1.000 km (600 mile)
până la următoarea revizie.Este necesară efectuarea cât mai rapidă a lucrărilor de service pentru autovehicul.
Simbolul cu cheia de service se aprinde intermitentSe aprinde intermitent, apoi continuu când este pus contactul.(Pentru motoarele diesel, în combinație cu lampa de avertizare pentru service).
Intervalul de service a fost depășit.
Este necesară efectuarea cât mai rapidă a operațiunilor de service asupra autovehiculului dumneavoastră.
Resetare indicator de service
După fiecare revizie, indicatorul de service trebuie resetat.► Luați contactul.
► Mențineți apăsat acest buton.► Puneți contactul; contorul de parcurs începe numărătoarea inversă.► Eliberați butonul când apare valoarea =0 ; cheia dispare.
NOTIC E
Dacă trebuie să deconectați bateria după această operațiune, încuiați autovehiculul și așteptați cel puțin cinci minute pentru ca resetarea să fie înregistrată.
Atenționare pentru service
Puteți accesa informațiile de service în orice moment.
► Apăsați acest buton.Informațiile de service sunt afișate timp de câteva secunde, apoi dispar.
NOTIC E
Distanța indicată (în mile sau kilometri) se calculează în funcție de distanța parcursă și de timpul scurs de la ultima revizie.Alerta se poate declanșa în apropierea datei
limită.
Indicatorul temperaturii
lichidului de răcire (diesel)
Cu motorul pornit:– În zona A, temperatura este corectă.– În zona B, temperatura este prea ridicată. Lampa de avertizare asociată și lampa de avertizare STOP se aprind în culoarea roșie pe panoul de instrumente și sunt însoțite de
25
Instrumente
1
Acest contor măsoară distanța parcursă după ce a fost resetat de către șofer.Resetare contor de parcurs parțial
► Cu contactul pus, apăsați acest buton până când sunt afișate niște zerouri.
Reducere luminozitate
Acest sistem permite reglarea luminozității instrumentelor și comenzilor pentru a se adapta nivelului de lumină ambiantă.
Cu luminile aprinse, apăsați butonul A pentru a spori nivelul de luminozitate sau butonul B pentru a-l reduce.Eliberați butonul când ați atins luminozitatea dorită.
Cu ecran tactil
► În meniul Setări, selectați „Luminozitate” sau „OPȚIUNI”, „Configurarea ecranului” apoi „Luminozitate”.► Reglați luminozitatea prin apăsarea săgeților sau prin deplasarea cursorului.
NOTIC E
Luminozitatea poate fi setată în mod diferit pentru modul zi și modul noapte.
Computerul de bord
Informații afișate despre călătoria curentă (autonomia, consumul de carburant, viteza medie etc.).
Afișarea informațiilor
Pentru a afișa pe rând diferitele secțiuni ale computerului de bord:
► Apăsați butonul de pe capătul manetei de comandă a ștergătorului.
Cu comenzile de pe volan
► Apăsați butonul de pe volan.
26
Pe panoul de instrumente
► Apăsați acest buton.Sunt afișate pe rând următoarele informații curente:– Autonomia de conducere (diesel).– Consumul curent.– Stop & Start cronometru (diesel).– Călătoria „1” urmată de (în funcție de versiune) călătoria „2” incluzând viteza medie de deplasare, consumul mediu și distanța parcursă pentru fiecare călătorie.Călătoriile „1” și „2” sunt independente, dar utilizarea lor este identică.De exemplu, călătoria „1” poate fi utilizată pentru valorile zilnice, iar călătoria „2” pentru valorile lunare.
Resetarea computerului
Resetarea se efectuează atunci când este afișat contorul de parcurs.
► Apăsați pe butonul de pe capătul manetei de comandă a ștergătorului pentru mai mult de două secunde.
► Apăsați pe butonul de reglare de pe volan pentru mai mult de două secunde.
► Apăsați acest buton mai mult de 2 secunde.
Definiții
Autonomie
(km sau mile)Distanța care mai poate fi parcursă cu nivelul actual de carburant din rezervor (bazat pe consumul mediu de carburant în ultimii kilometri parcurși (mile)).
NOTIC E
Această valoare poate varia în urma schimbării stilului de conducere sau a terenului, fapt care determină o modificare semnificativă a consumului curent de carburant.
Când autonomia scade sub 30 km (19 mile), pe ecran vor fi afișate liniuțe.După alimentarea cu cel puțin 5 litri de carburant, autonomia este recalculată și este afișată când depășește 100 km (62 mile).
WARNI NG
Dacă în continuare sunt afișate liniuțe în loc de cifre atunci când conduceți, contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau orice reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.
27
Instrumente
1
Consumul curent
(mpg sau l/100 km sau km/l)(mile/kWh sau kWh/100 km sau km/kWh) (electric) / Calculat în ultimele câteva secunde.Această funcție este afișată doar la viteze care depășesc 19 mph (30 km/h) (diesel).
Consum mediu
(mpg sau l/100 km sau km/l)(mile/kWh sau kWh/100 km sau km/kWh) (electric) / Calculată de la ultima resetare a computerului de bord.
Viteza medie
(km/h sau mph)Calculată de la ultima resetare a computerului de bord.
Distanța parcursă
(km sau mile)
Calculată de la ultima resetare a computerului de bord.
Stop & Start cronometru
(minute/secunde sau ore/minute)
Dacă autovehiculul este echipat cu Stop & Start, un cronometru calculează timpul petrecut în modul STOP în timpul unei călătorii.
Se resetează la fiecare punere a contactului.
Ecranul tactil
Acest sistem vă oferă acces la următoarele elemente:– Afișarea permanentă a orei și a temperaturii exterioare (se aprinde o lampă de avertizare albastră dacă există risc de polei).– Meniurile de setări pentru echipamentele și funcțiile autovehiculului.– Sistemul audio, comenzile telefonului și afișarea informațiilor asociate.– Afișarea funcțiilor vizuale de asistență la efectuarea de manevre– Servicii online și afișarea informațiilor asociate.– Comenzile sistemului de navigație și afișarea informațiilor asociate (în funcție de versiune).
WARNI NG
Din motive de securitate, opriți întotdeauna autovehiculul înainte de a efectua operațiuni care necesită atenție sporită.Anumite funcții nu sunt accesibile în timpul conducerii.
Recomandări
Ecranul este de tip capacitiv.– Nu utilizați obiecte ascuțite pe ecranul tactil.– Nu atingeți ecranul tactil cu mâinile umede.– Utilizați o lavetă moale și curată pentru a curăța ecranul tactil.
Principii
► Utilizați butoanele de pe ambele părți ale ecranului tactil pentru a accesa meniurile, apoi apăsați butoanele care apar pe ecran.Unele meniuri pot fi afișate pe două pagini: apăsați butonul „OPȚIUNI” pentru a accesa cea de-a doua pagină.
NOTIC E
Dacă după câteva momente nu ați efectuat nicio acțiune pe cea de-a doua pagină, prima pagină va fi afișată automat.
Pentru dezactivarea/activarea unei funcții, selectați „OFF” sau „ON”.Configurarea unei funcții
Acces la informații suplimentare privind funcțiaConfirmare
Revenire la pagina anterioară sau confirmare
33
Acces
2
O a doua apăsare a butonului înainte de încheierea perioadei de temporizare anulează aprinderea de la distanță.
Recomandare
WARNI NG
TelecomandaTelecomanda este un dispozitiv sensibil,
de înaltă frecvență; evitați manipularea în buzunar, din cauza riscului descuierii accidentale a autovehiculului.Evitați să apăsați butoanele telecomenzii în afara razei autovehiculului, din cauza riscului ca telecomanda să devină inutilizabilă. Drept consecință va fi necesar să o resetați.Telecomanda nu funcționează când cheia este în contact, chiar și atunci când contactul este luat.
WARNI NG
Protecție antifurtNu modificați sistemul electronic de imobilizare a autovehiculului, deoarece pot apărea defecțiuni.În cazul autovehiculelor cu contact cu cheie, nu uitați să îndepărtați cheia și să rotiți
volanul pentru a cupla mecanismul de blocare a direcției.
WARNI NG
Încuierea autovehicululuiConducerea cu ușile încuiate poate îngreuna accesul serviciilor de urgență în compartimentul pentru pasageri, în cazul unui accident.Ca măsură de siguranță, scoateți cheia din contact sau luați cheia electronică cu dumneavoastră când părăsiți autovehiculul chiar pentru o perioadă scurtă.
NOTIC E
Achiziționarea unui autovehicul rulatApelați la orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau la orice reparator de încredere pentru înregistrarea codurilor cheilor, pentru a avea siguranța că acestea sunt singurele care pot porni autovehiculul.
WARNI NG
Pentru a menține o stare optimă de încărcare a bateriei cheii electronice și a bateriei autovehiculului, funcțiile „mâini-libere” vor fi dezactivate după 21 de zile de neutilizare. Pentru a reactiva aceste funcții, apăsați unul din butoanele telecomenzii sau porniți motorul cu cheia electronică în cititor.Pentru mai multe informații despre pornirea autovehiculului cu ajutorul sistemului Smart Entry & Start, consultați secțiunea corespunzătoare.
NOTIC E
Interferențe electriceEste posibil ca cheia electronică să nu funcționeze în apropierea unor dispozitive electronice cum ar fi telefoanele (pornite sau în standby), laptopurile, câmpuri magnetice puternice etc.
176
Dezactivare/reactivare
Cu/fără sistem audio
► Apăsați acest buton pentru dezactiva sau reactiva sistemul.Acest indicator luminos este aprins când sistemul este dezactivat.
Cu ecran tactil
Setările sunt reglate folosind meniul de configurare a autovehiculului.
WARNI NG
Dacă sistemul este dezactivat în modul
STOP, motorul repornește imediat.
NOTIC E
Sistemul este reactivat automat de fiecare dată când șoferul pornește motorul.
Funcționare
Condiții principale de funcționare
– Ușa șoferului trebuie să fie închisă.– Ușa laterală culisantă trebuie să fie închisă.– Centura de siguranță a șoferului trebuie să fie fixată.– Bateria trebuie să aibă un nivel suficient de încărcare.– Temperatura motorului trebuie să fie în intervalul normal de funcționare.– Temperatura exterioară trebuie să fie între 0°C și 35°C.
Recerea motorului în standby (modul
STOP)
Motorul intră automat în modul standby imediat ce șoferul manifestă intenția de a opri.Cu o cutie de viteze manuală: la viteze sub 12 mph (20 km/h) sau cu autovehiculul oprit (în funcție de motor), cu schimbătorul de viteze în poziția neutră și pedala de ambreiaj eliberată.Cu o cutie de viteze automată: cu pedala de
frână apăsată sau selectorul pentru treapta de viteză în poziția N, cu autovehiculul oprit.
Cronometru
Un cronometrul însumează timpul petrecut în standby în timpul călătoriei. Este resetat la fiecare punere a contactului.
Cazuri speciale:
Motorul nu va trece în standby dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile sau în cazurile următoare.– Pe o suprafață cu unghi mare de înclinare (în rampă sau în pantă).– Autovehiculul nu a depășit viteza de 10 km/h (6 mph) de la ultima pornire a motorului (cu cheia sau butonul „START/STOP”).– Funcționarea motorului este necesară pentru menținerea unei temperaturi confortabile în compartimentul pentru pasageri.– Este activată dezaburirea.În aceste cazuri, acest indicator luminos se aprinde intermitent timp de câteva secunde, apoi se stinge.
NOTIC E
După repornirea motorului, modul STOP nu este disponibil până când autovehiculul nu atinge viteza de 8 km/h (5 mph).
NOTIC E
În timpul manevrelor de parcare, modul STOP nu este activat câteva secunde după decuplarea treptei de marșarier sau după rotirea volanului.
200
Detectarea distragerilor
WARNI NG
Consultați Recomandările generale privind utilizarea sistemelor de asistență pentru conducere și efectuarea de manevre.
În funcție de versiune, funcția include fie doar sistemul „Coffee Break Alert”, fie în combinație
cu sistemul „Alertă atenție scăzută șofer”.
WARNI NG
Aceste sisteme nu sunt concepute în niciun fel pentru a menține șoferul treaz sau pentru a împiedica șoferul să adoarmă la volan. Este responsabilitatea șoferului să se oprească dacă se simte obosit.Faceți o pauză în cazul în care vă simțiți obosit sau cel puțin la fiecare 2 ore.
Activare/Dezactivare
Această funcție este setată din meniul de configurare a autovehiculului.Starea sistemului este memorată atunci când luați contactul.
Alertă pentru pauza de cafea
Sistemul declanșează o alertă când detectează că șoferul nu a făcut o pauză după două ore de conducere la viteze de peste 65 km/h (40 mph).Aceasta este emisă sub forma unui mesaj prin care vi se recomandă să faceți o pauză și un semnal sonor.Dacă șoferul ignoră recomandarea, alerta este repetată la fiecare oră până când autovehiculul este oprit.Sistemul se resetează automat dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:– autovehiculul a staționat cu motorul pornit mai mult de 15 minute,– contactul a fost luat câteva minute,– centura de siguranță a șoferului este necuplată și ușa acestuia este deschisă.
NOTIC E
Imediat ce viteza autovehiculului scade sub 65 km/h (40 mph), sistemul trece în standby.Timpul de conducere este contorizat din nou când viteza depășește 65 km/h (40 mph).
Avertizare atenție șofer
În funcție de versiune, sistemul „Alertă pentru pauza de cafea” este combinat cu sistemul „Avertizare atenție șofer”.
Utilizând o cameră amplasată în partea superioară a parbrizului, sistemul evaluează nivelul de atenție al șoferului, oboseala sau nivelul de distragere prin identificarea schimbării traiectoriei față de liniile de demarcare.Acest sistem este adecvat în special pentru
drumurile rapide (viteze mai mari de 65 km/h (40 mph)).În cadrul alertei de nivel unu, șoferul este avertizat de mesajul „Aveți grijă!”, însoțit de un semnal sonor.După trei alerte de nivelul unu, sistemul declanșează o nouă alertă cu mesajul „Situație de conducere periculoasă: faceți o pauză”, însoțit de un semnal sonor mai pronunțat.