Airbags
VEILIGHEIDSMIDDELEN3.17
Frontairbag passagier uitschakelen
Als u een kind op de voorstoel aan passagierszijde laat zitten (in een kinderzitje of op een zitverhoging) controleer dan altijd eerst of de airbag aan passagierszijde is uitgeschakeld. Dat voorkomt dat de airbag het kind verwondt bij een aanrijding.
OPMERKING: Plaats kinderen bij voorkeur in een goedgekeurd kinderzitje achterin de auto.
Tik op Controls > Settings > Safety & Security > Passenger Airbag om deze airbag in- en uit te schakelen.
De status (ON/OFF) van de frontairbag aan passagierszijde wordt in de rechter bovenhoek van het touchscreen aangegeven.
U kunt de airbag aan passagierszijde ook in- en uitschakelen door op de statusindicator te drukken, zoals bovenstaand is aangegeven.
Neem onmiddellijk contact op met Tesla als hier wordt aangegeven dat de airbag ingeschakeld (ON) is, terwijl u de airbag handmatig hebt uitgeschakeld of andersom.
OPMERKING: De Model S heeft een capacitief touchscreen dat mogelijk niet werkt als u gewone handschoenen draagt. Als het scherm bij aanraking niet reageert, doe dan uw handschoenen uit of gebruik handschoenen met speciale vingertoppen voor touchscreens.
WA A R S C H U W I N G : Z e t n i e m a n d i n d e rechter voorstoel als de airbag aan passagierszijde niet lijkt te werken. Neem direct contact op met een Tesla Service Center om dit zo snel mogelijk te laten verhelpen.
WA A R S C H U W I N G : P l a a t s n o o i t e e n k i n d in een kinderzitje of op een zitverhoging op de rechter voorstoel als de airbag is ingeschakeld. Dit kan ernstig letsel veroorzaken met de dood tot gevolg.
WA A R S C H U W I N G : G e b r u i k g e e n stoelhoezen in de Model S. Dat zou bij een aanrijding de goede werking van de zijairbags kunnen verstoren. Het kan ook de werking van het systeem voor het detecteren van inzittenden verstoren.
5.1
TOUCHSCREEN
Overzicht touchscreen
Het grote geheel ............................................... 5.2
Touchscreen - Bedieningsorganen
Bediening Model S .......................................... 5.4
Touchscreen - InstellingenPersoonlijke instellingen Model S.............. 5.6
Climate Control
Overzicht Climate control ............................. 5.8Climate control instellen .............................. 5.10Ventilatie............................................................. 5.11Tips voor de bediening ................................. 5.11
Luchtvering
Automatische niveauregeling.................... 5.12Handmatige niveauregeling ....................... 5.12Jack-stand ......................................................... 5.13
Media en Audio
Overzicht ........................................................... 5.14AM-en FM-radio .............................................. 5.16DAB-radioservices ......................................... 5.16Internetradio..................................................... 5.17Media-instellingen .......................................... 5.17Favorieten ......................................................... 5.18My Music & Devices ....................................... 5.18USB-aansluitingen .......................................... 5.1912V-stopcontact .............................................. 5.19
TelefoonBluetooth® Compatibiliteit ........................ 5.20Bluetooth-telefoon linken .......................... 5.20Contacten importeren ................................. 5.20Bluetooth-telefoon, linken ongedaan maken ................................................................ 5.20Verbinding met gelinkte telefoon maken ................................................................. 5.21Bellen................................................................... 5.21Een gesprek aannemen................................ 5.21Opties binnenkomend gesprek................. 5.21
Kaarten
Kaarten gebruiken ......................................... 5.22
Navigeren
Overzicht navigatie ....................................... 5.23Navigatie starten............................................ 5.23Tijdens het navigeren ................................... 5.24
Instellingen alarminstallatie
Over de alarminstallatie .............................. 5.25
HomeLink® Universal TransceiverOver HomeLink®............................................ 5.26HomeLink programmeren .......................... 5.26
Software Updates
Nieuwe software ............................................ 5.27Release Notes bekijken ............................... 5.27
Mobiele app
Model S Mobiele app .................................... 5.28
Media en AudioMedia en Audio
5.14GEBRUIKERSHANDLEIDING MODEL S
Media en AudioOverzicht
Tik op het Media-icoon om naar de radio te luisteren of een audiobestand af te spelen. Op het touchscreen verschijnt de Mediaspeler in beeld. Gebruik de tab "Browse" om te selecteren wat u wilt horen en de tab "Now Playing" om te zien wat er momenteel wordt afgespeeld. U kunt naar de AM- en FM-radio luisteren en naar de DAB-radio (indien uw auto is uitgerust met het optionele Sound Studio-pakket). U kunt ook naar de internetradio luisteren en naar audiobestanden die op een draagbaar apparaat (via Bluetooth) of een USB-stick staan.
1.Favorieten
We e rg ave va n e e n l i j st m e t favo r i e te zenders en muziekbestanden.
2.Onlangs afgespeeld
Vo o r to e g a n g to t d e l i j s t m e t favo r i e te zenders en muziekbestanden die u onlangs hebt beluisterd.
3.Browse
Vo o r to e g a n g t o t a n d e re m e d i a b ro n n e n e n door audiobestanden te bladeren.
4.Audio-instellingen
5.Bronselectie
Vo o r h e t k i eze n va n e e n a n d e re m e d i a b ro n .
6.Zenderinformatie
Afhankelijk van de frequentie kan er informatie over de zender of radioservice worden weergegeven.
7.Favorieten toevoegen/verwijderen
Voor het toevoegen van een zender aan uw lijst met favorieten. Een blauw icoontje betekent dat de desbetreffende zender al is toegevoegd aan de lijst met favorieten. Als u nu weer op het icoontje tikt, wordt de zender verwijderd.
OPMERKING: Als er nog ruimte is voor een voorkeuzezender (zie item 14) dan wordt de zender die u aan de lijst met favorieten toevoegt ook als voorkeuzezender opgeslagen.
8.Signaalsterkte-indicator
Media en Audio
TOUCHSCREEN5.15
9.DAB-bediening
Als u tijdens het luisteren naar een DAB-kanaal op de servicenaam tikt, verschijnt er een pop-up met een lijst van services die via het actuele DAB-kanaal beschikbaar zijn. Of tik op het linker (vorige) of rechter (volgende) pijltje om door de lijst te bladeren.
10.Frequentieschaal
Sleep de keuzebalk naar links of rechts om handmatig op een zender af te stemmen.
11.Vo r i g e zo e ke n
12.Vo l g e n d e zo e ke n
13.Vo o r ke u ze ze n d e r s
Tik op het icoontje en houd het even vast om de huidige zender als voorkeuzezender op te slaan. De naam van een opgeslagen voorkeuzezender wordt op het scherm aangegeven. U kunt maximaal 6voorkeuzezenders per radiobron opslaan.
Media en AudioMedia en Audio
5.16GEBRUIKERSHANDLEIDING MODEL S
AM-en FM-radio
AM- en FM-radio Deze kunnen via de tab "Browse" gekozen worden of via de bronselectie in de rechter bovenhoek van de mediaspeler.
U kunt handmatig op elke frequentie afstemmen door de keuzebalk op het scherm "Now playing" te selecteren en te verschuiven. Met de kanaalkeuzebalk kunt u van de ene naar de andere beschikbare zender die wordt ontvangen.
U kunt ook op een bepaalde FM-zender afstemmen op het scherm "Browse" met "Direct Tune" en de cijfertoetsen.
DA B - ra d io s e r v i ce s
Als uw auto is uitgerust met het Sound Studio-pakket dan kunt u via de tab "Browse" of via de bronselectie in de rechter bovenhoek van de mediaspeler een kanaal kiezen.
U kunt handmatig op elke DAB-zender afstemmen door de keuzebalk op het scherm "Now playing" te selecteren en te verschuiven.
Als u naar een DAB-kanaal luistert, geeft de tab "Browse" de naam van de geselecteerde service. Tik op de naam van de service en er verschijnt pop-up met een overzicht van alle services van het DAB-kanaal, zoals onderstaand is aangegeven. Of tik op het linker (vorige) of rechter (volgende) pijltje om door de lijst te bladeren.
Als u naar een DAB-kanaal luistert met een slechte ontvangst, wordt er automatisch overgeschakeld naar dezelfde zender via de FM. U kunt dit omschakelen uitzetten door de optie "Use Strongest Frequency" in het menu "Instellingen" uit te vinken.
Media en Audio
TOUCHSCREEN5.17
Internetradio
Internetradio is alleen te ontvangen via een data-verbinding. Tik op Media> Browse > Internet om de internetradio te gebruiken.
Kies de gewenste internetservice (bijvoorbeeld Tu n e l n ) e n m a a k e e n k e u z e u i t d e b e s c h i k b a r e zenders en categorieën. Zodra u een zender of episode selecteert, start de mediaspeler de weergave en verschijnt het scherm "Now Playing".
Tik op de pijltjes "Next" of "Previous" van het scherm "Now Playing" of gebruik de pijltjestoetsen links op het stuur (zie blz. 4.3) om naar de volgende of vorige zender of episode in dezelfde categorie te gaan.
Accountregistratie Internetradio
De Model S wordt standaard afgeleverd met één of meer internetradioservices: Tik op Controls > Settings > Apps > Media om uw gegevens te registreren. Voer een gebruikersnaam en wachtwoord in en tik op Log In.
Tu n e l n
Vo o r Tu n e I n h o e f t u g e e n a c co u n t t e h e b b e n . Als u wel een Tuneln-account (www.tuneln.com) heeft, kunt u op de bovenstaande manier inloggen.
Media-instellingen
Ga naar Controls > Settings > Apps > Media.v o o r h e t i n s t e l l e n v a n F M - e n DAB-zenders en om bij TuneIn in te loggen.
1.DAB-radio
•Use Strongest Frequency - als deze optie is ingeschakeld, schakelt de radio automatisch over op een andere frequentie als de ontvangst slecht is.
•Tr a f f i c A l e r t s - a l s d e z e o p t i e i s ingeschakeld, kan de uitzending op elk moment onderbroken worden voor de actuele verkeersinformatie.
OPMERKING: U kunt alleen de verkeersinformatie uitschakelen. Noodoproepen kunnen niet uitgeschakeld worden.
2.FM-radio
•Use Strongest Frequency - zie bovenstaand.
•Tr a f f i c A l e r t s - z i e b o v e n s t a a n d .
•Use Regional Content - als deze optie is ingeschakeld, schakelt de radio automatisch over op een regionale zender als deze beschikbaar zijn.
3.Tu n e l n i n t e r n e t r a d i o
Vo e r d e g e g eve n s va n u w Tu n e I n I n t e r n e t radio account (zie blz. 5.17) in om in te loggen.
7.1
ONDERHOUD
Onderhoudsschema
Onderhoudsintervallen................................... 7.2Dagelijkse en maandelijkse controles....... 7.2Veiligheid hoogspanningscircuit ................ 7.2
Onderhoud banden
Bandenspanning .............................................. 7.4Controle en onderhoud van banden ......... 7.5Banden en wielen vervangen....................... 7.7Gebruik van sneeuwkettingen..................... 7.8Bandenspanningcontrole .............................. 7.8
Tijdelijke bandenreparatieBandenreparatiesetje.................................... 7.10Oppompen met lucht en vulmiddel ......... 7.11Oppompen met lucht ................................... 7.12Busje met vulmiddel vervangen ............... 7.13
Reinigen
Carrosserie reinigen ...................................... 7.14Interieur reinigen ............................................ 7.15Poetsen, bijtippen en schadeherstel ....... 7.16Stofhoes ............................................................. 7.16Matten ................................................................. 7.16
Ruitenwissers en -sproeiers
Ruitenwisserbladen controleren en vervangen.......................................................... 7.17Ruitensproeiers reinigen.............................. 7.17
Vloeistofreservoirs
Afdekplaat servicecompartiment verwijderen ....................................................... 7.18Koelvloeistof batterij controleren ............ 7.18Remvloeistof .................................................... 7.19Ruitensproeiervloeistof bijvullen ............. 7.20
ZekeringenPlaats van zekeringkasten .......................... 7.21Zekering vervangen...................................... 7.21Zekeringkast 1 ................................................. 7.22Zekeringkast 2 ................................................ 7.23Zekeringkast 3 ................................................ 7.24Zekeringkast 4 ................................................ 7.25
Opkrikken en heffen
Opkrikken.......................................................... 7.26
Onderdelen en accessoires
Onderdelen, accessoires en modificaties...................................................... 7.27Schadeherstel.................................................. 7.27
OnderhoudsschemaOnderhoudsschema
7.2GEBRUIKERSHANDLEIDING MODEL S
ONDERHOUDOnderhoudsschemaOnderhoudsintervallen
Regelmatig onderhoud is de beste garantie om er altijd op te kunnen vertrouwen dat uw Model S onder alle omstandigheden veilig en efficiënt blijft functioneren.
Breng uw auto voor het reguliere onderhoud eens per jaar of elke 20.000 kms, al naar gelang wat het eerst wordt bereikt, naar een Tesla Servicecentrum.
Laat onderhoud en reparatie uitsluitend door erkende Tesla-technici uitvoeren. Schades en defecten tengevolge van onderhoud of reparaties door niet-erkende Tesla-technici vallen niet onder garantie.
Vloeistoffen vervangen
Ve r v a n g d e ko e l v l o e i s t o f vo o r d e b a t t e r i j e n d e remvloeistof niet zelf en vul dit ook niet zelf bij. Te s l a - t e c h n i c i d o e n d i t v o l g e n s h e t voorgeschreven onderhoudsschema:
•Remvloeistof - elke 2 jaar of 40.000 kms, al naar gelang wat het eerst wordt bereikt.
•Koelvloeistof batterij - elke 4 jaar of 80.000 kms, al naar gelang wat het eerst wordt bereikt.
OPMERKING: Schade tengevolge van het openen van het koelvloeistofreservoir van de batterij valt niet onder garantie.
Dagelijkse en maandelijkse
controles
Naast het voorgeschreven onderhoud door Tesla moet u zelf regelmatig ook een paar eenvoudige controles doen.
Dagelijkse controles
•Controleer het laadniveau van de batterij, aangegeven op het instrumentenpaneel.
•Controleer de werking van de verlichting, de claxon, de richtingaanwijzers, de ruitenwissers en de ruitensproeiers.
•Controleer de werking van de remmen en de parkeerrem.
•Controleer de werking van de veiligheidsgordels (zie blz 3.5).
•Controleer onder de auto of er niets lekt. Er kan er zich een klein plasje water onder de auto vormen (afkomstig van de airconditioning).
Maandelijkse controles
•Controleer de staat van de banden en de bandenspanning van elke band (zie blz 7.4).
•Controleer het niveau van de ruitensproeiervloeistof en vul het reservoir zo nodig bij (zie blz 7.20).
•Controleer de werking van de airconditioning (zie blz 5.10).
AANWIJZING: Neem direct contact op met Tesla als een vloeistofniveau plotseling sterk gedaald is en u ziet dat de banden onregelmatig verslijten.
Veiligheid hoogspanningscircuit
Ve i l i g h e i d h e e f t b i j d e o n t w i k ke l i n g e n d e b o u w van de Model S voorop gestaan. Neem de onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht om uzelf te beschermen tegen de risico's van hoogspanningssystemen:
•Lees en volg alle instructies en aanwijzingen op de stickers van de Model S. Deze stickers zijn er voor uw veiligheid.
•Het hoogspanningssysteem bevat geen losse onderdelen die onderhouden of gerepareerd moeten/kunnen worden. Onderdelen, kabels en stekkers van het hoogspanningscircuit mogen niet gedemonteerd, verwijderd of vervangen worden. Hoogspanningskabels zijn oranje gekleurd zodat ze gemakkelijk te herkennen zijn.