Page 5 of 210
A070A01A-GDT A080A01S-ADT!INSTALLATION AV MOBILTELEFON ELLER KOMMUNIKATIONSRADIO
Bilen är utrustad med elektronisk bränsleinsprutning och andra elektroniska komponenter. Dessa system kan störas av felaktigt monterad extrautrustning. Var därför noga med att följa tillverkarnas anvisningar vid montering eller vänd dig till enHyundaiverkstad för att få hjälp. VIKTIGT: GÖR INGA MODIFIERINGAR PÅ BILEN
De kan medföra att garantikrav kan avvisas.Gör inga som helst modifieringar. De kan allvarligt påverka säkerhet, driftsäkerhetoch prestanda. Skador som orsakats av komponenter som monterats i eller modifierar bilen täcks inte av nybilsgarantin.
Page 102 of 210

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
91LJUDANLÄGGNING
Jonosfär
B750A02L
AM-mottagning
Berg
Byggnader Öppet landskap
FM-sändning
B750A03L
FM-mottagning
B750A01L
Avskärmat område
Stålbro
B750A02A-ADT Mottagningsförhållanden
FM-sändningarna fångas upp av bilens antenn och via radiomottagaren gårljudet ut genom högtalarna. En stark signal ger bättre ljud än en svag. Att signalen är svag kan bero påatt avståndet till sändaren är stort, att en annan näraliggande station stör eller att byggnader skärmar av ljudvågorna.Det beror på att FM-signaler går ungefär som ljusstrålar. AM-sändningar kan tas emot på längreavstånd än FM-sändningar. Det beror på att radiovågorna är lågfrekventa ochstudsar i jonosfären samt kan passera runt byggnader och berg.
Jonosfär
FM-sändningar överförs med hög frekvens och går rätlinjigt och försvagasi dalgångar, mellan höga berg och byggnader. Därför sjunker effekten när avståndet till sändaren ökar. Det kanmedföra att du kan uppfatta att det är något fel på radion. Men följande är normalt och beror inte på fel i radion:
Page 103 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
92
B750A04L
B750A05LB750B02Y-ADT Om du använder mobiltelefon eller kommunikationsradio En mobiltelefon kan i vissa fall störa radiomottagningen.
!
VIKTIGT:
Om du ska använda mobiltelefon eller kommunikationsradio i bilen bör du montera en yttre antenn.Annars kan bilens elektriska system störas och körsäkerheten äventyras.
o Signalstyrkan minskar - När du
kommer längre från en station blirsignalstyrkan svagare. Då kan du förslagsvis välja en annan station.
o Ljudstörningar - Svag FM-signal eller stora hinder mellan sändaren ochbilen kan orsaka ett svajigt ljud. Detkan hjälpa något om du minskar diskantljudet. o Stationsbyte - När en FM-signal blir
svagare kan en annan sändare, som ligger nära i frekvens, tillfälligt tasemot. Det beror på att radion är konstruerad för att låsas mot den starkaste signalen. Välj i så fall enstation med starkare signal.
o Korsande signaler - Mottagning från
flera sändare kan orsaka distorsion.Det kan bero på signaler som både kommer direkt och reflekterande från samma station. Välj i så fall en annanstation. VARNING:
Om du inte har mobiltelefon med hands free bör du stanna bilen när du ska tala i telefonen.
!
Page 106 of 210

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
95
B860A03L
o Avspelningshuvudet och drivrullen
och matarrullarna får med tiden en beläggning som kan medföra försämrad ljudkvalitet t ex svängningar. Använd därför ettrengöringsband en gång i månaden eller rengör på annat sätt. Hör med en radiohandlare. Följ tillverkarensanvisningar noga. Smörj aldrig någon del i bandspelaren.
o Kontrollera att bandet är spänt i kassetten innan du sätter in den.Använd eventuellt en blyertspenna för att rulla upp bandet och få bort alltslack. OBS: Kontrollera att bandet är spänt innan du sätter in det i spelaren. Om det behöver spännas, använd en pennaeller ett finger. Om etiketten är lös, sätt inte i kassetten.Se till att kassetterna inte utsätts för hög värme eller luftfuktighet. Om en kassett är mycket varm ellerkall, låt den få normal temperatur innan du spelar den. ANTENN
!
B870A01A-GDT Sprötantenn Bilen har en sprötantenn som fungerar för mottagning av både AM- och FM- sändningar.Antennen kan demonteras. Vrid antennen moturs för att lossa och medurs för att skruva fast.
B870C01HP
VARNING:
Kom ihåg att alltid ta bort antenneninnan du kör in i en automatisk biltvätt; i annat fall kommer antennen att skadas.
Page 107 of 210
1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
96
HHP2184
!
B880C02B-GDT Glasantenn (om så utrustad) Radion kan användas när startnyckeln är i läge "ON" eller "ACC" och kan då tain både AM- (mellanvåg) och FM- sändningar via en antenn i den bakersta sidorutan. VARNING:
o Rengör inte insidan av de bakersta sidorutorna med något slipanderengöringsmedel och skrapa inte bort smuts eftersom de tunna antennelementen lätt kan skadas.
o Måla inte med färg som innehåller Ni, Cd eller andra metaller.Mottagningen av AM- och FM-sändningar kan försämras.
Page 111 of 210

2 START OCH KÖRNING
4NYCKELNS LÄGEN
!
oON Alla elektriska funktioner är inkopplade. Vrid nyckeln från ON när motorn inte ärigång. Annars laddas batteriet ur och tändsystemet kan skadas.
o ACC Vissa elektriska funktioner, som t ex radion, är inkopplade.
o LOCK I detta läge kan nyckel sättas i och tas ur låset. När nyckeln är ur är styrningenblockerad. OBS: Om det är svårt att vrida om nyckeln, vrid ratten en aning åt samma håll som hjulen är svängda.
C040A01A-ADT
VARNING:
Styrningen blockeras om du tarnyckeln ur tändningslåset när bilen är i rörelse. Stanna inte motorn föratt låta bilen rulla. o START Startmotorn går så länge du håller nyckeln i detta läge. OBS: Håll kvar nyckeln max 15 sekunder.
C030A01HP-GDT Tändnings- / rattlås o Bilar med manuell växellåda ska
startas med växeln i neutralläge och kopplingspedalen helt nedtrampad.
o Bilar med automatväxellåda ska startas med växeln i P-läget.
o Vrid nyckeln till START och släpp den så snart motorn startat. Håll nyckeln max 15 sekunder i START- läget.
OBS: Automatväxellådan har en säkerhetsfunktion som gör attmotorn bara kan startas med spaken i lägena P och N. START AV MOTORN
VARNING: (Endast diesel)
Du får inte börja köra innan varningslampan för bromsvakuum slocknat.
Om du inte följer detta råd kan dubli tvungen att trampa mycket hårdare på bromspedalen än vanligtom du måste bromsa.
!C040A01E
LOCK
ACC
ON
START
Page 168 of 210

5
UNDERHÅLL - GÖR-DET-SJÄLV
11
G060A01L
6. Starta motorn och fyll på ytterligare i
kylaren. Fyll sedan på i kylvätskebehållaren tills nivån är mellan LOW och FULL.
7. Sätt tillbaka locken på kylare och
behållare samt kontrollera att detinte läcker vid dräneringspluggen.
VARNING:
Kylfläkten är elektrisk och styrs avkylvätsketemperaturen och kan startaäven om motorn inte är igång. Håll därför fingrarna borta från fläktbladen.
!
HHP5008
BYTE AV TÄNDSTIFT
G060B01HP-GDT Byte av tändstift Tändstiften ska bytas enligt de anvisningar som finns iserviceprogrammet eller när så krävs av annan orsak. Om t ex motorn misständer när den belastas hårt,bränsleförbrukningen ökar eller accelerationen försämrats, då kan det bero på att tändstiften behöver bytas.Byt till stift enligt rekommendation från Hyundai. Felaktiga stift kan medföra sämre prestanda, motorskador ochradiostörningar. OBS:
o Vi rekommenderar detta tändstift:RC10PYPB4 (CHAMPION) PFR5N-11 (NGK)
o Vi rekommenderar att
tändstiftsbyten utförs hos enauktoriserad Hyundai återförsäljare.
1.0 ~ 1.1 mm
G060A01HP-ADT (Bensinmotor) Motorn är orginalutrustad med tändstift med platina elektroder. Dessa har längrelivslängd än konventionella tändstift. OBS: Platina-tändstift får ej rengöras eller justeras.
Page 178 of 210

5
UNDERHÅLL - GÖR-DET-SJÄLV
21
En smältsäkring brinner av om någon elektrisk krets överbelastas för attskydda elsystemet. Det kan orsakas av kortslutning genom överbelastning i en krets. Om det händer vänd dig tillHyundaiverkstad för att få orsaken undersökt, reparation och byte av säkringen. Säkringarna är lätt åtkomligai motorrummet.
VIKTIGT:
Ersätt alltid en säkring med en nymed samma amperetal. Sätt aldrig i någon annan ledare eller en säkring med högre amperetal. De kan orsakaallvarliga skador och/eller brand.
!
OBS: Vrid knoppen moturs och lyft av locket. 4. Ersätt den trasiga säkringen med en
ny med samma amperetal ochkontrollera att den sitter stadigt. Omdu inte har någon reservsäkring, låna en med samma eller lägre amperetal från en annan funktion, t ex radioneller cigarettändaren. Glöm sedan inte att ersätta den lånade säkringen.
G200B02HP-ADT Säkringar i kupén Säkringshållaren är placerad i instrumentpanelen vid förardörren. Enförteckning över säkringarna finns på locket samt längst bak i detta kapitel. Om en lampa eller annan elektriskfunktion inte fungerar kan det bero på att säkringen brunnit av. Du ser det genom plasten på säkringen.När du ska byta en säkring:
1. Stäng av tändningen och alla
strömförbrukare.
2. Ta bort locket från säkringshållaren och kontrollera säkringarna. Användspecialverktyget för att dra loss dentrasiga säkringen. Verktyget finns i en relä- och säkringshållare i motorrummet
3. Kontrollera eventuellt också andra säkringar.
G200B01HP
HHP4002