109
Conducere
6
pentru a vă aminti că cheia se află încă în contact în poziția 1 (Stop).În cazul în care cheia a fost lăsată în contact în poziția 2 (Contact pus), contactul va fi luat automat după o oră.Pentru a pune din nou contactul, deplasați cheia în poziția 1 (Stop) și înapoi în poziția 2 (Contact pus).
Cu Sistemul de acces și pornire fără
cheie
► Cu telecomanda în zona de recunoaștere, apăsați butonul „START/STOP”.Dacă autovehiculul este echipat cu transmisie manuală, motorul se oprește și coloana de direcție se blochează.Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată EAT8, motorul se va opri.
NOTIC E
Dacă autovehiculul nu staționează, motorul nu se va opri.
Punerea contactului cu
Acces și pornire fără cheie
Contactul poate fi pus cu cheia electronică a sistemului Acces și pornire fără cheie în interiorul autovehiculului, apăsând butonul „START/STOP”, fără a acționa vreo pedală.
► Apăsați din nou acest buton pentru a lua contactul și a permite încuierea autovehiculului.
Pornire alternativă cu
Sistemul de acces și pornire
fără cheie
În cazul în care autovehiculul nu detectează cheia electronică în zona de recunoaștere din cauza descărcării bateriei telecomenzii, un cititor de rezervă în partea stângă, în spatele volanului, permite pornirea motorului.
► Poziționați și mențineți telecomanda pe cititor, apoi:► Dacă autovehiculul este echipat cu transmisie manuală, deplasați maneta în poziția neutră, apăsați pedala de ambreiaj până la podea și
țineți-o în poziție până când pornește motorul.► Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, deplasați selectorul în poziția P apoi apăsați pedala de frână.► Apoi, apăsați butonul „START/STOP”.Motorul pornește.
Oprire forțată cu Acces și
pornire fără cheie
În caz de urgență, motorul poate fi oprit în mod necondiționat (chiar și în timpul conducerii).► Pentru a face acest lucru, apăsați și mențineți apăsat butonul „START/STOP” pentru aproximativ 3 secunde.În această situație, volanul se va bloca imediat după oprirea motorului.
Telecomanda nu a fost
recunoscută de Sistemul de
acces și pornire fără cheie
Dacă telecomanda nu se mai află în zona de recunoaștere, un mesaj va fi afișat pe panoul de instrumente când închideți o ușă sau când încercați să opriți motorul.► Pentru a confirma oprirea motorului, mențineți apăsat butonul „START/STOP” timp de aproximativ 3 secunde, apoi contactați un dealer TOYOTA sau un service autorizat.
Frână de parcare cu
acționare manuală
Aplicare
► Apăsând pedala de frână, ridicați maneta frânei de parcare pentru a imobiliza autovehiculul.
11 2
WARNI NG
Atunci când autovehiculul staționează și motorul este pornit, nu apăsați în mod inutil pedala de accelerație - risc de eliberare a frânei de parcare.
Acționarea automată
Atunci când autovehiculul staționează, frâna de parcare este acționată automat la oprirea motorului.Atunci când este acționată frâna de parcare, se aprind indicatorul luminos pentru frână și indicatorul luminos P de pe maneta de comandă, împreună cu afișarea pe ecran a mesajului „Frâna de parcare acționată”.
WARNI NG
Nu este acționată automat dacă motorul este calat sau intră în modul STOP cu Stop & Start.
NOTIC E
În cazul funcționării automate, frâna de parcare poate fi acționată sau eliberată manual, utilizând maneta de comandă.
Cazuri speciale
Imobilizarea autovehiculului cu
motorul în funcțiune
Pentru a imobiliza autovehiculul cu motorul în funcțiune, trageți ușor maneta de comandă.Acționarea frânei de parcare este confirmată prin aprinderea indicatorului luminos pentru frânare și a indicatorului luminos P de pe maneta de comandă, împreună cu afișarea mesajului „Frâna de parcare acționată”.
Parcarea autovehiculului cu frâna
eliberată
WARNI NG
În condiții de temperaturi foarte scăzute (îngheț), nu este recomandată acționarea frânei de parcare.Pentru a imobiliza autovehiculul, cuplați o treaptă de viteză sau așezați cale pe una dintre roți.
NOTIC E
Cu o cutie de viteze automată, este selectat automat modul P la luarea contactului. Roțile
sunt blocate.Pentru mai multe informații despre Rulare liberă, consultați secțiunea corespunzătoare.
NOTIC E
Cu o cutie de viteze automată, în timp ce este selectat modul N, la deschiderea ușii șoferului este emis un semnal sonor. Acesta se oprește atunci când ușa șoferului este închisă din nou.
Dezactivarea funcționării
automate
În unele situații, de exemplu atunci când este foarte frig sau în cazul remorcării (de exemplu a unei rulote sau în caz de defecțiune), poate fi necesară dezactivarea funcționării automate a sistemului.► Porniți motorul.► Acționați frâna de parcare cu ajutorul manetei de comandă, dacă este eliberată.► Eliberați pedala de frână.► Apăsați și mențineți apăsată maneta de comandă în sensul de eliberare timp de cel puțin
10 secunde și nu mai multe de 15 secunde.► Eliberați maneta de comandă.► Apăsați și mențineți apăsată pedala de frână.► Trageți maneta de comandă în sensul de acționare timp de 2 secunde.Dezactivarea funcționării automate este confirmată prin aprinderea acestui indicator luminos pe panoul de instrumente.► Eliberați maneta de comandă și pedala de frână.
11 9
Conducere
6
WARNI NG
Există un risc de defecțiune a transmisiei:– dacă apăsați concomitent pedalele de accelerație și de frână (acestea trebuie acționate numai cu piciorul drept),– dacă forțați o trecere a selectorului din poziția P în altă poziție când bateria este descărcată.
EC O
Pentru a reduce consumul de carburant când staționați cu motorul pornit pentru perioade mai lungi (blocaj în trafic etc.), deplasați selectorul în poziția N și aplicați frâna de parcare.
WARNI NG
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, nu încercați să porniți motorul împingând autovehiculul.
Indicatorul de eficiență
pentru schimbarea treptei
de viteză
(În funcție de motor.)
Acest sistem ajută la reducerea consumului de carburant prin recomandarea celei mai adecvate trepte de viteză.
Funcționare
În funcție de situația din trafic și de echiparea autovehiculului, sistemul vă poate recomanda să săriți peste una sau peste mai multe trepte.Recomandările pentru cuplarea treptelor de viteză nu trebuie considerate ca fiind obligatorii. De fapt, configurația traseului, aglomerația din trafic și siguranța rămân factori importanți în alegerea treptei de viteză. Este responsabilitatea șoferului să decidă dacă urmează sau nu recomandările acestui sistem.Această funcție nu poate fi dezactivată.
NOTIC E
Cu o cutie de viteze automată, sistemul este activ doar în cazul acționării manuale.
Informațiile sunt afișate pe panoul de instrumente, sub forma unei săgeți orientate în sus sau în jos și a treptei recomandate.
NOTIC E
Sistemul adaptează recomandările privind
schimbarea treptei la condițiile de drum (suprafață înclinată, încărcătură etc.) și la
solicitările șoferului (putere, accelerație, frânare etc.).Sistemul nu sugerează niciodată:– cuplarea treptei întâi;– cuplarea treptei de marșarier.
Stop & Start
Funcția Stop & Start oprește temporar funcționarea motorului - modul STOP - în cazul opririlor autovehiculului (la semafor, blocaje de trafic etc.). Motorul repornește automat - modul START - imediat ce șoferul dorește să plece de pe loc.Creată în mod special pentru traficul urban, funcția Stop & Start reduce consumul de carburant și gazele de eșapament emise, precum și nivelul de zgomot la staționare.Funcția nu afectează funcționarea autovehiculului, în special frânarea.
WARNI NG
Deschiderea capoteiÎnainte de a efectua orice operație sub capotă, dezactivați sistemul Stop & Start pentru a evita riscul de rănire în urma repornirii automate a motorului.
120
WARNI NG
Conducerea pe drumuri inundateÎnainte de a pătrunde într-o zonă inundată, vă recomandăm cu tărie să dezactivați sistemul Stop & Start.Pentru mai multe informații despre Recomandări pentru conducere, în special pe drumuri inundate, consultați secțiunea corespunzătoare.
Dezactivare/activare
Cu butonul
► Apăsați acest buton pentru dezactiva sau reactiva sistemul.Acest indicator luminos este aprins când sistemul este dezactivat.
Cu sistem audio/ecran tactil
Sistemul este activat și dezactivat din meniul de configurare a autovehiculului.
WARNI NG
Dacă sistemul este dezactivat în modul STOP, motorul repornește imediat.
NOTIC E
Sistemul este reactivat automat de fiecare dată când șoferul pornește motorul.
Funcționare
Condiții principale de funcționare
– Ușa șoferului trebuie să fie închisă.– Ușa laterală culisantă trebuie să fie închisă.– Centura de siguranță a șoferului trebuie să fie fixată.– Bateria trebuie să aibă un nivel suficient de încărcare.– Temperatura motorului trebuie să fie în intervalul normal de funcționare.– Temperatura exterioară trebuie să fie între 0°C și 35°C.
Recerea motorului în standby (modul
STOP)
Motorul trece automat în modul standby imediat ce șoferul manifestă intenția de a opri.– Cu o cutie de viteze manuală: la viteze sub 3 km/h (2 mph) sau cu autovehiculul oprit (în funcție de motor), cu schimbătorul de viteze în poziția neutră și pedala de ambreiaj eliberată.
– Cu o cutie de viteze automată: la viteze sub 3 km/h (2 mph) sau cu autovehiculul oprit (în funcție de motor), cu pedala de frână apăsată sau selectorul în poziția N.
Cronometru
Un cronometrul însumează timpul petrecut în standby în timpul călătoriei. Este resetat la fiecare punere a contactului.
Cazuri speciale:
Motorul nu va trece în standby dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile sau în cazurile următoare.– Pe o suprafață cu unghi mare de înclinare (în rampă sau în pantă).– Autovehiculul nu a depășit viteza de 10 km/h (6 mph) de la ultima pornire a motorului (cu cheia sau butonul „START/STOP”).– Este acționată frâna de parcare electrică.– Funcționarea motorului este necesară pentru menținerea unei temperaturi confortabile în compartimentul pentru pasageri.
– Este activată dezaburirea.În aceste cazuri, acest indicator luminos se aprinde intermitent timp de câteva secunde, apoi se stinge.
NOTIC E
După repornirea motorului, modul STOP nu este disponibil până când autovehiculul nu atinge viteza de 8 km/h (5 mph).
121
Conducere
6
NOTIC E
În timpul manevrelor de parcare, modul STOP nu este activat câteva secunde după decuplarea treptei de marșarier sau după rotirea volanului.
Repornirea motorului (modul START)
Motorul repornește automat imediat ce șoferul manifestă intenția de a porni de pe loc.– Cu o cutie de viteze manuală: cu pedala de ambreiaj apăsată complet.– Cu o cutie de viteze automată:• Cu selectorul în poziția D sau M: cu pedala de frână eliberată.• Cu selectorul în poziția N și pedala de frână eliberată: cu selectorul în poziția D sau M.• Cu selectorul în poziția P și pedala de frână apăsată: cu selectorul în poziția R, N, D sau M.
Cazuri speciale
Motorul nu va trece reporni automat dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile de funcționare sau în cazul următor.– Viteza autovehiculului este mai mare de 3 km/h (2 mph) (în funcție de motor).În acest caz, acest indicator luminos se aprinde intermitent timp de câteva secunde, apoi se stinge.
Defecțiuni
În funcție de echiparea autovehiculului:În cazul unei defecțiuni a sistemului, această lampă de avertizare se aprinde intermitent pe panoul de instrumente.Lampa de avertizare din acest buton se aprinde intermitent și este afișat un mesaj însoțit de un semnal sonor.Apelați la un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru a verifica autovehiculul.
Autovehiculul rămâne blocat în modul STOP
Se aprind toate lămpile de avertizare de pe panoul de instrumente în cazul unei defecțiuni.În funcție de versiune, este afișat și un mesaj de avertizare, care vă spune să deplasați selectorul în poziția N și să apăsați pedala de frână.► Luați contactul și apoi reporniți motorul cu cheia sau cu butonul „START/STOP”.
WARNI NG
Sistemul Stop & Start are nevoie de o baterie de 12 V cu specificații și tehnologie speciale.Toate lucrările cu privire la baterie trebuie să fie efectuate de către un dealer TOYOTA sau un service autorizat.
Detectarea presiunii
scăzute în pneuri
Acest sistem care verifică automat presiunea în pneuri în timpul deplasării.Acesta compară informațiile furnizate de senzorii roților cu valorile de referință, care trebuie reinițializate la fiecare reglare a presiunii în pneuri sau schimbare a unei roți.Sistemul emite o alarmă imediat ce detectează o pierdere de presiune la unul sau mai multe pneuri.
WARNI NG
Sistemul pentru detectarea presiunii scăzute în pneuri nu înlocuiește atenția șoferului.Acest sistem nu elimină necesitatea verificării presiunii în pneuri (inclusiv pentru roata de rezervă) la plecarea în călătorii lungi.Conducerea cu pneuri care nu au suficientă presiune, în special în condiții neplăcute (încărcătură grea, viteză ridicată, călătorie lungă):– afectează stabilitatea.– prelungește distanțele de frânare.– cauzează o uzură prematură a pneurilor.– crește consumul de carburant.
133
Conducere
6
Tempomat programabil
Consultați Recomandările generale privind utilizarea sistemelor de asistență pentru conducere și efectuarea de manevre și Tempomat - recomandări speciale.Acest sistem menține automat viteza autovehiculului la valoarea de croazieră programată de șofer (setarea vitezei), fără a folosi pedala de accelerație.Tempomatul poate fi activat manual.Este necesară o viteză minimă a autovehiculului de 40 km/h (25 mph).Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze manuală, trebuie cuplată treapta a treia sau una superioară.Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, modul D sau treapta a doua sau una superioară trebuie cuplată în modul M.
NOTIC E
Tempomatul rămâne activ după schimbarea treptei, indiferent de tipul cutiei de viteze, pentru motoarele cu Stop & Start.
NOTIC E
Luarea contactului anulează orice viteză
programată.
Comenzile de pe volan
1.ON (poziția CRUISE) / OFF (poziția 0)
2.Activarea tempomatului la viteza actuală / scăderea vitezei setate
3.Activarea tempomatului la viteza actuală / creșterea vitezei setate
4.Întreruperea / reactivarea tempomatului cu viteza setată anterior
5.În funcție de versiune:Afișarea treptelor de viteză înregistrate utilizând Funcția de memorare a valorilor vitezeisau
Utilizați viteza sugerată de Speed Limit recognition and recommandation (afișaj MEM)
Pentru mai multe informații despre Funcția de memorare a valorilor vitezei sau despre Speed Limit recognition and recommandation, consultați secțiunile corespunzătoare.
Informațiile afișate pe
panoul de instrumente
Afișajul head-up
6.Indicație selectare mod tempomat
7.Indicație întrerupere/reactivare tempomat
8.Valoarea setării pentru viteza programată
158
WARNI NG
Stop & StartNu alimentați niciodată cu carburant dacă motorul este în modul STOP; trebuie să luați contactul.
Realimentare
Pentru a fi înregistrată de indicatorul de nivel al carburantului, este necesară adăugarea unei cantități de cel puțin 10 litri.Deschiderea bușonul rezervorului de carburant poate crea un zgomot, cauzat de pătrunderea aerului în interior. Acest lucru este perfect normal și este cauzat de etanșarea sistemului de alimentare cu carburant.Pentru a realimenta în deplină siguranță:► Opriți întotdeauna motorul.► Descuiați autovehiculul utilizând Acces și pornire fără cheie.► Deschideți capacul rezervorului de carburant.
► Dacă autovehiculul este prevăzut cu o cheie convențională, introduceți cheia în bușon și rotiți spre stânga.
► Îndepărtați bușonul rezervorului de carburant și amplasați-l pe suportul de pe capacul rezervorului de carburant.► Introduceți pistolul pompei și apăsați complet (apăsând clapeta metalică anti-retur A).► Umpleți rezervorul. Nu continuați după a treia oprire a pistolului, deoarece acest lucru poate cauza defecțiuni.
► Puneți bușonul la loc și închideți-l, rotind spre dreapta.► Apăsați capacul rezervorului de carburant pentru a-l închide (autovehiculul trebuie să fie descuiat).
WARNI NG
Dacă autovehiculul este echipat cu o ușă laterală culisantă stânga, nu trebuie să o deschideți în timp ce capacul rezervorului de carburant este deschis. În caz contrar, există riscul de deteriorare a capacului rezervorului de carburant și a ușii culisante și de rănire a persoanei care efectuează realimentarea.
166
► Asigurați-vă că barele de acoperiș sau cadrul de portbagaj sunt fixate corect (trăgând de ele).Barele sunt adaptabile pentru fiecare punct de fixate.
Capotă
WARNI NG
Stop & StartÎnainte de a efectua orice operație sub capotă, trebuie să luați contactul pentru a evita orice risc de rănire în urma activării automate a modului START.
NOTIC E
Locația manetei de eliberare din interior a
capotei previne deschiderea acesteia atunci când este închisă ușa stânga față.
WARNI NG
Dacă motorul este fierbinte, manevrați cu grijă elementul de siguranță exterior și tija (risc de arsuri), utilizând zona protejată.Aveți grijă să nu deteriorați elementul de siguranță atunci când capota este deschisă.Nu deschideți capota în condiții de vânt puternic.
WARNI NG
Răcirea motorului după oprireVentilatorul de răcire a motorului poate porni după oprirea motorului.Aveți grijă cu obiectele sau îmbrăcămintea care ar putea fi prinsă în lamele ventilatorului!
Deschidere
► Deschideți ușa stânga față.
► Trageți spre dumneavoastră maneta de eliberare amplasată în partea de jos a cadrului ușii.► Ridicați elementul de siguranță și apoi ridicați capota.
► Desprindeți tija pentru capotă din locaș și poziționați-o în fanta de susținere pentru a menține capota deschisă.