2 START OCH KÖRNING
6MANUELL VÄXELLÅDASTART OCH STOPP AV BILAR MED TURBODIESEL
!
!
C070A01TB
C055B01B-GDT
(1) Rusa inte upp motorn och
accelerera inte häftigt direkt efter att motorn startat. Om motorn är kall ska du låta den gå på tomgångnågra sekunder efter start för att turbon ska få rätt smörjning.
(2) Om du kört fort eller ansträngt motorn hårt ska du låta den gå påtomgång ca 1 minut för att kyla ner turbon innan motorn stannas. C070A02A-ADT Växellägena som framgår av bilden ovan är också markerade på växelspaksknoppen. OBS:
o När du ska lägga i backen ska
bilen stå helt stilla. Vänta också med spaken i neutralläge minst 3 sekunder innan du för den till backläget.
o När det är kallt kan växlingarna gå lite trögt innan oljan iväxellådan värmts upp. Det ärnormalt.C050B01HP
OBS: Om motorn inte startats inom 10 sekunder efter att lampan slocknat, vrid nyckeln tillbaka till LOCK och därefter till ON och vänta åter på attlampan slocknar innan du gör ett nytt startförsök.
VARNING:
På manuellt växlad bil ska kopplingen vara helt nedtrampad och växeln i neutralläge.
5. Vrid nyckeln till START och släpp den direkt när motorn startat. VARNING:
Stanna inte motorn direkt om den varit hårt ansträngd. Det kanmedföra skador på motor och turboaggregat.
Typ A Typ B
Orange indikeringslampa
3
OM NÅGOT HÄNDER
3HJÄLPSTART
!
D010D01A-ADT Om du får motorstopp
1. Sväng av vägen om du inte får igång
motorn när den rullar.
2. Sätt på varningsblinkers om de behövs.
3. Om du inte får igång bilen vänd dig till en Hyundaiverkstad eller sök annan kvalificerad hjälp.
HTB218
Urladdatbatteri
Hjälpbatteri
VARNING:
Explosiv gas utvecklas i batteriet i samband med hjälpstart. Batterivätskan är starkt frätande,giftig och orsakar rost. Du bör använda skyddsglasögon och se till att inte få vätska på dig ellerkläderna. Följ dess anvisningar noga så att du inte skadar dig eller orsakar fel i bilen. Om du är tveksamtill att kunna utföra kopplingen rätt, anlita någon kunnig person.
D020A02A-ADT
o Om du skulle få batterivätska på
kläder, huden eller i ögonen ta omgående av eventuella klädesplagg och skölj huden och/ eller ögonen med vatten i minst 15minuter. Uppsök sedan läkare om du fått vätska i ögonen. Eventuellt kan du behöva blöta med en svampeller trasa på vägen dit.
o Batteriångorna är explosiva. Rök
inte och se till att eld ellergnistbildning inte förekommer intill batteriet.
o Hjälpbatteriet måste vara på 12 volt.
o Anvisningar för hjälpstart: 1. Om hjälpbatteriet sitter i annan
bil får bilarna inte ha kontakt.
2. Stäng av alla elektriska strömförbrukare i bägge bilarna.
3. Se bilden på föregående och anslut kablarna exakt i denna ordningsföljd: (1) Den röda kabeln till plus (+) på det urladdadebatteriet. (2) Anslut den andra änden till plus (+) på hjälpbatteriet.
3 OM NÅGOT HÄNDER
4OM MOTORN ÖVERHETTAS
!
!
D030A01TB-ADT Om temperaturmätaren visar att motorn är överhettad kan du samtidigtmärka att motorn känns svagare och att det hörs ett knackande eller vinande ljud. Gör i så fall så här:
1. Stanna bilen på en trafiksäker plats.
Stanna inte motorn.
2. Lägg växeln i neutralläge (P eller N för automat) och sätt an parkeringsbromsen. Stäng avluftkonditioneringen.
3. Stanna motorn om det rinner ut
kylvätska under bilen eller om detkommer ånga från motorrummet. Öppna inte motorhuven förrän det slutat rinna och ånga. Om det interinner kylvätska eller ångar ska du låta motorn gå. Lyft huven och kontrollera om kylfläkten går. Ominte, stanna motorn.
4. Kontrollera att drivremmen för
vattenpumpen är hel och spänd.Kontrollera därefter om det förekommer något läckage från kylare eller slangar eller under bilen.(Har luftkonditioneringen varit igång är det normalt att det rinner ut lite kondensvatten).
(3) Anslut den svarta kabeln tillminus (-) på hjälpbatteriet. (4)Anslut slutligen den svarta kabelns andra ände till lyftöglan på motorn. Se till att inga rörligadelar i motorrummet kan komma i kontakt med kablarna. Anslut aldrig till minus på det urladdadebatteriet!
4. Starta motorn i bilen med
hjälpbatteriet och låt den gå påtomgång ett par minuter. Höj se- dan motorvarvet till ca 2 000 varv/ min.
5. Starta bilen med det urladdade batteriet. När den startat, kopplain en strömförbrukare, t exbakrutedefrostern och låt motorn gå några minuter med ca 2 000 varv/min innan du lossar någonkabel.
6. Lossa kablarna i omvänd ordning.
Om du inte har konstaterat varför batteriet laddats ur (t ex för att du glömt några lampor tända) bör du vända digtill en Hyundaiverkstad för kontroll av laddningssystemet. VARNING:
Se att du inte skadar dig på fläkteneller fastnar med kläderna i rörliga delar i motorrummet.
VARNING (endast diesel):
Rör inga delar av insprutningen närmotorn är igång eller inom 30sekunder efter att motorn stannat. Det är högt tryck i systemet även direkt efter att motorn stannat. Dukan skadas av högtryckstrålar om det finns något läckage. Om du har en pacemaker får du inte kommanära motorelektroniken eller dess anslutningar när motorn är igång eftersom det bildas ett starktmagnetfält där.
5. Om drivremmen är trasig eller kylvätska läcker ut, stanna motorn omgående och kontakta en Hyundaiverkstad.
5 UNDERHÅLL - GÖR-DET-SJÄLV
8
!
!
G030D02A-GDT Påfyllning av motorolja
HTB169
HTB169A Om nivån ligger nära eller under L, fyll på upp till F. Gör så här:
1. Lossa locket för oljepåfyllningen.
2. Fyll på och kontrollera nivån.
3. Sätt tillbaka locket. Det går åt ca 1 liter för att fylla på från L till F (bensinmotor) alternativt ca 1,2 liter (dieselmotor).
Kontrollera nivån när motorn är varm och avstängd samt bilen står plant. Vänta ca 5 minuter (bensinmotor) alt 2 minuter (dieselmotor) så att oljan hinnersjunka ner i tråget. Dra upp mätstickan och torka av den. Sätt tillbaka stickan och tryck ner den i botten. Dra upp denigen och läs av nivån. Den ska ligga mellan markeringarna F (full) och L (låg).
Bensinmotor Dieselmotor
VARNING:
Se upp så att du inte bränner dig på kylarslangen när du kontrollerar oljenivån i motorn. VARNING:
Se upp så att du inte bränner dig på kylarslangen när du kontrollerar oljenivån i motorn.
5
UNDERHÅLL - GÖR-DET-SJÄLV
21
VIKTIGT:
Att en säkring brinner av indikerar att det kan vara fel i en elektrisk krets. Om samma säkring ofta brinner av ärfelet allvarligt och du bör vända dig till en Hyundaiverkstad för diagnos och reparation. Sätt aldrig i någonannan ledare eller en säkring med högre amperetal. De kan orsaka allvarliga skador och/eller brand.!
4. Ersätt den trasiga säkringen med en ny med samma amperetal och kontrollera att den sitter stadigt. Omdu inte har någon reservsäkring, låna en med samma eller lägre amperetal från en annan funktion, t ex radioneller cigarettändaren. Glöm sedan inte att ersätta den lånade säkringen. G200B02L
1. Stäng av tändningen och alla
strömförbrukare.
2. Öppna locket till säkringshållaren och ta ur den säkring du tror har brunnit av. Det finns ett litet verktyg isäkringshållaren som du kan använda.
3. Kontrollera eventuellt också andra säkringar.
HTB223OBS: En förteckning över säkringarna finns längst bak i detta kapitel.
KONTROLL AV BATTERIET
!
G210A01A-ADT
VARNING:
Var försiktig när du arbetar med batteriet. Följ dessa anvisningar. HTB165
Batterivätska är giftig och starktfrätande. Om du spiller, gör så här: o Om du får vätska på huden, skölj med vatten i minst 15 minuter och uppsöksedan läkare,
Hel Trasig
5 UNDERHÅLL - GÖR-DET-SJÄLV
22
!
o Om du får vätska i ögonen, skölj med
vatten och uppsök omgående en läkare och skölj hela tiden ögat med vatten med en svamp eller trasa.
o Om du skulle få i dig vätska, drick
stora mängder vatten eller mjölk, ätråa ägg eller drick vegetabilisk olja. Uppsök snarast läkare.
När ett batteri laddas (av enbatteriladdare eller av bilens generator)utvecklas en explosiv gas. Därför ska du tänka på följande:
o Ladda batteriet där det är väl ventilerat.
o Rök inte och se till att det inte förekommer eld eller gnistor intill batteriet.
o Håll barn borta från batteriet. G210B01A-ADT Kontroll av batteriet Håll batteriet rent. Minsta antydan till rost på anslutningarna tvättar du direkt bort soda och varmt vatten. Smörj in med vaselin när de är torra. G210B02Y-GDT Kontroll av batteriet Håll batteriet rent. Minsta antydan till rost på anslutningarna tvättar du direktbort soda och varmt vatten. Smörj in med vaselin när de är torra.Om du får batterisyra i ögonen, skölj med rent vatten i minst 15 minuter ochse till att omedelbart komma till läkare. Fukta med vatten under färden, t ex med ensvamp. om du får batterisyra på huden, skölj noga medvatten. Uppsök omgående läkare om det svider eller gör ont. Använd skyddsglasögon när du laddar eller arbetarmed batteriet. Se till att ventilationen är bra.
o När du lyfter ett batteri med plasthölje kan plasten tryckas ihop så att batterisyra läcker ut ochorsakar skada. Lyft batteriet med hjälp av en batteribärrem eller med händerna i varsitt diagonalt hörn.
o Koppla loss batteriets jordkabel
före laddning.
o Bilens tändsystem arbetar med hög spänning. Vidrör aldrigtändningskomponenter närmotorn är igång eller tändningen tillslagen.
VARNING: Tänk på följande när du ska
åtgärda något med batteriet:
Rök inte och se till att öppen
eld eller gnistbildning inte förekommer nära batteriet. Gasen som bildas i batteriet är mycket eldfarlig och kanorsaka explosion. Håll barn borta från batteriet. BATTERISYRA. Batterisyra är starkt frätande och kan orsaka skador på huden,ögonen och kläderna samt bilens lackering.
6
AVGASRENINGSSYSTEMET
3EGR-SYSTEM
H020B01A-GAT
ALLMÄNT OM KATALYSATORN
Katalysatorn har mycket hög arbetstemperatur. Det innebär att omoförbränd bensin når katalysatorn kan det uppstå brand. Det undviker du genom att följa dessa anvisningar:
o Tanka endast blyfri bensin.
o Se till att motorn är i gott trim. Extremt hög temperatur ikatalysatorn kan medföra störningar i det elektroniska tändnings- och/ eller insprutningssystemet.
o Om motorn tjuvstannar, knackar eller är svårstartad bör du snarastta bilen till en Hyundaiverkstad.
H020D01S-GAT Katalysator för dieselmotorer Alla Hyundaimodeller har en katalysator av oxidationstyp som minskar utsläppen av koloxid, kolväten och partiklar.
o Kör aldrig tanken tom. Motorn
misständer när bränslet tar slut ochdet medför hård belastning på katalysatorn.
o Undvik tomgångskörning över 10 minuter. (Följ gällande bestäm-melser för tomgångskörning).
o Katalysatorn skadas om bilen skjuts eller bogseras igång.
o Parkera aldrig över brännbara ma- terial, som t ex torra löv. De kanantändas av den heta katalysatorn.
o Rör inte någon del av det heta avgassystemet inklusive kataly- satorn när motorn är igång ellernyligen körts. Du kan bränna dig.
o Hyundaiverkstaden ger dig den service du behöver. H020C01S-GAT För diesel Systemet minskar kvävgasutsläppen genom att återcirkulera en del av avgaserna till motorn.