ZA040A1-ADFÖRORD
Vi hälsar Dig välkommen till den växande skaran av nöjda Hyundai ägare. Denna handbok beskriver Ditt nya fordons egenskaper och användning. Vi rekommenderar att Du läser igenomboken innan första åkturen och sedan förvarar den i bilen.Vi rekommenderar också att Du låter utföra erfoderliga servicearbeten vid en auktoriseradHyundai verkstad.
SA030B2-FD HYUNDAI MOTOR COMPANY (end. Sverige)
Copyright 2002 Hyundai Motor Company. Enlight lagen om upphovsrätt förbjudes eftertryckoch kopiering om ej skriftligt tillstånd från Hyundai Motor Company erhållits.
VARNING: Det kan bli mycket allvarliga skador i motor och växellåda om du använder bränsle eller oljor som inte uppfyller Hyundais specifikationer. Du måste alltid använda produkter av högsta kvalitet och som uppfyller specifikationerna på sidan 8-3 i denna instruktionsbok.
PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
1- 18 VARNING:
o En bältessträckare kan endast utlösas en
gång. Efter att en bältessträckare löst utmåste både bältessträckaren och säkerhetsbältet bytas ut.
o Bältessträckarenheten blir varm vid
utlösningen; vänta åtskilliga minuterinnan du tar på den med fingrarna.
o Försök aldrig byta bältessträckare själv. Detta arbete måste alltid utföras av enauktoriserad Hyundai-återförsäljare.
o Slå aldrig på bältessträckarenheten.
o Försök aldrig själv göra service på bältessträckare eller säkerhetsbälten.
o Felaktig hantering av bältessträckare,
underlåtenhet att följa givna varningar beträffande slag, modifiering, kontroll, byte, service eller reparation kan göra att de inte fungerar när de behövs vid en olycka eller oväntat utlöses med allvarliga personskador som följd.
o Använd alltid säkerhetsbälte under färd.
B180B02S
2
3 Bältessträckarna utlöses även om säkerhetsbältena inte används genom att utlösningssystemet är kopplat till sensorerna för krockkuddarna.
o När bältessträckarna utlöses hörs en kraftig knall och ett fint damm, som serut som rök, sprider sig i kupén. Detta är normalt och utgör ingen fara.
o Detta damm kan emellertid i vissa fall verka irriterande på oskyddad hud. Tvätta därför ansikte och händer med tvål och ljummet vatten efter en olycka då bältessträckarna löst ut.
FÖRSIKTIGHET:
o Genom att det är samma sensorer som utlöser bältessträckarna ochkrockkuddarna kommer Indikeringslampan för krockkuddarna på instrumentpanelen att blinka un-der ca 6 sekunder efter att du vridit startnyckeln till "ON" eller "ACC" och skall sedan slockna.
o Denna indikeringslampa kan därmed visa om det är något fel i bältessträckar-systemet även om det inte är något fel i krockkuddesystemet. Om lampan inte tänds eller om denfortsätter att lysa ca 6 sekunder efter att du vridit nyckeln till "ON" eller "ACC", eller om den tänds under körning -- kontakta snarast en auktoriserad Hyundai-återförsäljare för kontroll av både bältessträckare och krockkuddar.
Krockkudde för föraren
1Krockkudde på passagerarsidan
Bältessträckarsystemet består av följande huvuddelar … se fig.
1. Varningslampa för säkerhetssystemet
2. Bältessträckarenhet
3. Kontrollmodul för säkerhetssystemet VARNING: För att få största möjliga skydd av ett säkerhetsbälte med bältessträckare måste:
1. Säkerhetsbältet vara rätt hopkopplat.
2. Säkerhetsbältet vara rätt justerat över kroppen.
OBS:
o Både förarens och frampassagerarens bältessträckare utlöses samtidigt.Bältessträckarna kan utlösas separat eller tillsammans med krockkuddarna om frontalkollissionen är tillräckligt kraftig.
AIR
BAG
2-9
ATT KÖRA HYUNDAI
SC170E1-FD VinteroljaI mycket kalla områden kan byte till vinterolja
vara lämpligt. Se kap 8.
ZC170F1-ADTändsystemKontrollera tändstift, tändkablar och fördelare
så som anges i kap 5.
ZC170G1-ADLåsenSmörj låsen med låsolja av god kvalite. VARNING: En nyckel för ett immobiliser-system får
inte utsättas för lägre temperatur än -40°Celler högre än +80°C. Var mycket försiktig om du värmer en nyckel för att tina upp ett fruset lås – stor risk att transpondern i nyckelgreppet skadas.
ZC170H1-AD Blanda frostskyddsmedel i spolarvätskan. ZC170I1-AD Användning av parkeringsbromsenAnvänd parkeringsbromsen sparsamt.
SC150A1-FDEKONOMISK KÖRNINGNågra råd som spar bensin och ökar fordonets livslängd:
o Kör lugnt och jämnt. Undvik kraftiga
accelerationer.
o Undvik att överskrida gällande hastighetsgränser. Detta spar bensin och ärskonsammare för miljön.
o Kontrollera däckens lufttryck minst en gång per månad.
o Följ de underhållsföreskrifter som ges i kap 5.
o Håll bilen ren. Särskilt viktigt är att då och då spola underredet.
o Hyundai skall ej varmköras före avfärd. Endast i stark kyla är kortare varmkörningnödvändig.
o Kör alltid på rätt växel.
C300D01L-GDT Indikerings- och varningslamporLamporna skall tändas när du vrider startnyckeln till "ON" eller "START"; och skall sedan slockna efter ca tre sekunder. Om någon eller några lampor inte tänds skalldu låta en auktoriserad Hyundai återförsäljare kontrollera systemet. Om det skulle uppstå något fel tänds TCS som en varning. Om TCS tänds skall du stanna på en säkerplats och stänga av motorn.Starta sedan motorn igen och kontrollera om TCS-lampan slocknar. Om indikeringslampan fortsätter att lysa efter att du startat motorn skall du låta en auktoriserad Hyundai återförsäljare kontrollera systemet. OBS:
1) När TCS-lampan tänds kopplas
dragkraftskontrollen bort avsäkerhetsskäl.
2) Denna varningsfunktion fungerar inte när TCS-lampan lyser. SC170C1-FD VINTERKÖRNING Kylvätska Använd kylvätska av god kvalite. Se servicehäftet. Kontrollera att kylvätskan har tillräckligt låg fryspunkt. SC170D1-FD Batteri och tändkablar Vintern innebär extra påfrestning för batteri och tändsystem. Kontrollera de delar såsom anges i kap 5.
4) När du skall starta i lera eller lös snö
kanske inte motorvarvtalet ökar trots att du trycker ned gaspedalen.
ATT KÖRA HYUNDAI
2-10 YC200B2-AD Draganordningar
SSA2200BAxeltryck
Totalvikt
Belastningen på dragkroken, "kultrycket", kan ökas eller minskas genom omfördelning av lasten på släpvagnen eller i husvagnen. Jämför den totala vikten på det lastade släpet och sedan belastningen på dragkroken.
C190B01S-ADT SläpvagnsdragVälj rätt typ av släpvagnsdrag och kontrollera att det passar till släp- eller husvagnen. Monteringen av släpvagnsdraget skall utföras av en auktoriserade Hyundai-verkstad. C190C01Y-GDT SläpvagnsbromsarOm släp- eller husvagnen har bromsar måste de fungera korrekt och uppfylla gällande bestämmelser. OBS: Om du kör med släp- eller husvagn måste bilen lämnas till service oftare än vad som anges i serviceschemat p.g.a. den ökade belastningen. Se "Serviceschema för hård belastning". VARNING:
o Om du kör med släp uppför branta backar
(mer än 12% stigning) skall du nogakontrollera temperaturen på kylarvätskan och se till att motorn inte blir överhettad. Om visarnålen på kylvätsketermometern närmar sig "H" (Het) skall du snarast stanna på en säker plats och låta motorn gå på tomgång tills den svalnat och se- dan kan du fortsätta körningen men kontrollera kylvätsketemperaturen noga. C190D01A-GDT Säkerhetskedja eller wireSom en extra säkerhet om kopplingen mellan dragbilen och släp- eller husvagnen skulle släppa måste det också finnas en säkerhetkedja eller en säkerhetswire. En släp- eller husvagn som lossnar under körning skulle kunna orsaka en mycket allvarlig olycka.
ZC170J1-AD Igensättning med snö och isKontrollera att inte snö och is sätter igen hjulhusen. Detta kan påverka fordonets styrning. Kontrollera också att torkarbladen inte frusit fast på vindruta och strålkastare och avlägsna eventuell snö från värmesystemets luftintag. ZC170K1-AD Vinterutrustning Förse bilen med hjälputrustning såsom bogserlina, kedjor och startkablar. ZC180A1-AD FÖRE LÅNGFÄRD
1. Kontrollera däckens tryck.
2. Kontrollera olje-och kylvätskenivåer.
3. Kontrollera drivremmar. YC200A1-FD BOGSERING ELLER DRAGNING AV SLÄP Kontrollera alltid med myndigheterna om gällande regler befräffande bogsering och körning med släpvagn. VARNING: Undvik att köra med släp under fordonets första 2,000 km, detta för att motor och växellåda ej ska överbelastas med onödigt stort slitage.
TIPS OCH RÅD
5-8
-15 -25-35 -45 35% 40%50% 60%Vatten
65% 60%50% 40%
SG050C1-FD Kontroll av kylvätskenivån
Inblandning
FrostskyddvätskaOmgivnings- temperatur(°C)
Kylvätskenivån kontrolleras på expansionskärlets utsida. Nivån skall ligga mellan märkena "LOW" och "FULL" vid kall motor. Fyll på om nödvändigt. Uppsök verkstad om förbrukningen av kylvätskan är onormal. G050D02A-ADT Byte av kylvätskaKylvätskan skall bytas vid intervall som anges i Servicehäftet. VARNING: Spill inte kylvätska på lacken.
1. Parkera fordonet på en jämn yta och skruvaav kylarlocket.
2. Ställ behållare under och öppna kylarens kran. Stäng kranen.
3. Se kapitel 8 för information om volym. Fyll
på tillräcklig mängd kylvätska enligt tillverkarens uppgifter.
G050D01E
G050D02E
Dieselmotor
Bensinmotor 4. Vrid kylarlocket moturs utan att trycka på
det, till stopp, för att släppa ut övertryck. Tag bort kylarlocket genom att trycka ned det och vrida ytterliggare något moturs.Fyll på kylvätska i små mängder till dess nivån når upp till kylarens hals.
5. Starta motorn. Fyll expansionskärlet tills nivån ligger mellan LOW och FULL.
G050D03E
G050D04E
5-9
TIPS OCH RÅD
G060B01S-GDT BYTE AV TÄNDSTIFT SG060B1-FDByte av tändstift
SSA6060A
SSA6060B
1.0 ~ 1.1 mm
Tändstiften skall bytas med intervall som anges i Servicehäftet. Tecken på att tändstift behöver bytas kan vara misständning vid acceleration, hög bränsleförbrukning, sämre acceleration m.m. Använd rekommenderade tändstift. Tändstift byts vid kall motor. Byt ett stift i taget och undvik på så sätt sammanblandning av tändkablarna.
1. Lossa den mittre kåpan från ventilkåpan.
2. Förhindra att smuts kommer in i cylindern
genom att först rengöra runt stiftet.
3. Lossa kabeln genom att dra i
tändstiftanslutningen. Dra ej i kabeln.
SSA6061A
VARNING: Gör detta arbete med kall motor.
4. Skada ej stiftet med tändstiftnyckeln.
5. Dra först det nya stiftet för hand.
6. Vid byte av tändstift förs nyckeln över tändstiftet. Var varsam så att inte isolatornskadas.
SSA6062A
6. Sätt tillbaka locken och kontrollera att inga
läckage finns. VARNING Kylfläkten styrs av kylvätskans temperatur och kan starta även om motorn är avstängd. Var försiktig vid arbete nära fläkten.
VARNING: Kylfläkten styrs av kylvätskans temperatur och kan därför starta även om motorn ej går. När kylvätskans temperatur sjunker stängs kylfläkten automatiskt av. Rekommenderade tändstift: Motor för blyfri bensin
CHAMPION : RC10YC4
NKG : BKR5ES-11 OBS: Använd alltid rekommenderade tändstift vid byte.
5-11
TIPS OCH RÅD
G100D02A-GDT Kontroll av växellådans oljenivå
SSA6100B
Parkera bilen på en plan yta.
1. Lossa oljepluggen.
2. Känn oljans yta med fingret eller använd en insexnyckel. Ytan skall stå i höjd med håletskant.
3. Sätt tillbaka pluggen och brickan, och skruva in den för hand; drag sedan fast den mednyckeln. G110C01E-GDT Volym i växellådanOljevolymen i den automatiska växellådan är 6.1 liter (1.6 DOHC) och 7.8 liter (2.0 DOHC). OBS: Oljenivån skall kontrolleras i varmt tillstånd. SG110D1-FD Kontroll av automatväxellådans vätskenivå
C090A01E
G100A03A-GDT KONTROLL AV VÄXELLÅDSOLJA (MANUELL) Växellådsoljan skall bytas med intervall som anges i Servicehäftet. Rekommenderad olja SAE 75W (API GL-4). Växellådans oljevolym Växellådans volym är 2.15 liter. VARNING: Oljan bör ej bytas vid varm motor.
ZG110A1-AD KONTROLL AV OLJENIVÅN (AUTOMATVÄXELLÅDA) Oljan skall bytas med intervall som anges i Servicehäftet.ZG110B1-FD Rekommenderade vätskor för automatisk växellåda Den automatiska växellådan är konstruerad för användning av Castrol Transmax Z eller Quaker State ATF Type HM 2
. Skador orsakade genom
användning av olja som ej uppfyllerspecifikationerna täcks ej av Hyundai nybilsgaranti.
UrtappningspluggG110A01E
Påfyllning
TIPS OCH RÅD
5-12
1. Dra ut mätstickan för växellådans oljnivå,
torka den ren och skjut in den igen så långt det går. Dra åter ut den och avläs oljenivån. Nivån skall ligga inom området "HOT".
2. Om nivån är låg skall olja fyllas på genom samma rör som stickan sitter i. Fyll inte förmycket. Nivån skall ligga inom detta område
G110D01E
HKSOM120
Î Î
VARNING: Kylfläkten styrs av temperaturen ikylarvätskan vilket betyder att fläkten ibland kan starta även om motorn inte är i gång.Var mycket försiktig när du arbetar nära kylfläkten eftersom den plötsligt kan starta. När kylvätskan kallnar kommer kylfläkten att stanna – detta är helt normalt. SG120A1-FD KONTROLL AV BROMSARNA Bromsarna skall kontrolleras med intervall som anges i Servicehäftet. Eftersom bromsarna kondition är viktigt för trafiksäkerheten rekommenderas att kontroll av dessa görs på auktoriserad verkstad.SG120B1-FD Kontroll av bromsarna Bromsvätskans nivå VARNING Bromsvätska är skadligt för ögonen ochskadar även fordonets lack om den inte omedelbart avlägsnas. SG120C2-FD Rekommenderad bromsvätskaAnvänd endast bromsvätska som uppfyller DOT 3 eller DOT 4. SG120D1-FD Kontroll av bromsvätskenivånBromsvätskans nivå kontrolleras på behållarens utsida. Nivån skall ligga mellan "MAX" och "MIN".
Parkera fordonet på jämnt underlag. Låt motorn gå på tomgång. För växelväljaren till växellådans alla lägen och ställ den sedan i "N".